:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,989,279
Активни 416
Страници 26,288
За един ден 1,302,066

България има шанс да получи еврорали

За догодина страната ни е в листата на чакащите
България може да бъде домакин на рали от европейския шампионат (ERC), но преди това трябва да изчисти задълженията си към промоутъра на първенството - телевизия "Евроспорт". В момента председателят на СБА Георги Янакиев е на заседание на международната автомобилна федерация (ФИА) в Париж и оттам съобщи, че за следващата година страната ни е в листата на чакащите заедно с Румъния, Русия и Сан Марино.

През миналата година България прие две големи състезания - рали "България" (кръг от европейското първенство) и рали "Сливен" (кръг от IRC). От тази година двете надпревари са обединени в ERC и техен промоутър е "Евроспорт". Базираната в Париж телевизия бе организатор на IRC и на нея организаторите на рали Сливен" имат да плащат 110 000 евро за състезанието миналия месец. Това е и причината страната ни да не попадне в предварителната програма на ERC за 2013 г. Сега се е появил шанс това да стане, стига преди това да се покрият задълженията. В противен случай Българската федерация по автомобилизъм (БФАС) ще бъде съдена за 330 000 евро.

"Федерацията няма как да бъде гарант на задълженията на рали "Сливен", категорични бяха от БФАС, чийто президент е бившият пилот Радослав Козлеков. На практика обаче излиза точно така - ако парите не бъдат издължени на "Евроспорт", страната ни ще загуби правото да организира рали от висока класа. Още повече, че догодина ERC ще бъде вторият по сила шампионат след световния (WRC).

Съгласно новите изисквания на "Евроспорт" и ЕRC 30% от ралитата от шампионата трябва да се провеждат на макадамова настилка. Според Георги Янакиев, който до миналата година бе президент на БФАС, това няма да е проблем за България, тъй като разполагаме с подходящи пътища за подобно състезание.

Във вече обявения от ФИА календар за догодина твърди са 12 състезания. Очаква се да бъдат включени още две - на 11-13 юли и на 26-27 юли. Малко е вероятно рали "България" да се пребори с конкуренцията за някое от тях. По-сериозни са шансовете на страната ни, естествено при плащане на задълженията, да се озове в календара за 2014 г.
634
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД