:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 234
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Vox populi

Узря ли народът да поеме нещата в свои ръце?

Форумът на "Сега" подкрепя пряката демокрация. Но е твърдо против пряката медицина
Dinain

Пряката демокрация е утопия - означава населението да се занимава по цял ден с политика, предизборна агитация и безкрайно гласуване за това или онова - глупости на търкалета.

Как ще се финансира всичко това - електронни подписи за цялото население, тъмна стаичка с компютър във всяко село и гласувания всяка седмица за този или онзи съдия, прокурор, министър, или популистка идея.



Han

Благородно, но наивно, наивно, наивно... и няма да оправи нещата.

Горчивата истина е, че благоденствието на един народ се постига по две концепции:

1. Като "разболява", а след това напада други народи и завладява ресурсите им (природни, човешки, ...)

2. Като се самоорганизира, самоуправлява, работи честно и се въоръжава толкова добре, че почитателите на точка 1 да не могат да го "разболеят" и след това завладеят. При това може да търси съюз и кооперация с други подобни народи.

От кои народи смятате, че е българския?

Доброто управление е ключов момент за благоденствието. Пропуснати са два много важни детайла:

1. "Суверенът", който и да е той, взема решения поради наличието в главата му на някакви идеи. Следователно който държи технологиите за налагане на такива идеи в съзнанието му, той всъщност ще управлява. "Пряка демокрация", "пазарна икономика", "разделение на властите" - това са все идеи за управление. Такива идеи се налагат от медиите. А кой е избирал техните собственици? А кой контролира Интернет, като все по-налагащ се канал за внедряване на идеи в съзнанието на "суверена"? Кой контролира най-посещаваните сайтове и най-популярната търсачка?

2. Не може да има ефективно управление, ако си лишен от възможността с помощта на държавните финанси да управляваш паричните потоци ("кръвта" на обществото) в нужната посока за постигане на желаните резултати. Извинявайте, но за да направим ремонт на едно училище, кандидатстваме пред някаква Европейска Комисия, за да ни отпусне пари (!!!), а всъщност си имаме и майстори, и четки, и боя... По същият начин стои въпросът и с магистрали, метро, и т.н. Ако нещо ни липсва, тогава можем да го разменим на международния пазар срещу нещо, което само ние можем да предложим.



protor

И като как ще да отзоваваме депутатите? Да речем в нашия район изберем трима гербаджии и един комунист за депутати. После гербаджиите се събират и отзовават депутата на комунистите.... Или ще издавате служебна бележка кой за коя партия е гласувал, та после само с такава да отзовава депутати? Или пък сте прости? Или пък аз съм прост? Или и вие сте прости, и аз съм прост?



kaily

Механизмът за отзоваване е разработен отдавна, трябва да се съберат необходимия брой подписи от даден район и те няма да са по-малко, например, от броя гласове, с които е бил избран въпросния депутат.



protor

Така де. И мислиш ли, че Цецо няма да събере необходимите му подписи, за да се отърве от Мая Манолова, да речем? Ама ние сме културна нация, у нас такива неща са невъзможни.



Неверния Тома

Признавам, че не прочетох до край. Неизпълнима утопия, че и нелогична. Пример:

"Партиите кандидатстват със своя програма и свой предварително посочен кабинет. Партията, спечелила най-много гласове (дори под 50%), получава властта за 4-годишен мандат и задължението да изпълни своята програма". Или "Народните представители се избират на мажоритарен принцип като независими физически лица, а не като партийни кандидатури, като декларират предварително, че нямат никаква зависимост от която и да е партия".

Та значи партията получава властта, но депутатите задължително не са от партията. Някой разбра ли нещо?



Тънката лайсна

Не е лоша и идеята за електронно гласуване, но за целта се иска известна компютърна грамотност на всеки един гласуващ, независимо от неговата възраст, етническа принадлежност.



Tasmania

"Терминът "пряка демокрация" означава суверенът, тоест всички ние, да имаме механизъм, по който да избираме и сваляме ефективно хората, които водят текущите държавни дела, както и да определяме какво точно да правят, а те да се подчиняват на тази воля".

А може ли да въведем и "пряка медицина" - суверенът, тоест всички ние, да имаме механизъм, по който да управляваме ефективно лекарите?



Дорис

Тасмания, ами можем и за лекарите. Чрез опцията "Избор на екип". Няма нужда да си доказан гражданин с гражданска съвест. Инкасо.



Tasmania

"Последните събития показват, че народът е узрял да поеме нещата в свои ръце."

Да не дава господ тези дето ги дават по ТВ-то от протестите "да поеме нещата в свои ръце."! Няма да е като 9.9.1944 само защото времената и условията са други, иначе хората мерак имат много.



Роки Балбоа

Първо обяснявам за тези, които не разбират какво значи разделение на властите: Това значи, че никоя от властите не зависи от другите, а се избира пряко от суверена. Така никоя от властите не може да свали някоя от другите. Това може да направи само този, който я е избрал - отново суверена. Сегашната практика в Европа напълно игнорира този основен принцип - разделението на властите и води до това, че правителствата са на 100% зависими от парламентите (от там масовата и повсеместна заблуда, че двете трябва да са от една партия). Което не е така например в САЩ. Там например, сега, в момента, имаме президент и правителство от демократи и конгрес доминиран от републиканци.

Второ, относно обвинението, че ще трябва по цял ден да се занимаваме с политика: Това евентуално би се случило само ако тези, които сме избрали са напълно неадекватни и не вършат това, за което са избрани. Но ако общо взето са в час, то ще бъде както е в Швейцария - просто по-чести референдуми, на които трябва да се вземе решение по по-важни и спорни въпроси. И на всичкото отгоре, с развитието на технологиите свободното време ще става все повече и повече. И сега маса хора "прахосват" маса време из фейсбук и форуми.
21
2122
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
03 Март 2013 20:11
Доста време беше необходимо на народа да разбере, че ако живееш в най-хубавите земи в Европа и имаш образовани и високо интелигентни хора, а най-ниския стандарт, виновни за това са алчните и некадърни политици и продажните министри ...
03 Март 2013 20:14
Досегашните емоции и опити за размисъл не формулираха дори приблизително верни решения.
За да се намерят, следва да се види корена на злото - член първи, алинея първа
03 Март 2013 20:32
...Това значи, че никоя от властите не зависи от другите, а се избира пряко от суверена...

Ама нема такива работи. Само една уж се "избира" от народа. Законодателната. От там нататък пей сърце. Съдебната и изпълнителната се отчитат само на Господ.
Според Татарчев и Борисов. Доказано и в практиката.
03 Март 2013 20:40
Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.

Ето го коренът на злото.
Ето го предишният член първи за ръководната роля на БКП, леко маскиран като ръководна роля на партиите- наследнички, само дето партокрацията не е назована поименно.

Докато я има тази отрова, всеки опит за промяна ще се обезсмисля и парира от нея.
Включително и благите празни приказки по- нататък
"(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява
/ Бля- бля. Може и още как. Виж алинея първа / осъществяването на народния суверенитет."

Алинея първа е не само очевидна обида за разума и подигравка с народа ни.
Тя вкарва и ще вкарва с неумолима последователност целия ни живот в безкраен параграф 22.
03 Март 2013 20:53
Не узря.
03 Март 2013 20:53
"Пряката демокрация" не е просто утопия, Динаин- е.
От Ленин до Кадафи, тя е маската и демагогският пролог към най- свирепа диктатура.
03 Март 2013 20:58
Не узря.




А лянчата презря
03 Март 2013 22:04
1. Приоритет на пряката демокрация. Правно и техническо създаване на система базирана върху Интернет, за гражданско иницииране, публично обсъждане и всеобщо гласуване на предложения по всички въпроси от местен и национален характер.
-
2. Изграждане на сигурна система за електронно дистанционно гласуване базирана върху Интернет, позволяваща евтини и честни избори и ежедневно провеждане на референдуми.
-
3. Възможности на всеки гражданин за участие в политиката. Премахване на формалната роля на партиите при избори.
-
4. Мажоритарни избори със стъпаловидно отсяване на кандидатите. Равни и честни избори. Единствено обща финансирана от държавата избирателна кампания за всички кандидати.
-
5. В съответствие с принципите на пряката демокрация и посредством електронната платформа общонационално изработване на проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание за утвърждаването й.
-
Натисни тук
03 Март 2013 22:12
форума не мисли,че лумпениядата са народа...
03 Март 2013 22:25
внимателният 03 Март 2013 20:40 Не е възможно 240 души да командват държава(та) и съдбата на суверена!!! Сбъркана постановка (система), та дрънка от халите! Смяна на системата - повече от вопиюща необходимост! Който иска да води води бащина дружина, да си купи поне здрави гащи! Защото зад него има И зрящи люде!
03 Март 2013 22:29
...5. В съответствие с принципите на пряката демокрация и посредством електронната платформа общонационално изработване на проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание за утвърждаването й...

Едно добро начало.
03 Март 2013 22:54
"...5. В съответствие с принципите на пряката демокрация и посредством електронната платформа общонационално изработване на проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание за утвърждаването й..."

Едно добро начало.

Едно "добро" протакане
03 Март 2013 23:18
Пряката демокрация, мажоритарните избори и отзоваването на депутати няма да работи. По много, различни и сериозни причини.

Решение обаче има: Проектозакон за отговорността на властта пред народа. - Съжалявам, че е на руски.

Идеята е брилянтна. Позволява народа да контролира политиците, без при това да им пречи да си изпълняват задълженията, включително да вземат решения добри в дългосрочен аспект, но непопулярни на момента.

За това, че идеята вероятно ще работи свидетелства и факта, че организацията, която се опитва да организира референдум за въвеждането и е обявена за екстремистка в Русия!
03 Март 2013 23:42
...Пряката демокрация, мажоритарните избори и отзоваването на депутати няма да работи. По много, различни и сериозни причини...

А пък в сегашната "демократична" пропорционална система, партийните босове припечелват по следните начини:
1. От олигарсите за които работят.
2. От кандидат-депутатите.
3. От чуждестранните посолства и централи.
4. От държавната субсидия.
5. От корупционните схеми.
и т.н.
03 Март 2013 23:47
Щурчо, как от това, че сегашната система не работи (а тя не работи!) следва, че това което съм изброил ще работи??? Следва ли от нещо което не работи да се прехвърлим на друго нещо, което не работи??? Странна логика? Пак ли ще чакаме 20 години, докато разберем че не работи и този вариант?
Само погледни какви мазни политици поддържат мажоритарната система! Само това е достатъчно за да илюстрира, че трябва да се бяга от нея!

Прочети връзката която съм дал. И коментирай решението предложено там. Гарантирам ти, че нито един действащ политик няма да се съгласи да се въведе такава система!
04 Март 2013 03:30
5. В съответствие с принципите на пряката демокрация и посредством електронната платформа общонационално изработване на проект за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание за утвърждаването й..."

Едно добро начало

и какво му е доброто?
Не се ли разбрахме, че българите не сме исландци - само 300 хиляди са, всичките високообразовани, а и не на последно място - парламента им е от времето на нашия Симеон Велики, над 1000 години

Виж това е нещо друго - вече не помня кой го предложи вчера, но звучи интересно и според мен напълно приложимо:
http://parliament.bghot.com/x1.php
04 Март 2013 03:50
Пряката демокрация е възможна.
Би трябвало да има четири фази на изчукване на законите - Предложение за закон, Изготвяне на проекто-закон, Проверка на проекто-закон, Гласуване на закон.
1. Предложение за закон може да прави Народа, правителството, президенството, Народното Събрание. Предложение от правителството, президенството и Народното Събрание минава през проверка за непротиворечене на Конституцията и предишни закони. Предложение от народа ако противоричи на Конституцията или предишни закони трябва да се разгледа и да се реши дали предложението или конституцията-предишни закони трябва да се променят.
2. Изготвяне на проекто-закон. Одобреното предложение се внася в Народното Събрание за изготвяне на проекто-закон.
а. Изготвеният проекто-закон се гласува в Народното Събрание.
б. Гласуваният поректо-закон се внася в президенството. Президента има право да върне проекто-закона за изменение или доработка.
3. Проверка за непротиворечене на Конституцията или действащи закони. Одобреният проекто-закон се внася в Конституционния Съд за проверка в непортиворечие с Конституцията или други действащи закони. Конституционият съд може да върне закон за изменение или доработка.
4. Главуване на закона. На всеки две години има всенародно гласуване. Проекто-закони които са минали през горните 3 фази се внасят в списъка от проекто-закони които да се гласуват от народа. Възможните галсове за всеки проекто-закон е ДА или НЕ. Проекто-закон който е събрал повече гласове ДА се приема и става закон. Процента гласували е без значение. Един проекто-закон става закон дори ако са гласували само трима избиратели и двама са гласували с ДА.
04 Март 2013 09:13
...парламента им е от времето на нашия Симеон Велики, над 1000 години...

А това, че през 893г. Симеон свиква църковно-народен събор, няма кой да помни.

04 Март 2013 10:28
Узря ли народът да поеме нещата в свои ръце?

Ами зависи какво разбираме под "народ". Ако това са граждани разумно избрали свои представители (говорители и защитници), това са подържниците на проклетото парламентарно управление. Ако това са "протестиращи" които вземат решения с надвикване - те не само са узрели ами и прокиснали.
04 Март 2013 11:04
плямпало, включи и проверка (изчисляване) на финансовите параметри на всеки закон. Колко ще струва на държавата и/или на гражданите приемането му?!
04 Март 2013 18:17
Бург Гаски
включи и проверка (изчисляване) на финансовите параметри на всеки закон.
Един закон не би трябвало да се прави за конкретен случай, а само конкретните случаи могат да имат финансови параметри. Законът трябва да се занимава с общото и да очертава рамката на това общо. Министерският Съвет трябва да се занимава с изчисляване на финансовите параметри и то за конкретни случаи. Това че в България се приемат закони за конкретни случаи е порочна практика. С изминение на ситуацията (а тя винаги се мени) се изменя и конкретния случай а това води до невалиден закон или закон несъобразен с действителноста. Това е порочното. Хората или не се съобразяват със закона или ако им се налага спазването му се води до изоставане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД