:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 59
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Висини

Икономика на един небостъргач

Предстои тепърва да разберем успешен бизнес модел ли са първите две високи сгради в столицата
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Строежът на Милениум център до НДК бе замразен, но в момента се работи усилено.
Въпреки кризата, която замрази инвестиционните намерения в областта на строителството, София е на път да се сдобие с първите си кандидат-небостъргачи. "Капитал форт" на "Цариградско шосе" и Милениум център в центъра на столицата със сигурност ще променят ритъма на града около себе си и са сериозно предизвикателство - и за проектантите, и за строителите. Двата проекта ще са показателни и доколко успешно като бизнес модел може да бъде високото строителство у нас.

Проектите за високо строителство в София се приемат противоречиво. Против небостъргачите, доколкото подобно определение въобще е уместно, вече се обявиха редица архитекти, включително и главният архитект на София Петър Диков. Наред с естетическите и градоустройствени аргументи скептиците се съмняват и в ефективността на подобни сгради. На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради.

Макар да признават, че управлението на една висока сграда е предизвикателство, инвеститорите в първите два кандидат-небостъргача все пак са оптимисти. За тях издигането на висока сграда в столицата ще доближи града до световните метрополиси и е знак за престиж. С напредването на строителството въпросът за управление на хилядите квадратни метри разгърната площ става все по-ключов.



Милиони инвестиция само да започнеш строеж



Издадените разрешителни за строеж за високи сгради в София са около десетина, но в момента се работи само по два от проектите. Така инвеститорите претърпяха първия крупен финансов удар, защото наливането на милиони започва далеч преди първата копка. Те отказват да обявяват цените на строителните разрешения, но на базата на обявената разгърната застроена площ, мястото и тарифите на общината може да се изчисли, че за единия небостъргач само строителното разрешение е струвало над 600 000 лв., а за одобряването на инвестиционния проект са отишли още около 30 000 лв. Разходите на втория небостъргач са още по-впечатляващи - само разрешителното за строеж би следвало да е близо 2 млн. лв.

На фона на десетките милиони инвестиции сумите не впечатляват, но числата звучат по различен начин, ако си ги представим като справедлива цена за оказваната от общината услуга. Рекордните суми за получаване на разрешение са следствие от методиката за определяне на цената на разрешителното на базата на разгърната застроена площ, но поставят въпроса доколко таксата за една техническа услуга в крайна сметка не се изражда в нещо като данък, още повече че инвеститорите сами се наемат да изграждат входовете към обектите и не получават допълнителни услуги от общината.

Още по-любопитни ще бъдат данъчните оценки на тези сгради при завършването им. Още отсега може да се предположи, че съвкупният данък сгради и такса смет за двата небостъргача ще са огромни, защото се изчисляват на базата на данъчната оценка и отчетната стойност на имотите. За да избегнат тежестта при такса смет, бъдещите наематели в двете сгради вероятно ще изберат възможността да се договарят самостоятелно с фирма за събиране на отпадъците и да плащат на базата на реално количество генериран боклук. Над 90% от хотелите в София и общо 3600 фирми са избрали този метод за плащане на такса смет, който им спестява сериозни разходи и е значително по-справедлив.



Стратегия на управление в условията на криза



С проектираните офисни площи и "Капитал форт", и Милениум център са твърде амбициозни. По данни на имотния сектор около 30% от офисите в столицата в момента стоят празни, а особено раздвижване на пазара не се предвижда. Затова стратегията за осигуряване на наематели трябва да започне достатъчно рано и да предложи конкурентни предимства. Тук инвеститорите ще разчитат и на престижа.

"Определено има място в София за високи сгради, но с разумна височина - до 150 м-180 м, какъвто е и нашият проект. Разположени на подходящите места в града, тези сгради ще бъдат важни ориентири в градската среда и могат да се превърнат и в архитектурни забележителности. Високите сгради са и символ на икономически просперитет и достъп до високи технологии в строителството. Но за да бъде един такъв проект реалистичен и да има смисъл от него, той трябва да бъде съобразен с мащаба на локалния пазар, местните строителни възможности и да на подходящата локация", коментира Николай Ангелов, говорител на инвеститорите в издигащия се на "Цариградско шосе" "Капитал форт". За него изграждането на подобен проект в централни части на София би било неудачно. За Ангелов в София няма място и за твърде високи сгради - над 250 м, които наистина могат да се нарекат "небостъргачи", защото от икономическа гледна точка вдигането на толкова висока сграда би било безсмислено. "Наистина, в момента има незаети офис площи, но ако се погледне статистиката за усвояването през последните 2-3 години, се забелязва, че някои от новите проекти успяват да постигнат добра заетост и продължават да привличат наематели, т.е. пазарът отсява качествените от некачествените проекти и имат шанс по-качествените, по-гъвкавите и тези с по-добра локация", счита Ангелов. Екипите, които ще бъдат натоварени с бизнес управлението на сградите, ще разчитат и на изкушението "да работиш в най-високата сграда в България". Преговорите с потенциални наематели обаче все още не са започнали, защото строителството не е напреднало до такава степен. Наемите остават тайна.

На добра локация - в идеалния център на София, разчита и Милениум център, който се строи до НДК. За разлика от "Капитал форт", Милениум център ще предлага и жилищни площи. Комплексът ще трябва да приложи още по-агресивна стратегия за печелене на наематели, защото ще предлага повече офиси.



"КАПИТАЛ ФОРТ"



"Капитал форт" се строи на площ от 14 000 кв. м от компанията "Форт Нокс". Вложението е 60 млн. евро. Сградата има разгърната застроена площ от 80 000 кв.м. Висока е 126 метра и когато бъде завършена в средата на 2014 г., ще се издига по-високо от най-високата в момента столична сграда - хотел "Родина" (104 метра). Бизнес центърът има предимството да се намира на 100 метра от метростанцията на "Цариградско шосе". Небостъргачът ще има собствен паркинг с над 700 места, като са предвидени отделни паркоместа за служители и посетители. "Престоят на автомобилите за служители ще бъде част от договорите с наемателите, а престоят на автомобилите за посетителите ще бъде безплатен за няколко часа", обясниха от "Капитал форт". Наблизо е и подземният паркинг на метрото с 1500 места, които в момента стоят празни и ще могат да се ползват при обичайната тарифа 1 лв. на час. Прогнозите са, че заради метрото и доброто местоположение зоната около Интер експо център ще се обособи като вторичен градски център. А това ще е важно за клиентите на развлекателните търговски обекти в небостъргача.

Самата сграда представлява две кули, свързани с "подиум". Към нея ще води един основен вход откъм бул. "Цариградско шосе" и четири второстепенни входа. Строителите обясняват, че високата кула е проектирана като класически небостъргач - с централно ядро и офиси по периферията. Тя ще има 28 етажа над земята, ще е оборудвана с 12 високоскоростни асансьора (движат се с 2.5 метра в секунда). Бъдещите офиси могат да са с площ от 100 кв.м до 1200 кв.м. Ниската сграда е с 8 етажа и ще има двойно по-малко асансьори. Свръзката "подиум" е на две нива и в него ще се помещават банки, конферентни зали, ресторанти, кафенета, детски кът, фитнес, зимна градина. Покривът му ще бъде покрит с вечнозелени седуми.



МИЛЕНИУМ ЦЕНТЪР

Милениум център - сделката, за която Стефан Софиянски бе разследван и оправдан, освен търговски площи ще има и хотел, както и апартаменти. Инвеститор на обекта и главен изпълнител е фирма НИКМИ АД.

Сградата ще представлява пететажно тяло, от което ще се извисяват три сгради. В центъра ще бъде разположен 32-етажнен 5-звезден хотел (112 метра), с хеликоптерна площадка на покрива. Другите две сгради ще са с 18 и 24 етажа. Едната от тях ще е с офисни площи, с 25 000 кв. м разгърната площ, а другата - с луксозни жилища. Строителят ги определя като "най-луксозната жилищна сграда" в София. В комплекса ще има и търговски център, а паркингът е на 5 нива, за 560 коли. Към сградите ще има 15 асаньора. Целият комплекс е с обща разгъната застроена площ 136 300 кв.м. Входовете са от всички булеварди и са на различни нива - от бул. "Витоша", бул. "Пенчо Славейков" и бул. "България".



В ЕВРОПА

Най-високата сграда в Европа в момента е британският небостъргач Shard. Той е на 87 етажа и висок 310 метра. Площта е 56 000 кв.м. Инвестицията от 2.35 млрд. долара е на Националната банка на Катар. След няколко месеца обаче Shard ще отстъпи първенството на поредния небостъргач в Москва. 5 от десетте най-високи сгради в Европа са в руската столица.
СНИМКА: Архив "Сега"
Лондонският небостъргач Shard (310 м) се вижда от всяка точка в града.
СНИМКА: Capital fort
Небостъргачът на входа на София би трябвало да се превърне в градски ориентир.
19
8789
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
07 Ноември 2012 20:14
"В клуба на неботърсачите

Собствениците на "Форт Нокс" далеч не са единствените предприемачи, които са заровили глави в облаците над България. Кризата обаче приземи ентусиазма на повечето от тях. Отложено например е строителството на съвместния проект на германската компания ECE и братя Домусчиеви за 180-метрова кула върху терена на бившия завод "Балканкар Средец". В мъгла остава бъдещето и на проекта на братята Стефан и Красимир Джанкови за строителството на два небостъргача в квартал "Сердика". Неясна е съдбата и на стометровата кула "Ропотамо плаза" в близката до центъра част на бул. "Цариградско шосе", както и на 110-метрова офис сграда зад централна гара, която трябваше да изгради испанската компания "Риофиса".

В клуба на небостъргачите обаче има и съвсем нови попълнения, които не се отказват от проектите си. Броени месеци преди началото на строителството на Fort Capital мениджърите на дружеството "Арко тауърс" АДСИЦ платиха рекордната до момента строителна такса от 3.514 млн. лв., за да получат разрешително за изграждането на комплекс, включващ две 124-метрови кули. Проектът е в столичния квартал "Банишора" върху терен от 48 дка. Според неофициална информация предвидената инвестиция за изграждането му е над 250 млн. евро, като се очаква строителството да отнеме четири години. Към момента обаче не е ясно кога точно ще започне изграждането му."
07 Ноември 2012 20:28
Мисля, че "Форт Нокс" скоро ще построи небостъргача си. Компанията е много мощна и с много завършени проекти, включително и в България Натисни тук. "Капитал Форт" ще бъде продаден /нает в по- голямата си част, дори само от сегашните клиенти на "Форт Нокс", които биха пожелали и малък офис или втори имот в София. "Малък", от гледна точка на руснаци, разбира се
По- скептичен съм за "Милениум"- а. НИКМИ е далеч от мащаба на "Форт Нокс", а и глътна много вода покрай кризата. Но може пък вече да са продали проекта?
07 Ноември 2012 21:21
Най-високата сграда в Европа вече е откритият преди седмица "Меркюри сити тауър" в Москва. А София е идеална за всякакви експерименти- от това по-отблъскащо и гадно място няма как да стане.
07 Ноември 2012 22:26
поставят въпроса доколко таксата за една техническа услуга в крайна сметка не се изражда в нещо като данък, още повече че инвеститорите сами се наемат да изграждат входовете към обектите и не получават допълнителни услуги от общината.
Срещу тая такса общината ще им "пусне" метро , градси транспорт, инфраструктура (съседните улици) за паркиране и най-вече "твърдо" ще хвърли гражданите си в задръствания.
07 Ноември 2012 23:26
Срещу тая такса общината ще им "пусне" метро, ...

Едва ли ТОЧНО срещу тази такса общината ще пусне каквото и да е. Идеята на таксите е те да бъдат разходноориентирани. Което значи да покриват само действителните разходи по точно специфичната услуга. Ако не е така, таксите се превръщат в скрит данък (нарича се квазиданъчно облагане), а с това се затруднява определянето на действителното данъчно облагане. Така квазиданъчното облагане крие от гражданите действителния размер на данъците. Което най-малкото не е честно. Редно е таксите да са си такси (да са разходноориентирани), а данъците - данъци. То даже има и закон в този дух, но незнайно защо (ха-ха) той не се спазва. И е крайно време да се намери някой да започне да съди и общини и държава за нарушаването му. Все пак - закон е, не е пожелание. А ако на общините парите не им стигат да вдигнат данъците (ако им стиска).
08 Ноември 2012 08:44
Кокарачо, хайде сега да погледнем такса паркинг в синя зона! До колко е необходимо таксата да е 2 лева на час при вложените в момента инвестиции? Както виждаш квазиданъците са широко практикувани в столицата, а скоро и във всички големи градове!
08 Ноември 2012 08:58
А къде е на проекта-снимката наклонената кула (не в Пиза), която вече 20 години стои там.
Инак аз от Форт Нокс си купих гаража.
08 Ноември 2012 09:04
Идеята в София да се строят "небостъргачи", може да се нарече идиотска, кретенска, инфантилна, дебилна и още и още и още .... Каквито епитети да се добавят от този род, ще са си на маястото. Колко висока трябва да бъде една сграда в София, че да може за изглежда "колосална" на фона на Витоша. Просто няма да бъде построена такава никъде по света. Идеята да се строят такива сгради е да има акцент в градове с равнинни терени, където ако си роден там и никога не го напуснеш, няма как да добиеш представа, какво е това височина. Дори в Ню Йорк тези сгради се намират на остров извън града. Останалият град е м/у пет и осем етажа. Париж също. Рим също. Да не изреждам повече красивите градове и столици, който избягват да се загрозяват от такъв тип чудовища. В Англия може да си строят на воля такива тъпни. Те планина и за цяр нямат. Но София е град, който се застроява без никаква логика и колкото повече се строи, толкова повече добива сиромашки вид. Спомням си на едно обсъждане на закона за строителство в София по времето на Борисов- с извинение- неговите застъпници на въпроса - Кък виждат озеленяването на София при това застрояване? Те ни отговориха, че ще има алтернативно озеленяване. На нашето очудване, какво имат предвид под "алтернативно", да не би сандъчетата по балконите? Отговорът беше - ми да. В момента поради кризата града е притегателен център, като място, където би могло да си намериш работа. Но при развитие на една нормална икономика много хора биха го напуснали веднага. Една голяма част от младите софиянци го напускат през терминал 2 завинаги. Сега една огромна част от новопостроените жилища и офиси пустеят. На този фон да резрешаваш каквото и да било ново строителство в града си е престъпление, а за "небостъргачи" съм споменала по-горе. Колкото и високо сграда да се построи в София, тя, ще си остане джудже в сравнение с Витоша и поради това е напълно безмислена. Няма красив град по-висок от осем етажа.
08 Ноември 2012 10:40
Atlantis,
08 Ноември 2012 13:04
Atlantis,
08 Ноември 2012 13:30
Но при развитие на една нормална икономика много хора биха го напуснали веднага.

Т.е що е такава икономика? По цял свят тенденцията е да се концентрират хората в мегаполиси. Небостьргачите сьс сигурност не могат да станат по високи от Витоша и не вярвам това да е целта на занятието. Просто в големите градове земята е много скьпа.
08 Ноември 2012 14:02
На фона на пустеещите офиси основното притеснение е, че проектите икономически няма да издържат и ще се превърнат в поредните празни бизнес сгради.
Което означава, че има много пари за препиране в България.
08 Ноември 2012 15:59
Най-високата сграда в Европа в момента е британският небостъргач Shard. Той е на 87 етажа и висок 310 метра. Площта е 56 000 кв.м. Инвестицията от 2.35 млрд. долара е на Националната банка на Катар. След няколко месеца обаче Shard ще отстъпи първенството на поредния небостъргач в Москва. 5 от десетте най-високи сгради в Европа са в руската столица.


За омаяните от СъвеЦко рядко щастие, да дадем ясна, точна и конкретна отправка за АМЕРИКАНСКИТЕ строители на скайскрепъри в радная Масква, за да не се получи ситуацията със Зи́мний дворе́ц, построен от "руснака" Francesco Bartolomeo Rastrelli, ***

Frank Williams graduated from the University of California at Berkeley and received a Master's degree from Harvard. He taught Architecture Design for four years at Columbia University before opening his architectural firm.

Currently, the firm has under construction MERCURY CITY TOWER, a 70-story office tower in Moscow, Russia.


Аман от кретени.
08 Ноември 2012 18:35
Мегаполиси има там, където има много население и малко територия която да изхранва населението. У нас територия бол, но население ... тцъ. И напълно вярно е, че целта не е да се конкурират с Витоша. Тук се наблюдава най-обикновенна парвенющина. Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Пак, ще се повторя, няма никаква логика при застрояването на София. Няма никакво виждане как, ще изглежда в бъдеще и това нейно бъдеще дали кореспондира с възможностите и, като град и след това като столица. Всичко се прави на парче и юрболешката. Най-елементарната логика сочи, че нямаме никаква нужда от "небостъргачи". Всичко е за задоволяване на нечие его. А това, кой е построил нещо някъде е предмет на по различен разговор. Няма нещо построено в света, което да е от значение и в него да няма пръст поне един италианец. Арабите са пленявали италиански кораби за да си набавят безплатно италиански строители. Най-красивине образци на мюсолманската строителна култура са проектирани и построени от италианци. Тадж Махал е постороена от италианци, о не ми се изрежда, защото това, ще е един огромен списък. Това е свотовно известен феномен и да се радваме, че имаме бегли престави за него е излишно.
08 Ноември 2012 18:45
Няма нещо построено в света, което да е от значение и в него да няма пръст поне един италианец.

Всеки луд с номера си. Оди се джавкай с оня по горе дето доказваше че руснаците не могат да построят и кьща. Господи ... и вересийте...
08 Ноември 2012 20:37

atlantis
-
08 Ноември 2012 23:56
atlantis, даже не знам какви 5-8 етажа те гонат.Направо пак да почнат пещери да прават, ще е много ФЕЦКО.
09 Ноември 2012 07:34
Незнаеш? Ами разходи се по центъра на Париж, Рим, Амстердам, Лондон, Берлин, Виена, Будапеща ..... Да изреждам ли още?
09 Ноември 2012 18:24
***
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД