:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 214
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гърци бранят българската история пред ЕС

Над 70 организации изпратиха писмо до еврокомисар, че Скопие фалшифицира историята на България
Снмика: ЕПА/БГНЕС
Македонският външен министър Никола Попоски (вляво) твърди, че обвиненията на София за нарушаване на добросъседските отношения от страна на Македония и дискриминационното отношение към граждани, които се чувстват българи, не отразявали реалността.
Над седемдесет гръцки организации изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, в което се посочва, че Македония не е подготвена да започне преговорите за членство в Евросъюза, тъй като ползва националистическа риторика към съседите си, съобщи македонският в."Дневник". Гръцките сдружения ползвали като аргумент България, посочвайки, че Македония фалшифицира българското културно-историческо наследство. Авторите на писмото начело с Нина Гацулис, председател на Всемакедонското сдружение на гърците в САЩ, са против заключенията в доклада на Еврокомисията, че Македония има конструктивни отношения със съседите си. Според гръцките организации съществуват напрежения в отношенията между Скопие и София, но и ЕК била наясно, че Македония фалшифицира културно-историческото си наследство.

Междувременно стана ясно, че македонският президент Георге Иванов е приел идеята на българския президент Росен Плевнелиев двете страни да празнуват заедно на три исторически дати. В писмо до българския държавен глава Иванов е съгласен да се отбелязва съвместно 15 януари - датата, когато през 1992 г. България първа призна независимостта на Република Македония. Той приема още двете страни да отбелязват заедно Деня на Европа и датата, когато София и Скопие установяват дипломатически отношения.

Обвиненията на българските държавни ръководители за нарушаване на добросъседстките отношения от страна на Македония и дискриминационното отношение към граждани, които се чувстват българи, не отразяват реалността, заяви пък от своя страна македонският външен министър Никола Попоски, цитиран от агенция Макфакс. Според Попоски "няма нито един конкретен пример, който може да подкрепи тези твърдения на официална София". "Какво означава добросъседство? Мисля, че определението добросъседство означава искреност в отношенията. Ние сме изключително искрени в отношенията по посока на изграждането на отношения с нашите съседи", каза Попоски. Агенцията припомня, че властите в София през последните дни чрез президента Росен Плевнелиев и външния министър Николай Младенов обвиниха Македония за нарушаване на добросъседските отношения, както и за дискриминационно отношение към граждани, които се чувстват като българи, но и към български предприемачи в Македония.
48
4920
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
01 Ноември 2012 19:33
Браво на комшиите, евхаристо поли!
01 Ноември 2012 20:14
добросъседство е да ги признаеш първи в света. добросъседство е да им пратиш малко танкове, когато албанците ги дебнат да ги ебн.т. добросъседство е да ги чакаш да се наиграят с надеждата, че ще порастнат и ще им дойде акъла в канчето.

каква е датата на признаването на макетата за нас? ако почнем да празнуваме всички дати, когато сме признали всички държави, всеки ден ще е празник. абсолютно същото се отнася и за датата, когато сме установили дипломатически отношения. а денят на европа би трябвало да се почита и от тях така или иначе.

що не вземем да почитаме датата на корабокрушението в охрид например? или денят на създаването на македонската югославска република?

баси тъпотиите.

тези наистина искат да бъдат цапнати през ръцете. и през г.за. та като усетят, че боли, да се кротнат.
01 Ноември 2012 20:34



Каквото и да говорим, както и да ни защищават гърците, ще стане това което каже американският посланик.В света е имало колонии с много по големи права от нашите в момента.
01 Ноември 2012 20:51
Абе....тъковъна...що ли се сетих за данайците и даровете ?!?!
01 Ноември 2012 20:57
В писмо до българския държавен глава Иванов е съгласен да се отбелязва съвместно 15 януари - датата, когато през 1992 г. България първа призна независимостта на Република Македония. Той приема още двете страни да отбелязват заедно Деня на Европа и датата, когато София и Скопие установяват дипломатически отношения.

Тоя капут що не е поискал да отбележим заедно и рождения му ден.


01 Ноември 2012 21:11
Ние не се браним, те почват да ни бранят, ние ги незабавно почваме да ги плюваме.
Що за безумна нация сме от самоубийци?
01 Ноември 2012 21:21
кайли, понеже вече българите не са така прости да вярват на даровете на данайците. Гърците се карат с македонците за някакво име. Липсват им съЮзници, и хващата за шаранчета българки и българи като тебе: "Ние сега ще ви защитим от македонците(???), но и вие после ще ни подкрепите за името (което е целта на занятието)".
България няма нужда от Гърция за да си построява отношенията с Македония. Timeo danaos et dona ferentes. Винаго когато България се е съЮзявала с Гурция, е губила.
01 Ноември 2012 22:13
.
01 Ноември 2012 22:26
Е, туй вече някакъв виц. Елини "разтървават" българи. За кеф на сърбите.
01 Ноември 2012 22:38
Винаго когато България се е съЮзявала с Гурция, е губила.

А щото когато сме били на другата страна (1913, 1918, 194х) все сме прокопсвали.
01 Ноември 2012 23:57





Ний не рачим гърците да ни подкрепят! Щото: Timeo danaos.... и пр. Ний си имаме ген. губернатор който ще ни посочи правилната посока. Що ни трябва да мислим?
02 Ноември 2012 00:10
Факт е, че гърците казват нещо, за което наш'те добросъседски мълчат
02 Ноември 2012 02:04
Щом гърците защитават нашата история, като при това казват истината - добре! Защо го правят - това си е тяхна работа. Остана само като последни идиоти да кажем, че казаното от тях не я вярно, и то само защото са го казали гърци. Както често се случва, га някой каже нещо във Форума и плюенето веднага започва. И то не защото казаното от него не е вярно, а защото бил еди кой си. При това гръцката подкрепа нас с нищо не ни задължава. Ако бъде предложено някакво ново име на Македония и то нас не ни засяга, ще си затраем. Докато макетата не престанат с провокациите си по наш адрес. След като веднъж сме признали Македония, друг полезен ход нямаме. Но ако новото името не ни отърва, трябва да кажем едно категорично "не". Но с наши собствени аргументи, без да правим с гърците съюз.
Колкото до предложението на Чехльо за трите общи празника, то това показва за сетен път, че той не става нито за политик, нито за дипломат. И е най-добре да не се бърка там, дето не му е работа. Ако беше предложил да празнуваме съвместно великото дело на княза българский св. Борис I и на изпратения от него в района на днешна Македония св. Климент Охридски - едно голямо "ДА!" Но предложението му да празнуваме съвместно датата, когато България първа призна независимостта на Република Македония, Деня на Европа, както и датата, когато София и Скопие установяват дипломатически отношения, е пълна идиотщина. И то точно сега, когато на Скопие му беше казано в прав текст, че ако не престане с глупостите си по адрес на България, вместо подкрепа за влизането в ЕС ще получи един голям среден пръст. Ами нали точно с тези три съвместни празника ще налеем вода в македонската пропагандната мелница бе, да му е** мамата!
02 Ноември 2012 07:51
На Никола Попоски дядо му сигурно е бил по занятие попо или попос? Или се е казвал Попо или Попос? Гиди мискини сърбомански ниедни...
бе ясно е, че се е казвал Попов, някой от дядовците му е бил поп, ама нали трябва да се извърне да е македонец и друго име ще си сложи. Като Лазар Кулешевски дето брат му беше Кулишев в София.
Абе нека се наричат каквато си искат националност, ако щат и патагонци да се наричат, ама да не казват как са искали да се наричат Самуил, братя Миладинови, Гоце Делчев, Яне Сандански, и мн. мн. др. 30% от нашите политици са от македонски произход. То и у нас, пък и във Форума има такива зрънца, детпо искат хората преди 25, 50, 100, 200г. да са мислели така, както те сега.
02 Ноември 2012 09:32
Добър ден.
Националният въпрос на Балканите, е много сложен въпрос. Да попитам добросърдечно, това което казват тези организации истина ли е? И ако е истина, има ли значиние, кой го казва (за мене има)? Ами аз ще Ви предложа зъглавието да се промени, та дори и да има в него "неистина". Предлагам: "Аборигените бранят българската история пред ЕС". А ако някой искат могат да сложат на мястото на нациалността каквато те си пожелаят.Сега ако искате коментерайте.
02 Ноември 2012 10:32
Македонците имат нужда от подкрепа, от добра дума и от полезен съвет. Нямат нужда да ги бият от две страни. Досега не се включвахме в антиславянската гръцка истерия към Македония и ми е чудно защо го направихме точно сега?
02 Ноември 2012 10:36
Rakita, че си антигрък, това го знае всеки, че си провокатор сега то разбрах!
02 Ноември 2012 11:21
Гръцката "подкрепа" е смешна. Македония краде от нашата история - може и да е вярно, но кой го казва!!
Гръцката държава официално твърди, че на нейна територия в гръцка Македония нямало българи, а някакви "славянофони" - и на какъв точно славянски "фон" говорят те? И в Тракия нямало българи, само помаци, които говорят помашки език.
02 Ноември 2012 11:28
Някой като каже истината и става антигрък, провокатор и расист.
02 Ноември 2012 11:40
Анастасе,
предложението за трите празника иде откъде
македонскиот другар.
Немой бръка Чехльо с “черен Петър“.
Чети малце по-внимателно.
02 Ноември 2012 12:09
Що за безумна нация сме от самоубийци?

Хайде пак - цялата нация.. Разбери, Кайли, въпросът е политически, а не национален!
02 Ноември 2012 12:10
Преди 100г. сигурно е било така. Но я ми кажете Вие, сега така ли е? По вашата логика мога да Ви попитам и за черноморието. Но не искам. Понеже всеки е такъв, за какъвто той се смята. Но темата беше друга, Вие я изопачихте и провокирахте. Разделай и владей. Ако идскате да си говорим за националния въпрос на Балканите, това е друго.
02 Ноември 2012 12:26
И ако това е е ирония, здраве му кажи! Преди "македонците" от Повардарието да задълбаят в античността, на елините им отърваше фентъзито "македонски народ и език". При все че знаеха историческата истина - през 1993 г. в Скопие бяха изревали "на умряло", защото в спора за името Папандреу и външният министър обсъждаха дали да не "цакат" с "вие не сте никакви македонци и нямате връзка с това наследство. вие сте българи, на които смениха чипа в главите". Тогава в Атина явно решиха, че този вариант не ги устройва, и просто наложиха тотално вето. Обаче "античните" прекалиха и не е случайно, поне за мен, че гърците се връщат към този аргумент
02 Ноември 2012 12:46
няма какво да се хващат за безгръбначната ни външна политика гърчолята следва да предложат мораториум върху понятието македония, като източник на конфликти с териториални и исторически последици, а нашите безумци да го подкрепят, а да не ми се правят на франкофони
02 Ноември 2012 12:52
Колкото до предложението на Чехльо за трите общи празника, то това показва за сетен път, че той не става нито за политик, нито за дипломат. И е най-добре да не се бърка там, дето не му е работа.

Танасее...некои четат, па после пишат
02 Ноември 2012 12:58
Проблемът не е в наименованията, а в нещата, които се крият зад тях и се промоцират посредством тях. Нима има някакъв двустранен проблем между Гърция и България поради факта, че и в двете страни има области, наречени "Тракия"? Или области, наречени "Македония"? Или планина, наречена "Родопа"?
02 Ноември 2012 13:01
Каже те ми Вие, нали сте наясно с гръцката позиция за тези "македонци", какво стана в Б-я " през 40 и не знам коя година, или после в началото на 70-те.
П.П. Оставям Ви, че имам гости. Айде със здраве.
02 Ноември 2012 13:15
А за самуиловите войници кога ще протестираме?
02 Ноември 2012 14:39
А за самуиловите войници кога ще протестираме?

След гръцкия протест за нашествието на Аспарух!
02 Ноември 2012 15:11
Мдааа, дотам я докарахме.....
02 Ноември 2012 15:16
А за самуиловите войници кога ще протестираме?
Няма да протестираме, защото гърците осъзнаха грешката си и в Атина смениха името на улица "Василий ІІ Българоубиец" (Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος ).
02 Ноември 2012 17:19
Няма да протестираме, защото гърците осъзнаха грешката си и в Атина смениха името на улица "Василий ІІ Българоубиец" (Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος ).

Бих се радвал да е така, но не е .. В община Атина има улица с това име, а в още 15 общини на "Голяма Атина" има също улици с това име.
02 Ноември 2012 18:10
Пак съм аз, ей бре хора, Вие за нищо не ставате. Аз Ви предлагам да се върнем във Фанагория, и ако искате 5-ти век п.хр., и да видиме кой на кого има да дава. Ако беше така бе, историци трябваше да си затворим границите и да си кочуникираме само чрез форума. Ей, осъзнайте се бе. Темата е друга. Само не ми се сърдете, ако Ви кажа за "комплекса". Вие не разбрахте ли, колкото ние си чешеч езиците, ГОЛЕМИТЕ "македонци " ще си развяват байрака. Разделяй и владей. Е за това ние и вие сме се превивали ,пред чужд господар толкова години. Дайте да си мерим калпаците, бре завалий.
Аз Ви предлагам, да обявим Трън за столицата на ШОПЛЪКИЯ. Сега сме 2012г., ако не сте го забелязали.
Бях решил да не влизам във форума, ама много ......... се е изписало.
02 Ноември 2012 18:15
Понеже сте много отворенгя си(говаря ви на жаргон, за който не знае), както признахте името, утре ще Ви накарат да презнаете и езика, а по утре ще признаете, че и Варна е " македондкси" град. Историята е една, но важното е дали я знаеш и дали я тачиш.
02 Ноември 2012 18:27
Укроти своето множествено число, брате Велизарий, и не събуждай в мен лошия Константин Погонат..
02 Ноември 2012 18:36
Факт: Гърци бранят българската история пред ЕС.
Резултат: Гърци и българи се изтрепват.
На далавера: "Макетата".
02 Ноември 2012 18:41
Велизарий, укроти словото свое! Иначе ще помоля жрицата Дорислава, дето общува директно с Тангра, да ти помогне със средства божествени!

Казах.
02 Ноември 2012 18:59
Е сега HERRA и Rakita, ще се заливат.
Това братко ТашункаВитко "Казах", значи "Аз казах Хау". Брат ти ТокайИхто!
02 Ноември 2012 19:10
"Казах", значи ...

Ти спомена Фанагория, та аз влязох в Кубратски стил ..
02 Ноември 2012 19:26
След като, така лесно презнавате държави, защо не признаете и "РЕПУБЛИКА ДАКОТА"?
03 Ноември 2012 00:19
Аха,
А, гръците да не плачат на нашите гробища. Що да не я признаем. Та Македония си е наша държава. Колкото държави искаме толко ще си признаем. Та чак и Волжка България.
А, ама то имало и гръцка Македония , така ли? Ето къде е заровено кучето!Купихте си я със хитрост нали?Те сега за това немците ще си купуват островите от вас. . Данайци сте вие май , не елини, както казват някои. Хитрата сврака с двата крака.Далечните ви мераци . Македония да е гръцка , до там ви докара.
Въпросът сега е кой ще влезе в ЕС по-рано? Албания или Македония? Македонците да му мислят! Щото ако влязат Албанците на македонците ще им се стесни.
Сещат се ама по-бавно.Сетиха се откакто Бат Бойко каза че ще купува асфалт от Албания.
03 Ноември 2012 09:54
А, гръците да не плачат на нашите гробища. Що да не я признаем. Та Македония си е наша държава.

Според моето скромно мнение, на България й стигат проблемите с други малцинства (реални и потенциални), та да си добави и проблем с албанско малцинство.. Плюс едно цяло МК-поколение, част от което е възпитано в не особено приятелски чувства към българите. Намирам, че за съжаление това е така, защото иначе не биха могли да имат подкрепа историческите фалшификации от страна на управляващия МК-елит.
03 Ноември 2012 19:08
Македонският (етнически) проблем беше сръбско, не гръцко творение. Гръцко творение от по-ново време е само "помашкият" език в Западна Тракия.

Гърция беше съюзник на Сърбия в заграбването на предимно българските етнически земи в т. нар. Македония според проекта на Цариградската посланическа конференция от 1876 г. и Санстефанския договор. Наистина със Сърбия България имаше и таен договор от 1912 г., който също бе нарушен от Белград. С Гърция нямаше и такъв договор.

Преди Балканските войни новогръцката държава водеше агресивна кампания срещу българщината в Македония с помощта на фенерския патрик и на въоръжени чети, в каквато е бил и известният в България литературен персонаж Алекси Зорба, критянин, и в тясно сътрудничество с османските власти и с другите етноси в Македония. А още преди началото на българската въоръжена борба в Македония новогръцката държава, преди появата й - Фенер водеше агресивна кампания за противодействие на българското национално Възраждане и за асимилация на българите в "елинския" (преди 19 в. - в ромейския) етнос.

По време на и след Балканските войни първоначално и Сърбия, и Гърция предприеха брутална етническа чистка и насилствена асимилация на завареното в завладените от тях нови земи българско население. Бежанците българи в 1913 и 1919 г. от окупираните от Сърбия и Гърция земи бяха над 900 хиляди. В Сърбия тезата за македонските българи - "южни сърби" беше изоставена от сърбокомунистите в 1930-те години под влиянието на Коминтерна и заменена с тезата за "македонската нация" (в същата резолюция на Коминтерна се провъзгласяваха и тракийска, и добруджанска, и западнопокраинска нация). След установяването на сърбокомунистическата власт се създаде "македонска" книжовна норма и започна да се "гради" "македонска" история и култура.

И в Гърция по време на гражданската война левите флиртуваха с идеята за "славянска" македонска нация. Беше решено, че при победа на левите в гражданската война славяните в северна Гърция ще получат независимост или ще се обединят със сърбокомунизираните си македонистки съседи от север. Но след разгрома на левите десетки хиляди "славяни" и стотици хиляди други леви напуснаха Гърция към СССР, България, СФРЮ и цяла Източна Европа.

Но след скъсването на Сталин с Тито в 1848 г. между Белград и прозападна Атина постепенно се установи старото геополитическо разбирателство от 1912-13 г.

Терминът "славяни" по отношение на гръцките граждани трябва да е в кавички, защото "славяните" (остатъци от старите славянски племена от 6-7 в.) в днешните северни гръцки земи, вкл. до Тесалия, които не са били ромеизирани още в средновековието, са били включени в българската народност още в 10-11 в. Изключения има само в централна и южна Гърция, дето - като в Морея - и до 19 в. били запазени остатъци от старите славянски племена, които никога не са попадали в бълг. държава и културно влияние и не са ставали част от бълг. етнос. Така че терминът "славяни" (славяногласни) в северна Гърция е също тъй антибългарски, както и терминът "македонци" в бившата СФРЮ, а и самият термин "Югославия".

Помня от началото на 70-те години клуба на гръцките политемигранти във Варна на ул. "Цариброд" (по-късно "ориенталската" сладкарница, в една хубава триетажна ъглова къща с "мавританска" архитектура). Приятелят ми от гимназията с гръцко име беше син на гръцка политемигрантка в Чехословакия, сестра на двама червени партизани, които бяха явно православни етнически лази, от т. нар. "понтийски гърци", говорели на село на "лазика" - кавказки език, сроден с грузинския. Баща му е българин от Севлиевско, бил строител в Чехия (по-точно - северна Моравия), дето се запознал с майка му.

Въпреки масовия екзодус на "славяни" след края на гражданската война, в северна Гърция (Македония и Тракия) се запази фактически окупационен режим дори до 90-те години на 20 в. (Така е и в румънска Добруджа няколко десетилетия след присъединяването й). Интересен беше случаят с книгата на Анастасия Каракашиду в 1997 г. (Fields of Wheat, Hills of Blood, Uni. of Chicago Press). Дъщеря на преселен в 20-те години в гръцка Македония по обмена на население с Турция православен турчин (по език и култура) от северна Мала Азия, тя изследвала църковните документи в бащиното си село в Солунско, за да установи с изненада, че до 1912 г. мнозинството от жителите му били "славяни". Гръцките учени vigilantes дигнаха врява до небето и заплашваха с бойкоти и кой знае какво, та издаделството на Оксфордския ун-т се отказа да издаде книгата.

Та от съвременна Гърция в условията на ЕС и на съвременния академичен и политкоректен етос все още се очаква коренна промяна по въпроса за "славяните" и изобщо за участието на българите и другите славяни в етническото строителство на Ромейското средновековно царство и после и на новогръцката държава. Нова Гърция трябва да се откаже от основополагащия си мит за прекия си магически произход от "древните елини" и да се обърне с лице и с уважение към истинската си история.

Опасенията на Атина от независимо Скопие в началото бяха именно по оста на страха й от онеправданите от нея българи (страхът на Гърция от отмъщението на България е бил огромен, както виждаме в документите от Версай). Какво ако София и Скопие заедно натиснат Атина за правата на хората си в Гърция, та до териториални претенции, коридора до Бяло море. И наистина, Атине не можеше да се страхува наистина от самото Скопие. Затова Атина започна да предупреждава София да не се връзва да признава Скопие, което веднага щяло се обърне срещу нея с претенции - едно донякъде и self-fulfilling prophecy, донякъде и истина - лишена от българските романтични чувства, Атина бързо разбра, че Скопие не се е отърсило от прегръдката на Белград и няма скоро да се отърси. Докато България правеше рицарски жестове към Скопие, подаряваше му стари танкове, Атина прагматично овладя скопската икономика. Идеята й вероятно беше в благоприятен момент да се разбере с Белград за подялба на БЮРМ и така да възстанови старата малка антибългарска Антанта.

Нов фактор обаче се появи в лицето на самия държавен македонизъм, който, отрязан от стратегическата си връзка с Белград по време на югокризата и след нея, с превръщането на Сърбия в международен парий, се разви - не съвсем неочаквано - в най-лунатични посоки. А икономическият и морален колапс на Гърция в последното десетилете рязко отслаби влиянието й в Скопие. В същото време България с лека ръка пропиля шансовете си за ускорено развитие, които се появиха с приемането й в ЕС и с капиталовата експанзия към нея през 2007-09 г. и си избра най-негодното правителство, което я обрече без нужда на изключителни трудности.

Големият въпрос е какво печели и какво губи всеки от евентуалното приемане на Скопие в ЕС. Засега ЕС не ни дава големи надежди като избавител, но не е изключено да бъде принуден от кризата да се реформира, централното му звено да поеме по-активна роля в управлението на бедстващата му периферия. Аз лично имам някои надежди и още смятам, че за България ще е по-добре Скопие да влезе в ЕС както е, че само там ще има реален шанс да се промени, а не да остане завинаги навън и да се вкокали в някакво лунатично гето на лумпенството. Затова препоръчвам на София да си затваря очите за скопските антики и да препоръчва приемането на БЮРМ в ЕС въпреки всичко.

Атина изглежда се страхува именно от това и продължава да поставя непреодолими пречки пред Скопие, вкл. и с правилния сам по себе си аргумент, че Скопие краде бълг. история. Атина казва: Гърция даде на БЮРМ името, България - езика и историята, Сърбия - държавността. (Тук ние българите поправяме, че на името "Македония" не държим, наопаки, а на "държавността", "дадена" й от сърбокомунистите от немай къде - дори още по-малко.)

Нашата генерална подкрепа за приемането на Скопие в ЕС не значи да не се съгласяваме в детайлите и с гърците, когато са прави. Трябва да се използва всяка възможност са просвета на ЕС и западноевропейските страни, а също и на Русия и източноевропейските ни съседки, а също и на САЩ, за пропаганда на историческата истина по "македонския" въпрос.

Поне частичната ребългаризация на БЮРМ ще предизвика голям подем на българския дух, от какъвто не само ние българите имаме нужда. От смазването на България в 1919 г., видя се, не прокопсаха и нашите съседи. За добро или лошо, България си остава "централната" балканска сила, от чиято слабост страда целият регион.
04 Ноември 2012 15:55
.
04 Ноември 2012 17:18
Прочитайки написаното от Чичо Фичо на 3-11-2012, ще кажа няколко неща.

Не разбрах, какво точно иска да ни каже Чичо Фичо, в часта с приятеля си в гръцкия клуб във Варна в началото на 70-те години. Или бих искал да кажа по – точно, че много добре го разбрах. Чичо Фичо, иска да каже, че тези преселници от Понт, които се заселват през 20-те години в Макидония, не са гърци. Те са лази.

Разликrтe между двата народа са даденост, Понтийците са заселници от Йония и по точно от Милет, които според Херодот, Ксенофонт и Страбон са колонизирали бреговете на Черно море, а пък Лазите, произходът им е от Азия и идвайки от там се заселват в така наречената Лазика.
След падането на гръцката империя на Трапезунд и вече под османско владичество, по времето на султан Мехмет IV и периода, когато Велик везир са Мехмед и Ахмет Кьопрулу се извърщва насилствената ислямизация, и по-голямата част от Лазите приемат мюсюлманската вяра. Дистанцирайки се и религиозно от Понтийските гърци. Доказано е, че няма връзка между Понтийските гърци и Лазите. Те имат свой език, нрави и обичаи, различни от Понтийците. Те в цялата си история са били гонители на Понтийците. Най-характерен е пример с касапина Топал Осман по произход лаз. Предвождал бащибозука по Понт.
Това e една провокация. И тази идея е плод на някои български историци за да омаловажат факта с населяването на Македония с понтийци.
Така, че Чичо Фичо понеже виждам, че си начетен, ако смяташ, че Понтийските гърци не са гърци, моля те дай източниците от които черпиш материали.
И да ти помогна малко с информация, мога да ти кажа , че след разправата с арменците се извършва геноцит и срещу Понтийските гърци.
Чичо Фичо, аз съм Понтийски грък и съм горд с произхода си.
Очаквам продържение!
04 Ноември 2012 18:12
Не съм казал такова нещо. Винаги съм мислил, че родата на приятеля ми са етнически гърци. Помня, че той ми е казвал, че в тяхното село в Гърция говорели диалект (както разбирах, на новогръцкия език), наречен "лазика". Едва неотдавна проумях, че лазика е гръцкото название на лазкия език и си обясних и типично кавказката външност на майка му.

Анастасия Каракашиду, за която споменах по-горе, разказва в предговорора на книгата, че баща й бил гръцки преселник от Мала Азия. У дома им в Турция говорели турски и в Гърция (Солунско) той цял живот си останал турчин по душа, всяка вечер слушал турско радио с тъжни анадолски мелодии.
04 Ноември 2012 18:29
След 22-ра и при изселването или размяната на населението, между Гърция и Турция става на религиозна основа и не на етническа. Много от тези, които са се чувствали не турци, но са били мюсулмани по вяра, са били принудени да останат. Така е имало и много турско говорящи гърци, които се изселват, поради религията им. В днешен Понт населението говори още на понтийски, те обаче го наричат ромейски. Нравите, обичаите и езика е един и същ. Разликата е в религията. И днешните управници още се опитват да онищожат този език. Но разликата между Понтийци и Лази е голяма, говорим за два различни народа.
По същата логика и аз гледам българска телевизия, посещавам Б-я и ме посещават приятели българи.
04 Ноември 2012 18:53
И за това, кой какъв е. Мога само да кажа, че след хиляди години, тези които са успели да задържат езика си и днес се чустват гърци, никой не може да се съмнява в това и да им го отнеме.
Може би, ако сложите на мястото на гръцки-български, ще покрие и вашите виждания.
П.П. Понтийският език се намира в червената книга на UNESCO за съжалиние.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД