:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 347
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Европа погна трафиканти на чесън от Китай

Милиони евро потъват в джобовете на контрабандисти, които внасят в ЕС нелегално зеленчука
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евтиният китайски чесън заплашва да изхвърли от глобалния пазар европейските производители на зеленчука.
Европа активно се е зае да бори контрабандата на китайски чесън, която нанася огромни щети на бюджета на ЕС. Последният удар направи Швеция, като разби поредния печеливш контрабанден канал в ЕС - за внос на евтин китайски чесън през Норвегия. Скандинавската държава издаде заповеди за арест на двама британски граждани, които са обвинени в укриване на над 10 млн. евро от незаконен внос на зеленчука. Прокурорите от шведския град Гьотеборг съобщиха, че освен двамата британци са успели да заловят над 1 тон китайски чесън, който е трябвало да бъде продаден в страните членки.

Разбитата от Швеция контрабандна схема най-вероятно е започнала да действа през 2009 г. Двамата британски граждани са направили фирма в Норвегия - държава, която не е член на ЕС и не налага мито върху вносния чесън - с цел да печелят от разликата между митата. Китайският чесън е изпращан в Норвегия с кораби, а след това е прехвърлян в съседна Швеция и останалите страни членки на ЕС с камиони.

Говорителят на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Павел Борковец казва, че "измамите и нередностите" с китайски чесън в ЕС са започнали още през 90-те години. Бюджетът на ЕС обаче търпи сериозни финансови загуби след 2001 г., когато Брюксел започва да облага с мито от 9.6% вносния чесън. Целта на евромитото е да не се позволи на европейските производители да бъдат изхвърлени от глобалния пазар от китайските фермери, които вече успяха да превземат големи ниши благодарение на продукцията, която продават на изключително ниски цени. Китай произвежда 18 560 000 тона чесън през 2010 г., което се равнява на около 80% от световното производство, според Организацията по прехраната и земеделието на ООН. Страните - производителки на чесън в ЕС, са Испания, Италия, Франция, Полша, и др. Митото, въведено от ЕС, доведе до рязко увеличение на незаконния внос в ЕС, тъй като контрабандистите могат да правят милиони, като избягват да плащат налога. "Един контейнер с чесън дава възможност да бъдат укрити около 30 000 евро от мито", обяснява Борковец пред Би Би Си. Полицията във Великобритания, Ирландия, Австрия и Полша миналата година арестува контрабандисти, внесли в ЕС чесън за поне 3 млн. евро.

ОЛАФ започна мащабно разследване на чеснови контрабандисти през 2010 г. Проверките, направени от ОЛАФ, доведоха до залавянето на камион с 28 тона китайски чесън на норвежко-шведската граница през юни 2010 г. Тогава от службата за борба с измамите обявиха, че около 1200 тона китайски чесън са били незаконно внесени в ЕС през Норвегия през предходните 18 месеца от банда международни контрабандисти. От службата обаче отказват да дадат информация дали издадените от Швеция заповеди за арест за двамата британци са свързани с разследването от 2010 г. "Не можем да коментираме действия, които предприема една от страните членки на ЕС", заяви говорителят на ОЛАФ Павел Борковец.

В края на м.г. лондонски бизнесмен бе осъден на 6 години затвор за това, че внесъл незаконно хиляди килограми китайски чесън във Великобритания и си е спестил мито на стойност 2.5 млн. евро. Пред митническите служители Муругасан Натарджан обявил, че внася пресен джинджифил, който е освободен от мито. Митничарите обаче се усъмнили в контейнерите - те били прекалено студени, за да съдържат джинджифил, но пък температурата им била перфектна за превоз на чесън.

В Ирландия пък шеф на голяма фирма - вносител за плодове и зеленчуци, бе осъден на 6 години затвор през март миналата година за контрабанден внос в ЕС на над хиляда тона китайски чесън, които представил пред митничарите за ябълки. Пол Бегли се опитал да си спести данъци в размер на 1.6 млн. евро.

Доскоро контрабандистите използвали друга схема - китайският чесън бил деклариран на митниците като внос, като за страна на произход се вписвала държава, с която ЕС има търговски споразумения и продуктите, идващи от нея не се облагат с мито или ако се облагат, е много ниско. "Например стоки, идващи от Турция, Египет, Йордания, Мароко или държави в Южна и Централна Америка, могат да се възползват от безмитен внос или намалени мита", обяснява Борковец. ОЛАФ установява наскоро, че зачестяват случаите, в които чесънът изобщо не се декларира при влизането му в дадена държава от ЕС. Според агенцията в последните години са били загубени милиони евро от неплащане на мито, а "изобщо да не споменаваме индиректните загуби заради нелоялната конкуренция и загубата на пазарен дял за производителите от ЕС". Според Павел Борковиц повечето от страните членки на ЕС са засегнати от нелегалния внос на чесън, като най-честите "жертви" са Великобритания, Полша и Италия.
СНИМКА: Пресслужба на ЕК
Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) започна мащабно разследване на чеснови контрабандисти през 2010 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Контрабандистите, които внасят чесън от Китай, най-често не плащат 9.6% мито, което ЕС въведе през 2001 г.
24
4489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
05 Февруари 2013 20:49
И ще се наложи сами да си го отглеждаме...Ми като не знаем?
-----------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
05 Февруари 2013 20:52
Ташак!
Аде след "енергийните" и "чесновите" култури
05 Февруари 2013 21:19
До къде стигна Европа? Чесън, кокошки и прочие....
06 Февруари 2013 00:00
Още една възможност пред работниците на ВМЗ... Освен розите, лавандулата и мискета...
06 Февруари 2013 00:09
Ми отвратителен е китайският чесън, само за топлинна обработка става, иначе е свирепо лют и не толкова ароматен.
Знам, че български няма, но пък попадам на испански - той по се ядва.
06 Февруари 2013 02:28
Пред митническите служители Муругасан Натарджан обявил

прав е бил Дейвид Камерън - типично българско име с лек румънски привкус. абе и двете страни за неграмотник като него са чеснови!
06 Февруари 2013 02:33
Боднах си една леха, тука у македонско. Иначе семето го взех от Горнооряховско (Страхилово), там хората пазят качествен матрял…Малей, ако съм направил неволно некоя контрабанда…
06 Февруари 2013 03:18
не си, бе, дишай спокойно! даже напротив - поощрил си износа от ЕС... първа стъпка към завладяването на света от българските чесъноядци.
06 Февруари 2013 07:00
Пoне допреди няколко години в Китай чесънът на много места беше наторяван с хмммм.... човешки тор. Това го прави не особено полезен, меко казано, особено ако се има предвид, че използват и вредни химикали за избелване и като инсектициди.
06 Февруари 2013 07:27
Бай Тодар бе отстанил проблема с внос отполяците.
За долари в Кореком.
06 Февруари 2013 08:01
Тези нямат спиране, завладяха вече и Северна Америка с този чесън. И полека-лека ... контрол върху това, върху онова. И където стъпят не отстъпват.
06 Февруари 2013 08:38
"Отглеждайте овце, садете картофи, и чесън." От книжката с цитати.
06 Февруари 2013 09:26
Европа погна трафиканти на чесън от Китай
Всичката Мара втасала, само вълната си на чеснови плитки не сплела. ЕС май срещна някой с "по-рошави гърди" от него по отношение на политиката за субсидиране на земеделската продукция.
06 Февруари 2013 09:34
Как звучи само "трафиканти на чесън". Представям си на летището как отвеждат в стаичката някакъв човечец, събличат го, а около кръста му омотани две връзки чесън. Или по тъмна доба кораб изхвърля във водата два контейнера, а отдолу чака подводница и прибира чесъна! В Европол вече има нова структура "Агенция по китайския чесън", на служителите безплатно се раздават освежители за уста ....
06 Февруари 2013 10:53
чеснови контрабандисти

звучи солидно
06 Февруари 2013 11:44
Anthrax : Бай Тодар бе отстанил проблема с внос отполяците.За долари в Кореком.


По-идиотско твърдение не съм чел тук.
06 Февруари 2013 12:20
По аромата ще ги познаете
06 Февруари 2013 13:22
Бай Тодар бе отстанил проблема с внос отполяците.
За долари в Кореком.

Лично видях внос на чесън от Иран във вагон около 74-75 г.
За съжаление има толкова ниши за усвояване,но от тия мутри народът се обезвери,че може с труд да живее нормално.
PS.Oт Полша бяха картофите.
06 Февруари 2013 13:25
Лично видях внос на чесън от Иран във вагон около 74-75 г.
За съжаление има толкова ниши за усвояване,но от тия мутри народът се обезвери,че може с труд да живее нормално.
Абе чесън и кромид-лук внасяхме и от Чехословакия в средата на 80-те, по признание на самия бай Тодор, от когато датира култовото му изказване, че ни е виновна кишата и сушата.
06 Февруари 2013 15:42
Който твърди, че чесън, лук и картофи са продавани в Кореком е за освидетелстване.
06 Февруари 2013 15:46
Който твърди, че чесън, лук и картофи са продавани в Кореком е за освидетелстване.
Не в Кореком, но след 1984 г. страната ни масово внасяше продоволствени стоки срещу твърда валута, откъдето дойде и една значителна част от 10-милиардния външен дълг през 1989 г.
06 Февруари 2013 15:47
Doctora
06 Фев 2013 15:42

Doc, надникнете моля Ви в темата на Сократ за загиналите при бомбардировките (теми на форумците). Важно е. Поздрави
06 Февруари 2013 16:15
Европа активно се е зае да бори контрабандата на китайски чесън, която нанася огромни щети на бюджета на ЕС


Прекъснаха трафика на хора, наркотрафика, контрабандата на цигари и алкохол, осъдиха и вкараха виновните по затворите, сега се захванаха с чесъна. Циркаджии.
08 Февруари 2013 11:40
За гурме-специалистите: български чесън все още се намира в малки количества по пазарите. Съвършено различен на вкус от китайския. Лошото е, че и чесънът, и пазарите у нас са на изчезване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД