:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За управляващите само опитомените граждани имат право на мнение

Институциите най мразят да работят на светло
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Кръглите маси са чудесна имитация на демокрация.
Парадоксално, но факт - партията, в чието име гражданите стоят на първо място, много мразеше да се консултира с обществото. През четирите години, през които управляваше, тя или се огъваше под натиска на улицата, или правеше напук на протестиращите. Но никога не взе управленско решение след смислено обсъждане на всички плюсове и минуси, след цялостен анализ на дадено предложение, който да е придружен с финансова обосновка. Поведението на ГЕРБ обаче не е прецедент, а затвърждаване на порочната практика гражданското участие в политиката да е пълна формалност. Точно ГЕРБ обаче трябваше да отнесе натрупвания с години гняв. Искането за въвеждане на граждански квоти във всички регулаторни органи е показателно за това, че обществото не вярва на официалните си представители и се надява, че може да вярва поне на себе си. Гражданското участие обаче не е панацея и сегашната криза е свидетелство за това. И в момента граждански квоти и представители на различни неправителствени организации фигурират в купища съвети и органи. От тях обаче особена полза няма.

Проблемът на ГЕРБ бе, че заради едноличния и подчертано медиен стил на управление този маскарад достигна невиждани висоти. Стенограмите от заседанията на Министерския съвет се превърнаха в машина за пропаганда, но понеже и те не задоволяваха медийните нужди на Борисов, той въведе нов телевизионен жанр - монолог пред камерите на операторите. Аргументацията на вземаните от властта решения се изгуби из постоянните завои, а дори при най-малък натиск от площадите се разпадаше съвсем. "Ако продължавате да ме дразните така, ще подпиша напук", обясняваше Борисов на протестиращите за шистовия газ.

За изпразнения от съдържание обществен дебат допринесе в огромна степен и парламентът, който би следвало да е най-публичната институция в една парламентарна държава. Емблематична в тази посока е разнопосочната практика на парламента по публикуване на получени становища по един или друг законопроект. Част от парламентарните комисии считат за свое задължение да обявяват всички постъпили становища - например образователната, за други това е някакъв виц. От сайта на парламента редовно отсъстват дори становищата на институции, които по закон са задължени да изразят мнение, като например резултатите от задължителното съгласуване на закона за държавния бюджет със сдружението на общините или становищата на НАП по данъчните промени. Така, дори и да се прави някакъв опит за отчитане на изразени мнения от страна на гражданското общество, това не личи. Затова пък много удобно се прокарват всякакви лобистки поправки.



В черни кутии за обществени консултации



са превърнати и министерствата. Те редовно нарушават изричното изискване за публикуване проектите на нормативни актове. Миналата година бе укрито дори облагането на лихвите по депозитите с нов данък. На пръсти се броят случаите, в които след изтичането на съответния срок министерствата публикуват получените предложения по нормативните актове. На този фон е химера да се очаква, че институциите могат ясно да аргументират защо едно или друго предложение е прието или отхвърлено.

Най-изобретателен в укриването на информация обаче е Министерският съвет. На обществото с охота бяха пускани фризирани стенограми, в които отсъстваха най-важните и спорни въпроси. Те се обсъждат като точки от оперативен характер и съответно не се стенографират.

Скрити от обществото остават дори заседанията на органи като Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който консултациите по ключови за обществото въпроси са задължителни. Тристранката упорито отказва да провежда открити заседания, както е записано в правилника й. Представителите на бизнеса, синдикатите и държавата предпочитат да преговарят на тъмно, при закрити врати, и да вадят пред обществото отделни аргументи, които им отърват. На фона на правомощията на тристранката това е абсолютно недопустимо. По регламент тристранният съвет се произнася по всички нормативни актове, уреждащи трудовите права, заетостта и безработицата, общественото и здравното осигуряване, доходите, бюджетната политика. В правилника на тристранката - остарял документ от 2001 г., пространно се обяснява кой и как протоколира и подписва решенията, но няма и дума, която да задължава съвета да ги публикува. Така първата и единствена до момента публикувана стенограма от заседание на НСТС е от края на миналата година. Документът бе пуснат извънредно заради контрабандното прокарване без обсъждане на данъка върху лихвите по депозитите. Оттогава насам на сайта на съвета, разположен на общия портал на съветите в България, има публикувани още няколко протокола за взети решения. Към нито един от протоколите не са публикувани приложенията, за които се говори в тях.

При тези неработещи процедури за публични консултации трудно може да се твърди, че гражданското участие не се случва по вина на самите граждани. Нещо повече - има достатъчно примери за изключително активна гражданска позиция по отделни законопроекти - за училищното образование, екозаконодателството, закона за детето. Част от тези акции успяха, било то трудно и с цената на редовни протести.

Издигнатите искания за повече гражданско участие в отделни консултативни и контролни органи тепърва ще създават проблеми. Около протестите ясно се видяха трудностите, през които минава легитимирането на отделни лица и организации като представители на гражданите. В тази посока



България няма почти никакъв опит



и ако ще се говори наистина за легитимно гражданско представителство, тепърва трябва да се търсят и налагат работещи механизми за избор на кандидатите. В момента реалността е друга - гражданското общество се "опитомява" чрез включване на близки до властта неправителствени организации като независими наблюдатели, членове на консултативни съвети, гаранти за прозрачност.

Показателна за това е кариерата на отделни граждански представители в държавната и общинската администрация. От гражданско сдружение, при това претендиращо за прозрачност без граници, бе излъчен новият министър на правосъдието, бивши членове на граждански сдружения влязоха масово в групата на ГЕРБ в Столична община, а към неправителствените организации редовно се отправят обвинения, че са на хранилка покрай печеленето на проекти. В случаите, в които става въпрос за сформиране на консултативни органи, основен принос за липсата на критерии имат законодателят и изпълнителната власт.

Законите, които предвиждат гражданско участие в консултативни и други органи, по правило мълчат за критериите, на базата на които се излъчват представители от неправителствения сектор. Тук властта изцяло е предадена на министрите, с чиято заповед се назначават членовете на подобни органи. Могат да се посочат много примери. Законът за малките и средните предприятия предвижда създаване на консултативен съвет, като предоставя на министъра да избере и назначи членовете на съвета. Законът за насърчаване на заетостта не казва дори и това. В него само се споменава, че се създава национален консултативен съвет по професионална квалификация на работната сила, в който освен национално представените организации на работодатели и работници влизат и неправителствени организации. По същия начин без посочен ред за излъчване на неправителствени организации са конституирани и националният съвет за закрила на детето, националният съвет по етническите и интеграционните въпроси, а кои са представителните сдружения в областта на защита на потребителите, които могат да влязат в националния съвет за защита на потребителите, решава по тяхно искане икономическият министър. Изключение от това правило е законът за здравното осигуряване, който препраща по въпроса за представителността към Кодекса на труда за представителните организации на работодателите и към закона за здравето - за представителните организации на пациентите.

По тази схема -



избор с неясни критерии,



президентът излъчи и състава на обществения съвет, от който се очаква да консултира бъдещия служебен кабинет. В него освен представители на гражданските комитети и дежурните икономически тинк-танкове попадат и физически лица, избирани на субективен принцип. И съвсем естествено се стигна до гигантски скандал, до публично изясняване кой е по-по-най заслужил да присъства там и до демонстративно напускане на недоволните. Дори и да се сформира общественият съвет по-нататък обаче, по замисъл той е с твърде разширен състав и със сигурност ще функционира тромаво.

Неправителствените организации имат да извървят дълъг път и по линия на отчетността. Могат да се посочат хубави примери за активни граждански сдружения с безспорна дейност, но изискванията към отчетите на гражданските представители трябва да са също толкова високи, колкото към публичните институции. За това е задължително да се преработи изцяло и публичният регистър на юридическите лица с нестопанска цел към правосъдното министерство, който от години не работи ефективно. В последните няколко години публичните регистри повсеместно са занемарени. В концесионния регистър по линия на изпълнението на концесионните договори не пише почти нищо, просветното министерство спря да публикува отчетите на висшите училища от 2009 г. насам, а регистърът на студентите и издадените дипломи е пълен с грешки, замразени са голяма част от регистрите към Столична община. По данни на програма "Достъп до информация" 40% от институциите не са качили в интернет поддържаните от тях регистри. Това са трудно отвоювани територии на публичността, които бяха сдадени твърде лесно.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
У нас властта чува гласа на народа, само ако той крещи от улицата.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Дори тристранката не гледа с добро око на публичността, макар че точно в това е смисълът й.
27
3946
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
03 Март 2013 19:58

-------------------------
Блогът на Генек
03 Март 2013 20:28
Искането за въвеждане на граждански квоти във всички регулаторни органи е показателно за това, че обществото не вярва на официалните си представители и се надява, че може да вярва поне на себе си. Гражданското участие обаче не е панацея

При все съчувствието ми към недоволството на хората, искането за въвеждане на граждански квоти е дивотия.
Едно, че те няма как да се определят по начин, различен от начина, по който избираме партиите, друго, че риска в тях да се вмъкнат всякакви кариеристи, мошеници и откровени некадърници е огромен. Справка - депутатите на Буда. Пък и на царя.
03 Март 2013 20:33
А, то било вече писано в съседна публикация. При това - в омекотен вариант.

"По закон 74 граждански структури в момента консултират вземането на решения. И какво от това?"
Наистина, какво ?
03 Март 2013 20:34
Калки
03 Мар 2013 20:28


03 Март 2013 21:17
(снимка: натиснете тук) . Мдаа... Така е то... /по Вонегът/. Добра статия за размисъл... мислете съфорумци, мислете...
03 Март 2013 21:24
А, то било вече писано в съседна публикация. При това - в омекотен вариант.

"По закон 74 граждански структури в момента консултират вземането на решения. И какво от това?"
Наистина, какво ?


Калки пак не прочел и пак се изказва.
03 Март 2013 21:25
03 Март 2013 21:40
Калки от 03 Март 2013 20:28,
Бързо-бързо заметохме общественото начало в работата на институциите, ама на, че и докъде се върнахме.
Ами нека опитаме и така: Системата на Гражданският контрол над институциите се ръководи от Комисия на Камарата на регионите, доминирана от нейната Гражданска квота.Защо не ?...
03 Март 2013 21:44
...Институциите най мразят да работят на светло...

Само да допълня. Партиите и техните лидери, които обслужват олигарсите и създадените от тях монополи.
Точно те не искат промяна в конституцията и системата, която ни ограбва.
03 Март 2013 22:17
Калки, не сте прав! Поне от управленческа гледна точка - вземане на решение и участието в система(та) изискват отговорност. Както от упълномощените лица (институции), така и от подкрепящите (гражд. сдружения). Прозрачността на решенията и отговорността на участващите за вземането им е задължително условие. В противен случай ще трябва да се прилагат "ескадроните на "... Защото е противонародно деяние!
03 Март 2013 22:33
Като дълбоко/целево Преструктуриране, това, което наричаме Смяна на Модела, е "проста" Структурна реформа на Управлението в Система, в случая, Политическата. Целевото й е, "превантивното усилие на самата система, за детерминиране на Хорупционното пространство"...
03 Март 2013 22:49

Народни трибуни. По две бройки - всяка година.

А Калки е прав.
03 Март 2013 23:06
Искането за въвеждане на граждански квоти във всички регулаторни органи е показателно за това, че обществото не вярва на официалните си представители и се надява, че може да вярва поне на себе си. Гражданското участие обаче не е панацея

Ясно е като бял ден, че това не е решение. Това само показва колко отчаяни са хората от това как партиите ги пр.ебават всеки път и независимо от това коя е партията. Ми какво им се предлага на тия избори - крадливата тройна или бодигарда на бай Тошо ?
03 Март 2013 23:38

Да, Калки е прав. Затова, решението е едно и само едно: Пълна и безусловна прозрачност на всички държавни и общински органи. Изключение (и то не нацяло) само и единствено за сектор сигурност. Всичко останало - в интернет, в пълен обем, по възможно най-бързия начин и достъпно за всички. Друго решение просто няма!

...И край на всякакви опити за криене зад търговски тайни и/или лични данни. Който иска да се крие просто да не работи с държавата.

04 Март 2013 02:21
Роки
04 Март 2013 05:27
Всички законопроекти трябва да бъдат публични и да се обсъждат от обществото. А повече закони да се подлагат на референдуми. Някои ще кажат ,че е скъпо?! А евтино ли е да ги преправяме постоянно и да им теглим последствията? Много ми е интересно как един закон за кучетата може да се приеме за 2 месеца,а закони ,които засягат всички, могат да се мотат по година и повече?! И накрая никой да не знае кой ги е писал и какво съдържат?!Допитванията могат да се правят на изборите,може електронно да се гласува. Има варианти много в този бум на интернет. Защо Плевналиев говори за електронно правителство,а не казва нищо за електронно гласуване? Че то е същото! Да си сложиш граждани в заглавието нищо не значи! Това не само ГЕРБ, но и Кунева го доказват! Защото тъкмо те са срещу референдимите,а как тогава гражданите ще си изразят волята? Явно на улицата...обаче и това не им харесва?! Политическата каста трябва да си опича акъла! Да престане да управлява на тъмно и с далавери. Да даде право на хората да определят политиката, след като не може да се справи 23 години и доведе държавата до пълна мизерия. Да си елит не значи скъпи костюми и автомобили,значи повече разум и отговорност.Но къде ги?
04 Март 2013 07:49
Абсолютно подкрепям annetaz,Пълна прозрачност,референдуми за всичко засягащо големи чати от хората.
04 Март 2013 08:12
Всички законопроекти трябва да бъдат публични и да се обсъждат от обществото. А повече закони да се подлагат на референдуми


Ами те и сега са публични и няма никаква пречка да се обсъждат, но колко случая са ти известни, когато обществото въобще е проявило интерес (с някои изключения) към проекти на нормативни актове - било закони, било подзаконови?
И не е въпросът при обсъждането просто да се изрази мнение от рода на "аз не искам да е така", а аргументирано и отчитащо всички последици от дадена норма или закон в цялост.
Писането на законопроекти принципно изисква изключителна по обем подготвителна работа, проучвания, анализи, съобразяване на действащо законодателство, а сега и общностно право.
Същото се отнася и до обсъждането им, а колцина са в състояние да обсъждат законопроект, отчитайки всички тези фактори?
Друг е въпросът, че сегашното мнозинство кара буквално през просото, голяма част от законопроектите им са лишени от мотиви или наличните са само кръстени мотиви, но такива няма, при което самата законодателна дейност се превърна в ширпотреба и лобизъм в чист и най-отблъскващ вид, но от неграмотни и събрани от кол и въже хора, на които премиерът ходи лично в парламента да разпорежда какво и как да гласуват, друго не може и да се очаква.
Пак тръгваме да залитаме в някакви нереалистични крайности, вместо просто да преценяваме с главите си какви хора избираме да ни представляват и пишат законите ни, а когато ги преценим след избори (както е в случая), ги търпим почти цял мандат да сриват държавата и разрушават устоите на всички институции, без да гъкнем, ще рече - това като общество никак не ни е притеснявало, но пък сметките за ток ни притесниха.
Че нали те не са причина, а следствие на тази политика, която пък търпяхме.
Защо?
През този мандат се случиха неща, които са немислими за други държави в ЕС, пък и не само, а ако изобщо се бяха случили, оставките щяха да са подадени на мига, и то именно, защото се знае, че са крайно неприемливи за обществото, а сграфилият се превръща в политически труп, повличайки и партията си.
Трябва да се замислим защо у нас това не се случва?
Това са естествени процеси и работещи механизми, които не позволяват крайности, които механизми у нас не работят.
Ако работеха, щяхме да сме без този премиер в мига, в който излезе записът с Мишо бирата, щяхме да сме без този вътрешен министър, в мига, в който нарече български лекари убийци от трибуната на НС, щяхме да сме без този външен министър, в мига, в който заяви, че нападащите Израел нападат България (перифразирам, но смисълът беше този), нямаше да са депутати Лъчо Мозъка, Емо фаса и прочие хора с прякори (кога впрочем в цялата ни история сме имали управляващи с прякори, досущ като в други едни среди?!), а най-после, щяхме да сме изцяло без това правителство в мига, в който се разбра, че пари от бюджета за най-тежко засегнатите от кризата български граждани няма, но пък има за многохилядни абсолютно незаслужени бонуси на калинки (и това нарицателно е заслуга на сегашната власт).
И това - само за известните ни факти. Не ми се мисли за тези, които още са неизвестни, а някои няма да разберем, но пък ще усетим последиците.
Относно това, законите да се подлагат на референдум, не е приложимо, защото много от уредените от тях въпроси просто не могат да се формулират до отговор "да" или "не", отделен е въпросът, че за всеки закон биха били необходими месеци, за да влезе в сила и да действа, средно по 6 месеца.
Не е трудно да си представим резултатите от такава практика.
04 Март 2013 08:24
Всички законопроекти трябва да бъдат публични и да се обсъждат от обществото.

Това - "да се обсъждат от обществото" звучи много привлекателно. Но е същата нелепица.

Как ще стане това обсъждане ? На всенародни сбирки по предприятия, кръчми и седенки, може би ? Кой и как ще събира и обобщава мненията ? И дали някой дори за миг си въобразява, че е възможно да се достигне до някакво общо мнение ? А за компетентността въобще няма да питам.

В най-добрия случай ще се разпространяват становища, подготвени от някакви неясно как оформили се и съмнително легитимни иницкоми и хората ще се обединяват зад тях. Което с нищо не се различава от сегашното положение - има партии и обществени организации, които се подкрепят от едни или други. Съответно ще има пропаганда в полза на едни или други проекти. Разликата е, че тези граждански иницкоми няма да носят дори и днешната символична отговорност.

В по-реалния случай ще се продължи досегашната практика някакви измислени "обществени организации" - 74 или повече - ще се настанят около държавната хранилка и ще продължат да обслужват интересите на икономическите лобита, които хората наричат "мафия". А, и защо си въобразяваме, че иницкомите, за които споменах по-горе, няма да бъдат създавани, финансирани и популяризирани от същата тази мафия ? Всичко, що е на улицата, е все честно и почтено ? Хайде холан !

А какво ще се получи при референдумите видяхме.

Откровено ще си призная - започвам сериозно да се страхувам от протестите. Страх ме е, че под натиска на улицата ще бъдат взети погрешни решения - ВНС, например и че във властта ще се намесят мошеници, некадърници и още по-лоши крадци. Или че ще ни обязди някой хитлероподобен, недай Боже ...
04 Март 2013 08:33
Как ще стане това обсъждане ? На всенародни сбирки по предприятия, кръчми и седенки, може би ? Кой и как ще събира и обобщава мненията ? И дали някой дори за миг си въобразява, че е възможно да се достигне до някакво общо мнение ? А за компетентността въобще няма да питам.

Може, може, и не само да се облсъждат, ами направо да се пишат. Граждани пишат закони.
Само дето стила на законите ще заприлича като писаното в онова писмо на казаците до султана.
04 Март 2013 08:33
deneb,
Европа ни каза защо е така, мързеливи сме, по-точно мързи ни да мислим, защото ако се замислим ще трябва да поемем отговорност, а националния ни спорт не е борбата, а бягането от отговорност.
04 Март 2013 10:22
Ще дам един прост пример: Наредба в областта на проектирането.
1 Искат мнението на КИИП.
2 Ръководството се събира и представя проект след обсъждане
3. Някакви лели в МРРБ пишат друга наредба която се приема без обсъждане и сега всички си скубем косите с нея
Въпроси по процедурата?
04 Март 2013 11:10
"Същото се отнася и до обсъждането им, а колцина са в състояние да обсъждат законопроект, отчитайки всички тези фактори?"
Не трябва да се изисква всеки да отчита всички фактори. Това е работа на тези, които приемат законопроекта. Но всеки, който е дал предложение за промяна трябва да получи аргументира отговор, защо предложението му е отхвърлено. Ниската активност в обсъждането на законозателството може да се обясни с това, че често предложенията се отхвърлят без дори не се обсъждат.
04 Март 2013 12:21
На 3 март на протеста на „Орлов мост” беше обявено създаването на гражданска инициатива „Орлов мост - народъ в единство”.
Не трябва да се залъгваме,че това не е полагането на основи на нова партия вероятно от народняшки тип.
В случай,че не се развият в партия,ще се наложи да се прилепват за стари партийни образувания,"давайки им гласовете си" срещу услуги.
Само през последните 12 години на три пъти наблюдаваме как неформални "граждански" движения се създадоха, категорично отричайки,че ще стават политически партии, две от тях взеха и властта и след това доунищожавайки България се сринаха.
Натисни тук
04 Март 2013 14:10
Гротеската с гръмкото име „Национален протест срещу…“ започва да прераства в поредната национална катастрофа. От години не мога да схвана мисленето на „средния“ български гражданин, но силно се съмнявам в обществото да няма поне минимален процент критично мислещи психично здрави хора. За съжаление, ако ги има, са се изпокрили някъде и гласа им не се чува.
Целият този цирк с протестите, освен, че е умело организиран и манипулиран, е и откровено БЕЗУМЕН. По ред причини. Основно – все още не мога да разбера срещу какво се протестира? Тези глупости за протест срещу „монополите“ не минават – това е все едно да протестираш срещу ветровете или срещу международното положение. Срещу партиите - ???? Аналогично, срещу партии се протестира на избори. Някакви кретени, оглавени от имбецила Слабаков разправят, че партиите имали негласна договорка да не допускат граждани до властта. Въпросните идиоти от какво си мислят, че се състоят партиите? Те гласували ли са на изборите в последните 20 години? Участвали ли са в политическия живот досега, та сега да имат претенции към партиите?
Въобще, психичното здраве и елементарната обща култура на голяма част от протестиращите е под голям въпрос. Да оставим настрана очевидните лумпени, които ходят просто на джумбуш. Голямото множество от останалите искат абсурдни, нелогични, антидемократични и на практика самоубийствени неща. Пряката демокрация, която си представят, е под формата на съвети. Само че едва ли някой от тях има поне малко акъл и обща култура да се сети откъде произлизат фразите „съветска власт“ и „Съветски съюз“. Електронните избори няма да ни направят гражданско общество и свободна преса. Новата конституция няма да вкара престъпниците в затворите. Безпартийните избори пък са върха на глупостта. Тези шариковци нямат елементарна представа от политическата система, нейните механизми и начините за въздействие върху тях. Не, те искат да изметат всички политици, щото били боклуци. От 15 години поне го слушам този припев по всички медии – политиците са боклуци. По-опасно зомбиране на хората от това няма. Това е директно подриване на конституционния строй, на базата на който вече 23 години с ОГРОМНИ МЪКИ се мъчим да изградим свободна и демократична България. Сега тези човечета, манипулирани от продажни вестникари, искат да извадят партиите от сметката. ОК, и какво ще стане после? Да речем, ще има 240 избрани с мажоритарен вот независими (ха-ха-ха) депутата . Те ще трябва да номинират някого за министър-председател, който да състави правителство (и още на този етап цялата работа ще блокира). И после какво? Какви политики ще води това правителство без идеология и програма? Ще върти хаотично руля спрямо ситуацията без дългосрочна перспектива? То и досега си имахме такова правителство, много благодаря, резултатите са очевидни.
Досега управлявалите пък гербери нещастни се канят пак да управляват. И въпросните протестиращи човечета (голяма част от които всъщност избраха имбецила Борисов и неговите сътрапезници) нищо чудно да им дадат отново властта, в комбинация този път с агентите на Кремъл. Под формата на гражданско движение + БСП. И никой от тези андрешковци и тъпоумни сиромахомили не си дава зор да напъне поне малко от останалите му мозъчни гънки и реално да прецени кой и как управлява тази страна в последните 23 години и с какъв резултат. Така например все още никой не може да ми обясни защо управлението на Костов е било лошо, къде са му откраднатите милиони и милиарди и защо не е в затвора, при положение, че всички го мразят и е разследван толкова пъти. Парадокс, но тълпата знае априори – Костов е лош, защото е Костов. А царя и Бойко са добри, щото ни спасиха от Костов.
От чалгата и голите снимки по „национално отговорните“ ежедневници с милионен тираж с Валерия Велева-style „журналистика“, въпросните хорица имат приоритети като набумкване на тумбака, оправяне на жената (евентуално), новата песен на Кали (примерно), Аише ще избяга ли от Мустафа в близките 215 серии, тъпите вицове на безпросветно простия Слави, ама тия гадове пак вдигнаха бензина (сиренето, лютите чушки… ), краят на света, новата врачка по Канал 3, ЦСКА пак падна, реакторите на Белене (какво ли разбират от това пък), киселото зеле се прокисна, Анджелина Джоли не бута на Брад, но съвсем не им пука за такива дреболии като икономическа политика и стратегия, външнополитически курс, партньори и врагове, привличане на капитали, човешки права и достойнство, свобода на мисълта и демокрация, гражданско общество и прочее „панаир на суетата“, както обикновено ги класифицира дебила.
След 15 години опростачаване и лумпенизиране на болшинството, медиите успяха да го докарат до състоянието на тълпа и някакви неграмотни и откровено агресивни зомбита. Зомбита, които се канят да разрушат всичко градено в последните 23 години и да го подменят с власт на зомбитата. Власт на зомбитата над мислещите, образованите, интелигентните и в края на краищата продуктивните хора. Защото последните са малцинство и не искат неизпълними неща – искат просто системата да работи както е замислена, законите да се изпълняват и да важат за всички и правилата да се спазват от всички.
04 Март 2013 17:44
На 3 март на протеста на „Орлов мост” беше обявено създаването на гражданска инициатива „Орлов мост - народъ в единство”.

Името на тая инициатива продукт на необразоваността на инициаторите ли е или на скудоумието им? Кой правописен стил е използван - тоя от "Факултето"?
04 Март 2013 20:10
"За управляващите само опитомените граждани имат право на мнение"


УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СА АНОНИМНИ, А САМО СА ПЛОД НА "АНОНИМНИЯ" КАПИТАЛ!

Те са ДОСТОЙНИ ЗА ПРЕЗРЕНИЕ, потомци на сребролюбецът Хаджи Иванчо Пенчевич -

обявил (подписал) смъртната присъда на Васил Левски като законосъобразно възмездие...


Те са доказателство, че интересите на българските граждани в последните 23/4 години са подчинени на интересите, на местните и привнесени "заинтересовани лидери" от движението на България по магистралата -"ПАЗАРНА ДЕМОКРАЦИЯ И ПАРЛАМЕНТАРНА ИКОНОМИКА!"



Те... българските "анонимни" политици са достойни за презрение поради неглижирането на знаковото самозапалване, себеотрицанието (смъртта) на ПЛАМЕН ГОРАНОВ само е лишено от "Пазарен смисъл"!...

За Тях... българските "анонимни" политици - ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА Е ЗВЯР, А ПАРИЦАТА Е ЦАР!

PS:

Мисля, че няма да е далеч от истината, ако към днешна дата (04.03.2013) за "анонимен политик" обявим Росен Плевнелиев?...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД