:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Балкани

Доган завеща на ДПС да налага сепаратизъм

Днес в най-близкото обкръжение на България се очертават все по-ясни опити за воинстващо регионално етнонационално обособяване и капсулиране
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Косовският град Митровица е една от емблемите на разделението в бившата сръбска провинция, която се обяви за независима държава.
Усложняващата се обстановка на Балканите ни кара да прелистим отново доклада на почетния пожизнен лидер на ДПС г-н Ахмед Доган пред отминалата национална конференция на движението. В този документ "перспективата на етнорелигиозните малцинства в Югоизточна Европа, т.е. Балканите", доста претенциозно е определена като "третия проблем", важен за България, и е адресиран към Европейската либерална общност. Защо се връщаме към това събитие?

Свидетели сме на трайна политическа нестабилност в съседна Македония, на противоречив и изпълнен с напрежение евроинтеграционен процес в Сърбия, на изострени междуетнически отношения в Босна и Херцеговина, на поддържан с международно военно-полицейско присъствие ред в "мултиетническо" Косово, на открити териториални претенции за обединение в една държава на районите, населени с албанци, които освен от Косово и Албания, са част от Сърбия, Черна гора, Македония и Гърция. Заредени с латентна конфликтност са също малцинствените претенции към България и Македония на неомакедонисткото екстремистко ръководство в Скопие.

Лидерът на една партия, която дълги години упорито се опитва да съблече етнорелигиозната си кожа и да се афишира като европейска гражданска партия, подминава всичко това и се нагърбва с



мисията да зададе "стратегическа формула за малцинствата"



Да види през тази формула бъдещето на Балканите - осъществимо или желано. Както сполучливо се бе изразил социологът доц. Иво Христов, г-н Доган си представя полуострова като една композиция от различни малцинства със своя субектност и право на пряка комуникация с Европейския съюз, независимо от националните държави - членки в него. Защото - обърнете внимание - "Балканският свят е толкова специфичен, че той твърде условно може да се сравни с други европейски региони", а според докладчика "постмодернизмът пасва повече на "ЕС на регионите".

В такава Европа на плуралистична субектност се чертаят перспективи на едно ново регионализиране и нов тип политически представителства, при което г-н Доган е недвусмислен: "А на ДПС й подхожда да има директна връзка с Брюксел". Недоречено остава единствено кои от регионите в България ще са предмет на евентуален нов тип пряко политическо представителство в Брюксел чрез ДПС: Родопите, Лудогорието, Кърджали...

Когато му беше времето, Вашингтон и Брюксел не пожелаха да впишат като възможен еврорегион сръбската автономна област Косово. И създадоха от този уж sui generis казус своеобразна балканска матрица. По тази матрица правителството на тройната коалиция се изкуши неочаквано бързо да признае самопровъзгласената независимост на Косово. Но изкушението от използване на същата матрица не е избегнато. И няма да е никак чудно, ако международният фактор при определена регионална ситуация му се отдаде.

Днес в близост до България се наблюдават все по-ясни опити за воинстващо регионално етнонационално обособяване и капсулиране.



Нека си спомним размириците в съседна Македония



в 2000-2001 г. и бунтовете по същото време в населения с компактно албанско население Сръбски юг - т.нар. Прешевска долина, назовавана от управляващите в съседна Прищина "Източно Косово". Правителството на националната държава в Скопие не можа да се справи с албанските бунтове и с помощта на международната общност, главно на САЩ, се роди Охридският договор. Той стана крайъгълен камък за по-нататъшно подкопаване на интегритета на македонската държава чрез реализиране на претенции за втори официален език, за автономия, кантонизация, федерализация, конфедерализация и пр. либерални модели на държавно устройство. Така се развиха и укрепнаха, ако използваме наратива на г-н Доган, "кълновете на поливалентното битие на мултикултурализма". При братята ни в съседство те "покълнаха" със създаването на Албанския университет в Тетово и вече растат и дават плодове с разделянето по етнически признак на образователните институции на всички равнища, с преименуване на селища, училища, улици и площади, с издигане на паметници и развяване на байряци... и стигат до претенции за нов тип политическо представителство.

На стотина километра от София през януари т.г. властите в Белград отстраниха незаконно издигнат пред общината на гр. Прешево паметник на 27 борци на разформированата паравоенна Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац (АОПМБ), загинали при сражения със сръбските власти "за свободата на албанския народ". Конкретен повод стана 100-годишнината от създаването на албанската държава (1912 г.) в резултат на Балканската война. Местното самоуправление и ръководствата на албанските политически партии призоваха Албания и Косово да внесат спора за паметника в международните институции и да упражнят натиск над Сърбия. А "ветераните" от АОПМБ заплашиха Белград с въоръжена съпротива.

Бог знае защо, наум ми дойде



конфликтът с почетното гражданство на освободителя на Кърджали



ген. Делов и провала на мултикултурализма в доминирания от ДПС общински съвет? Ако се доверим на експертизата на г-н Доган, трябва да се съгласим с неговата постановка, че във връзка с честването на 100-годишнината от Балканската война "почти всички страни реагираха еднозначно за нарушената историческа справедливост спрямо нейните географски резултати" и с "общата позиция за малцинствата като исторически активи на културното наследство в загубените територии".

Друга предпоставена теза на г-н Доган внушава, че в България битува възприемането на "ДПС като османско културно наследство на Балканите" - теза, която по-скоро пасва на концепцията на съвременния неоосманизъм. Тя ни кара обаче да се замислим чие "културно наследство" на Балканите са мюсюлманската Партия на демократичното действие във Федерация Босна и Херцеговина, в Република Сръбска, в сръбската област Санджак, няколкото албански партии в сръбските южни общини Прешево, Медведжа и Буяновац, в Македония, Косово и Черна гора - и всяка от тях с европретенции. И ако, както ни учи г-н Доган, "постмодернизмът пасва повече на Европа на регионите", в Брюксел трябва сериозно да се замислят за бъдещия плурализъм на съюза, когато реши да усъвършенства принципите, върху които се изграждаше досегашна обединена Европа. Тогава трябва и ние да се замислим с какви "кълнове" България ще я обогати? И дали подкопаването на основите на националните европейски държави чрез утвърждаване "кълновете на поливалентното битие на мултикултурализма" в условията на всеобхватна криза на европейския дух и идентичност няма да пренесе вируса на етнонационалния и малцинствен сепаратизъм и в други европейски региони и да намали шансовете за оцеляването на европейския интеграционен проект?



Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбски специални полицейски части бяха разположени в центъра на Прешево на 19 януари. Властите премахнаха спорен паметник в чест на членовете на така наречената Армия за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац. Полицията бе пратена заради опасенията, че демонтажът на паметника може да предизвика бурни реакции сред местното население.
41
4339
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
03 Март 2013 20:03
Джамиите в България вече са повече от черквите - това е "моделът" на БКП/БСП-ДПС в действие.
03 Март 2013 20:08
Айдаааа ... планът Баязид 666 е приведен в действие.
Юруш на маслините !
03 Март 2013 20:16
Попангелов, позор за онези, които плюят и хулят турците, да?
03 Март 2013 20:36
Авторът бок каръщърьору!
03 Март 2013 20:43
На БКП? Верно ли,бе?!
03 Март 2013 20:48
Само през последните няколко месеца поискаха промени в учебната програма за децата, задължителен турски в училищата, пренаписване на историята за Балканската война и се намесиха в работата на съда по процеса срещу радикални ислямисти. Преди няколко дни мюфтията оплю БГ пред "Ал Джазира" - нещо, останало незабелязано, поради другите събития. Гангрена.
03 Март 2013 20:53
Бля- бля. Бедава се е хабил автора. Нищо съществено.
03 Март 2013 20:56
А решението е дал Апостолът: "Всекиму своето".
Ако нещете джамиите да са повече от черквите, стройте черкви.
03 Март 2013 21:00
Аз за тоз партия найш колко съм дал.....
03 Март 2013 21:04
Само едно не разбрах от това писание : що навсякъде го титулува като г-н Доган? От страх някой да не помисли, че е "г-ца" ли?
03 Март 2013 21:09
Европа на регионите и малцинствата, Тюркието на регионите и малцинствата.
Тъй ще да стане, моделът на цивилизация и търпимост отсам и отатък Босфора.
03 Март 2013 21:15
Попангелов, позор за онези, които плюят и хулят турците, да?

Плюй си ти,Бахур,плюй си...
Бех ти казол саде на тебе и те бех заклел на никого да не казваш за нашийо план Баязид 666,ама ... си се изсулил кат дренка из червени прашки-хем на Метю си казал,хем на Марко Марков.

Ч‌ Н Г !
03 Март 2013 21:26
Това, че Доган говори за мултикултурализъм, когато западните лидери отдавна говорят за провала му, си е проблем на Доган, не наш проблем. Показната (недо)образовансот на Доганя и неговите мечти за евро-региони (и летящи чинии) има малко общо с действителността. И стига с тоя сепаратизъм, че вече 23 години го дъвчем, пък то...все сме си заедно.
03 Март 2013 21:33
слабичък и беззъб анализ..
03 Март 2013 21:33
Нищо чудно, скоро да отворят магистратури по "Въпроси на Доганистиката", с Предговор от ЛМестан...
03 Март 2013 22:07
Хасане, поне прочети какво съм писал за българските турци и за бай ти Ахмед.
Поне да им беше дал тоя боклук нещо на тия хорица!
Ти явно си му фен, значи не ти пука за тях.
Срамота!
03 Март 2013 22:12
А, и друго се сетих.
В Шумен шепа хора протестират, в Разград - нула...
Що така, Хасане, доволни ли сте там?
03 Март 2013 22:30
Свидетели сме на трайна политическа нестабилност в съседна Македония,


Ескалираа протестите во Скопје
Натисни тук
03 Март 2013 22:44
Бахур,вместо да се правиш на интересен,бегай да честитиш шампионската титла на Тезджан.
Тогава може и да си поговорим за старите ти писаници и твойто мнение за оксиморон кат "българските турци".
Бъктъм от седерасти и герберасти с куркудилски сълзи.
Бъктъм!

03 Март 2013 22:50
В Шумен шепа хора протестират, в Разград - нула...
Що така, Хасане, доволни ли сте там?

Ми ...нема само ти и манерката да сияете от радост и щастие от Неговото управление,я.
Остави ги и они у Делиормана да Му се порадват.
Бива ли?

03 Март 2013 23:13
BAY HASAN,
/:/ "Тогава може и да си поговорим за старите ти писаници и твойто мнение за оксиморон кат "българските турци".
.............................................................................
"Български арменци" оксиморон ли е?!
"Български цигани" оксиморон ли е?!
"Български руснаци" оксиморон ли е?!
"Български сирийци" оксиморон ли е?!
"Сащски("американски" "българи" оксиморон ли е?!
"Сащски("американски" турци" оксиморон ли е?!
Ти в САЩ "турчин" ли си, "сащец"("американец" ли си, "българин" ли си?!
А?!
А "Българинът" по Етнос в Турция НЕ е ли "турчин" по Националност?!
А?!
Това, че човек е (или се е самоопределил, или му е внушено), че е "турчин" по Етнос, НЕ значи, че той НЕ е "българин" по Националност, ако е Гражданин(по паспорт) на Република България!!!
"Български турчин" означава човек, който е(или се е самоопределил, или му е внушено) "турчин" по Етнос, но е "българин" по Националност(т.е., Гражданин е, по паспорт, на Република България)!
Националната принадлежност на човек зависи, единствено и само, от неговото Гражданство- и изобщо НЕ зависи от неговата Етническа принадлежност или Етническо самоопределение!
Така че, "български турци"- т.е., Граждани на Република България от турски Етнос!- НЕ е оксиморон, а е ФАКТ!
Схвана ли?!


03 Март 2013 23:27
Етническата принадлежност на човека зависи само и единственно от Господ.
Разбира се, неговото самосъзнание (чип) може да бъде сменен, ако държавата в която живее пожелае.
03 Март 2013 23:32
Опущил си ги сръбските и македонските българи,Пара.

Ти не си ли на изнвънреднийо събор у НДК-то ?
Честито ... и вие кат нас все правилнийо човек и винаги с 99.99% го избирате.
03 Март 2013 23:32
Я кажи: Наим Сюлейманоглу (същият Наум Шаламанов), когато се състезаваше за България, в българския НАЦИОНАЛЕН отбор, НЕ беше ли "българин" по Националност тогава! А когато получи турско Гражданство, НЕ стана ли "турчин" по Националност?!
От незнание(недообразованост) ли бъркаш Етнос с Националност?!
Или за да манипулираш- в полза на турската Нация, внушавайки, че всички, който са, или се Самоопределят, като "турци" по Етнос, трябва да се чувстват и като принадлежащи към турската, а НЕ към българската Нация! И, може би, да се присъединяят към Турската Нация и държавата й Турция, ведно с територията в България, на която живеят?! А?!
АМАН, бе!
03 Март 2013 23:37
BAY HASAN,
/:/ "Опущил си ги сръбските и македонските българи,Пара!
.............................................................................
НЕ съм ги пропуснал, а просто НЕ ставаше въпрос за българите по Етнос в Чужбина, а за турците по Етнос в България!
В Сърбия и в Македония "българите" по Етнос(или по Самоопределение или по внушение) там, които имат, съответно, сръбско или македонско Гражданство(паспорт), са "сръбски българи" и "македонски българи" там!
Схвана ли?!
Или да повторя?!
03 Март 2013 23:38
Параграфе, по-точно ще е да замениш "националността" с "гражданството". Турците у нас са български граждани и това ни обединява. А дали се чувстват част от нацията, това е друг и техен личен въпрос.
04 Март 2013 00:08
xxxxx ...ти на Параграфа акъл не му давай кое с какво да заменя.
Оно мое цел трактат да ти развие на тема "Етнос и националност".
Както и на тема "Що е то български емигрант и има ли почва за неговото облагане с данък общ доход?".

Лека ви вечер ... я бегам,че хептен окъснехме за Третомартенското парти.
04 Март 2013 01:26



Параграфе, и по просто може да се обясни : В България има три народности-българи,турци и цигани.Единственото което ги обединява е българския паспорт.Точка! Прави ми впечатление обаче , че най големите "демократи"във Форума са най големите противници на ДПС.Ами другари,демокрацията не са само пУртАкали и банани. Демокрацията е преди всичко многопартийност а дали тази партия е легитимна беше решено от БЪЛГАРСКИЯ КС.И много гледам загрижени има, че ДПС не защищавали правата на турското население,гаче ли другите партии много защищават правата на българското. Уви, тази тема е дълга и страшна и мога да ви уверя ,че етническия коз ще ни цака при първия ни опит да излезем от определеното ни място в СХЕМАТА.
04 Март 2013 02:10
за статията!
04 Март 2013 02:40
АВАКУМ,
/:/ "Параграфе, и по просто може да се обясни : В България има три народности-българи,турци и цигани.Единственото което ги обединява е българския паспорт.Точка!
............................................................................
НЕ е Точка- Многоточие е!
Трябва да обясниш: първо, какво разбираш(разбираш ли?!) под "Народност"! И, второ, след първото, защо броиш само до 3(три) "народности" в България?! Например, гърците, евреите, арменците, руснаците, сирийците и прочие в България защо НЕ ги броиш?!
И да не хукнеш и ти, като на.ран Аслан- досущ като BAY HASAN, когато НЕ може да отговори на прости и ясни, и безпристрастни въпроси!
П.П. Впрочем, според теб какво ги обединява сащците("американците"- щото, нали, казваш " В България има три народности-българи,турци и цигани.Единственото което ги обединява е българския паспорт"! Или и тях, като трите "народности" в България, нищо НЕ ги обединява, освен сащският им паспорт! Вай-вай, завалиите!
04 Март 2013 02:50
АВАКУМ,
/:/ "...Прави ми впечатление обаче , че най големите "демократи"във Форума са най големите противници на ДПС..."
...........................................................................
А НЕ ти ли прави впечатление и, че най големите "демократи" във Форума са най големите противници на...КОМУНИСТИТЕ("кумунягите"?!
Или, щом НЕ са тези от ДПС, може?!
А я си представи, че "демократите" в този форум са противници на ДПС не заради друго, а защото Доган-"Сава" е баш "либерал"(нали!), а ДПС е баш "либералната"(нали!) партия в България- а при Демокрцията е НОРМАЛНО една партия да е против друга, ако са на различни идейни позиции!!! Защо реши, че "демократите" в този форум са "противници на ДПС", единствено и само, защото ДПС е турска(ТУРСКА ли е?!) етническа партия?! Впрочем, ако ДПС е "турска етническа партии", НЕ само "демократите" в този форум трябва да са против ДПС- защото етническите партии са забранени от българската Конституция!- а всички партии и Гражданите в България са длъжни да изпълняват, уважават и защитават българската Конституция!
04 Март 2013 07:44
Хасане, на Тезджан ще й честитя, когато излезе резултата от допинг пробата й.
Щото съм сигурен че помниш, дето момичето го хванаха с допинг и изтърпя наказание.
А съм гледал борба и щанги посред нощ заради твоя адаш Хасан Исаев, и заради всички други на които смениха имената, и на Наим Сюлейманоглу съм стискал ръката...
Ама ти си рови, щом те влече.
04 Март 2013 09:39
слабичък и беззъб анализ..

Само че като влезе коня в реката после никой няма да ти гледа анализите ... и коментарите към тях
04 Март 2013 10:12
Нацията е обединение. Странно е когато "националисти" разединяват нацията и противопоставят едни на други.
04 Март 2013 11:50
За българите с турско самосъзнание ДПС-то е особено вредно
04 Март 2013 13:29
Или и тях, като трите "народности" в България, нищо НЕ ги обединява, освен сащският им паспорт![/quote
Параграфе, ти като националист би трябвало да попрочетеш повече по въпроса. Още от средата на миналия век е създадена класификация на типовете нации. Има етнически нации ( основани на вярата в единен етнос) и граждански нации, където етносът няма значение, а обединяващият елемент е уважението към законите на страната, където също има чувство за общност, основано на политическата реалност. Смята се, че Западният свят плюс УСА принадлежат към гражданските нации (без Германия), а Източна европа - към етническите. Това разбира се не е точно така и за българите няма разлика между етническо и гражданско. Но пък е добър понятиен апарат да се мислят нещата.
04 Март 2013 13:47
И още нещо, по последни данни 41.1% от турците у нас се считат за принадлежащи към българската нация, а 58.2% - към турската. Параграфе?
04 Март 2013 13:49
България е по конституция еднонационална държава. Но в нея живеят различни етноси. Българските турци са български граждани, но това не ги прави българи. Нито евреите, циганите или арменците. Но това не означава по никакъв начин, че те не са граждани на тази държава - с всички права и задължения, произтичащи от това. Сепаратистките уклони на партии и лидери е вкаменена от векове традиция на контрол.
За това винаги при спорове по тази тема, се връщам към заветите на Левски.
04 Март 2013 18:10
И много гледам загрижени има, че ДПС не защищавали правата на турското население,гаче ли другите партии много защищават правата на българското.

04 Март 2013 21:15
Имаме ли конституция-имаме ! Забранява ли тя етническите партии-забранява ! Защо има ДПС тогава ? Защото българските политици мислят за днес и за себе си,а не за утре и за България !
04 Март 2013 22:23
И защото КС не значи Конституционен Съд ами курвенско сборище.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД