:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,598,816
Активни 62
Страници 1,486
За един ден 1,302,066
Вот

Изборните шашми принизяват България до страна от Третия свят

Повторението на практиката мнозинството да прекроява законите в своя полза води до загуба на вота
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Преди парламентарни избори опозицията винаги обвинява управляващите, че чрез законови текстове се опитват да си създадат предимство или дори да си осигурят служебна победа чрез юридически хватки и фалшификации. Сегашната опозиция не прави изключение.
Изборното законодателство винаги е повод за разгорещени дискусии в парламента. Това важи с особена сила, когато предстои вот за НС, както е в момента. В последните десетина години, през които се проведоха три избора за парламент, картинката се повтаря. Сменят се само ролите на политиците в зависимост от това дали са на власт или в опозиция. Но не може да служи за оправдание, защото опитите да се шикалкави с изборното законодателство най-накрая ядоса ОССЕ и я принуди да напише ясни правила, а ГЕРБ се закле да се съобрази с тях. И това е разликата с останалите.

През 2001 г. основната теза на тогавашната опозиция в лицето на БСП бе, че избирателното законодателство, което се подготвя, обслужва само тогавашните управляващи - СДС и Иван Костов. Критиките на левицата почти преповтаряха упреците на настоящата опозиция срещу ГЕРБ: СДС цели служебна победа на предстоящите избори с юридически хватки; има опасност ЦИК, районните и секционните комисии да се превърнат в политически органи; дава се възможност чрез правни механизми едно лице да гласува многократно, което да доведе до фалшификация на вота (по това време се въведоха новите лични карти и в тях нямаше как да се отбележи дали притежателят на документа е гласувал, както беше със старите паспорти); променя се "избирателната география" и районите, в които БСП има голямо влияние, остават с по-малко мандати и т.н. Още тогава БСП предлага 120 депутати да се избират мажоритарно, както и въвеждане на бели бюлетини. Според социалистите прагът за влизане в парламента трябва да е 3% за партии и 5% за коалиции. По това време се въведе и събирането на подписи от партиите, за да могат да участват във вота. Според социалистите това обаченарушава тайната на вотаи създава неравнопоставеност между партиите...

Както се оказа впоследствие, и управляващи, и опозиция бяха отнесени на изборите от току-що създаденото НДСВ. И ако тогавашната власт не бе създала няколко ментета на царската партия, които събраха около 3% на вота, Симеон Сакскобургготски щеше да има собствено мнозинство в парламента. При това без нито един представител в изборната администрация.

Голямото нововъведение на изборите през 2005 г. бе депозитът, който партиите трябваше да внасят, за да участват във вота. Така мераклиите за парламента намаляха от 62 през 2001 до 33 през 2005 г. За партиите депозитът бе 20 000 лв., а за коалициите - 40 000 лв. Парите се връщаха на преминалите 1% партии. Този депозит бе обект на многобройни дискусии. Мнозина съзряха в него опит за въвеждане на имуществен ценз и люто критикуваха НДСВ, че ограничава демократичните права на гражданите да участват във вота. Само че на практика бяха ограничени единствено правата на партиите файтони, за които често не гласува дори председателят им. През 2005 г. имаше и други промени, които определено бяха стъпка напред в развитието на изборния процес - премахна се цветната бюлетина, въведе се интегралната бюлетина. От ДПС, които към този момент бяха във властта, бяха против и дори заклеймиха новата бюлетина като опит да се въведе образователен ценз. Истината обаче е, че цветните бюлетини ни правеха туземци, а не граждани. Интегралната бюлетина пък е опит да се поправи един от основните дефекти на демокрацията - гласовете се броят, а не се претеглят. В движението винаги са били против каквито и да било нововъведения, тъй като всяко едно от тях би могло да повиши избирателната активност, а това е в ущърб на ДПС. Към този момент хората на Ахмед Доган не искат и да чуят за преференциален вот, за електронно гласуване и т.н. И през 2005 г. се чуха гласове, че промените създават служебно предимство на управляващите, като този път те дойдоха от президента Георги Първанов.

През 2009 г. най-големи дебати се водеха около създаването на 31 мажоритарни мандата - по един във всеки избирателен район. Нововъведението бе предложение на тогавашния президент Георги Първанов и според мнозина с тях БСП се опита да открадне някой и друг мандат от ГЕРБ. Бойко Борисов обаче спечели всички мажоритарни мандати освен тези в смесените райони, които бяха взети от ДПС. Днес от дистанцията на времето може да се каже, че президентът Първанов инициира тези мандати не за да попречи, а за да помогне на ГЕРБ. Така както Доган им помогна с онази реплика, че разпределя порциите в държавата. В този мандат коалицията ГЕРБ-ДПС-Първанов неведнъж проработи, като за последно това се случи при избирането на скандалната Венета Марковска за конституционен съдия.

Другият текст, който предизвика разгорещени дебати, бевдигането на бариерата за влизане в НСна 8% за коалиции.

За всички бе ясно, че неговата цел е елиминирането на създадената току-що "Синя коалиция". От днешна гледна точка отново би могло да се направи предположение, че с този текст депутатите от тройната коалиция разчистваха пътя за ГЕРБ. Една от най-големите цели на герберите за последните 4 години бе да останат единствената дясна партия в парламента и може да се каже, че те в крайна сметка са на път да я осъществят. Но Конституционният съд поразбута сметките на политиците, като отмени текста за 8% бариера за коалиции и тя остана 4%.

Приемането на промените в изборното законодателство преди предстоящите парламентарни избори също достигна твърде високо ниво на драматизъм. Аргументите на опозицията произтичат най-вече от многобройните нередности, с които бяха съпътствани изборите през 2011 г. Не е много сигурно дали проблемите тогава се дължаха на текстовете в Изборния кодекс или на конкретната ситуация. Изборите бяха "две в едно" - президентски и местни, а хората на ГЕРБ в изборната администрация бяха новобранци. Тъжната истина е, че управляващите са на път да се отметнат от най-важното си обещание, свързано с изборното законодателство - преференциално гласуване за депутати с нисък праг. Преди да се прекъснат дебатите по кодекса, бе гласуван текст, с който възможността на гражданите да пренареждат листите отпадна. За отмятането от това обещание ГЕРБ няма как да се оправдава с икономическата криза или лошата тройна коалиция, какъвто навик има лидерът на партията Бойко Борисов. Въпреки това опозицията не ги атакува по този важен пункт, тъй като всички формации имат интерес да продължи досегашната практика, при която централите да спускат листите, без гражданите да имат думата. Разгорещените дебати са по други теми - опозицията иска хора в ръководствата на избирателните комисии, прозрачност на изборния процес и т.н. Любопитна подробност е, че текстът за това как се формира ръководството на ЦИК, РИК и СИК не е създаден от ГЕРБ, а важи вече 15 години. Именно благодарение на него на миналите избори всички комисии се ръководеха от БСП, НДСВ и ДПС. А и няма как да не си зададем въпросакак ГЕРБ навремето печелеше избори,без да има дори членове в избирателните комисии. Що се отнася до прозрачността - заседанията на ЦИК и РИК вече ще се предават пряко онлайн - нещо, за което настоящата опозиция дори не си беше помисляла, когато държеше властта. Ако ГЕРБ наистина въведе практика да се правят копия от протоколите на секционните комисии, това също ще е огромна крачка в посока осветляване на нещата от кухнята на вота.

При всички случаи ще е най-добре ако и управляващи, и опозиция поне малко смекчат тона на дебатите, покажат готовност за взаимни отстъпки и не се държат така, все едно сме държава от Третия свят, която за пръв път ще прави избори. В крайна сметка вече имаме доста практика зад гърба си и няма защо да се принизяваме до страна, която не може да проведе парламентарен вот, без да бъде зорко наблюдавана от ЕС, както се случва в бившите съветски републики например. Нито един политик няма интерес от това в чужбина да мислят, че България не се отказва от практиката избори да се печелят с изборни шашми.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Секционните комисии винаги са обект на особено внимание, тъй като именно от тях започва отчитането на резултатите от вота.
18
2865
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
03 Януари 2013 21:19"Изборните шашми принизяват България до страна от Третия свят"


Че тя отдавна е там, и ме учудва , че има хора които си затварят очите за този факт.
03 Януари 2013 22:04
Мили ЛО,
По тази тема е говорено до втръсване. Някога да си я отделял в графа "Темелни изводи и обобщения"? Не!?? Кучето не ти е виновно, Мили Авторе, а по думите на НП Колонел Райс и никой не те е "сплашвал". Фактури да прилагаме? Свободна е само автоцензурата у нас . Родната ни Демокрация не я среща по пътя си, а така се лишава и от редките си образци дори, в днешната ни безобрАзна безОбразност...
03 Януари 2013 22:10
Абе то всичко е врата у поле, ама все пак някои работи могат да се поправят и при тази калпава конституция, може би:
- Въвеждането на избирателни книжки, както е било в Царство България.
- Право на глас само за данъкоплатците в България.
- Премахване на правото на "двойните граждани" да гласуват.
04 Януари 2013 00:05
България вече е в третия свят, но политиците ни са за оня свят - колкото по-скоро, толкова по-добре
04 Януари 2013 00:44
България вече е в третия свят, но политиците ни са за оня свят - колкото по-скоро, толкова по-добре


Ами те са си там ама са undead - нещо като мятане от сценарий като "Заразно зло" към нещо като "Блейд" и обратно. Едните го удрят по-културни и префърцунени ама пият кръв, другите направо налитат да ядат мозъци без предисловия.
04 Януари 2013 09:03
Всъщност, не съм сигурна че ние избираме.Не зная,може и да не съм права, но не спирам да се съмнявам че нашите управляващи са назначени, а не избрани. Назначени по волята на някой друг. Иначе просто трябва да се определим, като нация от мазохисти. Няма друг народ, който в продължение на 23 години да продължава да залага на куци коне. Всички твърдят,че няма алтернатива .Като чета и виждам колко умни хора, добре подготвени в професионално отношение коментират във форумите си мисля че има алтернатива. Все повече си мисля,че страната в момента има нужда от гражданско управление, обединено от обща национална идея/нещо,като граждани за спасение на Отечеството/.На по късен етап , когато бъдат преодоляни катастрофалните последици от 23 годишния грабеж,от него биха могли да се родят нормални политически партии.Не искам да повярвам,че безразлично ще стоим и гледаме загиването на страната ни.
04 Януари 2013 10:17
rodolubec, а каква ни е общата национална идея? Според мен тук вече няма общество, всичко се е разпаднало на молекули или атоми, всеки се интересува само от въпросите на собствения си кръг и въобще не се интересува от нищо друго. Каква обща идея? Няма такава
04 Януари 2013 10:46
"Всъщност, не съм сигурна че ние избираме.Не зная,може и да не съм права, но не спирам да се съмнявам че нашите управляващи са назначени, а не избрани. Назначени по волята на някой друг. Иначе просто трябва да се определим, като нация от мазохисти. Няма друг народ, който в продължение на 23 години да продължава да залага на куци коне".

Разбира се, че не ние избираме, драга колежке, това е повече от очевадно: както си е редно, в театрото на марионетките и абсурда, в каквото е превърната България от десетилетия (45 + 23 ), конците ги дърпат кукловодите. Кои са те ?‌ Дори уважаваният Джимо на неговите 80 години не смее/не може/не иска да ги посочи. "Куците коне" ги назначават тези, дето плащат и поръчват музиката. Досещам се, че това са олигарсите-мафиоти, създали си Мутроландия, по свой образ и подобие, за реализация на техните си цели - тотално и безпощадно издояване на страната и населението й, с краен резултат - затриване на българската нация (виж съседната "гореща новина" ). Тъжно, нали ?
04 Януари 2013 10:47
Няколко хиляди се обединиха срещу унищожението на горите,няколко хиляди срещу проучванията за шистов газ. Защо не с идеята "ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ".
04 Януари 2013 11:28
A, Обретенов, ама вие какво сте написал - че герб ей така като нищо, даже и без представители в комисиите може да спечели изборите ...? Уеуе-уеуе ...
А само като си спомня Мая Манолова (това така симпатично същество) какви височини взимаше в телевизионните студия, как не давали на опозицията да оглави комисии, и как тия копия от протоколи и бъркат в здравето .....
04 Януари 2013 11:38
Другото име на "третия свят" е "развиващи се". България от тях ли е или по-надолу?
04 Януари 2013 11:45
Аз не разбрах какво иска да каже авторчето на тоя блудкаш.
За да не ни мислел некой че сме у третио свет, ГЕРБ требало да преустанови вечната практика тези на власт да се опитат да спечелят нов мандат. Що не я фукна тая идея на съпартийците си преди 4 години? Щеха да я гушнат и цунат и хапнат като топъл хлеб.


Молим некоя дренка да обЯсни.
04 Януари 2013 11:47
Повторението на практиката мнозинството да прекроява законите в своя полза води до загуба на вота
Демек, колкото повече мърдаш, толкова повече ти влиза или отмъщението на българския избирател.
04 Януари 2013 11:50
rodolubec_bg 04 Януари 2013 10:47
Няколко хиляди се обединиха срещу унищожението на горите,няколко хиляди срещу проучванията за шистов газ. Защо не с идеята "ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ".

абре родолубек_бг, какви гори са те патили под това заглавие?
тука се говори за изборни шашми, които изпълнени от куманизите цръвени или сини са о.к. - европа ръкоплеска, но от ГЕРБ - нееееееееее, дума да не става.
за това става дума, на твойто се вика СПАМ
04 Януари 2013 11:57
За какъв Трети свят става въпрос, че не мога да се сетя. България е много по-зле от страните от третия свят в действителност. Това, че истината се укрива от обществото с участието на медиите вече не е тайна за никого. Затова и управляващите крадат, като за световно и си мислят, че заграбеното ще ги спаси от " НАРОДНАТА ЛЮБОВ".
04 Януари 2013 15:44
Аргументите на опозицията произтичат най-вече от многобройните нередности, с които бяха съпътствани изборите през 2011 г.

А ние помним по-отдавана, например как се гласуваше в Турция на парламентарните избори.
04 Януари 2013 18:26
Класацията е малко по-различна.

1. Капиталистически държави
2. Постсоциаистически държави
3. Социалистическо-комунистически държави
4. Херкулан и Помпей.
5. Обратната страна на Луната.
6. Мелмък напълно взривен.
7. БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2013 19:38
То маимунджилъците им не са само в изборните закони,те са навсякъде.където и да го пипнеш-мирише.Ако преди 23 г ни трябваха 10-15 г за да се оправи дереджето ни,то сега тоз срок е 30-35 г и едва ли ще ни е достатъчен,защото разни стари кримки трябва да бъдат изгонени и всичко зад тях да се заличи.То небивалиците са ежедневие при нас.Като започнеш от новото плащане към НАП,та минеш през законите им за пушенето,законите им за образованието,не сме се измъкнали от старите такива ни захвърлят в нов,още по-безумен и така:До кога,бе,неграмотници!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД