:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 328
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България 1”

Македонците, ние и фарисеите

Резюме.

Джон Голзуърди написал: "Ние, англичаните, сме фарисеи и положително живеем на остров". Аз казвам: Ние, българите, не на остров, а на полуостров живеем и в нашата виртуална кръчма положително не сме фарисеи. Дърлихме се през годината, от сърце си пожелахме един на друг хубави неща за новата.

Това писмо ще е по старата рецепта: не въведение, изложение, заключение, а както с приятели на маса; ту за едно, ту за друго ще е приказката. Този път главно за:

1. Българската фарисейщина

2. Македонската грандомания

Край на резюмето.



Фарисеите били евреи от времето след Вавилон. "Островът на фарисеите" е роман на Голзуърди. "Майор Барбара" е пиеса на Дж. Б. Шоу. Барбара е "майорка" от "Армията на спасението". За "Агент 007" всеки знае. За него ни даде линк форумецът с прякор, пардон, с никнейм Survivalist: "M dispatches James Bond on the secret agent's most dangerous assignment. Andrew Rawnsley,The Observer, Sunday 23 December 2012."



Тежки времена настанаха за тайните агенти. Не пострадаха само информаторите на комбинаторите в българските власти. Френски агенти парашутисти ядоха бой от български пейзани. Горкият 007 го пращат на най-опасната мисия, когато Британия няма пари за самолети, САЩ си имат техни проблеми, британските агенти в Берлин подслушали как госпожа Меркел злослови за Лондон. Дават на 007 писалка, в която има мастило вместо отровни микросачми, пробиващи бронежилетка. Вземат му зачисления астон-мартин; секретарката Мъни-пени му връчва карта за метрото и автобуса. И ако 007 пострада "Оn Her Majesty's Secret Service" никаква инвалидна пенсия.



Българското радио спомена българските пенсионери, докато четях майтапчийското четиво. Последваха вълнуващи новини: Берлускони се развеждал, отборът на Оклахома победил отбора на Далас не знам на какво, свършекът на света, сблъсък пушачи - непушачи.

И зовове за помощ. А български политици, "писатели", медии, министри, президентът, всички фарисеи ни призоваваха да сме по-добри. "The Island Pharisees" by John Galsworthy. "Major Barbara" by George Bernard Shaw. Вместо вдънземя да потънат от срам, те като от черковния амвон. То и там - разколници властолюбци. През 2000 г. Фори Светулката, през 2012 г. пловдивският "Николай с ролексите".

Относно края на света нищо не можех да направя. Относно моя можех и посегнах към първата за деня цигара с кафе и коняк.

Преля ми чашата. Не конячената, а чашата на търпението. Довеждаме хората до просешка тояга, после, понеже сме милозливи християни като Salvation Army на майорката Барбара. Приюти, казани безплатна фасул чорба. Някой взел червясал фасул, преди да го изхвърлят, продал го на финансирана от европейски бюджет програма за помощ, всички по веригата спечелили от благотворителността. Фарисеи. Програма "Българска Коледа" под патронажа на... кой беше... президент ли беше. За българските дечица, които си нямат семейство - играчки, шоколадчета, медицински апаратури. Парички за лечение: тази година за една болест; догодина за друга болест. Нищо, че болестите са повече от две. Нищо, че децата са повече от две. Дечицата да ни благодарят за милостинята. В Народния театър - галавечер. Конферансиета, певци, певачки. Снимат ни по телевизията. Ушиваме си вечерни рокли, правим си фризури. Милион и нещо събираме за дечицата, 800 милиона даваме за US изтребители бракми, понеже от сделката ще падат комисиони в джобчетата на български фарисеи и военни, които никога не са воювали за България.

Богатите леви са като богатите десни. Между пушачите и непушачите имало и леви и десни. Заяждали се били едни с други. Аз пък и с едните, и с другите. Е не мога да мълча.

Хем съм мълчаливец, с ченгел да ми вадиш думите от устата. Два пукала плакаха от завист как мълча. Без думи вбесих едни пушачи и те ме нарекоха лицемер - хем пуша като комин, хем съм да се забрани пушенето.

На непушачите - те нали като мисионери, зорлем ти правят добро - им казах общоизвестното "Човек за човека е брат, разбра ли бе, гад".

Не разбраха, затова им казах да забранят романа "Тютюн" на Димитър Димов. Впрегнаха се. Почнаха да ми обясняват някои работи относно литературата. Но не ги ядосах достатъчно. Затова продължих:

- Забранете също операта "Кармен" на Жорж Бизе.

- Защо?

- Защото Кармен била работничка в една тютютева фабрика в Севиля. Щото Хосе е тенор, тореадорът е баритон и няма нито един гей.

Тогава те сериозно се впрегнаха да ми обясняват други работи. След като и тях успях да обидя, аз се главозамаях и прекалих. Обидих мои добри приятели.

- Къде тръгна, Джимо?

- Навън да изпуша една цигара.

- Ще настинеш. Не разваляй компанията. Тъкмо стана сладка приказката.

- Без мен.

- Вярно, че мълчиш като пукал, ама нищо, пуши си при нас. Стой си до камината. Оджакът тегли, изсмуква дима.

- Не. Не съм си вкъщи, съобразявам се.

Още недопушил цигарата, двама излязоха навън при мен: Единият:

- Ти обиди жената.

Другият додаде:

- Тя заради нас цял ден се е трепала. В таз къща ти си ял и спал. А сега ти каза, че не се чувстваш като у дома си.

Май е по-добре да мълчиш като пукал. Отвориш ли си устата, все ще сбъркаш. Навремето Тончо Жечев ми каза за Македония. "За Македония, каквото и да кажеш, все ще сбъркаш." Ама кой да слуша?! Приех поканата на Би Би Си да кажа за името на БЮРМ и за македонския език още когато Тончо беше жив. Кой ме дявол караше.

В предварителния телефонен разговор ми казаха: Три минути. 180 секунди. Понеже ще има въпроси и реплики на водещия, вие ще имате към 130 секунди. Fair enough? Великолепни професионалисти бяха в Би Би Си и още са в радиото; телевизията им.., но да не се отплесвам.

Превеждах от и на някои езици. Не съм превеждал на или от македонски. Досмешава ме при мисълта. Македонците през куп за грош възприеха чуждици с цел да се отличават от нас. Ние си окепазихме езика не знам с каква цел. По окепазяването - приличаме си. Всички сме от един дол дренки.

Най-големия християнски храм, "Света София" в Цариград (Константинопол, Истанбул), турците на музей го направиха да не е на гърците. Гърците на Олимп камъни носеха да стане по-висок от Мусала. "Александър Невски" в София, още преди да го тресне US бомба, остана най-големият действащ православен храм на Балканите. Сърбите, още преди и тях да ги треснат US бомбите, преработиха проекта за храма "Свети Сава" в Белград, че да е по-висок от "Александър Невски". В Беломорска Тракия има хора, които прекрасен български говорят. Гърците искат те на гръцки да говорят, ако искат и турски да учат; нищо, че те не са турскоезични, само и само да има езикова преграда между България и Северна Гърция.

Аз съм да няма прегради. Езиковите граници са по-верни от политическите. Дето рекъл Константин Стоилов: Дорде те псуват на майка, все си в България, почнат ли да ти псуват Богородицата, да знайш, че си минал у Сръбско.

Островът, пардон, полуостровът на фарисеите. Всичкото ни е "полу": полуграмотност, полуинтелигенция, полусоциализъм, полудемокрация.

Понеже англоамериканските бомбардировки ни треснаха кооперацията срещу "Попа", живеех на ул. "Плиска" номер девет, до ул. "Светослав Тертер", където живееше Блага Димитрова. Никой не я знаеше тогава. Ние в махалата я знаехме като много добро момиче. Преди да стане вицепрезидентка на Желю Желев, тя написа, че името си е твое; не могат да ти го вземат и да те преименуват от Хасан на Асен, милата ми колежка Нихал на Михаела. "Никой няма право да ти отнеме името, да го подмени или очерни." Насила хубост не става е нашата работа със Скопие.

Но аз как да кажа на английски "Насила хубост не става"? Сетих се само за "Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие", но не ми се щеше пред световната аудитория на Би Би Си да наричам всички нас добитък - инатлии коне или магарета. Казах, че както в "Кармен" - Любовта е волна птичка, че в нашия "love and hate relationship" всъщност няма омраза. На всякакъв език се разбираме и не се мразим, напротив.

Но прав излезе Тончо, че за Македония, каквото и да кажеш, все ще сбъркаш. Аз казах гърците да не пречат на македонците да се наричат македонци и БЮРМ да се казва Македония, а само да се смеем, когато в Скопие претендират, че всичката история е македонска и всичко е македонско - "Ой, ти Луно! Земьо македонска!"

Двама от многохилядната аудитория на Би Би Си поискаха информация дали македонските оферти са по-изгодни от предишните оферти на US компания за придобиване на парцели на Луната.



Jusautor DI copyright

110
24119
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
01 Януари 2013 19:02
Честит рожден ден! И за много години!
------------------------------
Блогът на Генек
01 Януари 2013 19:18
Честита Нова година и Честит рожден ден! Наздраве!
Щом все още понякога плача, когато Ви чета, значи си заслужава да пишете. Не че се имам за единица мярка за муза.
Жив и здрав!

Поздрави
http://www.youtube.com/watch?v=N6y5pJv91xo
01 Януари 2013 19:23
Все пак, не бива да забравяме, че днешното звучене на "фарисеи" е пречупено през пропагандата на християните.
Фарисеите са БИЛИ партия, група, учени мъже. И са били много мразени от полуграмотните проповедници. Тъй като при фарисеите вярата се е сливала със знанието, докато фанатиците - новопръкнали се месии, са разчитали само на стадното чувство на тълпата. И в омразата към учените, които логично и разумно са разбивали всякакви истерични крясъци на самозванците, названието "фарисеи" е превърнато в обида. Типичен пример на историческа измама - сетете се за Крали Марко, "народния закрилник".
Фарисеите са били мразени и от консервативните свещеници - заради желанието си да модернизират идеологията. Така наедно се събират бетонните жречески глави и полуграмотните претенденти за власт над истината.
А ето какво пише Йосиф Флавий - "Но сред евреите тогава имаше хора, които се гордееха, че спазват строго закона на бащите. Тези мъже, назовавани кастата на фарисеите, бяха в позицията да се противопоставят на царете в най-голяма степен и да вдигнат бунт срещу тях. Когато всички в Израел дадоха гаранция за добрата си воля, покорство и подчинение към Цезаря и царското правителство, тези мъже отказаха да се закълнат и те бяха около шест хиляди."
Нищо ново! Тълпата и самозваните и водачи винаги са мразели книжниците, разумните и мислещи хора. С две думи - пак еволюционисти срещу революционери.
----------------
Блогът на Генек
01 Януари 2013 19:38
Разрешете ми да Ви поправя:
800 милиона даваме за US изтребители бракми, понеже от сделката ще падат комисиони в джобчетата на български фарисеи и военни
Това е най-маловажният факт. Пари ще падат и другаде. Слагачеството и помазвачеството на БГ политика е напълно достатъчно, за да закупи какви ли не бракми и без да сложи нещо в джоба, стига да се подмаже на силните.

Госпидин Иванов, бихте ли се произнесли по странния термин "фискална скала"? Струва ми се, че at the edge of the cliff на БГ e "на ръба на пропастта". Тоест, фискалната скала не си ли е просто една пропаст, пък била тя и фискална?
01 Януари 2013 19:56
За голямо съжаление на фарисеите и фанариотите има исторически факти:

“А пеонците са българите. Не вярвай на глупаците,
да смяташ, че пеонците са различни от тях.
Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара. ...
А някога бяха господари от планината Пинд ... почти до самия Константинопол
чак до времето на най-силния самодържец Василий,
който напълно им свил врата
и ги направи роби на Ромейската държава."
Йоан Цеца - „Илиади”. ГИБИ ("Гръцки източници за българската история" том Х, стр. 105 - 1

За много години на всички!
01 Януари 2013 20:01
На многая лета, Джимо!
01 Януари 2013 20:19
За много години!

Някои сме превеждали и от македонски, само че за целта е нужно да знаеш... сърбохърватски! Няма лошо, човек учи, докато е жив (и за това има съвременен термин на английски, както и да е).

Предлагам ви, просто за упражнение, да преведете, от български или пък от някакъв друг език, на македонски термините приходен ордер и разходен ордер. Опитайте!

Все ми се струва, че знаеш някакъв (чужд!) език не тогава, когато го разбереш, а когато го заговориш!


Македонци, пишат, идвало от името на племето мигдони, което пък означавало високи хора или хора с висок ръст.
Помня от дете, че като ходехме по разните землячески срещи, събиращите се там бяха все като роднините ни - високи, белокоси, пък и с червени жилетки или пуловери...
01 Януари 2013 20:55
Бай Димитри,
какво по-добро начало на годината да си пожелая, от това, през първия й ден да прочета твое писмо!?
Защото от твоите писма и нищо да не разбера, пак нещо научавам.

Пожалавам ти да радваш с писмата си и тази година, а догодина пак да ти пожелая същото.
Здраве и най-вече Щастие ти желая и за Новата година и за Рождения ти ден.


Смелият анонимко
01 Януари 2013 21:01

Честит рожден ден. Димитри!
Спомняш ми едно заглавие на Рей Бредбъри за Томас Уулф - във великолепен руски превод.
О скитаньях вечных и о земле.
01 Януари 2013 21:20
.
01 Януари 2013 21:28
генек
01 Януари 2013 19:23
Все пак, не бива да забравяме, че днешното звучене на "фарисеи" е пречупено през пропагандата на християните.


Много благодаря! АМАН от шаблони за Евреите!
01 Януари 2013 21:34
""Можеш да заведеш коня до реката, но не можеш да го накараш да пие", но не ми се щеше пред световната аудитория на Би Би Си да наричам всички нас добитък - инатлии коне или магарета."

Честит Мръсен месец, Батинка и със здравето, на ти да бъдеш !!!
01 Януари 2013 22:21
'
01 Януари 2013 22:26
За много години и честит рожден ден!
С пожелание за крепко здраве, щастие, късмет и... още много срещи всяка сряда!

За много години на всички съфорумци и екипа на в. "Сега"!
01 Януари 2013 22:56
Димитри, да си жив и здрав през 2013 и все така с бистър ум. Талантът ти е уникален.
01 Януари 2013 23:29
И как викаш псуват в македонско?
01 Януари 2013 23:45
Не съм превеждал на или от македонски. Досмешава ме при мисълта. Македонците през куп за грош възприеха чуждици с цел да се отличават от нас.

Чуждиците им са ясни. Не чуждиците, обаче са опасни и могат да докарат големи недоразумения на някой, който сериозно е повярвал, че македонският е български писан на сръбска пишеща машина. Има десетки думи, което звучат по един и същ начин и в двата езика, но имат корено различно значение. Например "обида". На македонски "обида" не значи нищо друго, освен "опит". Когато "обидуваш" нещо, то това не значи, че го обиждаш, а че го опитваш. И още много подобни...
02 Януари 2013 00:05
. Благодаря за удоволствието г-н Иванов. ЧРД и за много години...
02 Януари 2013 00:18
Happy Birthday, DI !

Натисни тук
02 Януари 2013 00:49
Честито Рожедство на всички във форума!
Честита Нова година и Честит рожден ден на Димитри Иванов !
02 Януари 2013 00:55
Превеждах от и на някои езици. Не съм превеждал на или от македонски. Досмешава ме при мисълта. Македонците през куп за грош възприеха чуждици с цел да се отличават от нас. Ние си окепазихме езика не знам с каква цел. По окепазяването - приличаме си. Всички сме от един дол дренки.


Там е работата, че вардарци (сърбомани, комунисти, интернационалисти) след като решиха да създадат книжовен език, привнесоха в диалекта си преобладаващо количество сръбски думи, само и само да докажат, че нямат нищо общо с българите и бг държава. И по този начин тотално посръбчиха както диалекта така и манталитета си .

1945г.Създаването на ''македонския'' език
Натисни тук
ПП
Сърбизирането на ''македонския'' език след 1945г.
Натисни тук
02 Януари 2013 01:25
Честита Нова Година и Честит Рожден ден!
Дай Боже с всеки изминал ден все повече да помъдряваме и по-малко отъпяваме, че оглупяването не е шега работа и то по хората ходи.
Да сте ни жив и здрав, да ни радвате, провокирате, разсмивате и натъжавате още дълги години!
Тостът за сърбите е: "Живели!"- за разлика от българския и руския, защото не е важно дали си здрав или болен (каприз), важното е да си жив и то от правилната страна на Земята!

02 Януари 2013 02:30
потребител,07,
от Черно море да Адриатика се говори един език - словенски. Че е един език е най-видно от това, че в това пространство всеки говорейки по начина по който майка му го е учила разбира другия.
В това пространство е изобилствало от диалекти - плавно изменящи се от изток на запад с една "ятова" граница около линията на река Искър и на юг. С разделянето на това общо човешко пространство при формирането на балканските нации и държави на базата на отделни диалекти и под силното влияние на руският език (особено през 18-19 век), на базата на държавите целенасочено и изкуствено се създават и езиците, като те се налагат, основно чрез системата на образование, литературата, а в днешно време и електронните медии. Я си спомнете огромните диалектни отклонения от книжовният език на които говориха бабите и дядовците ни. Различни за различните области, че даже и населени места.
-
Та, от словенският език балканските държави целенасочено създадоха езиците. За разлика от другаде Балканските езици са продукт на държавите, техен политически атрибут. Няма нищо чудно, и че от междините диалекти на словенският, между българските и сръбските, македонската държава (в рамките на СФРЮ) създаде македонски език.
-
Доколкото знам от сърбохърватският вече се се "родили" не само сръбски и хърватски, но и босненски, черногорски. Така, както от сърбите-мюсулмани се родиха бошнаците.
---
Сигурно разликата между английският или немският в различните страни е по-голяма, отколкото разликите в словенският. Въпреки това никой не произвежда отделни езици.
Въпрос на друга култура, но най вече на субект и обект, който разделя за да владее и който го разделят за да го владеят.
02 Януари 2013 03:01
Я си спомнете огромните диалектни отклонения от книжовният език на които говориха бабите и дядовците ни.

Огромни диалектни отклонения!!!
Не съм съгласен. Ето така говореше дядо ми, например. Говореше на чист български език.


ИСТИНАТА ЗА ,,БРАТЯТА'' СЪРБИ

Натисни тук
02 Януари 2013 03:54
Ето така говореше дядо ми, например: The truth about ,,brothers Serbs''
02 Януари 2013 04:35
Лицемерието на благотворителността по български: финминът отмъква три и нещо милиарда от Здравната каса (първия милиард - още преди да е заел министерското си кресло) и продължава да секвестира пари от там, щото секторът не бил реформиран, след което лапацалото, въдворено в президентския стол, си прави ПР акция (наред с неколцина, дето плачат за затвора, плюс нек`ви държавни учреждения, които пък изобщо нямат работа там) на гърба на някое болно детенце, за което няма пари за лечение - и как да има, като финансовият министър ги е откраднал! Сите гореспоменати обаче не са дори и фарисеи, щото са прекалено семпли откъм ценз и други интелектуални натрупвания.
Да си жив и здрав, Димитри!
02 Януари 2013 05:45
"Богатите леви са като богатите десни."
***
Виж за бедните това не важи. По простата причина, че бедния десен е освен това и идиот. Тези из форума, разбира се, са изключения потвърждаващи правилото...
02 Януари 2013 08:26
Тук постояно се повтаря, че Коминтерна е причината за опитите да се създаде македонска нация Обаче се забравя вината на българските политици, най-вече на Фердинанд. Още в началото на века много от членовете на ВМРО, като Гоце Делчев, Яне Сандански (въпреки, че те са заявявали, че са българи) не са искали да се обединява Македония с България именно заради политиката на Фердинанд. Даже един от хората на Фердинанд - Борис Сарафов се отдръпва от него и започва да говори за македонска нация. Да не говорим за загубата на македонски земи след Балканската война, когато Фердинанд заповядва да нападнем сърби и гърци и ние биваме нападнати от всички балкански страни - румънците стигат до София.
Решението за македонска нация се взема на Майската среща с така наречения Майски манифест, за взаимни действия между ВМРО и Коминтерна във Виена (6 май 1924г.) между ВМРО на Тодор Александров и генерал Протогеров и Коминтерна след като ВМРО се скарват с Александър Цанков.
Така, че действията след 1944г. не са еднолично решение на Коминтерна, както тук непрекъснато се говори и са естествен процес на тези политически процеси.
Моето мнение е, че ние нямаме никаква полза от едно обединение с Вардарска Македония, само ще вкараме сепаратизъм в държавата с тези промити мозъци. Това, което трябва да направим и за съжаление не можем да направим е да си устроим държавата с много по-висок просперитет от Македония.
02 Януари 2013 08:52
Последното е възможно, сравнено с туркие. И докато туркие трупа точки, а ние сами се затриваме, сепаратизъм ще има в лицето на българските турци, които вече обявиха Родопите за окупирани от България. Това обаче не впечатлява никого. Днешните политкоректни демократи-антикомуняги предпочитат Бай Тошовото снишаване. Само че след бурята няма да има България.
02 Януари 2013 08:56
Македонците са прави да не ни искат - защото България ги е предавала неведнъж. Най-голямото предателство е споразумението със Сърбия за разделянито на Македония на спорна и безспорни зони преди Балканските войни. Дотогава България е подкрепяла автономията на Македония.
02 Януари 2013 09:11
Mrx++, това е най-смисленото мнение, което съм чел по въпроса за Вардар.
02 Януари 2013 09:21
Честита Нова Година със старите глупости на Брайти!

Още преди идването си на Балканите през 7. век сърбо-хърватите са говорели на диалект, различен от българския. Това лесно се доказва чрез сравняване на резултатите от някои много стари изменения /напр. при тях dj, tj > d', t', uŋ > ū, ǟ > ē; при нас dj, tj > ždž, šč; uŋ > ъŋ; ǟ се пази/.
През всички векове от тогава до сега българския и сърбохърватския се развиват като отделни езици. Между тях винаги е имало ясно очертана граница. Общите за всички български диалекти особености, които ги противопоставят на сърбохърватските са, че:
1. нямат падежна система при имената
2. имат членуване на имената
3. не различават род в множествено число
4. имат бройна форма за множествено число
5. образуват сравнителна и превъзходна степен с по- и най-
6. имат кратки притежателни местоимения
7. нямат инфинитив
8. нямат повелително наклонение в 1 л. мн. ч.
9. нямат отрицателни форми на повелително наклонение при глаголи от свършен вид
10. бъдеще време = неизменяема частица + сег. вр. / "нѣма да" + сег. вр.
11. имат еднакви окончания -хме, -хте, -хѫ за минало свършено и за минало несвършено време
12. образуват минало несвършено време от сегашната основа на глагола
13. имат минало несвършено деятелно причастие
14. имат преизказни форми за всички глаголни времена
15. имат бъдеще в миналото
16. нямат отглаголни съществителни от свършен вид
17. имат удвояване на допълнението
18. имат динамично ударение

Нищо от гореизброеното няма как да е изкуствена измислица на великите сили през 19. век.
02 Януари 2013 09:25
ах, че сложно ...
02 Януари 2013 09:28
ах, че сложно ...

е, за Брайтман всичко е доста по-просто
02 Януари 2013 09:38
сигурно е много точно описано, възхищения от мен, лаика
02 Януари 2013 09:39
Прав е ДИ да казва, че насила хубост не става. Само че за разлика отпреди 100 години, сега имаме идеални възможности да влияеме по всякакъв начин, не само във Вардарско, ами на целия полуостров. Първом обаче ще трябва да си подредиме нашата къщичка.
02 Януари 2013 09:55
Ако искаш да промениш нещата около себе си, промени първо себе си
02 Януари 2013 09:58
Трябва да разоблича опитите на някои форумци да фалшифицират значението на понятието "фарисеи".

Не ги упреквам, амбразурата си е амбразура, но фарисеите далеч не са "книжници", както твърди Йосиф Флавий *, а преди всичко
1. членове на религиозно-политическа партия на богатите градски слоеве, отличаващи се с фанатизъм и лицемерно изпълнение на външната обредност
2. лъжливо благодетелен, външно благочестив, а в действителност – много порочен човек, лицемер

"Тълковен, синонимен, етимологичен речник на думите в българския език".

И за кои в България се сещаме, когато говорим за "религиозно /марксистката религия, б.м./- политическа партия на богатите градски слоеве и лъжливо благодетелни, а в действителност – много порочни хора, лицемери"?
Еднозначно, за върхушката на БСП. Нали няма други мнения?

* Самият Йосиф от Матеите, станал "Флавий", сиреч "русолявичък" при получаването на римски сан, е влязъл в историята като синоним на фарисей, родоотстъпник и вероотстъпник. Цялата му фалшива "законност" е отишла на кино срещу торба златици.
Днес бихме го нарекли "Станишев"
02 Януари 2013 10:04
наистина ли няма други мнения ? много си категоричен за внимателен
02 Януари 2013 10:13
Най-опасни са лъжливите илюзии и внушения идващи отвън, вече повече от 130 години. Нито цар Фердинанд, нито българските политици са искали Македония да се разделя. Тази идея за подялбата си е изцяло руска и е била в полза на Сърбия. Изобщо Сан-Стефанска България е една голяма руска измама. Руснаците нито за един момент не са се опитали дори да създадат администрация в Македония, нито да пратят войска във Вардарско, нито да въоражат тамошните българи. Много преди Берлинския конгрес руските дипломати са знаели, че Македония няма да бъде българска.
02 Януари 2013 10:20
А защо руската корона да създава нова силна България ? И аз да съм на нейно място и аз бих постъпил така. Не забравяйте че Първото (и най-истинското) Българско Царство е било погубено от руснаците под внушение от Византия.
02 Януари 2013 10:21
Здраве и търсачество на Форума и Димитри и през 2013 г.
02 Януари 2013 10:28
Всъщност г-н Иванов ..хммм..Джимо ..трудно ми е обръщението за уважаван,по-възрастен,по-умен,по-красив от мен.. ...има юбилей.
Не обичаен рожден ден вчера.
И му пожелавам още много години сам да си свива цигарото и сам да си сипва коняк!!

Натисни тукhttp://e-vestnik.bg/6648Натисни тук
02 Януари 2013 10:42
Богатите леви са като богатите десни.
- безмилостни, безжалостни, нечовечни ... паразити.
Честита новата на автора и здраве!
02 Януари 2013 10:49
щурчо
02 Яну 2013 10:13

безспорно си прав, с допълнението, че руският цар не прави това и в беломорска Тракия, едно време това се учеше по история като грешка на царя, пък може да не е било грешка.
Ако (което историята не търпи и не признава като частица на изречението) българите в Санстефанска България бяха въоръжени навсякъде, както и турските административни структури разрушени, Съединението на България би се осъществило в близки граници до тези на Санстефанското споразумение.
02 Януари 2013 11:00
Сан Стефано е фикция, дайте да си гледаме в паниците.
02 Януари 2013 11:05
Честит рожден ден, г-н Иванов!
От мен - едно клише, но затова пък от сърце - пожелавам Ви здраве и творческо дълголетие!
02 Януари 2013 11:10
Всяка мечта е фикция...
Но без мечта, само с гледане в паницата, движението винаги тръгва надолу.
Май.
02 Януари 2013 11:13
...едно време това се учеше по история като грешка на царя, пък може да не е било грешка...

"Грешката" е вярна.
02 Януари 2013 11:26
Българска Коледа" под патронажа на... кой беше...

Българска Коледа" под патронажа на... КОГО беше...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД