:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не ви признават дипломата в ЕС? Звънете на "Дондуков" 1

Българският СОЛВИТ център е разрешил над 730 казуса с прилагане на европейското законодателство
Снимка: Аудио-визуална библиотека на Европейската комисия
Дейността на СОЛВИТ центъра все още не е много популярна в България.
Макар и да звучи като шега, но е истина - който има проблеми с признаване на квалификацията, на трудовия стаж, на дипломата от страна на Европейския съюз или възстановяване на ДДС, може да се обади за помощ в Министерския съвет. Там е разположен българският СОЛВИТ център, който помага на граждани и фирми за разрешаване на проблеми с прилагането на законите и правилата на ЕС.

Испания, Великобритания, Гърция, Германия и Кипър - това са страните, в които българите най-често срещат проблеми от неправилното прилагане на европейското законодателство, показва статистиката на центъра. За малко над 7 години експертите в него са работили по 1112 сигнала, от които 773 са разрешили успешно. Въпреки това признават, че все още има какво да се желае за популяризиране на работата им.Хората масово не знаят, че такъв център съществува,или се обръщат към него по въпроси, които не засягат прилагането на законодателството на ЕС.

Българският център е създаден с влизането на страната ни в Евросъюза през 2007 г. В момента европейската система включва 30 центъра - във всяка държава членка плюс Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Наименованието на европейската система от центрове идва от английското solve it - разреши това. Създаването й започва през 2002 г. с решение на Европейската комисия. Целта е при трансгранични административни проблеми да се избегне стигането до съд, а те да се решават с помощта на центровете. Затова всяка от 30-те структури е част от държавната администрация. В България центърът е създаден в дирекция "Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет.

"Това е добро решение от гледна точка на ефективната координация", казва директорът й Кристина Хитрова. Дирекцията изпълнява важни функции при координиране на работата на всички министерства при изготвянето на националните позиции пред ЕС. Тя следи и за изпълнението на ангажиментите на държавата към Брюксел. Така екипът на СОЛВИТ, който е само от 6 души, непрекъснато поддържа контакти с всички ведомства, когато трябва да разреши някой проблем. Фактът, че са част от администрацията на Министерския съвет, им помага по-бързо да се задейства бюрократичната машина.Към центъра могат да се обръщат както българи,така и граждани от ЕС.

Същото се отнася и за фирмите. Освен по телефон на страницата на центъра http://www.solvit.government.bg е посочена и електронна поща, на която може да се опише проблемът. Когато български гражданин или компания има проблеми в друга държава, те могат да се обърнат към СОЛВИТ, чийто екип решава дали казусът е в неговата компетенция. Задължително трябва да става въпрос за нарушаване законодателството на ЕС. Имало е случаи, когато британски граждани са търсили помощта му, за да спре избиването на бездомните кучета в селото, в което живеят у нас. Въпреки че това не е в компетенциите им, експертите са насочили англичаните към ведомството, което може да им помогне.

Когато случаят е в задълженията на СОЛВИТ, той се вписва в регистъра, а експертите се свързват с центъра в съответната държава, който поема разрешаването му. Това трябва да стане в рамките на 70 дни. В случаите, когато друг център се обърне към българския, той има 10 календарни седмици да разреши проблема у нас. Статистиката показва, чеблизо 70% от казусите са били разрешени положителноНай-често срещаните проблеми за българите, които се обръщат към СОЛВИТ, са свързани със социалната сигурност - признаване на професионална квалификация и право на пенсия. Съвсем пресен е казусът с българин, който е работил в Португалия и получава оттам пенсия. В България обаче не може да му бъде отпусната, тъй като не му достигат около 2 години осигурителен стаж. Съгласно европейското законодателство при недостиг на стаж може да се сумира осигурителния стаж от другата държава. Въпреки че от НОИ повече от година са чакали документът от Португалия да бъде изпратен, това не е било направено до намесата на центъра. Тогава случаят бил разрешен само за два дни. Подобни проблеми е имало и с българи, които са работили в Гърция и Кипър.

Много чести са проблемите с българските студенти във Великобритания. Основно става дума за издаването на т.нар. жълт регистрационен сертификат, който дава право на студените да работят на Острова. При последния разрешен случай се оказва, че такъв не е бил издаден на български студент в продължение на седем месеца, което не му позволява да работи и го поставя в неравностойно положение спрямо останалите студенти. В същото време се оказва, че младежи, които идват да учат във Великобритания, но са от страни извън ЕС, получават този сертификат веднага при записването си. След намесата на българския център случаят е разрешен за 27 дни.

Българите в ЕС често иматпроблеми и с европейската здравна картаНезависимо че тя важи в целия съюз, често те са карани да си плащат медицинските услуги. Такъв е случаят с наша студентка в университет във Франция, която е била принудена от ръководството на учебното заведение да си плати медицинска застраховка. Университетът не признавал картата, което е в нарушение на европейското законодателство. Отново след намесата на българските експерти проблемът е разрешен, а на студентката й е възстановена сумата.

В България също има доста успешно разрешени случаи. Например с английско семейство, на което му е отказано да получава помощи за деца. Гражданите на Великобритания обаче имат същите права като българите и това е довело до намесата на СОЛВИТ. Дори се е стигнало до издаване на специална инструкция за подобни случаи от Агенцията за социално подпомагане.

Въпреки многото жалби, по които са работили, от СОЛВИТ признават, че има нужда от по-голяма популярност, особено сред бизнеса. Много малко фирми се обръщат за помощ към центъра. Засега бизнес случаите са само 10% от общия брой, докато в Австрия са близо 50%. Причината е, че центърът във Виена е започнал съвместна работа с местната стопанска камара. Затова от българския център възнамеряват да започнат разговори с родните работодателски организации, за да могат да помогнат и на бизнеса с проблемите му в ЕС.

Разбира се, и от СОЛВИТ трябва да се постараят повече хора да знаят за дейността им и как могат да им бъдат от полза. Може би тогава делът на хората, които смятат, че членството в ЕС е повлияло положително на страната ни, ще бъде много повече от 47%.------

Ако имате проблем с неправилно прилагане на законодателството на ЕС, можете:

- да попълните формуляр на http://ec.europa.eu/solvit

- изпратите електронно писмо на solvit@government.bg

- да се обадите на телефон 02 980 40 42.СОЛВИТ може да помогне при:

- признаване на професионални квалификации

- разрешение за пребиваване

- достъп до образование в ЕС

- право на установяване в ЕС

- трудови и социални права в ЕС

- признаване на свидетелство за управление на МПС в ЕС

- регистриране на МПС

- данъчно облагане

- свободно движение на капитали и плащания

- пазарен достъп на продукти в ЕС

- установяване като самостоятелно заето лице

- граничен контрол

- предоставяне на услуги

- други спорове, свързани с достъп до права в ЕС.СОЛВИТ не може да помогне при:

- случаи, когато вече са предприети правни действия

- проблеми между гражданите или бизнеса и администрацията на една и съща държава

- проблеми бизнес-бизнес или бизнес-потребители.
2
4489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Ноември 2012 09:50
Изключително полезен материал. Благодаря на вестника, че го публикува.
14 Ноември 2012 10:14
А за непризнаване на българска диплома в България къде да звънят? Ако не си член на БЛС или БАПЗГ , можеш да си хвърлиш лекарската или сестринската/респ. лаборанти, акушери и пр./ диплома на боклука. Нямаш право да практикуваш. Ако си прекратиш членството, т.е. спреш да плащаш членски внос - те уволняват.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД