:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Камило Плачи: Наясно съм, че постът ми е ветровит

Камило Плачи
Италианският селекционер на националния отбор по волейбол Камило Плачи даде обширно интервю за агенция "Спортал" за предстоящата си работа с тима преди мачовете за Световната лига и от европейското първенство наесен.



- Г-н Плачи, на сбора сега се появиха 16 играчи. Колко предвиждате да останат за мачовете в Световната лига?

- Представил съм във федерацията списък от 30 волейболисти, много от тях имат още мачове от плейофите в чужди първенства. След това ще им дам по една седмица почивка и чак тогава ще се присъединят към националния отбор. Тази група от 30 играчи ще бъде редуцирана на 22-23-ма преди 30 април, когато е последният ден за даване на списък за Световната лига. Чак тогава ще е ясно кои ще са в отбора.

- Боян Йорданов ще играе ли?

- Аз направих списъка с Йорданов. След това говорих с него, както и с други играчи впрочем. Боян ме попита дали може да почива това лято, защото е изморен след много години в националния и клубния отбор. По принцип за мен това не е проблем, така му и отговорих. Но ще видим каква е ситуацията, той, когато се върне от Гърция в България, и ще решим.

- Наясно ли сте, че Андрей Жеков е подновил тренировки и има ли вероятност той да попадне в състава поне за европейското първенство наесен?

- Смятам, че той трябва да продължи да играе волейбол. Това е моето мнение, защото Андрей е един най-добрите разпределители в България. Когато той спечели битката срещу себе си, когато отново има желание да играе, аз ще го имам предвид с огромно удоволствие.

- След успехите миналата година, рязко се увеличиха очакванията към отбора. Сега имате ли поставена задача от федерацията?

- Много добър въпрос. В момента не мога да кажа, че можем да си поставим максимални цели. Защото в неделя, когато направихме среща с екипа, започнахме да пресмятаме, състезателите, които са контузени. Николай Николов, Теодор Салпаров, Теодор Тодоров са с операции или трябва да се оперират. В случая Тодоров трябва да се оперира, но това ще се реши, когато той си дойде в България от Русия. Сега целта е да възстановим тези важни за тима играчи, да преценим младите и повиканите за първи път какво могат да дадат. И да направим един много балансиран отбор, който ще расте в спортно-технически аспект и ще печели мачове. Към днешна дата федерацията не ни е поставяла цел за определено място в Световната лига. Ние, като треньорски щаб, имаме задача да печелим мачове и да покажем волейбол на добро ниво.

- Мислили ли сте за резервни варианти, ако играчите с травми не се възстановят?

- Списъкът е доста раздут точно затова - 30 играчи. Ако няма някакви големи изненади, ще се взимат играчи от този списък.

- Видяхме на сбора италиански кондиционен треньор. Ще има ли и други нови лица в екипа ви?

- Да, имаме помощник още един италианец - Марко Кампери. Имаме и италиански статистик - Мауро Поло. Тези дни трябва да довършим последните попълнения в екипа, от които имаме нужда.

- А Драган Нешич?

- Нешич сега е зает с националния отбор за младежи. Имат квалификация, мисля, че от 7 до 11 май, и след 11-и трябва да се присъедини към моя екип.

- Какви са реалните цели пред отбора?

- За мен по-важната и реална цел е европейското първенство, предвид контузиите на важни играчи. Не защото подценявам Световната лига, а защото в Лигата групата трябва да играем добре в много мачове, и то срещу отбори от много голяма класа. А към днешна дата да играем много мачове на високо ниво е много трудно.

- Кои от юношеските национали може да се присъединят в състава?

- За тези месеци, в които съм в България, гледах много мачове и от първа, и от втора група, както и много мачове на младежите. Има интересни играчи, които поставих в списъка - Розалин Пенчев, Георги Сеганов и Красимир Георгиев. Пенчев го поканих, защото искам да го видя със собствените си очи как ще тренира тази седмица. Сеганов остана с Драган Нешич, понеже той е разпределител и не мога да оставя младежкия тим без разпределител. Красимир Георгиев пък току-що завърши с кадетите и отива при Нешич, след като си почине няколко дни. Накрая на месеца ще преценим дали някой от тези момчета ще намери място в списъка с 22-ма.

- Това, че няма световно първенство, може ли да означава, че 2013-а е година без сериозни цели и може да се дава път на младите?

- Вижте, има успешни модели, които са се доказали през годините. Например, какво правят америкаците? Те избират един треньорски екип на отбора и той работи 4 години. Федерацията не се интересува от резултатите от разни американски, панамерикански или карибски игри. Целта е 4-годишна. Когато нямаме опрян в главата пистолет за незабавен резултат, тогава може да се поеме ангажимент да се даде шанс на млади, да се загуби някой мач повече. В списъка ми от 30 души освен тримата младежи има и други нови имена за отбора, защото е правилно един треньор да даде и на нови играчи шанс да защитават цветовете на България. Точно това е нашата работа и по този начин показваме, че сме добри - като даваме шанс на определени хора да играят, но в същото време побеждаваме. През всички тези години във волейбола видях, че пътят, който води до израстване, минава винаги през много загуби и малко победи.

- Моделът на САЩ обаче постижим ли е тук?

- Постът е ветровит. Зная историята от последните години, зная, че мястото е горещо - не само за техническата и тактическата работа, но и отвъд нея. Винаги съм мислил много и за едно културно израстване, защото ние, треньорите, сме добри, когато нашият президент успее да разбере кога играем добре, кога израстваме, и може да го оцени. А не да смята, че сме богове, когато печелим, а загубеняци, когато губим. Аз като треньор знам, че, за да израстват младежите, те трябва да имат международен опит. Че трябва да играят един по-бърз волейбол от този, който се практикува в България, да нападат срещу по-сериозен блок от тези в България. Задължително трябва да повишат нивото си на игра, а за това е необходимо време. Аз не съм магьосник, че с пръчката бързо да преобразя играчите.
3
1482
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
23 Април 2013 06:03
Само да не се бъркаш в трансферните далавери, както стана с един твой сънародник, и няма да имаш проблеми да изкараш и четирите години като американците.

А Боян отслабна ли?
23 Април 2013 12:02
За мен по-важната и реална цел е европейското първенство, предвид контузиите на важни играчи. Не защото подценявам Световната лига

Целта на Световната лига винаги е била запълване на лятото и обиграване на нови схеми и състезатели. Ако някой се е надъхвал там за разултати и класиране си е негов проблем.
23 Април 2013 12:03
В‌ смисъл забравих да дам едно на Плачи за тези негови думи. Каза нещо, което трябваше да се каже отдавна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД