:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,264,383
Активни 141
Страници 16,078
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Скандалите само затвърждават нагласите

Въпреки пороя от събития от януари насам предпочитанията на електората се запазват, казва политологът Димитър Димитров
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Димитър Димитров
Димитър Димитров е политолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Той е и в състава на гражданския изборен борд.

- Г-н Димитров, как си обяснявате разликата в полза на ГЕРБ от последните социологически проучвания?

- Все едно колко надеждни приемаме резултатите, разликата между 3 и 5% ме връща във времето назад преди почти два месеца, когато тя беше близка до тези стойности. Оттогава са се състояли следните събития - референдум, национална конференция на ДПС със специални събития, оставка на правителството, протести, "Хамас". След като мине опиянението на един народ, се събуждаме в същата реалност, каквато е била в януари. Има устойчиви нагласи, които са сходно структурирани въпреки пороя от събития. Може би точно заради това не е било възможно което и да е от тях само по себе си единично да е оказало влияние. Устойчивостта е най-вероятно резултат от това, че никое от иначе знаковите случки не може да задържи достатъчно вниманието. Събитието някак увисва. Включително такова събитие като прекратяването на мандата. ГЕРБ се справиха брилянтно със задачата и успяха да обърнат протеста срещу неща, които не са се случвали последните 4 г. Да върнат лентата назад и да почнат да обясняват: "Виновен е Костов, виновна е демокрацията, приватизацията" или каквото и да е. Затова и в последно време имаме нещо забележително - министър-председателят не е в медиите, но за сметка това неговото място е заето от Волен Сидеров, за когото тези теми са най-естествените. Освен това ГЕРБ се появи със съвършено нов отбор - публични лица от само година. Това е един доста приветлив нов отбор, в който, доколкото се сещам, най-възрастният е министърът на европейските фондове. Разбира се, остава Цветан Цветанов като символ на това, че, грубо казано, "невидимата власт е в наши ръце". Изчезна Цецка Цачева, изчезна г-жа Фидосова, да не говорим за премиера, който съвсем го няма. Това позволи на ГЕРБ да избегне вероятното бавно, постепенно и необратимо ерозиране на доверието, което е характерно за края на мандата на всяка партия. Разпускането на НС върна приказките в един народопсихологически устойчив формат, който започва с Дядо Иван, баба Ванга, Крали Марко - кой ще ни донесе някакво избавление. Това беше голямата метаморфоза, която обяснява защо нещата са същите след интензивния политически дневен ред.

- Как очаквате да повлияят разкритията на прокуратурата за незаконно подслушване?

-Темата за подслушванията е прекомерно специализирана, за да предизвика разместване на нагласите в генералната съвкупност. Тя е вълнуваща за прослойка, която знае за кого ще гласува и едва ли би променила мнението си заради СРС скандала. Би повлияла, ако има развитие, категорично доказващо, че подслушванията са били поръчани от Цветан Цветанов. Обсъжданията на догадки генерализирано усилват съществуващи вече нагласи. За привържениците на ГЕРБ темата е недвусмислено режисиран компромат, а за тези на БСП - още една крачка към изборната победа.

- "Атака" и ГЕРБ най-добре са се възползвали от протестите, а защо опозицията не успя?

- Очевидно защо "Атака" - тя е единствената извънсистемна партия и това е нейното поле. Сидеров е единственият, който се престраши да се смеси с протестиращите, даже когато го освиркаха. БСП не се възползва, защото е част от "системата", каквото и да значи това. В края на краищата БСП и "Атака" делят една публика, ако говорим за ляво, радикално и прочее. А в социалистическата партия няма, не са отгледали такива говорители. Публичният натиск на протеста даде преднина на "Атака" и възможност на ГЕРБ някак да се съхрани.

- Защо отпадна дясното?

- Защото за тяхното рационално предложение да се занимаваме с монополи и демонополизация трябваше да работи НС, да се правят промени в законите. Само че идеята им прозвуча почти нелепо. Даже беше удавена в "А-а, Костов иска пак власт". Иначе идеята, че десницата или г-н Костов лично има някакво отношение към олигархизирането на управлението, е просто нелепа. Та той 12 г. не е оказвал каквото и да е влияние върху законодателството или каквото и да е друго, свързано с управлението. Влизайки в режим на разговор за удължаване на мандата, се оказа, че не е на вълната на улицата, тъй като улицата искаше веднага всичко да се разтури. Хората не искат въобще НС, а революционна власт. Сатанизирането на Костов, от друга страна, е удобното оправдание и екран, правещ невъзможен разговора за управлението като контрол върху паричните потоци, което всъщност е олигархизирането на демократичното управление през последните 10 г.

- Какво да чакаме след изборите?

- Спечелилият изборите, примерно ГЕРБ, ще има нужда от някаква коалиционна подкрепа, г-жа Кунева, ДПС, дори "Атака". Но тази комбинация всъщност представлява ново управление на НДСВ. Тъй като това, което е ГЕРБ, не е нищо различно от долната класа на НДСВ, а това, което е г-жа Кунева, е горната класа на НДСВ. То просто се е разделило по страсти. Сменили са се малко поколенията - някак това е едно друго поколение НДСВ, което ще изглежда като коалиция.

- По-скоро няма да видим хора от улицата в НС. Защо?

- Абсолютно сигурно. Всички такива масови спонтанни събития завършват с неподреденост. Да не говорим за силната фрагментираност. Да не говорим за множеството играчи, които решиха, че е възможно да се възползват. Не е лишено от основания и подозрението, че самата ГЕРБ има някакво отношение към протестите - ако ги нямаше, те трябваше да си изкарат мандата, когато наистина гневът щеше да се излее на изборите върху ГЕРБ. Така се запазва и в някаква степен митичният образ на Бойко Борисов, който може с вдъхновение да ви каже какво се е случило през 1994 г., но за 2004-та ще намери 10 начина да не ви каже.

- Честни избори възможни ли са, вие сте и в изборния борд?

- Зависи какво се влага в понятието "честни избори". За разлика от понятието "да се откраднат, да се фалшифицират" изборите, което е много лесно за изказване. Навремето се шегувахме с един колега, че Симеон Сакскобургготски през 2001-ва разстреля десницата в сърцето, в смисъл, че взе вярата, докато ГЕРБ отряза ръчичките на БСП. Как изглежда едно оперативно мероприятие срещу купуване на гласове? Например полицията в Плевен почти нищо не прави, просто проследява цял ден екипа на Найден Зеленогорски и не му позволява да извърши покупко-продажба или уговорка. Едва ли прави същото с всички кандидати. Това е смисълът на отрязването на ръчичките. Големият страх на "Позитано" е производен от очевидното "оттичане на организационен ресурс" от БСП към ГЕРБ. Припомням, че Румен Петков приветства новия министър на транспорта при неговото гласуване в парламента с нещо приблизително на: "Ние с баща ти 30 г. сме бойни другари, не мога да гласувам срещу вашата кандидатура". При степента на откритост и при начина, по който се администрират българските избори, начина, по който се изчислява изборният резултат след момента на писане на протокола, всеки опит да бъдат манипулирани числа е сравнително лесно да бъде установен. Всяка партия ще притежава ксерокопия от всички секционни протоколи, които освен това се публикуват в страницата на ЦИК. Много е трудно да се предположи, че ще има такава масова фалшификация, която ще промени изборния резултат. Възможно е, разбира се, на равнище СИК нещо да се случи, дори просто писане на произволни числа в протокола. Винаги е имало съмнения, че това се случва в изолирани секции, но тези секции не са много на брой, а и по правило са малки. Колкото и да се "надпише", например от 38 избиратели по списък при действително гласували 22 да се запише участието на 33, трудно ще добавите мандат, за който ще бъдат необходими поне 15 хил. гласа. Фалшификации са възможни, но такива, които да определят разпределението на мандатите, са трудно постижими. В СИК са представени всички партии, могат да регистрират и наблюдатели, и застъпници. Дори да приемем, че определящи изборния резултат фалшификации са възможни, това не може да остане незабелязано.

- А натиск, купуване на гласове и контролиран вот?

- Границата между натиска на житейски обстоятелства и административно упражнения натиск, ако приемем, че той е доказуем, е много размита. Не е необходим особен натиск над работещите в "Мариците" и въгледобива. Част от тях са в принудителен отпуск и винаги ще подкрепят листа, с която свързват запазването на работните места.

- Трябва ли ЦИК да публикува кода за програмата, която изчислява резултатите?

- Чудесно би било да се използват няколко програми, написани независимо една от друга. Вероятността разпределенията на мандатите да са различни е равна на вероятността до изборите да срещнете извънземни. И е съвсем сигурно, че ще има такива, които ще твърдят, че са били "посетени".

17
4405
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
22 Април 2013 20:37
Скандалите, драги ми Димитров, само затвърждават нагласите, че идващата зима улиците ще са по-пълни с протестиращи хора и ще има нови избори- този път някои от Системните партии ще се окажат вън от новия парламент през 2014 г.
22 Април 2013 20:47
Освен това ГЕРБ се появи със съвършено нов отбор - публични лица от само година. Това е един доста приветлив нов отбор, в който, доколкото се сещам, най-възрастният е министърът на европейските фондове. Разбира се, остава Цветан Цветанов като символ на това, че, грубо казано, "невидимата власт е в наши ръце". Изчезна Цецка Цачева, изчезна г-жа Фидосова, да не говорим за премиера, който съвсем го няма.Дали интервюираният е толкова политолог, колкото Рапонът - премиер?
22 Април 2013 21:25
Не само журналистите и социолозите са напазарувани
22 Април 2013 21:38
Политолог та дрънка. То бива, бива ама... чак пък нищо да не каже за тоците и енергийната мафия, дето заедно с "политическата класа" смуче народната кръвчица и заради което стана патакламата...
22 Април 2013 21:55
На "полит" може и да го докарва, ама "лог"/осът/ му -
22 Април 2013 22:07
нещата са същите след интензивния политически дневен ред.

Нещата са същите защото няма алтернатива на хоризонта. Няма качествена алтернатива, извън матрицата. И хората предпочитат пак ГЕРБ пред другия мастодонт БСП&co.
22 Април 2013 23:00
mercury,искша да кажеш, че хората предпочитат ГЕРБ пред мистър Клийн ?
22 Април 2013 23:11
За да върнат лентата назад, Герб имат нужда от избиратели марсианци, а не българи. Герб могат да си говорят каквото си искат, но всичко това те го говорят на хората, които си изгубиха работата, на пенсионерите, които не са виждали увеличение на пенсиите, и на всички останали, които всеки ден пазаруват от магазина. Само с приказки няма как да убедят хората, че животът им е по-добър след 2009. Особено като се гледат снимките от самозапалванията.
22 Април 2013 23:14
Вече е друг въпрос как социолозите получават тези резултати. В частност на мен ми е интересно как точно се измери един път спадът при "Атака", после големият скок пак при "Атака", накрая пак спадането при "Атака". Когато стане дума за което и да било събитие, социолозите винаги казват: "Ние това събитие не можем да го хванем, понеже то беше много скоро". Добре, как тогава хванахте тези възходи на "Атака"? Трънки хванахте.
23 Април 2013 00:36
А бе, има някаква мисъл, но или мисълта не е съвсем правилна, или изказът и формулирането й не са съвсем правилни. Струва ти се, че а да каже нещо вярно, но или не му стигат сили и познание да го направи, или някакъв страх го сковава.
23 Април 2013 02:07
Накратко :
Скандалите не вкарват дренки в кошлетата.
23 Април 2013 02:12
Доста полезно и отрезвяващо!
23 Април 2013 04:10
Скандалите обаче направиха невъзможно връщането на рапона на власт. Дори суверенът да остане засега омагьосан от рапонизиращите медии, нито ЕС, нито САЩ ще позволят връщането му на власт. А извън властта, рапонът има само едно направление - централния, или оня свят. Без рапона шайката му ще се разпадне начаса, независимо дали с мнозинство или малцинство в НС или пък извън НС.

На друго място предположих защо протестите не дават засега отражение върху изборните нагласи (ако изобщо е така, ще видим на 12-ти) - това бяха гладни бунтове с антиполитическа ориентация.

"Позитивистките" "анализи" ма казионните полстери винаги забравят простата истина - the economy, stupid.
23 Април 2013 08:53
Кунева вече няма нищо общо с НДСВ, това просто е поредната партия, която тя поквари, предаде и съсипа. Сега се гони сама на бързея, но нищо няма да постигне, никой не иска коалиция с Пръмова и с право, защото всички са наясно с интригите и манипулациите и. Кунева просто няма да има шанс да влезе в парламента.
23 Април 2013 12:46
На шугаво стадо му отива само шугав пастир... Иначе казано каквото стадото- такива и пастирите му. Ще се възпроизвеждат, докато изчезнем в буквалният физически смисъл.
23 Април 2013 17:06
Скандалите обаче направиха невъзможно връщането на рапона на власт. Дори суверенът да остане засега омагьосан от рапонизиращите медии, нито ЕС, нито САЩ ще позволят връщането му на власт.
Да оставим ЕС и САЩ. Рапонеско не може да управлява в коалиция. А той абсо9лютмо мнозинство няма как да получи. Никой няма да му търпи стила, той да е последна инстанция. В това отношение Станишев има превилегия. Той е по-гъвкав, въпреки, че гъвкавостта му в тройната му струва много негативи.
23 Април 2013 23:25
Да , ама му донесе и големо удоволствие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД