:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,989,160
Активни 404
Страници 26,169
За един ден 1,302,066

"Фолксваген Голф VII" отново задава модата

Хечбекът залага на непреходен дизайн и нови технологии
СНИМКИ: ИВНЕРНЕТ
-----------------
"Фолксваген Голф" има толкова много отличия в 38-годишната си кариера, че на всяко ново поколение е все по-трудно да удържа преднината пред конкурентите си. Фактите говорят сами - най-популярният автомобил в Европа до тази година имаше 6 генерации и почти 30 милиона продажби. Сега на линия е седмото поколение, което прави нов опит да помете конкурентите си.

Всъщност рецептата за успеха на "Голф" не е толкова сложна. Той е родоначалник в този клас, въвежда повечето новости в него и като лидер отказва да предаде мястото си на многото конкуренти. Плановете на неговите създатели са грандиозни - хечбекът ще се продава в над 150 страни в света. Освен това той е първият модел на "Фолксваген" на новата платформа MQB (Modularer Querbaukasten или модулна платформа), на която ще се произвеждат много от бъдещите модели на концерна. На нея по-рано тази година излезе "Ауди А3".

Целта, която са си поставили германците, е новият "Голф" да не бъде един от многото. Напротив - именно той трябва да задава модата в класа си. Като цяло мотото при проектирането и производството на машината е The Key to Perfection (ключът към перфектност). В същото време той не трябва да бяга от досегашната си стратегия, при която най-важното е приемствеността между поколенията. Затова във "Фолксваген" залагат на дизайн, който да бъде актуален не само днес и утре, но и след няколко поколения.

Благодарение на новите си интегрирани LED светлини, съчетани с тясна решетка и удължени фарове, "Голф VII" със сигурност е най-агресивният в класа си. Промените в размерите в сравнение с предишната генерация са минимални. Разстоянието между двете оси е увеличено с 59 мм, а височината на автомобила е намаляла със 17 мм. Всичко това напомня за първия "Голф" и за четвъртия.

Промени има и в интериора - централната консола вече е насочена към водача. Воланът е леко свален. Огромен плюс в оборудването е мултимедийната система, която включва и навигация. Нейният дисплей се предлага в цели 4 размера в зависимост от нивото на оборудване, като при най-високото достига до 8 инча. Екранът работи бързо и точно, като реагира само при приближаване на пръста. И цялата информация излиза подробно подредена и удобна за използване. Изобщо всичко е направено с цел на шофьора да му бъде по-удобно.

Материалите също са от по-високо качество. При желание седалките, волана, лостът за скоростите, подлакътникът и вътрешната част на вратите могат да бъдат обшити с кожа. Пластмасата е по-мека и като цяло си личи изпипването на всички детайли от страна на дизайнерите. Като допълнителен плюс могат да се посочат седалките, които са получили специален сертификат от асоциацията на германските лекари ортопеди AGR. Те успешно могат да разпределят тежестта на шофьора и пътниците, за да направят пътуването още по-удобно.

Основното, което обаче трябва да различи "Голф VII" от конкурентите му, са двигателите. В сравнения с 6-ото поколение на модела, агрегатите на 7-ото изразходват с около 23% по-малко гориво. Богатият избор от мотори е допълнен от старт/стоп система и технология за регенерация на спирачната енергия.

Три от агрегатите са от семейството TSI - 1.2 литра (85 к.с.) и 1.4 литра (122 и 140 к.с.). На по-късен етап ще се появи и по-мощната бензинова версия с приставката GTI към името си. Тя ще получи 2.0-литров TSI турбомотор с мощност 220 к.с. Дизеловите агрегати са от семейството TDI - 1.6-литров с мощност 105, и 2.0-литров - 150 к.с. Очаква се да има и електрическа версия, както и хибрид. Скоростните кутии са познатата DSG, която при 2.0- литровата версия е с 6 степени, а при по-малките - със 7 степени. Предлага се и ръчна трансмисия с 6 степени.

При дизелите най-подходяща изглежда версията с двигател 2.0 литра TDI с автоматична скоростна кутия DSG. Автомобил, който предлага цели 150 к.с. и нисък разход на гориво. Съответно и по-висока цена, но в крайна сметка тази версия харчи под 6 л/100 км, което не е никак маловажно за хората, пътуващи повече.

Интерес представлява и модификацията с 1.4-литров TSI мотор с мощност 140 к.с., която е за тези, които харесват бензина и по някаква причина са предубедени спрямо дизеловото гориво. Още в базовата си модификация "Голф VII" с този мотор ще се предлага с технологията XDS (електронен блокаж на диференциала). Тази версия на двигателя предлага и още едно нововъведение - два от цилиндрите се деактивират, като няма никакво значение по какъв начин са настроени двигателят и шасито. Единственото, което трябва да се направи, е да се отнеме от газта. Благодарение на тази система моторът харчи едва 4.8 литра, което в реални условия означава около литър повече.

Машината се предлага и със системата Driver Profile Selection, която разполага с четири режима - Eco, Comfort, Sport и Normal за работа на волана, двигателя и шасито. Налице е и пети вариант - Individual, който шофьорът сам нагласява спрямо изискванията си. Седмото поколение на "Голф" предлага още ESC (електронен контрол на стабилността), Multicollision braking (спирачна система, предотвратяваща повторни верижни удари след катастрофа), Start/Stop system, EPB (електронна ръчна спирачка) с Auto Hold (система за потегляне в наклон), индикатор за налягането в гумите, двоен под в багажното отделение и т.н.

Цените в Европа стартират от 16 000 евро, но в зависимост от двигателите и оборудването могат да достигнат почти 2 пъти повече.
 -----------------
 ----------------
 -----------------
1129
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД