:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Новите договори за зимно чистене ще са с пределни цени

Не даваме 400 лв. за миене на знак - в такива случаи пращаме нашите служители да мият, казва шефът на пътната агенция Лазар Лазаров
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лазар Лазаров
Лазар Лазаров е председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" от септември 2011 г. Завършва УАСГ, специалност "Пътно строителство". От 1995 г. работи в Централната лаборатория по пътища и мостове. От 5 октомври 2007 г. е директор на Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти.





- Г-н Лазаров, през пролетта станаха известни драстичните разлики в зимното поддържане на пътищата в различните области. Защо не прекратихте договорите още тогава?

- Нямахме избор, защото процедурите по Закона за обществените поръчки, които трябваше да проведем, изискват много време.

- Нямаше ли да ви стигне времето от пролетта до ноември?

- А текущия ремонт през лятото кой щеше да го прави? Алтернативата беше да правим директни възлагания по закона за обществените поръчки, което е още по-зле.

- Казвате ми, че държавата е абсолютно безсилна пред почистващите фирми?

- Не. Тогава направихме опит да намалим цените...

- С много спорен успех.

- С пълен успех в някои части, непълен в други. Искахме да намалим цените. За съжаление, не постигнахме всичко, което желаехме. Това ще се промени в следващите договори, които се правят от агенцията, и ще подпишем през 2014 г. след провеждане на открита процедура по ЗОП.

- Какво трябва да се промени?

- Да се сложат пределни единични цени за различните видове дейности в тръжната документация, за да няма тези драстични разлики в офертите, а оттам и в договорите.

- Защо сега са отпаднали пределните цени?

- Трудно мога да говоря за процедурите тогава, но съм чел мотивите защо. Ако се сложи пределна цена, фирмите ще се ориентират да играят около нея. Разчитано е, че конкуренцията между фирмите ще свали цените надолу - чисто пазарна логика. Което се е случило в повечето места, където е имало конкуренция. Където е нямало...

- В 11 области е имало само по един кандидат.

- Там, където е нямало конкуренция, цените сега сигурно са над пределните, ако имаше такива. Но ако имаше пределни цени, сега при този ръст на горивата щяхме да търпим други критики и можеше да има анекси. А сега цената е твърда и това си е риск за фирмите. Сега няма индексация, тоест има надолу, но не нагоре.

- А хората, които са подписвали тези договори преди 3 г. почти, не им ли е направило впечатление, че цените са много високи?

- Дори и в момента не мога да кажа коя цена е добра, след като е определена от пазара в открита процедура по ЗОП.

- Пак ли ще се плаща на фирмите за готовност в новите договори?

- Това винаги го е имало и е логично. Въпросът е колко. Сега коефициентът е 0.6 от цената за км чистене.

- Това означава, че при 1000 лв. на км за чистене фирмите получават 600 лв., когато няма сняг.

- Нашето предложение към областните пътни управления беше коефициентът да е 0.2, но не го приеха. Тази година този период беше от порядъка на 20 дни.

- 20 дни фирмите са получавали пари за нищо.

- Не. Давали са дежурства, правили са обходи, ангажирали са техника и хора, инвестирали са в материали.

- В новите договори ще намалите ли коефициента за готовност?

- Да, ще го променим - готовността за зимно поддържане да се въвежда от 1 ноември задължително. Защото сега е обтекаемо кога се въвежда - по преценка на АПИ или местните структури, има възможност за дефиниране в коя област кога и на моменти рискуваме да настане малък хаос. Докато, ако приемем един по-нисък коефициент, който наистина е за готовност, дори и при положение че няма сняг, въпросът е те да са готови с материали и машини. За това, че тези машини ще бъдат на места, те да вземат 0.2. Толкова е коефициентът при новите договори за поддържане на магистралите "Люлин" и Лот 2, и Лот 3 "Тракия".

- Какви компоненти трябва да включва пределната цена?

- Тук доста експерти трябва да се намесят. Разлика в цените ще има заради различните релефи в отделните области. Едно е да се поддържат високопланински проходи, друго е пътища в равнината.

- И при миенето на знаци ли?

- Не, не. Договорите сега са такива, че ако струва някъде 400 лв., тази година не сме възложили да измият нито един знак. Ще ги измият пътното управление. Не ги възлагаме тези дейности, които са на високи цени. За радост или за съжаление, в много пътни управления караме нашите служители да секат храсти, садят, косят... Но е спорно - добре, ако дадем пределна цена и после има драстичен скок на горивата, и цената надхвърли пределната, ще има ли механизъм за индексиране? Ако има пределна цена, би трябвало да има и индексация. Защото тази цена се смята към настоящата обстановка - дизелът струва толкова, битумът - толкова, трудът - толкова. А рискът къде е за следващите 4 г.? При сегашните договори фирмите са си калкулирали риска за следващите 4 г. Ако утре дизелът стане 8 пъти по-скъп, няма да има индексация. Фирмата може да се откаже, но си губи гаранцията по договор. Ако сложим пределна цена и механизъм за индексация - коя цена ще е по-ниска?

- Да се даде възможност за индексация на базата на реалното поскъпване на определени компоненти, а не когато те пожелаят.

- Цената се формира на база разходи, основните от които са гориво, битум. Разработваме механизъм за индексация, включваме го в тръжната документация и с това приключваме. Но това означава, че ще има анекси към договорите, а Законът за обществените поръчки не го позволява.

- Тогава?

- Минаваме на по-лошия вариант с едногодишните договори. Те не са удачни, защото в случай на обжалване 1 процедура може да продължи и повече от 1 г., докато мине през всички състави на съда... Тогава ще се наложи възлагане на парче и ще дойдете да ме питате защо възлагате на фирмата Х? При последните процедури, преди повече от 3 години, проблем е било наистина, че се е явил по един участник. Обществена тайна е, че са били с две оферти. Подавали са по-високата, ако е нямало други кандидати. Това е, ако имаше пределни цени, поне най-високите щяха да са близки до тях. Но трябва да се мисли какъв ще е компенсаторният механизъм при драстично увеличение на горива. Не може целият риск да е за изпълнителя. По памет - през 2008 г. 26 млн. лв. е струвало зимното чистене, 2009 г. - 38 млн. лв., с новите договори скачаме на 45 млн. лв. Това е само заради поскъпването на горивата, както и рисковете, които фирмите калкулират за четиригодишен период. Преди това договорите са били година за година. Идеята беше, че фирмата като знае, че 4 г. ще поддържа пътна мрежа, ще инвестира в техника, в хора и ще дава по-добро качество.

- Да, затова нямаше шофьори в няколко области.

- Много се учудих за Враца, защото постоянно се казва, че в Северозападния район има висока безработица, а никой не иска да става шофьор. Но работата е тежка и отговорна. Онзи ден в Шуменско са били шофьор на снегорин заради това, че солта и пясъкът, които хвърля, одраскали някакъв лъскав мерцедес и му ожулили лака. Пребили са го човека като куче. Това е саморазправа, нямам обяснение и оправдание за тези хора.

- Казахте, че минимум 5000 лв. трябва да е глобата за неспазване на зимните ограничения. Смятате ли, че ще мине през парламента? Много е висока на фона на останалите в закона.

- Лично аз не вярвам, но искам да мине. Ето сега - колата вървяла зад песекара, има ротор, който разпръсква пясък и луга. Е, той не знае, че хвърля ли? И спира и го пребива, това какво е? 4 случая имаме като сръбския у нас - снегоринът върви, камионът тръгва да изпреварва при двулентов път в насрещното и на всичко отгоре не улучва лентата и затъва в банкета. И трябва да го изтеглим за наша сметка, за сметка на българския данъкоплатец. В Сърбия 13 000 лв. глоба, у нас максимумът, които може да наложи пътната полиция, е 500 лв.

- Защо според вас фирмите предложиха цени за лот 2 на магистрала "Струма" от 8 млн. лв. на км, толкова много над прогнозната стойност?

- Според мен цените са коректни. Прогнозната стойност е на английски консултант. Не съм гледал сметките на апликационната форма, но гледайки кога е правена - преди две години, какъв е скокът на горивата, битума и т.н., мисля, че е заради това. Лично съм правил елементарна сметка, цената е около оферираните.

- Не е ли заради това, че при новите търгове по-голяма тежест има техническата оферта, а не цената?

- Не. Ако сме постигнали това, което казвате, ще съм удовлетворен, защото ще сме се справили с дъмпинга на цените.
2102
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД