:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Печален опит

Обществените съвети са много удобен смокинов лист за властта

По закон 74 граждански структури в момента консултират вземането на решения. И какво от това?
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Един от честите протести на граждани и неправителствени организации пред Столична община.
Протестиращите, които вярват, че обществените съвети и гарантирането на 50% гражданско участие в държавните органи са панацеята за по-добра система на управление и за вземане на решения, сигурно ще се разочароват, ако разберат, че и в момента съществуват куп такива структури - обществени, консултативни, експертни, национални и пр. За съжаление обаче, България не е Исландия и те са се изродили в проформа на гражданска власт - място, където институциите да слушат, но да не чуват нищо.

Ако някое предложение формално е минало през обществен съвет или обществено обсъждане, независимо какво гражданите са казали на него, това е достатъчно основание управляващите да го смятат за легитимирано и почти никога не отстъпват от идеите си. Обществените обсъждания, кръглите маси по законодателни промени, откритите заседания на общински съвети също се използват само за параван от управляващите и имитация на включване на гражданите в изготвянето на решения.

Показателен е случаят с природозащитниците, които използваха всяка форма на обществено участие във вземането на решения, за да протестират срещу опасните промени в закона за горите от момента на оповестяването им, но чак когато поправките бяха окончателно приети и гражданите блокираха Орлов мост със същите искания премиерът



Борисов изведнъж ги забеляза



По същия начин и със същия резултат протече и широкото участие на гражданските сдружения в законодателните промени, породени от скандала с дюните в Несебър. От самото начало власт и граждани говореха на различни езици, в окончателно приетия преди дни закон не остана и дума от исканията на еколозите, но това не попречи на президента и премиера да легитимират своята версия, че той е консенсусен и се вписва напълно в исканията на обществото.

Дори когато общественият съвет е легитимиран от закон, това съвсем не гарантира чуваемост. Тук фрапантен случай е Националният съвет за тристранно сътрудничество. С него кабинетът е задължен по закон да съгласува предварително всички решения, касаещи жизненото равнище на хората. Но естествено не е длъжен да се съобразява с мнението на т.нар. социални партньори - синдикати и работодатели. Затова често в този иначе сериозен орган се разиграва следният цирк - синдикатите завеждат дело срещу дадено решение, защото не е съгласувано с тях, съветът се свиква на пожар, решението се свежда до знанието на партньорите, те го отхвърлят, но това няма значение, защото то вече е легитимно. И така до следващия път.

На ниво местна власт, където диалогът между кметствата и гражданите трябва да е по-лесен, отколкото с едно министерство например, управляващите правят всичко възможно обществените обсъждания да останат добре скрита тайна. Редица обществени обсъждания на устройствените планове в столицата са имитация на гражданско участие. Първо информацията за събитията е така добре замаскирана, че гражданите трябва да развият детективски способности, за да разберат за съществуването им. За всеки случай общината поставя и второ препятствие - обсъжданията по правило се провеждат в работно време. Успелите да се доберат до събитието се запознават с проектите обикновено на място. На обсъжданията гражданите се надвикват с управляващите и със себе си, а представителите на местната власт обясняват как друга възможност просто не съществува. Накрая всички си тръгват - управляващите доволни, че са си осигурили "алиби" за действията, а гражданите - с горчивия вкус, че



нищо не зависи от тях



Обществени съвети по най-различни въпроси - икономически, социални, здравни, екологични и прочие, имат редица общини у нас. Чрез тях местната власт трябва да се консултира с общността за въпросите от местно значение. Няма обаче никаква информация тези съвети да работят реално - сайтовете им не са пипани от години, на тях обикновено има само правилник и никакви данни за дейност. Да вземем актуалната напоследък община Несебър. "Общественият съвет цели да осигури участието на широк кръг представители на гражданското общество в обществения и икономически живот и да служи като постоянна форма на диалог между местните общински власти и структурите на гражданското общество", пише на сайта на общината. Кухо пожелание, което никога не става реалност.

В София отскоро има подобен съвет за бюджета, където участват работодателски организации. Отделно столичният бюджет чисто формално се обсъжда и със синдикатите. Но какво от това - в резултата на тези "обсъждания" не следва промяна и в една цифра. Но пък това е добро оправдание за кмета да твърди, че бюджетът се радва на широка обществена подкрепа. Същото е с комисиите към Столичната община - те са открити за граждани, но малцината, които идват от чист инат, нямат право да се изказват, а съветниците се отнасят с открита насмешка към тях. Единственият вариант остават писмените жалби и писма, които да чакат да бъдат включени в дневния ред.

Странно чувство за дежа вю вероятно ще обземе протестиращите днес граждани, ако отворят сайта saveti.government.bg. Там ще открият, че по всички възможни въпроси вече има по някоя гражданска структура, която трябва да оказва обществения натиск върху вземането на решения. Справката показва, че със закон са създадени 35 консултативни съвета, с постановление - 21, а с "друго" - 18. Това са 74 структури, които с малки изключения не произвеждат нищо. Не заседават, нямат програма за работа. Те би трябвало да са експертни и рационално да влияят върху решенията на властта. Нищо подобно - повечето от тях нямат никаква дейност.

Да вземем откритите заседания на най-горещата в момента комисия в държавата - за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). На тези заседания по принцип граждани няма, но дори и някой да избяга от работа и да отиде, той може да е само зрител и няма право да взема участие. На сайта на ДКЕВР е публикуван списък с поканени на обществено обсъждане от 12 юни 2012 г. На това обществено обсъждане е трябвало да се дискутира горещия въпрос за 13-процентното увеличение на тока. Предполага се, че интересът е трябвало да бъде голям. Нищо подобно - на поканата не се отзовават икономическото ведомство, синдикатите, работодателите, браншовите федерации, федерацията на потребителите и още куп структури.



Омбудсманът, който днес шумно симпатизира



на протестите, също не намира за нужно да присъства.

Положението в момента чудесно устройва институциите, които също не желаят да им се бъркат гражданите в работата. Покрай безобразията на ЕРП-та се заговори (включително от политици), че е необходим обществен съвет към икономическото министерство, който да защитава правата на потребителите в областта на енергетиката. Защо? Нима в момента няма Национален съвет за защита на потребителите към министъра на икономиката. Показателно е, че на въпросния сайт като икономически министър е посочен Трайчо Трайков (той не е такъв от 1 година), а единственият документ е правилникът за работа. И толкоз. Дали, кога и колко пъти е заседавал този съвет, е пълна мистерия.

Така че още един обществен съвет, ако (не) работи по същия начин, ще е безсмислен. Воден от първоначалната енергия на улицата може да поработи малко, но докога? Ако половината от местата в институциите се дадат на гражданите, кой ще ги избере и те експерти ли ще са в съответната област? Как ще се гарантира, че този съвет ще стига до компромиси, за да взема някакви решения и няма всеки да дърпа към себе си? Много въпроси, на които в сегашната патова ситуация няма отговор.
6
2718
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
03 Март 2013 20:00
Липсата на информация, недостатъчните познания, послушанието - удобни методи при дресировката на поданиците...
------------------------------------
Блогът на Генек
03 Март 2013 20:56
Работата на обществените Съвети следва да подлежи и на директен Контрол от страна Гражданите. Преди да похабим понятията, трябва да ги "опредметим в новото", а то е, целокупната Система за Граждански контрол над институциите. Не е работа на кучето да припомня някой познати от миналото, Структури за контрол. В условията на Демократично общуване, те може да се окажат "ескадрони на смъртта" срещу корупционните практики при властващите. За тази работа, още разчитаме на "случайни превози" или "професионални компроматчици". По-важно е, да се приложи гарантирана от Конституцията и внедрена в Модела, Система на Граждански контрол. Детайлите й са работа за седмица-две време...
03 Март 2013 22:05
Комитет работа не върши Справка: БРЦК, руските комитети (съвети), българските народни съвети Работа са свършили якобинските комитети по места, македонският революционен комитет... След като по дефаулт гражданските комитети имат съвещателна тежест, значение, стойност и т.н., вятър ще ги вее на бяла кобила.
... Много въпроси, на които в сегашната патова ситуация няма отговор...
Вменяване на отговорност на гражданските комитети, както и търсене на отговорност (всякаква, но не само от тях ) - само като първа крачка.
" “И в няколко дена, БЕЗ тайно и полека, народът ЩЕ порасте с няколко века”
(б.м.)
03 Март 2013 22:48
"ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ!"(сиреч, "Цялата власт в ръцете на Съветите!"-"обществените", де)!
Муххаааааа!
04 Март 2013 12:44
Има много прост отговор!
Промяна в редица закони и правилници задължаващи общини и техните предприятия, болници, училища, министерства и агенции с държавните фирми към тях и пр.предпирятия с публичен интерес да публикуват в отделни каталози на сайтовете си бюджетите и тримесечните отчети, заданията по ЗОП и въобще за покупка на стоки и услуги, параметрите на вече сключените по тези задания договори; успоредно с това предифиниране понятието търговска тайна за целите на договорите на общински и държавни фирми и органи - подписване декларация за съгласие за публикуване на параметрите по договора, като условие за допускане в търга; Санкции за неизпълнение към ръководителите, включително криминализиране на повторно нарушение за непубликуване на такава информация.
Така всеки с достъп до интернет ще може да вижда какво се прави с бюджетните пари и как се харчат парите на държавни фирми - от енергетиката до здравеопазване.
Познайте кой ще е против това да стане реалност!
04 Март 2013 20:28
"Обществените съвети са много удобен смокинов лист за властта"

Ако допълним този факт, с родилните им петна на държанки на немски, и на американски (движени от ЦРУ) фондации, и ако, за да ни стане още по-горчиво погледнем и към факта, че голяма част от НПО-та се издържат от държавния бюджет (през административни поръчки на министрите)?!...

Изводът (следвайки фактите), че си имаме над СЕДЕМДЕСЕТ (70) доказателства, че интересите на българските граждани в последните 23/4 години са подчинени на интересите, на местните и привнесени "заинтересовани " от развитието в България на -"ПАЗАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И ПАРЛАМЕНТАРНА ИКОНОМИКА!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД