:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 596
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

Купувач на принудително продадени вещи на длъжник е защитен от закона

Имам възможност да закупя вещи на длъжник. Опасно ли е това, може ли да имам проблеми, каква е процедурата?

К.Ч., София



Ако човек има дълг и не може да го плати, то съдебен изпълнител - частен или държавен, може да насочи принудителното изпълнение не само срещу имоти, но и срещу движими вещи - коли, телевизори, скъпи вещи, ценни картини, всичко. Единственото изключение правят т.нар. несеквестируеми вещи, които се определят в Гражданския процесуален кодекс и в един специален списък, приет от Министерския съвет със специално постановление. Сред тези вещи, спрямо които не може да има принудително изпълнение, са например употребяваните обувки и бельо и всички детски храни и принадлежности. Не може да има насочване и срещу "по един креват, една постелка, една зимна и една лятна завивка, както и по два ката спално бельо за всеки член от семейството", необходимите уреди за отопление и една печка за готвене, една пералня и един хладилник, един телефонен апарат и един радиоапарат, домашни животни, семейни и лични ордени и отличия, учебни пособия и още няколко такива.

Спрямо всички останали движими вещи обаче може да бъде насочвано принудително изпълнение. Правилата и процедурите как се прави това и какво се случва след евентуалната продажба и закупуване основно може да бъдат открити в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Там има специална глава 42 - Изпълнение върху движими вещи.

При принудителното изпълнение се прави един опис на съответните движими вещи, спрямо които то се насочва. В него трябва да се посочат изпълнителният лист и мястото, където се извършва. Освен това вещта трябва да бъде подробно описана, да има цена, по която тя да се продаде в магазин, както и евентуалните възражения на страните - примерно на собственика, и заявените от трети лица права върху описаната вещ. В описа трябва задължително да се отбележи оставени ли са на длъжника вещите, върху които не се допуска принудително изпълнение. Описът се подписва от съдебния изпълнител и не се съобщава на страните. Той определя и цената. По искане на страната обаче може да се назначава вещо лице за определяне на стойността на вещта.

Продажбата на движима вещ се извършва чрез магазин или борса, чрез явен търг с устно наддаване или по реда на публичната продан на имот. Длъжникът може да се съгласи вещта да бъде продадена по определената от съдебния изпълнител цена в магазин на частния съдебен изпълнител или в посочен от него магазин. За целта обаче той трябва да представи писменото съгласие за приемане на вещта за продажба в магазина. Ако вещта може да се продаде на борса, взискателят или длъжникът може да посочи борса, като представи писменото съгласие за приемане на вещта за продажба от борсата.

Необходимо е да се знае обаче, че вещи с оценка над 5000 лв., коли, кораби и самолети се продават от съдебния изпълнител по реда на публичната продан на имот. Той определено е различен от продажбата на движима вещ.

Тук обаче очевидно става дума за друг ред - този на движимите вещи. Ако тази вещ се продава чрез магазин, тя се пренася там от длъжника. За предаването длъжникът представя на съдебния изпълнител разписка. Последният пък е длъжен да оповестява продажбата на вещта чрез обявления, които се поставят на съответните места в районния съд, в неговата канцелария и в местната община или кметство. Протоколът за поставяне на обявленията се регистрира в районния съд. Може да има продан и без пренасяне - това е, когато това би било свързано с неудобство за нейната продажба. Тогава съдебният изпълнител поставя в магазина на видно място обявление и осигурява възможност на желаещите да преглеждат вещта на мястото, където тя се намира.

Според ГПК проданта в магазин се извършва по определената цена. Вещта се предава на купувача след изплащането на цената. Ако в продължение на три месеца от предаването на вещта в магазин тя се продава чрез явен търг с устно наддаване при цена, равна на 50 на сто от началната.

Тези търгове се правят от съдебния изпълнител пред сградата, в която се пазят описаните вещи, или на друго място, определено по взаимно съгласие на страните. При липса на съгласие проданта се извършва на място, определено от съдебния изпълнител. Търгът започва в определеното време и завършва след предлагането на последната описана вещ. За участие не се внася задатък. Всяка отделна вещ се предлага устно от съдебния изпълнител по определената начална цена за търга. Оттам нататък следват класическите правила за продажба - с предлагане, наддаване и т.н.

Тук стигаме и до отговора на като че ли най-важния въпрос. Има специален раздел - стабилитет на продажбата. Така в чл. 482 на ГПК е записано, че извършената продажба не може да бъде обжалвана или оспорвана по исков ред. Освен това купувачът на вещта става неин собственик, независимо от това дали вещта е принадлежала на длъжника. Предишният собственик има право да получи цената, ако не е изплатена по разпределението. Ако тя е изплатена, той има право да иска от взискателите (тези, на които се дължи - б.а.) и от длъжника това, което те са получили по разпределението. Ако взискателят е недобросъвестен, той отговаря пред собственика за причинените му вреди. Във всички случаи взискателят понася разноските по изпълнението. Това прави тази покупка много сигурна за съответния купувач.

2
2523
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Ноември 2012 23:46
"Купувач на принудително продадени вещи на длъжник е защитен от закона"
От закона може, но от Господа Бога Не!!!
14 Ноември 2012 22:11
Вместо да пуснат на търг огромните вили, скъпите коли и яхтите на мутробизнесмените, те започнали да отнемат и гащите от задника на сиромаха. Толкова е долно това, че нямам думи. Нека Господ да ги съди.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД