:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,333,694
Активни 94
Страници 16,349
За един ден 1,302,066

Грабежи като в Дивия запад парализираха МВР

Откакто вътрешният министър "пречупи гръбнака" на престъпността, банки, пощи и коли за инкасо са всекидневна лесна мишена за престъпниците
снимка: Булфото
Въоръженият грабеж в клон на "Инвестбанк" в Сливен, извършен от 29-годишния Стефан Стефанов, е от малкото разкрити.
МВР се събуди, установи, че в България са зачестили обирите на банки, инкасо автомобили, пощи, заложни къщи и бензиностанции, и назначи проверка.

По думите на зам.-директора на националната полиция, цитиран от националните медии, трима души ще инспектират около 200 фирми частни охранителни фирми. Толкова бил капацитетът на вътрешното министерство - имало само трима специалисти. И понеже ревизията на едно дружество отнемала около два месеца, можем да пресметнем, че секторът ще бъде"прономерован и прошнурован" в най-добрия случай след 130 месеца,тоест след 10 години, ако приемем, че тримата експерти проверяват поотделно. Ако тръгнат да работят заедно в екип, не чакайте вести от тях, преди да изминат 30 години.

Наблюдава се "обща тенденция за нарушаване правилата за работа", експертно установиха ръководни полицейски органи. Това би могъл да им го каже всеки лаик само след като прочете във вестника по какъв смешен начин хора с маски и без маски грабят по централните улици на най-големите градове в държавата вече цяла година. Само за 12 месеца обирите са над 20 - редуваха се нощни набези с пробивни машини в трезори, къртене на банкомати от гнездата им, нападения на маскирани с мотоциклетни каски, имаше дори стрелба по касиерка, както и вземане на заложници. В казино в Казанлък дегизиран мъж с пистолет дори ограби крупието и му взе 3000 лв. Сякаш Бъч Касиди вилнее неуморно под носа на полицията като в Дивия запад.Единствените хванати досега се броят на пръстите на едната ръка:сливенският неудачник, който нападна банка, за да привлече вниманието на млада жена, пловдивският инкасатор, който се предаде, но преди това скри парите - 1.5 млн. лв., както и заловените свищовски студенти, които нападнаха посред бял ден клон на "Алианц" в центъра на София, за да си купят лъскави вещи.

След едногодишно анализиране на тежката ситуация компетентните органи стигнаха до извода, че "нормативната база за извършването на контрола на дейността на фирмите не е достатъчно добра". За да направят това заключение, трябваше да бъдат откраднати над 170 хил. лв. от кола за инкасо пред офис на "EasyPay " в столичния квартал "Слатина", където нападатели с чук и автомат парализираха охраната. По първоначалните лишени от конкретика коментари на полицаи се разбра, че фирмата, превозваща оборота, е извършила фрапиращи нарушения, свързани както с дисциплината, така и с мястото за охрана, начина на извършване на дейността и т.н. Което навежда на въпроса - какво общо има тук нормативната база, защо някой просто не е следил дейността й и не я е глобил?

Зад термина "нормативна база" се крие Законът за частната охранителна дейност и наредба, произтичаща от неговите разпоредби, която е написана и приета от МВР. Тоествътрешното министерство е автор на правилатав подзаконовия акт и не би трябвало да се оплаква от него. Ако проблемът е в закона, вътрешният министър Цветан Цветанов - с цялото си влияние на вицепремиер и партиен фактор - отдавна можеше да е вкарал поправки, които парламентът не би му отказал да приеме по бързата процедура. След като това не е случило, оправданията с нормативната база са несъстоятелни.

МВР е едноличният господар, който дава лицензи на частните охранителни дружества и има право да изисква от тях, да ги проверява, да ги глобява и дори да ги отстранява от пазара. Само че - според полицейски началници - "не било лесно да се отнемат лицензи". Ако питаме МВР, то вероятно би отнело моментално разрешенията на всички частни фирми, само и само да просперира неговата охранителна дейност. Защото, както е известно, вътрешното министерство, на което данъкоплатците всяка година предоставят над 1 млрд. лв. за издръжка, е най-голямата охранителна фирма в България. Освен това санкционирането очевидно не е толкова трудно, след като по данни от сайта на МВР отнетите, прекратени и анулирани лицензи за първите 10 месеца на миналата година са около 40. Явно може.

МеждувременноМВР се оправдава с фирмите, а фирмите се оправдават с МВРИнтересен участник в публичните дебати покрай грабежите е Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана. Нейни представители разказват любопитни факти за това какви нарушения се вършат в сектора и самите те призовават да се вземат мерки. Очевидно самият сектор е наясно, че бронирани коли се имитират със залепване на фолио, че липсват джипиеси, че в колите за инкасо се случва да няма обособено отделение за трезор, което да подсили сигурността, че няма средства за надеждна връзка, охранители работят без бронежилетки и технически помощни средства. Всичко това говори само за едно - липса на елементарен контрол. Кой следи за това? Споменатите трима специалисти от МВР ли?

Ако наистина ситуацията е такава, а тя явно е, не е чудно, че грабежите стават все по-нагли (а уж "наглите" са в затвора, а гръбнакът на престъпността е пречупен още преди година, по думите на вътрешния министър). В такава ситуация трябва да очакваме още по-голяма активност на престъпните групи, все по-чести нападения и обир след обир. И отново важи правилото на Остап Бендер: спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
21
5414
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
03 Февруари 2013 20:18
Иконимика е нужна и агентура. И двете разбиха за 23 години, за да бъдат "предприемчиви". Разчитат на едни защитени свидетели, които се топят взаимно едни други според случая. Съдът се чуди накъде да поеме / стига да не е поръсен някой състав от демократични ценности -тогава решават лесно...... /
Оставете организираната престъпност, ами малки дюкяни за храна взеха да разбиват в провинцията.
03 Февруари 2013 20:18
Изброените в първото изречение видове грабежи се увеличават, защото са най-безопасни.
Парите и целите обекти са застраховани против кражба.
Обраните си получават застраховката, застрахователните компании печелят от по-високите застрахователни вноски, крадците са си по принцип на кяр, а следствието против тях е трудно - дори невъзможно, или получават ниски присъди.
Ерго - кражбата е проява на икономическа активност, с откраднатото се повишава оборота на вътрешния пазар, икономиката дръпва, недоволството на жителите в бантустана намалява, проявява се доверие в политиката на властта. Така, че - да работим за още един мандат на народната власт!
03 Февруари 2013 20:28
Светланке, кой да пази банките,инкасо-автомобилите,обменните бюра,бензиностанциите, магазините,? Теб кой те пази? Или ГЕРБ са виновни? Много чорлаво го даваш...Или да има нещо написано, за платата....
03 Февруари 2013 20:33
Хубаво де, икономическите субекти нарушавали правилата за безопасност, а гражданите?
Те какви правила да спазват според МВР, за да не бъдат нападани и ограбвани по улиците и домовете си?
Това е прехвърляне на проблема от болната глава на здравата и истински цинизъм.
В една нормална държава не се налага фирмите да вземат непрекъснати и почти невъзможни мерки за сигурност, същото се отнася и за гражданите, за сметка на бездействието и неефективността в борбата с престъпността на МВР.
03 Февруари 2013 20:38
Или да има нещо написано, за платата....


Що ли ми напомня това за качеството на постинги на форумци от веригата "Магарешки"...
03 Февруари 2013 21:48
***
03 Февруари 2013 22:03
23г. като в Дивия запад!
03 Февруари 2013 23:43
Въх - Натисни тук,за всеки случай - https://bivol.bg/buddah1.html
04 Февруари 2013 00:10
Хининчо,споко бе чиляк!
кой да пази банките,инкасо-автомобилите,обменните бюра,бензиностанциите, магазините,? Теб кой те пази? Или ГЕРБ са виновни?
Никой не ти казва,че ГЕРБ са виновни.Недей като гузния.Въпроса е,че по цял ден ни проглушаваха ушите с "родната полиция ни пази".Тя си и пази,ама какво пази?Да оставим тоя въпрос и погледнем друг!Просто случайно съвпадение е,че висш функционер на ГЕРБ обяви организираната престъпност за инвалидизирана в гръбнака,ама ней се-оказва се друго.Инвалидизирането се оказа с друга диагноза - умствена недостатъчност.Тъй че авторката дори много семпло описва действителността.
04 Февруари 2013 06:58
Истината е безжалостна.
Ако истината не можеше да се пази от лъжците -
нямаше да има Свят...
04 Февруари 2013 09:40
в България са зачестили обирите на банки, инкасо автомобили, пощи, заложни къщи и бензиностанции,

Посочените пестят пари за охрана, всъщност въпросът за сигурността и безопасността им е последна грижа на частниците. Пощите пък разписват търгове за охрана, като основният критерий е най-ниска цена.
Пропуснатото от статистиката на МВР - ежедневните и ненамаляващи обири в домовете на обикновените българи би следвало повече да ги стресне.
04 Февруари 2013 09:41
В една нормална държава не се налага фирмите да вземат непрекъснати и почти невъзможни мерки за сигурност

тц, грешиш.
първо за непрекъснатостта, второ - за невъзможността.
04 Февруари 2013 11:10
Има решение! Физкултурникът да завиши щатът на въпросните инспектори от 3 на 300, или може би на 3000 ...
04 Февруари 2013 11:29
'
04 Февруари 2013 11:50
Captain Buddy
04 Фев 2013 11:29

присъствието ми е в теми, които ме интересуват. Как пиша и защо е извън тесните възможности на твоята компетентност.
Нахвърляни фрази без никаква насока и конкретика, когато се обръщаш към някого, показват единствено цитираното от теб - мерак за участие и опит за досаждане.
04 Февруари 2013 11:52
'
04 Февруари 2013 12:00
Captain Buddy
04 Фев 2013 11:52

Посочените пестят пари за охрана, всъщност въпросът за сигурността и безопасността им е последна грижа на частниците. Пощите пък разписват търгове за охрана, като основният критерий е най-ниска цена.

Това написах като първи коментар под статията.
Твоите анализи за СОД са към полицейската фирма. Но същото е положението и с останалите в сектора.
Така че нищо ново не казваш.
Проблемът е в пренебрегването на основни правила и принципи, които трябва да се спазват при охраната.
А понеже собствениците на охранителни фирми също се стремят да изстискат колкото се може повече от един човек на работа при тях - дават му ниско заплащане, критериите за набиране са занижени до безобразие, оборудването е калпаво и т.н.
04 Февруари 2013 12:19
'
04 Февруари 2013 12:20
Captain Buddy
04 Фев 2013 12:19

имам достатъчно наблюдения по въпроса и съм убеден, че ги познават. Доколко ги осъзнават е друго.
04 Февруари 2013 15:30
Проблема е в това, че е криза а предстоят избори. Избори се правят с пари и се печелят с много пари в нещастната и бандитска държава. Който има пари, той ще спечели. Обаче парите свършиха, точно сега преди изборите. Първата година от управлението ГЕРБ откраднаха осем милиарда и никой не ги усети. Втората година дойде кризата и опапкаха осем милиарда резерв. Третата година 1.5 милиарда от здравните вноски и 6,5 милиарда от бюджета и пак си докараха осемте милиарда по план заложени. На четвъртата година се чудих откъде ще папкат а те го измислили отдавна. Сега от 5-6 месеца почнаха трезори, банки бензиностанции, инкасо автомобили, абе на дребно но редовно. Впрегнаха дребните бандитчета да им съберат осемте милиарда. Нали за това си ги дондуркат и си ги оставят на свобода да обират бедните хорица безнаказано. Айде Цвъки, утре пак ме обяви за общодържавно издирване, за десети път. Може да се хванете с Боко подръка и да дойдете да ме арестувате заедно, а не да ми пращате нещастни полицайчета.
04 Февруари 2013 22:03
"...в България са зачестили обирите на банки, инкасо автомобили, пощи, заложни къщи и бензиностанции"
Ох, ущипаха ме! А, бе, "уважаеми братя и сестри" Айдуците за 10 лв, а и без пари изнасилват и убиват баби, дедовци и деца! Ходят по всяко време и тършуват из къщята ви - вие за банките сте се загрижили /гаче имате пари там/. Разграден двор лесно се граби, а и пъдарите помагат /около 40%/ - те това ви е нашата държава. ББау четял закона за разбойничеството прочетох - че да го беше проумял. Па, слава Богу, да го приложи. След това да си прочете и историята на китната допреди 24 години страна, та да види /дано проумее/ как "другарят" Червенков, дето ходел без охрана по улиците, за 2 години оправя черната борса и грабежите, в следвоенни времена...
Когато оръжието е в ръцете на айдуците - те са по-силната и действена страна. Дайте на баба и дедо пушка /или поне разрешително/ пък да видим кой - кого. А днес ако отидете в КОС за да искате разрешение за да се защитите ви въртят на шиш и търсят под вола тели и те мотаят с месеци, за да ти разрешат това, което по закон ти е дадено. Щом не сте престъпници оръжие няма да получите. А, ако получите, или,да не дава Господ, треснете някой разбойник в краката - тогава ви гонят, тогава ви съдят! Тогава, на практика, държавата и "правосъдието" показват кого защищават - своите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД