:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 151
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Атина спретна светкавичен процес срещу журналист

Хора със сметки в швейцарски банки са готови да свидетелстват в полза на журналиста, публикувал списък на заподозрени в укриване на данъци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Журналистът Костас Ваксеванис пристига в съда в столицата Атина, където вчера започна делото срещу него за нарушение на Закона за защитата на личните данни, след като пусна в сп. "Хот док" имената на гърци, които имат банкови сметки в Швейцария. Той може да получи максимална присъда от 3 г., ако бъде признат за виновен.
Гръцкото правосъдие реагира светкавично на публикацията преди няколко дни в сп."Хот док" списък с 2059 имена на лица, за които се подозира, че имат банкови сметки в швейцарски банки, и изправи на съд автора на материала Костас Ваксеванис, предаде Би Би Си. 46-годишният журналист е обвинен в нарушение на закона за защита на личните данни. Ако бъде признат за виновен, той може да получи максимална присъда от три години затвор. Адвокатите на Ваксеванис посочиха, че в негова полза ще свидетелстват някои от хората, чиито имена фигурират в списъка.

Преди две години Париж е дал на Атина имената на тези лица, но гръцките власти изобщо не са разследвали документите. Костас Ваксеванис заяви пред Би Би Си, че публикуваният от него списък е същият, който бившата френска финансова министърка Кристин Лагард (в момента шеф на МВФ) дала на гръцкия си колега тогава Eвангелос Венизелос през 2010 г. Според журналиста гръцките политици трябва да бъдат разследвани, затова, че са укривали имената. А те са правили това, защото в списъка са фигурирали приятели ни министрите, известни бизнесмени и влиятелни издатели, смята Ваксеванис.

На свой ред гръцки официални представители твърдят, че няма доказателства за нарушения на закона от лицата, включени в списъка.

Публикувах списъка, "защото съм журналист и моята работа е да казвам истината на хората. Вместо да се бори срещу престъпленията на данъчните измамници, правосъдието се занимава с мен, Последните три правителства лъжеха и с този списък се подиграваха с гръцкия народ. Те бяха длъжни да го предадат на парламента или на правосъдието. Не го направиха и затова трябва да отидат в затвора", каза още Ваксеванис.

Той също обвини повечето гръцки медии, че са пренебрегнали случая: "Гръцката преса е с намордник. В Гърция има затворена система на властта, която се владее от политическия елит, бизнесмени и журналисти".

"Ако трябва, ще отида в затвора. Не защото съм герой, а да покажа, че в Гърция цари несправедливост", добави той.

Мнозина чувстват, че самата свобода на словото е на подсъдимата скамейка, коментира Би Би Си. Налице е огромна обществена подкрепа за Костас Ваксеванис и подозрения, че укриването на данъци и корупцията стига до самия връх на гръцкото общество, добавя медията.

58
1429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
01 Ноември 2012 21:01
"да покажа, че в Гърция цари несправедливост", добави той.

Че ние това във форума го пишем от години.
В Гърция цари чутовна корупция.
Всички са корумпирани от политиците и бизнесмените в списъка през журналиста до съдийте които го съдят.
В Гърция кражбите, лъжите и измамите с чужди пари продължават вече 3 десетилетия и виновни все няма.
Гръцкият народ все се ослушва и гледа ако може от някъде да открадне още пари да има за социал.
За работа никой дори не смее да си помисли.
Такъв мързелив народ, света не познава.
Единственият изход е тази така наречена "държава" да бъде оставена да фалира и да настане мор и глад.
Тогава може би гръкът ще се научи да работи ... но едва ли
01 Ноември 2012 21:19
Спокойно. Преди 5 минути съдът в Атина произнесе оправдателна присъда на Бахчеванов.
01 Ноември 2012 22:05
МВФ: Атина и "тройката" не могат да договорят условията за финансиране
Натисни тук

Гърция се развива по-лошо от най-лошия сценарий
Натисни тук

Трипартийната коалиция в Гърция е пред разпад

Натисни тук
01 Ноември 2012 22:08
Бяхме прави, Ачо. Българска народна поговорка: "Хитрата сврака - с двата крака". Не беше прав ELGRECO като каза: "Не могат (да не ни дадат заема)". Можаха.
01 Ноември 2012 23:33
Коста, вестоносците които носят лошите новини, често стават с една глава по-ниски. Добре е, че сам си го осъзнал и твоята доброволно си я сложил торбата. Дано поне да има полза и господ да ти помага.
02 Ноември 2012 09:54
Мисля, че казах, че те имат интерес от това да се вземе заема. Защото за самите гърци, този заем не променя съществуващата ситуация. Ако тези пари влизаха в пазара, ако с тях се намаляваше безработицата и инфлацията, ако бяха реални пари. Е, тогава можехме да говориме, че дълга ще се обслужва. С всичките тези заеми, не решават проблема, задълбочават го. СПАСЯВАТ СВОИТЕ БАНКИ И ДР, КОЛКО ПЪТИ ДА ВИ ГО КАЖА. НЕ ГИ Е ЕНЯ НИТО ЗА ГЪРЦИЯ, НИТО ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ.
И искам да го кажа, още един път. Да, да си платим всичко което дължим, НО което в действителност ДЪЛЖИМ." Не искам да плащам, за подводници и корабостроителни заводи за да имат германците работа. " Не искам да плащам заеми, на НОВА ДЕМОКРАЦИЯ с които през 1990, 1991г. помагаше на братската си партия (СДС).Не искам да плащам КОМИСИОННИТЕ на някои. И.Т.Н.. И може ли някой да ми отговори на един въпрос? Защо до сега наливаха пари в кацата без дъно -Гърция- , ЗАЩО?
И дайте един път за винаги, да отворим темата за тази прословута работоспособност. Да видим кой крив и кой прав!
02 Ноември 2012 10:35
Не искам да плащам, за подводници и корабостроителни заводи за да имат германците работа. " Не искам да плащам заеми, на НОВА ДЕМОКРАЦИЯ с които през 1990, 1991г. помагаше на братската си партия (СДС).Не искам да плащам КОМИСИОННИТЕ на някои.

Това добре, обаче трябва да адресирате изискванията си към тези, които са управлявали и подписвали сделките. Да си ги разследвате и осъдите, ако са действали противозаконно. И ако Гърция не е искала тези подводници, никой не би могъл да ги накара да ги купят, т.е. тръгнало се е от презумпцията: "Ние искаме да купим подводници, но нямаме пари." Е, намерило се е кой да заеме парите и продаде подводниците. И лобито на генералите и адмиралите доволно. Подводниците, естествено са спомогнали с малко за увеличаването на дълга, натрупан в огромната си част за поддържане на несъответстващ на икономиката висок стандарт. Освен това държавни средства (от заемите) са разхищавани като за световно. Това не искате да признаете и все търсите други несъществени или второстепенни причини. А истината е, че абсолютно всички в Гърция са се облажили от заемите. Някои много повече от другите, разбира се.
После, при оттегляне на тройката и без нови заеми първи ще фалират пенсионната и здравната системи, а не германските банки. Между другото, по-голямата част от дълговете са към френски, а не германски банки. Затова и мосю Оланд се е снишил и си трае, защото като социалист хем не върви да притиска за икономии, хем пък го е страх заради банките, ама ако трябва ще подкрепи Меркел щом има шанс да си върне част от парите.
А от какъв порядък са сумите, отпускани на СДС? Милиони, милиарди? Някакъв линк? Да не говорим за някакви си смешни десетки хияди?
02 Ноември 2012 10:42
Защо до сега наливаха пари в кацата без дъно -Гърция- , ЗАЩО?
Защото допреди 4-5 години имаше бол пара и никой не смяташе, че парите ще свършат. Така гърците използваха своите английски и американски лобита, за да се настанят с банки, фабрики и молове в т.нар. Нова Европа, от което всички имаха полза. Е, днес това време свърши и някой трябва да плати вересиите. Най-лесно е да ги нахлузят на гърците, но пък те няма с какво да платят Някои ще пият по една студена вода, а гърците ще останат все така зависими от великите сили. От което поне досега имаха полза де. Ще видим занапред как ще е.
02 Ноември 2012 10:51
Гръцкият народ все се ослушва и гледа ако може от някъде да открадне още пари да има за социал.
За работа никой дори не смее да си помисли.
Такъв мързелив народ, света не познава.

Моля модераторите да санкционират написалия горното Acho1, съгласно т. 1.9 от условията за ползване на форума:

1.9. Изрично се забраняват мнения с етническа омраза и нетолерантност.
02 Ноември 2012 10:55
Така е, всеки да си плати дали е грък или занзибарец(БАНКИТЕ). Защото две са страните подписали договорите.
Това с подводниците е един пример.Тука грешиш, много лесно те принуждават( там дето първата я преиха килната, а другите още не са завършени, ПОРЪЧАХА ОЩЕ ДВЕ- за 1млрд.). А, със СДС-то е символика, но е факт. Дали ще е 1 Евро или 1млрд. е едно и също. Но никой не ми отговори, ЗАЩО!
Кажете ми, Вие Кой е действителния стандарт на Гърция?
П.П." И дайте един път за винаги, даотворим темата за тази прословута работоспособност. Да видим кой крив и кой прав!"
2 П.П. Панаойти, пийни едно ципуро и им тегли по една на всичките .......................... , има хора които се интересуват от мнението ти и могат да преценяват.
02 Ноември 2012 11:04
Панаойти, внимавай, сега ще започне работния ден на HERR NICKOLAS, и ще те прати да разхождаш кучето.
02 Ноември 2012 11:31
И дайте един път за винаги, да отворим темата за тази прословута работоспособност. Да видим кой крив и кой прав!

Значи за тази работоспособност може да се погледне статистиката за платежния баланс на Банката на Гърция и да се види къде стои гръцката икономика. За 2011 вие имате дефицит в стоките 27,3 милиарда, излишък по услугите (включително туризъм и корабоплаване) 14,6 млрд, дефицит по инвестиционни доходи 8.6 млрд. Заедно с други по-малки пера излизате на първичен платежен дефицит 18 млрд евро. В предишни години сте стигали и до 30 млрд. Значи за да не зависите от пари от чужбина, трябва да си намалите харчовете към чужбина с 18 млрд или да си увеличите с толкова приходите. Една част от мерките, за които ви натиска тройката са именно за преструктуриране на икономиката.
За дълговете - каквото и да се говори, правени са от демократично избрани от народа правителства. Значи народът ще си понесе като цяло отговорността, а пък как ще си я разпределите вътре в страната тази отговорност, ще си решавате сами. И аз не съм съгласен с много от разходите на българското правителство, но плащам за тях, няма как.
И да повторим за незнам кой си път - освен да се споразумявате с тройката, имате и други пътища. Може и отдругаде да намерите пари, само Китай и Русия имат многократно повече резерви, отколкото са ви дълговете, може да опитате да се споразумеете с тях за заеми. Може и да фалирате и никой нищо не може да ви направи, никой няма да прати войски да ви вземат островите.
02 Ноември 2012 11:34
А, със СДС-то е символика, но е факт. Дали ще е 1 Евро или 1млрд. е едно и също. Но никой не ми отговори, ЗАЩО!

Да, бе! Едно и също било?! Дай точната сума и тогава ще я дискутираме.
Във всеки случай едва ли е 1 милиард.
02 Ноември 2012 11:51
***
02 Ноември 2012 12:00
***


1.2 Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка". Ако потребител забележи нещо нередно, да се свърже с модератора.
Свързването с модератора се случва в секция 'Помощ', не във форумните теми, където се приема за нарушение и изместване на дискусията!

02 Ноември 2012 12:11
Panayotis, за това което пишеш в тази Тема, Форума си има раздел "Помощ".
02 Ноември 2012 12:17
OLDMAD, благодаря за информацията. Но нямам нужда от "Помощ".
02 Ноември 2012 12:21
." Не искам да плащам, за подводници и корабостроителни заводи за да имат германците работа. "

И аз не искам да плащам !!!
Не искам да плащам за BMW-то дето си го купух за да могат лошите Германци да имат работа.
Дойдоха едни германци в унформи и ми казаха купувай BMW-то после ми дадоха един куфар са пари и ми казаха купувай германски стоки.
Сега аз мисля че е правилно да си карам BMW-то а никакви пари да не връщам, защото те ме накараха на сила да си купя BMW-то за да има те по цял ден какво да правят и да работят и произвеждат BMW-та за да можем ние да ги караме.

Еййй това гръцката наглост няма край, сега ще изкарат германците виновни че им продали стоките.
02 Ноември 2012 12:24
Твоя работа Panayotis...
Просто за момент си помислих, че искаш стриктно да спазваш правилата.
Нейсе.
Давай по същество, не се отклонявай.
02 Ноември 2012 12:24
***
02 Ноември 2012 12:26
Но да знаеш, ако изхарчи заема за Български стоки, нищо не ти дължи.
Щото той за теб го е направил да ти купува стоката да имаш ти какво да работиш
02 Ноември 2012 12:29
Това с подводниците е един пример.Тука грешиш, много лесно те принуждават( там дето първата я преиха килната, а другите още не са завършени, ПОРЪЧАХА ОЩЕ ДВЕ- за 1млрд.).

Примерът само показва, че ако един политик, висш служител или висш военен е принуден да действа против интересите на държавата си, най-достойно е да подаде оставка и да обяви публично причините, които са го накарали да стори това. В случая оставки не е имало, т.е. или е сметнато, че купуването на подводниците отговаря на гръцките интереси или пък сключилите сделката са се облажили яко от нея с подобаващи комисионни.
02 Ноември 2012 12:30
Давай по същество, не се отклонявай.

Съветът се връща неразопакован. След като журналистът е оправдан, остава следното "същество" : докога и поради що една шепа расистки одиози може да си развява байрака безнаказано, плюейки върху форумните правила и върху най-елементарната политическа култура?
02 Ноември 2012 12:43
Абе ачо1......., ти май не разбераш и български.
-Винаги е имало и вътрешна "3" за да стане далаверата, винаги ти трябва вътрешен човек. А, ако знаеш за съществуващото положение в югоизточните Балкани, да така е.
-Казвал съм го и преди и пак ще ти го кажа, 13+14 заплата са започнали да дават още през 1930г..
-31,5 -24,8 (за Банките)-4,6 (за лихви) - 2 (по падеж на държ. облигации)=100 млн.Евро, това е далаверата.
- ачо, понеже виждам, че освен българския, ти куца и аритметиката, реши ми една проста задача. 50 млрд. делено на 11 млн. на ? е равно. И ако ми докажеш, че трябва да се дели на 11 млн., повече няма да се обаждам.
И накрая за епитетите, които използваш, ще те изпратя при HERR NICKOLAS, той може би да ти обясни.
02 Ноември 2012 12:49
Преди много време, четох една статия за Василий Захаров, една спорна личност от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Ако намерите материали за него, там ще видите пак далавера с подводници.
02 Ноември 2012 12:58
-31,5 -24,8 (за Банките)-4,6 (за лихви) - 2 (по падеж на държ. облигации)=100 млн.Евро, това е далаверата.

Е, не може хем да издаваш облигации, хем да се отмяташ от задълженията по тях.
02 Ноември 2012 13:11
Що бе Круела, Монката нали и той таковата, ползва гръцкия опит.

А "по същество" уважаеми Панайотис, означава следното - у БГ-прокуратурата, вече трета година се "губят" из разни чекмеджета и бронирани каси, едни дискове с инфо за швейцарските влогове на български милионери, изпратени на Монката от Германското Мин.фин. още в края на 2009-та!
Аналогията с Гърция е пълна.
Но... ни вопъл, ни стон и в двете държави.
Що ли?
02 Ноември 2012 13:11
Форумци, дойдоха ми гости от България и за това ще Ви изоставя. Разбера се знам, че няма на някои да липсвам, но аз ще си пия ракията с приятеля. Запазвам си правото после да се включа.
02 Ноември 2012 13:19
Че ти ракия ли пиеш?
Ауу колко си изостанал в развитието си.
02 Ноември 2012 13:25
Аналогията с Гърция е пълна.
Но... ни вопъл, ни стон и в двете държави.
Що ли?

Вече писах другаде, че според една дама, която е топ-експерт по въпроса, съществуват международни договори за боравене с подобна информация, в които стриктно се посочват службите, които може да я притежават и ползват. Тя в никакъв случай не подлежи на огласяване.
02 Ноември 2012 13:30
Няма мърдане!
Натисни тук
02 Ноември 2012 13:49
Бе то убу ги редиш Панайотис, ама още през 2009-та, швейцарските банки UBS и NZB се съгласиха да отворят списъците по искане на САЩ.
(Франция и Германия веднага се възползваха... гратис, от там и нашите дискове)
Т.е., швейцарският "данъчен рай"... тю-тю!
02 Ноември 2012 14:48
Бе то убу ги редиш Панайотис ...

Информацията ми е от най-сериозен източник. Ще бъде жалко, ако не се вземе предвид. Но не ще да е сефте ... Впрочем, тя не оспорва обмена на банкови данни, а касае тяхната публичност.
02 Ноември 2012 15:24
тя не оспорва обмена на банкови данни, а касае тяхната публичност.

Абсолютно вярно. Вчера един Милитиядис ... заяви отговорно от името на правителството, че става дума за нарушение на закона на личните данни и на въпроса дали тези от списъка са укрили данъци - отговори - не знам. Формално всичко е точно така. Няма от къде да знае човекът! А за установяване на истината държавата си има разследващи институции. Остава да придобие и желанието да разследва.
02 Ноември 2012 15:27
С извинение Панайотис, но т.нар. "публичност" се оказа избирателна в зависимост от интереса!
Също като при "Уикилийкс"...
02 Ноември 2012 15:29
Мдам.
Nickolas ме е преварил..
02 Ноември 2012 15:38
Олде, не те е изпреварил, защото той друго казва.
Николас е на мнение, че това е чисто нарушение на закона за личните данни, тоест на същото мнение е, както и гръцкото правителство. Въпросният журналист беше задържан въз основа на извънредна заповед за задържане, както впрочем се задържат журналисти в Гърция (който и да е - не ми противоречете, защото го каза представител на гръцкото правителство, това за задържането на журналисти).
Но Николас казва още, че правителството няма никакво желание да разследва лицата и произхода на парите им. Вероятно същото мисли и Коста Бахчеванов, както и останалите хора, които му ръкоплескаха около 21 часа пред съда в Атина вчера - в израз на солидарност с целите му (и без да знаят в унисон с мислите на Николас).
02 Ноември 2012 15:49
Но Николас казва още, че правителството няма никакво желание да разследва лицата и произхода на парите им.
Една от малкото държави в света, която се солидаризира с гражданите си в намерението им да не си плащат данъците. Въпросът е, откъде ще намерят пари за пенсии и заплати.
02 Ноември 2012 15:58
ръкоплҍскаха
02 Ноември 2012 16:23
Една от малкото държави в света, която се солидаризира с гражданите си в намерението им да не си плащат данъците.

Глупости. През последните 2 години са ни наложени един куп нови данъци, преки и косвени. Що се касае до миналото на "Списъка Лагард", в момента се разследва от двама прокурори по финсансови въпроси и досегашните данни са предадени на Върховния съд (Ариос Пагос).
02 Ноември 2012 18:27
Панаойти, не разбра ли бе момче, че дори да хванат тия от списъка или от който друг списък и да ги накарат да върнат незаконното, Rakita ще ти каже, че гонищ чорбаджиите, пък HERR NICKOLAS ще му ръкопляска.
Не разбра ли, че това са професионалисти. За HERRA съм 100% сигурен, а за Rakita още го анализирам.
02 Ноември 2012 18:36
Греко, нека оставим настрана кой какво е разбрал. Да се надяваме, че доброто разбиране на всеки води и до добри негови действия. А те могат да бъдат само в посока на взаимното съвестно информиране, разбирателство и сближаване. С тези, с които това е възможно и полезно. Никой не може да бъде приятел с всички и никой не е длъжен да си губи времето с долнопробници и негодници!
02 Ноември 2012 18:43
Знаеш ли, Панаойти, има една малка разлика. Едно е да комуникираш с долнопробници и негодници( толкова могат), но съвсем друго е с "професионалисти" , тогава вече има умисъл.
Мисля, че и преди съм ти го казал. Важоато, е, и един от тези които четат да се замисли (берекет).
02 Ноември 2012 18:53
Хм, от останалите "долнопробници" и "негодници" отърваването няма да е толкова лесно.
Кофти е, че спазват правилата и няма за какво да се хванеш за да постигнеш служебна победа чрез дисквалификация.
02 Ноември 2012 19:07
Греко, не ми е ясно понятието "професионалисти", което използваш, докато не назовеш и "професиите". Аз поставих въпроса на политическа основа и съвсем ясно посочих две главни политически "линии", представени от хеленофобите тук и другаде:

1. Крайно-дясната линия на идеологическите наследници на съюзниците и сътрудниците на Хитлерова Германия.
2. Дясната линия на апологетите на крайния пазарен либерализъм, които използват кризата в Гърция за сплашване на нуждаещите се българи и за дискредитиране на техните протести и искания за по-справедливо възнаграждение и за по-достоен човешки живот!
02 Ноември 2012 19:12
Кофти е, че спазват правилата ..

Разбирам, че това не им е лесно и най-сърдечно им съчувствам ..
02 Ноември 2012 19:18
Който подкрепя прагматичната и разумна политика на Германия няма начин да не е хитлерист! След като Фрауто я показват в хитлеристка униформа, който я харесва и одобрява също е хитлерист. Страхотна логика!
Колко мъка има по този свят, Боже!
Ето интересна статия за Германия от темите на форумците.
Натисни тук
02 Ноември 2012 19:32
Колко мъка има по този свят, Боже!

Много мъка има по този свят, Боже. Но десебарската мъка е голяма мъка, Боже..
02 Ноември 2012 19:38
Тука темата е за друга мъка...
Търпението на Германия постепенно се изчерпва.
02 Ноември 2012 19:54
Тука темата е за друга мъка...

Слушай батко си.. За същата мъка става дума, тригодишна, синьото елече, мила мамо ..
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД