:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 565
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дежавю

БДЖ май потегли към последната гара

Въпреки грандиозните обещания за спешни реформи в железницата, които да я издърпат настрани от пътя към фалита, засега ефектът от тях клони към нулата
Снимка: БГНЕС
В БДЖ има и съвсем архаични, и по-модерни влакове.
Драматичната година за българската железница неусетно върви към края си, както очевидно и самото БДЖ. За пореден път животоспасяващият ефект от реформите остана само едно изключително добро намерение. И въпреки че промените бяха многократно и демонстративно обещавани от ръководството му, единствените новости за държавния мастодонт напоследък са свързани с инциденти, намаляването на вагоните и недоволни пътници от вечно закъснелите или претъпкани влакове.

Това обаче явно не притеснява ръководството му, нито ресорното транспортно министерство, които сякаш изчакват холдингът магически да се самоизлекува. В началото на август те спешно се разбързаха да стъкмят пакет с реформи, повечето от които претоплени. Дотам се стигна, след като финансовото министерство спря месечната субсидия от 14 милиона лева заради неплатен дълг към Световната банка.



Без нея БДЖ се запъти към фалит,



но бе спасена с договорки за строги мерки срещу гратисчиите и с предоставяне на държавата на част от активите си.

Обещаните от транспортния министър Ивайло Московски законови промени вече са налице. От години много хора не смятат за нужно да си заплатят за превозната услуга с оправданията, че влаковете са престари, мръсни и че пристигат със закъснение, ако въобще стигнат до желаната гара. Гратисчиите напълно безпроблемно и безнаказано си пътуваха във влака, тъй като нито полицията, нито служител на БДЖ можеше да ги пипне с пръст според закона. От 20 до 100 лева ще бъде вече глобата за нередовните пътници, които отказват да платят цената на билета. Едно от постиженията на промените, които са залегнали в Закона за железопътния транспорт, е, че при отказ тези хора вече ще бъдат сваляни от влака. Преди това пък ще се съставя протокол, в който ще се описва видът на нарушението, както и данните на човека. Това ще позволи неплатената сума да може да се събира по съдебен ред.

Така властта смята, че разходите от около 5 милиона лева на година, които железницата губи само от гратисчии, ще бъдат максимално редуциранни. Въпреки това обаче в законите не се упоменава



нищо ново и по-строго за тези, които крадат от БДЖ



Само от гориво годишно загубите възлизат на 4.5 милиона лева. Но кой знае защо освен периодичните акции, които почти сигурно завършват със залавяне на крадци, други мерки не се предприемат.

Другата промяна в железниците, която ще е факт от януари идната година, е, че ще бъде намалена бройката на служителите в БДЖ, които могат да се възползват от безплатно пътуване с карти. Досега техният брой бе около 400 000 за сума от близо 250 милиона лева. Преференцията се ползваше от всички сегашни и бивши железничари, служители на НКЖИ, на други държавни компании и техните семейства. От 2013 г. привилегията ще се запази напълно само за работниците на "Пътнически превози". Те ще могат да пътуват безплатно до и от работа, а със служебна легитимация ще ползват 50% отстъпка за други пътувания. Освен това те ще имат право и на четири лични пътувания на година по избрани от тях маршрути, това ще могат да правят и членовете на техните семейства. По-свити вече ще бъдат и преференциите за пенсионираните железничари. Техните безплатни билети на година ще бъдат два на брой. Гратис ще се возят бившите служители на БДЖ, които са работили там най-малко 15 години.

Засега дотук привършват реформите, които целяха да издърпат холдинга от тежкото му финансово състояние. Въпреки че министър Московски уверяваше, че до съкращаване на влакове няма да се стига, от БДЖ явно не смятат така. Компанията



все по-често започна да намалява вагоните си



Вечната обосновка е необходимостта от извършване на спешни "случайни ремонти". Орязването на композициите е колосално. Общо в пътническите превози се експлоатират около 340 вагона, които в никакъв случай не могат да покрият превоза по цялата железопътна мрежа на холдинга.

Това до някаква степен обяснява факта защо пътниците се возят неудобно, но пък дълго. Най-фрапиращият и пресен пример е от началото на този месец. Тогава клиенти на БДЖ преживяха четиричасово мъчение по маршрута от Пловдив до София. Те изминаха разстоянието от 150 километра в два напълно претъпкани вагона. Ситуацията ескалирала дотам, че на една от гарите група пенсионери легнали на железопътните релси, за да накарат влака да спре, въпреки че в него не е имало място дори и по коридорите на композицията. На някои от пътуващите пък се наложило да слизат през прозорците, защото не могли да се доберат до вратите. Случаят за жалост е един от многото в историята на БДЖ. Най-вероятно няма и да е последният, ако холдингът не поднови парка си. А това също е мисия невъзможна, тъй като БДЖ не може да си плати и досега купените мотриси от "Сименс".

Засега за решаването на този проблем се разчита на еврофондовете. Идеята не е нова, тя се лансира от година насам. Транспортният министър Ивайло Московски заяви, че се надява страната ни да получи 300 милиона евро от Брюксел през 2014 г. Ако БДЖ влезе като бенефициент в Оперативна програма "Транспорт", пътническите превози може да се снабдят със 100 нови влака, но това за момента е все още само възможност. Не толкова голям ентусиазъм изрази във връзка с това зам.-ръководителят на дирекция "Регионално развитие" на Еврокомисията Карстен Расмусен. Той обяви, че холдингът не трябва да получава пари, ако дотогава не се е реформирал. Това е поредната причина, доказваща, че часовникът за промяна в железниците напомнящо си тиктака, макар това да не притеснява особено нито ръководството, нито властта.



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Подобни "битки" са ежедневие в Индия. А отскоро - и в България.
17
3746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
13 Ноември 2012 20:21
Нещата са ясни, ще се обяви приватизация и ще бъдат спечелена да речем от фирми до КТБ.. след това изведнъж ще станат много печеливши. Така работи капитализмът в България.
13 Ноември 2012 23:13
Натисни тук
... Влакове тръгват от всички страни ...
По един от тях остава на всяка далечна гара...

Вместо "Криворазбраната Цивилизация" от Добри Войников, скоро някой ще напише „Криворазбраната демокрация”.

К'во да се прави ... димукрация.
Идно пу идно ... ду ниту идно.
13 Ноември 2012 23:30
Ами в цяла Европа ж.п. транспорта е приоритетен. С доказани предимства пред автомобилния: по-бърз, безопасен, евтин, удобен, екологичен и т.н. Но всичко това в България е недостатък. Понеже нашите политици имат полза от автомобилните превозвачи, застрахователните дружества, винетките, бензиностанциите, катаджиите и там още каквото се сетите.
14 Ноември 2012 08:43
БДЖ май потегли към последната гара
Това е поредното доказателство, че всичко направено с усилията на няколко поколения след Освобождението 1978г. се срива при сегашния модел на развитие. То не бяха затворени заводи, разгромено селско стопанство (само зърноппроизводството крета), не беше разрушена ж.п. инфраструктура, морски и речен транспорт и какво ли не. Да не говорим за здравоопазване, наука, образование, култура, където положението е трагично. Има опсност да останем без лекари, а и тези, които сега се произвеждат, по хубаво да не им попадаш на мушката. А все още има вярващи в светлото капиталистическо бъдеще. Блаженни са вярващите.
14 Ноември 2012 09:42
Mrx++14 Ноември 2012 08:43

А все още има вярващи в светлото капиталистическо бъдеще. Блаженни са вярващите

Бе то, проблемът е в това, че все още има, при това много, фанатично вярващи в светлото социалистически минало!
14 Ноември 2012 09:52
Бе то, проблемът е в това, че все още има, при това много, фанатично вярващи в светлото социалистически минало!
Не толкова вярващи, колкото виждащи и пипащи го. Има естествено и такива дето се пулят на изграденото около тях, на всичко дето получават като даденост и дето като шопа разправят, че няма такова животно.
14 Ноември 2012 10:32
Форумците, изказали се по темата ....няма какво да се добави...За съжаление сте прави
14 Ноември 2012 11:12
Съществената разлика с европейските железници е, че у нас пътническите превози са губещи, а товарните бяха печеливши. Имаше и „експертни” становища пътническите да се закрият. Във всеки случай не се грижат много за тях и това е грешка, защото те дават обществения образ на железницата. На запад е обратното, да, да, приходите от пътническите са по-големи. Основните междуградски и особено крайградските превози са с влак. Делът на автобуса е много малък, при това при една много висока подвижност на населението.

Няма съмнение, че желзиците трябва да се преструктурират. Писал съм по въпроса, така че сега няма, но това е лесната част. Сложното е преодоляването на дълговата криза.

Кратък пример: как го направиха германците.
През 1991 г. правителствена комисия разработи проект за реформа. (Прочее, нейният председател проф. Герд Аберле беше през 92-93 г. и наш консултант и положи основите на една смислена реформа, друг въпрос е защо тя се реализира само частично.)
Същината беше: от 01.01.1994 г. пет железничарски предприятия започват на чисто. С безпощадна реорганизация и формиране на бизнес-структури с ясна и перспективна пазарна позиция. Персоналът беше намален наполовина, но в продължение на 5-8 години и много нежно – пенсиониране, пренасочване, обезщетяване и пр.
И държавата си пое отговорността:
1. Дългът на железниците се преобразува в държавен дълг !
2. Държавата инвестира в инфраструктурата
Реформата успя, обществеността е доволна, железницата процъфтява и не е на загуба.

Същината е в отговорите на два простички въпроса:
1. Какво ще стане, ако БДЖ фалира?
Транспортна парализа, поне в началото, колкото и да се перчат автомобилните превозвачи. Освен това все някой трябва да кара влаковете.
Ако се реши все пак да има в България железопътни превози (уви опасявам се, че отговорът на този въпрос не се разбира от само себе си, доживяхме и това), та ако ще ги има с какъв подвижен състав и с какъв персонал някакъв нов превозвач ще осъществи превозите? Германците няма да дойдат да ни возят.
2. Какво ще стане с дълга ако никой нищо не купи и се стигне до фалит?
Дългът автоматически ще си стане държавен дълг! Нищо няма да спечелим
Вече е правено. Помните ли АК Балкан? Не ми се мисли за аналогия. И дългът си стана държавен, и на приватизатора си платихме и нямахме авиокомпания. С железниците е още по трудно.

Железницата прекалено сериозно нещо.
14 Ноември 2012 12:11
БДЖ е пълна скръб.
От една страна ми е жал за компанията, от друга ме е яд на обслужването и отношението към пътниците.
Какво ще стане ако фалира БДЖ ли? Много хора ще останат без работа, това е най-лошото. Иначе държавата ще направи друга железопътна компания, като прехвърли част от активите на БДЖ преди фалита й в новата компания. Или ще пусне частни ЖП компании. Може и двете едновременно да станат.
14 Ноември 2012 12:25
Нещата са ясни, ще се обяви приватизация и ще бъдат спечелена да речем от фирми до КТБ.. след това изведнъж ще станат много печеливши. Така работи капитализмът в България.

Ти шегуваш ли се или се опитваш да правиш евтина пропаганда,която върви,но само на Женския пазар Няма държава в света където железниците да са печеливши,така че каква приватизация бълнуваш! Да не би БДЖ да е в това състояние само в последните години,това си е още от зората на демокрацията! Не може в БДЖ да работят сигурно пет пъти повече хора отколокото трябва,да се краде поголовно и да се работи още по комунистически и ние да очакваме,че тя ще цъфти и ще връзва.За да може БДЖ да придобие малко по-европейски вид трябва държавата да определи железопътни транспорт като приоритет и да налее много милиарди в железопътни линии,гари и нови влакове,но за да се случи това трябва сегашното БДЖ с милиардите си дългове да бъде оставено да фалира и да се направи изцяло нова компания с много по-малко и по-качествен персонал,която да започне на чисто.
14 Ноември 2012 12:33
това със свалянето от влака на безбилетните (мангали) в каква форма ще се осъществява
14 Ноември 2012 12:45
Няма държава в света където железниците да са печеливши,


...олаби жилата и се отпусни малко, че от тея седерастки мантри ептен си се спекъл...
14 Ноември 2012 12:58
дедотони,muravei4o, ,
Железницата е лице на всяка Държава и белег за цивилизация.
Където има ЖП, има и живот!
Заиграването с това да има или няма влакове е много опасно!!!
14 Ноември 2012 16:02
Бе,хем недоволни,па хем да е за без пари(гратис),па и да останела железницата...типично по нашенски,ние ше тарикатееме,ма друг да му дири колая,щото сме много недоволни ....и не само влаковете си ползваме така,после започваме с "умните отговорни позиции"
14 Ноември 2012 16:41
Аз живея на 100 метра от гара на която спират всички влакове по линията Русе-Горна Оряховица. Такова чудо -"претъпкан влак" не съм виждал от много години. Всички влакове пътуват с 2-3 вагона и във всеки от тях се виждат по десетина човека и то повечето железничари. Главна причина за ниската използваемост на влаковете е ниската скорост и високата цена. Преди 50 години, когато пътуваха парните локомотиви билетът до Русе струваше 1 лев и се пътуваше 1 час. Сега се пътува 80 минути и билетът е 3,50 (ако не са дигнали скоро цените). С реорганизацията която се направи преди години се постигна единствено двойно увеличение на чиновническия апарат. А той за разлика от работниците получава добри заплати. С каква цел БДЖ беше разделено на две. Отделно предприятие е инфраструктурата и отделно влаковите превози. Как може по времето когато пътниците и товарите бяха многократно повече ръководството до е едно и какво наложи разделянето му.
14 Ноември 2012 17:20
muravei4o
14 Ноември 2012 12:25

Естествено ще се приватизират само печелившите дейности - например товарни превози.
14 Ноември 2012 19:33
Пак не разбрах как е премахнато безплатното пътуване на бившите железничари? Тези с 15 г. стаж пак ще пътуват безплатно като пенсионирани. Защо никой лекар не се лекува безплатно след 15 г. стаж? Защо аптекари не получават безплатно лекарства? Защо децата на учители не учат безплатно? Това ли са най-ценните кадри на България и какво точно им дължим всички ние? Защото /припомням/ ние плащаме билетите!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД