:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 557
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Уроците на кризата

Как започнах да печеля от даването на заеми малки суми, но редовно

Естонска фирма успешно се възползва от бурното недоволство срещу алчността на банките. Въпрос на време е опитът й да се пренесе и в други страни
Идеята на естонците е проста - да се дадат бързо пари на надежден човек, без да му се сваля кожата с лихви и такси.
Започнах да давам заеми на напълно непознати, и то на много. Не, не съм луд, нито богаташ, нито пък филантроп. Заемите са малки. Гаранциите са добри. Засега кредитополучателите се разплащат и си докарвам добра печалба. Още по-хубавото е, че се чувствам като част от революционен процес, който може да спаси западния капитализъм. Всичко това се случва в Естония.

Банкирането е най-голямата слабост на икономиката. То предлага оскъдни и задушени от такси спестовни продукти и твърде скъпи кредити с гадни, скрити такси. Посредниците трупат колосални печалби, особено ако са алчни и безскрупулни. Когато нещата се объркват, което неминуемо се случва, данъкоплатецът плаща сметката. Извън това всичко друго си работи нормално.

Затова алтернативите са добре дошли. Като например заемите от човек на човек, които свързват директно нуждаещите се от пари в брой и хората, които разполагат с такива (като те се обогатяват още повече, като вземат такса за услугата). "Зопа", британска компания, която работи на този принцип, е дала заеми на стойност 310 млн. евро, откакто е основана през 2005 г.

"Исепанкур" предлага още по-добра услуга, защото дава заеми в страни, в които банковата система не е добре развита. Естонците дори и при добър кредитен рейтинг обикновено плащат 50% лихва за негарантиран заем. "Исепанкур" дава на мен и други като мен възможността да даваме заеми на много по-ниска лихва, обикновено 28%.

Това е добра сделка: най-добрата лихва за спестявания, която мога да получа от британска банка, е под 3%, като половината от тях отиват за данъци и такси.

"Исепанкур" се отвори за неестонски инвеститори в края на миналата година. Изпратих няколкостотин евро за начало и незабавно ми се обади по телефона изпълнителният директор. Това е особено впечатляващо като отношение към клиент. (По-късно аз им помогнах с английската версия на уебсайта им).

Потенциалните кредитополучатели трябва да убедят кредиторите в своята надеждност и кредитоспособност. Tanelvakker например е телефонен инженер, който иска да ремонтира апартамента си. Иска да заеме 2600 евро за 36 месеца при 12 процента лихва. Той е ерген, заплатата му е 2500 евро месечно. Вноската му за кредита и лихвата общо би била 86 евро на месец. Прегледах другите му сделки - ипотека, плащания по лизинга на автомобил и кредитна карта, и прецених, че лесно би си позволил такова плащане. Така че му дадох 10 евро назаем. Десетки други сториха същото. Той прави всеки месец вноска в "Исепанкур", която разпределя парите между нас - кредиторите. Ако кредитът стане лош, "Исепанкур" го продава на агенция за събиране на вземания.

Конкуренцията сваля цените на кредитите. По-премерените рискове се отплащат по-малко. Akiraam (секретарка със 600 евро месечна заплата) иска 200 евро, за да си плати курс по финландски език. Била готова да плати 28% лихва, но в крайна сметка ще плаща само 12%, защото се явиха множество кандидати да я финансират. По-ненадеждните кандидати за заеми или плащат повече, или се подлагат на тежки кръстосани разпити онлайн от потенциалните си кредитори. Ако дадат неадекватни или пък никакви отговори, кредитният им рейтинг спада.

Някои кредитополучатели фалират, според "Исепанкур" става дума средно за 3% от всички. Но лихвата от изрядните платци си струва. Досега 3 от заемите, които съм дал, малко се бавят, но парите от другите са повече.

Моята нетна средна печалба, както и на повечето от кредиторите в "Исепанкур" е около 17%. Досега съм дал заеми за около 1570 евро на 50-ина души - става дума за суми от 5 до 25 евро на човек. Получил съм 60 евро от главници и 24 евро от лихви, както и 0.06 евро наказателна такса заради глобата, наложена на един кредитополучател, забавил вноската си с няколко дни.

Таксите на "Исепанкур" са ниски, основно за поддръжката на уебсайта и за реклами. Компанията е още малка. Може би е твърде нова, може би е прекалено различна. Но си спомням какви бяха първите реакции и на едно друго естонско откритие: Skype.

20
8433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
03 Февруари 2013 18:51
революционен процес, който може да спаси западния капитализъм.

Западният капитализъм може да бъде спасен единствено от процес, който промени по революционен начин политиката, финансите и корпорациите. Едновременно и радикално.
Лихварството на дребно е безкрайно далеч от такава промяна
03 Февруари 2013 19:09
Чудя се по какво се различава лихварят-циганин от банката. Освен че лихваряте преследван от закона а банката - защитавана.
03 Февруари 2013 19:15
Небанковите кредитни институции в България са вълци в овча кожа.Жална им майка на кредитополучателите на тези фирми. Дерат по десет кожи. Просто мошенници-нормално за територията.
03 Февруари 2013 19:45
Човек търси да заеме пари оттам, откъдето ще му искат по-малка лихва и щом може да ги получи по този начин....
Може би съм твърде консервативна, но не бих се навила нито да давам, нито да получавам кредити по този начин. Твърде много недобросъвестен народ се подвизава в Мрежата.

03 Февруари 2013 19:56
Нищо ново не е открил гтози господин. Натисни тук
03 Февруари 2013 20:02
Натисни тук

БНБ се обяви против кооперативните банки
У нас функционират над 100 популярни каси, които се канят да привличат и депозити

Иван Искров
"Създаването на нискокачествени квазибанки би представлявало авантюра с изключително тежки последици, която БНБ няма да подкрепя."
03 Февруари 2013 20:03
Човек търси да заеме пари оттам, откъдето ще му искат по-малка лихва и щом може да ги получи по този начин....

Не е вярно. Лихвата и останалите условия са вторият мотив при избора.
Първият е наличието и спазването на правила
Може би съм твърде консервативна, но не бих се навила нито да давам, нито да получавам кредити по този начин.

Ето, сама потвърждаваш това, което казвам
03 Февруари 2013 20:37
Тоз естонец чука на отворена врата.....Че във Факултето по този начин спасяват капитализма отдавна . Само че вместо да дават рисковите кредите на фирми - мутри, с брадвата постигат по-бърз ефект.
Като вземат да реанимират балтийските мъртъвци по медиите ......Уж бяха тигри , отличници на ЕС - под водата са всички. Че и Швеция се чуди какво да прави с тях. Засега се крепят на едната русофобия . И тя няма да ги спаси.
03 Февруари 2013 20:57
"Създаването на нискокачествени квазибанки би представлявало авантюра с изключително тежки последици, която БНБ няма да подкрепя."





Кооперативните са нискокачествени! И какво е висококачественото на останалите, които БНБ подкрепя? Ниското и високото качество ги определят потребителите. В случая БНБ като финансова институция просто работи в интерес на олигархията и против интересите на народа. Именно затова БНБ не може да бъде независима от народа. Независимостта на националните банки е независимост от народа и пълна зависимост от олигархията, както и в пълна услуга на последната.
03 Февруари 2013 21:08
Лихварството на дребно е безкрайно далеч от такава промяна






Доколкото разбирам, това не е точно лихварство, или поне е смес от лихварство и взаимопомощ. Става въпрос за много хора да дават малки суми за малка лихва на други много хора. Това е далеч от лихварството, където изпъква фигурата на лихварина, одиращ десет кожи от гърба на сиромасите. При всички случаи инициативата е положителна. Всяка една финансова дейност, колкото и малка да е, след като работи за подкопаване на традиционното банкерство и финанси, е положителна и трябва да се приеме. Кардинални решения в тази област няма. Само Маркс е знаел как да обърне света като свинско черво. Истинските промени идват от безброй подобни малки инициативи от безброй хора.
Аз самият имам множество идеи в различни области, които биха подкопали и направили в голяма степен излишна сегашната банкова сфера.


03 Февруари 2013 21:17
Може би съм твърде консервативна, но не бих се навила нито да давам, нито да получавам кредити по този начин. Твърде много недобросъвестен народ се подвизава в Мрежата.




Недобросъвестният народ е навсякъде, не само в мрежата. Същите тези хора от мрежата, недобросъвестните, са и клиенти на големите банки. Това, което ги прави недобросъвестни, са липсата на законово регламентиране за съответната дейност. Държавата е създала законодателство, което перфектно защитава правата на банките. И банките съществуват единствено благодарение на здравата защита и монополните във паричната сфера права, които им е дала държавата. Подобни инициативи, като отразената в статията, щом могат да съществуват без специална законова защита и регламентация, то ако последната е налице, ще смачкат традиционните банки. Защото традиционните банки не могат да просъществуват и ден, ако държавата ги лиши от специалната защита.
И нормалната реакция на потребителя трябва да е следната- не отказ от ползване на услугите на недобре защитените законово бизнеси, защото щяли да го излъжат, а готовност да апелира в подкрепа на създаване на специално законодателство, защитаващо новата инициатива. В противен случай потребителите от тъпоглавие ще провалят всяка една добра инициатива в тяхна полза.
03 Февруари 2013 22:06
Тази инициатива не е никак нова.
03 Февруари 2013 22:54
"Лихварството на дребно е безкрайно далеч от такава промяна"

Доколкото разбирам, това не е точно лихварство, или поне е смес от лихварство и взаимопомощ.

Наистина има намек за взаимопомощ, но водещото е лихварството. Лихвите по 50%, 28% и дори "фантастичните" 12% са точно това.
Много ясно се вижда в сравнение с лихвите от 4-5-6% на повечето сред 3 500- те банки в ЕС.

Правилно си отбелязал обаче истинските алтернативи на съвременните банки- корпорации, които са на път да убият самата идея за капитализъм. Не че някому ще бъде жал за днешния "капитализъм без свобода".

Това са кооперативните банки и взаимноспомагателните каси.
А за да не преоткриваме топлата вода или дори собствения си, български, опит от миналото, следва час по- скоро да пуснем у нас въпросните 3 500 банки.
Сред тях не са малко онези, които имат практиката и ноу- хау- то на истински ВСК и кооперативни банки.

03 Февруари 2013 23:47
Още по-хубавото е, че се чувствам като част от революционен процес, който може да спаси западния капитализъм. Всичко това се случва в Естония.

Ако лихварството е революционен процес, който ще спаси капитализма, то българските цигански лихвари отдавна не само са минали революцията, ами и изградили спасеният капитализъм. Директно са прибрали и дебитните карти по които привеждат социалните помощи на клиентите им и срещу опрощаване на част от лихвата продават и гласовете им. Въобще възроден капитализъм та дрънка.... на кухо тенеке, като статията.
03 Февруари 2013 23:55
А иначе в лихварството няма нищо ново и революционно. То съществува, откакто съществуват пари. Характерното е, че винаги е било считано за зло и ограничавано. Лихварството винаги е възприемано, като паразитиране върху икономиката, а лихварите за обществени паразити.
Християнството и исляма обявяват лихварството за грях и затова през средновековието то става еврейска професия.
04 Февруари 2013 00:54
Това са кооперативните банки и взаимноспомагателните каси.
А за да не преоткриваме топлата вода или дори собствения си, български, опит от миналото, следва час по- скоро да пуснем у нас въпросните 3 500 банки.
Сред тях не са малко онези, които имат практиката и ноу- хау- то на истински ВСК и кооперативни банки.

Затова пуснах линка за Искров.
В България кооперативните банки са кооперативни само по име.
04 Февруари 2013 03:36
От цялата щуротия остава само последната сричка на идиотската компания.
04 Февруари 2013 06:27
Наистина има намек за взаимопомощ, но водещото е лихварството. Лихвите по 50%, 28% и дори "фантастичните" 12% са точно това.
Много ясно се вижда в сравнение с лихвите от 4-5-6% на повечето сред 3 500- те банки в ЕС.


Говориш общи приказки - лихварство!!!! Да си чувал за дългов пазар? Как набират фирмите пари без да продават собственост, а правителствата? Същото е и тази "борса" за дребни суми. Ниша, която може да е полезна за икономиката.
04 Февруари 2013 11:05
Боже, в наше време човек изпитва съмнения даже ако трябва да даде дребна сума на приятели и роднини, а те говорят за взаимопомощ с надеждни непознати?
04 Февруари 2013 15:23
Нищо ново не е открил гтози господин.

В Италия 2008 дори игрален филм направиха за тази идея на Мухамад Юнус.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД