:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,599,229
Активни 58
Страници 1,899
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

За първи път от 3 г. и половина има ръст в цените на имотите

Зачестилите информации за чужди граждани, измамени с имоти, изглеждат преувеличени и вероятно тръгват от наши конкуренти, казва лицензираният оценител Валентин Съйков
Снимка : Личен архив
Валентин Съйков
ВИЗИТКА

Валентин Съйков е роден на 10 септември 1956 г. в София. Завършил е икономика и журналистика във ВИИ "Карл Маркс" (сега УНСС), след което се дипломира и като доктор по философия. Има 15 години стаж в медийната и научна сфера. Съйков е основател и директор на първия частен професионален вестник "Имоти" и е лицензиран оценител на недвижимо имущество. Понастоящем е управител на брокерската компания "Имоти" ООД. Бил е президент, а сега е член на управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ - България.- Г-н Съйков, в края на миналата и в началото на тази година в руски медии се появиха серия от публикации за измамени при имотни сделки у нас руски граждани. Някои от данните звучат шокиращо - примерно за 60 000 пострадали. Доколко е достоверно това число? Каква според вас е причината за периодичните атаки към българския имотен пазар?

- Не знам откъде идва информацията за 60 000 измамени. Пак според руски медии над 110 хил. руснаци притежават недвижимо имущество в България, а по данни на правосъдното министерство те дори надхвърлят 350 хил. Разликата в числата изглежда доста голяма, но вероятно е въпрос на методика, тъй като много често всички членове на семейството - двама или трима души например, стават титуляри в нотариалния акт на едно жилище.

При всички случаи обаче броят на продадените имоти на руски граждани у нас е в диапазона между тези две числа. Няма как всяка трета, всяка четвърта или пета сделка за покупко-продажба да е измамна. За мен е очевидно, че негативните материали по руските медии са плод на много груба манипулация. От постоянните ми контакти с водещи брокери в Русия, а и с голяма част от техните клиенти, съм забелязал едно много положително отношение към България и към покупката на имот тук. Ние винаги излизаме на първо място във всички проучвания на общественото мнение, които отразяват нагласата на руснаците за покупка на жилище в чужбина - и то преди държави като Испания, Кипър, Гърция, Турция. Възможно е негативните материали по тамошните медии да тръгват от наши конкуренти.

Интересът на руснаците към страната ни е голям и се е запазил стабилен години наред. Разбира се, има приливи и отливи, свързани със световната икономическа криза, но така или иначе България си остава фаворит като страна за покупка на втори дом. А и не само на втори дом - голяма част от руснаците си купуват жилище с намерението да се преселят у нас трайно. Няма никакво основание да се говори за масови измами. Ако наистина имаше такива, руските граждани изобщо нямаше да проявяват интерес към нашия имотен пазар.

- Все пак наистина ли зачестяват измамите у нас - не само с чужди граждани, а и с българи?

- Естествено, има и такива неща, но това са краен брой случаи. Във всяко общество има определен престъпен контингент, който се подвизава на най-различни полета, но в никакъв случай не можем да говорим за бум на имотни измами с чужди или с български граждани.

Всъщност трябва да уточним какво точно се разбира под имотна измама. Класически пример за такава е някой да ви продаде апартамент, който не е негов, с изцяло или частично фалшифицирани документи. Изцяло фалшиви са тези с недействителен нотариален акт, данъчна оценка и т.н. Частично може да означава, че документите са истински, но мошеникът си е извадил фалшиво пълномощно и извършва сделката от името на собственика. Това е тежко престъпление и подобни случаи са единични.

Много често под имотна измама хората разбират дадена лъжлива или спестена информация по отношение на имота. Често пъти например гражданите си купуват жилище, за което с години не са плащани сметките за ток, вода и парно. Но тук продажбата е нотариално чиста, собствеността е неоспорима и сделката не попада в графа "престъпления", тъй като грешката се дължи най-вече на недоглеждане и предоверяване от страна на купувача.

- В голяма част от случаите с чужденци, които са платили на зелено, а не могат да влязат в имотите си, става дума за чужди посреднически агенции. Как може браншът да се пребори с подобни брокери фантоми? Нужна ли е конкретна законова промяна и каква?

- Има немалко случаи, в които чужди граждани, притежаващи имот в страната ни, решават, че това е достатъчно основание да започнат да играят ролята на брокери. Така беше с англичаните преди 6-7 години, така е и с руснаците в момента. Те се подвизават у нас като продавачи на недвижими имоти, без да познават българското законодателство и мамят сънародниците си понякога умишлено, понякога заради своята некомпетентност. В големите посреднически агенции у нас се работи достатъчно професионално и там вероятността от някакъв вид измама е минимална.

Към момента браншът се бори с некоректните посредници единствено чрез средствата за масова информация. В законодателството няма изградена система, която да отсява официално работещите фирми от нелегалните посредници без никаква професионална подготовка. За съжаление през годините правителствата, които се смениха, не счетоха за необходимо да регламентират имотния пазар. А законова промяна, която веднъж завинаги да извади нелегалните посредници от пазара, е наистина нужна. Нашите усилия все пак успяха да създадат някакъв ред. Най-малкото всеки, който иска да си купи ново жилище, има възможност свободно да получи информация как се осъществява сделка с недвижим имот, кои са легално работещите фирми и така да се предпази от измамниците в бранша.

- Как държавата би могла да помогне за защита на интересите на чуждите инвеститори? Не смятате ли, че режимът за купуване на имот за тях би могъл да се опрости?

- Първо, всяка модерна страна, член на ЕС, не би трябвало да прави разлика между чужди и български граждани. Нормално е държавата да защитава интересите на всички инвеститори в еднаква степен. Освен това режимът за придобиване на собственост у нас е достатъчно опростен. В момента единственото нещо, което се иска от един чужденец, за да си купи жилище в България, е лична карта. С документа си за самоличност той отива при нотариус, подписва си нотариалния акт и не му се изисква друга формалност. Така че няма какво да се опрости в режима, по-скоро можем да мислим в посока максимална прозрачност на пазара.

- Възможно ли е българските посредници, използвайки международните си контакти и международните организации на брокерите, да популяризират по-активно страната ни, но и да разясняват коректните процедури за придобиване на имот у нас?

- Това е нещо, което правим, откакто съществуват фирмите за недвижими имоти и професионалните организации в страната ни. Мога да кажа, че за 9 години, откакто ФИАБЦИ - България съществува, сме се превърнали в един от най-активно работещите клонове на Международната федерация по недвижими имоти с много силно участие на нашите представители по света.

Но ние не можем да надскочим ръста си. Не може една браншова организация да направи това, което държавата не прави. И трябва с болка да си призная, че изпитвам благородна завист, когато видя рекламите на Турция, Гърция и Кипър например, които заливат и нашата страна, и цяла Европа. Докато България сякаш я няма на картата на света. Не се рекламират нашироко нито туристическият продукт, нито държавата като благоприятно поле за изгодни инвестиции. Това е нещо, което може да направи само властта. Бизнесът може да помага и да дава добри инициативи. Но без активна политика от страна на държавата и без отделянето на ресурси, каквито отделят нашите преки конкуренти, всичко ще остане в сферата на ентусиазма и добрите пожелания.

- Как бихте оценили развитието на пазара на имоти у нас през 2012 г.? Какви са очакванията ви за 2013-а?

- Имотният пазар у нас остана стабилен. Наблюдаваше се постоянен ръст на продажбите на имоти за всяко тримесечие. Над 35 хил. сделки бяха сключени в периода януари-март, близо 54 хил. за периода април-юни и над 58 600 от юли до края на септември. Последните три месеца на годината данните вероятно ще покажат около 65 хил. сделки с имоти в цялата страна.

По данни на националната статистика през второто тримесечие на 2012 г. цените на жилищата в България са регистрирали ръст от 0,2% на тримесечна база. Макар и незначителен, този ръст представлява първото тримесечно повишение от 14 поредни тримесечия насам. На годишна база обаче цените на жилищата продължават да падат, но със значително по-бавни темпове. В момента средната пазарна цена на жилищата е 881.21 лв./ кв. метър. Най-високи са средните цени в София - 1447.33 лв./кв. м, следвана от Варна - 1425.83 лв./кв. м, и Бургас - 1135.83 лв./кв. м.

Очакванията са пазарът на имоти да се запази стабилен и през следващата година. Цените ще се стабилизират и ще запазят равнищата си от 2012 г. В някои сегменти може и да има леки понижения, ако търсенето не е достатъчно, но нямаме основание да прогнозираме драстични спадове. Броят на продажбите също ще остане постоянен, като раздвижване на пазара все още не се очаква.
9
3202
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
03 Януари 2013 20:56
Често пъти например гражданите си купуват жилище, за което с години не са плащани сметките за ток, вода и парно. Но тук продажбата е нотариално чиста, собствеността е неоспорима и сделката не попада в графа "престъпления", тъй като грешката се дължи най-вече на недоглеждане и предоверяване от страна на купувача.

Какво значи "нотариално чиста" при условие, че имотът е в процедура по обявяване на публична продан заради неплатени сметки?
От кога купувачът има пълен достъп до имотния регистър, кредитния регистър и съдебните регистри, че да се говори за недоглеждане? Ако върви съдебна делба, купувачът как ще го разбере? Всъщност каква е ролята на нотариуса? Да подпомага престъпленията и когато няма престъпен продавач/купувач, да си събира нотариалните такси? Същото важи и за брокера.
03 Януари 2013 21:27
Потривай ръце и толкоз, Вестникът не е рекламна диплянка. В духа на казаното по-горе, Давай Боже и по-скоро, към нотариусите в Системата на бликащата "по Закон", Престъпност...
04 Януари 2013 08:57
Има разбира се ръст - отрицателен ръст
04 Януари 2013 09:19
Интервюто с този чичко може да бъде охарактеризирано само с едно изречение: "Гладна кокошка просо сънува"(народна мъдрост).
04 Януари 2013 09:29
Все още цените са далеч от нормалните, за средните заплати у нас. Който е добре заплатен, се оправя. Болшинството - не. Отлага брак, отлага дете.
04 Януари 2013 11:48
рязък скок/ цената от 500000 сутринта скача на 4000000 след обед
04 Януари 2013 12:19
Често пъти например гражданите си купуват жилище, за което с години не са плащани сметките за ток, вода и парно. Но тук продажбата е нотариално чиста, собствеността е неоспорима и сделката не попада в графа "престъпления", тъй като грешката се дължи най-вече на недоглеждане и предоверяване от страна на купувача.

Не на купувача, недоглеждането е на закона.
Всички партиди за ток, вода, парно би трябвало да са задължения на собственика, а не на имота. На новия собственик трябва да се открият нови партиди и той да плаща само задълженията по тях. Законът трябва в максимална степен да защитава интересите на добросъвестния купувач, а не на монополистите, които не са си потърсили навреме задълженията и са позволили те да се натрупат.
04 Януари 2013 14:52
Всъщност никъде в т.нар. закони няма изискване комуналните доставки да се свързват с имота. Те по облигационно отношение се дължат от собственика, сключил договор със съответните монополисти-изедници. По тази причина промяната в собствеността по никакъв начин не зависи от незаплатените сметки, единственото изключение, е за местни данъци и такси, но това не са "сметки" към доставчици, така че и в тази светлина не може да се разглежда като изключение. Дори и след продажбата на имота, гадовете ще продължават да имат вземания към преждесобственика, но няма да имат никакви права срещу новия собственик, нито пък да му отказват откриване на нови партиди поради неплащане на старите дългове на продавача. Останалото са спекулации и изказвания на неграмотни лица.
04 Януари 2013 15:16
Е щом не е законно да се товари новият собственик със задълженията на стария защо тогава е споменато в статията? Може и да не е в закона, но е обичайна практика на монополистите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД