:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Предизвикателство

Тест за политици - задачите са ясни, търси се кой да ги реши

Експерти обобщиха програмата минимум за добро управление на България до 2017 г. Знаят ли кандидатите за новия парламент как да я реализират?
----------------
Ние, обикновените български данъкоплатци, инвестираме много пари в политическата класа. Само за издръжката на 9-те партии, спечелили над 1% от гласовете на предишните парламентарни избори, сме платили 204 млн. лева - толкова са субсидиите им от бюджета за изминалите четири години. Ето защо имаме право да изискваме от политиците, които сега се състезават за власт, почтеност и ясни позиции по най-важните точки от нашия дневен ред. По инициатива на Дарик радио голяма група експерти, анализатори и журналисти загърбиха политическите си пристрастия, обединиха усилия, знания и опит и подготвиха Харта за добро управление на България през периода 2013-2017 г. Сред партньорите на проекта е и в. "Сега" заедно с още 24 медии.

Хартата всъщност е програма минимум за следващите 4 години - най-важните и неотложни задачи, които трябва да решават управляващите в бъдещия мандат, независимо от политическия им цвят. Идеята е чрез този документ да фокусираме предизборната кампания и да чуем какво мислят да правят по тези въпроси партиите и коалициите, които се стремят да спечелят доверието ни.

......................

Хартата съдържа минималния пакет практически задачи в 5 основни области - икономика, правосъдие и вътрешен ред, образование, здравеопазване и социална политика. Те се основават на стряскащи факти от днешната ни действителност, отчитат какво вгорчава живота на обикновените, нормалните българи и къде са нужни наистина спешни мерки и желязна воля.

Безработицата и бедността са истински бич за днешна България. Всеки трети младеж е безработен, 20% неграмотни трудоспособни граждани. 51.8% от децата ни живеят в риск от бедност и социално изключване. Имаме 2 пъти по-висока детска смъртност от средната в ЕС, 42% функционална неграмотност при 15-годишните ученици и 12.5% ранно напуснали училище. Демографската картина е лоша - една от най-бързо застаряващите нации сме на планетата. Расте пропастта между богата столица и бедната България. Критично висок е броят на българите, живеещи в крайна мизерия - затънали в дългове и останали без доходи. В същото време продължава харченето на бюджетни пари в стил наливане на вода в сахарски пясъци. Българите не вярват в институциите. И всичко това води до растящо усещане за несправедливост.

Ето какво трябва да се промени в България през 2013-2018 г. според авторите на хартата.

В икономиката няма нужда от експерименти - данъчната система, валутният борд и фискалните правила работят добре. Но е важно да бъде попълнен фискалният резерв, да се подобрят данъчните приходи, а бюджетните разходи да бъдат анализирани и по-добре прицелени. Ударение се поставя върху конкуренцията и прозрачността - в обществените поръчки, концесиите, договорите в енергетиката, публично-частните партньорства, в работата на министерства, агенции и комисии. Ключ за подобрение на бизнес средата е налагането на стандарт "бърза администрация" и масовизирането на електронните услуги.

Голямо предизвикателство пред следващите управляващи ще е да стимулират самонаетите - чрез оземляване, подпомагане на малки семейни предприемачески инициативи, стопанства, надомна заетост и др.

Крайно време е връзката между образованието и нуждите на предприятията да укрепне, ако фирмите търсят IT експерти, медицински сестри, стругари и заварчици, училищата - висши и средни, да ги осигурят.

На дневен ред са въвеждането на принципа "парите следват ученика" и реформата във финансирането на университетите - така че да се отчита връзката между образованието и успеха на студентите на пазара на труда. Необходимо е преразглеждането на регулациите на пазара на труда, така че да се насърчи създаване на нови работни места.

В образованието е наложителна реформа с главно Р! То трябва да е такова, че всеки 16-годишен българин да е подготвени за самостоятелен живот. Основна цел на задължителното образование не е дипломата, а постигането на функционална грамотност за всички деца - независимо от техния социален, етнически, произход, физическо или друго увреждане. България трябва да превърне в реалност лозунга "Учене през целия живот". Необходими са поне 150 нови училища, но освен това съществуващите трябва да постигнат нормалните стандарти - топла вода и сапун, съблекални и физкултурни салони, зали за групови занимания, лаборатории по химия, биология, физика. Имаме нужда от висококвалифицирани учители. Освен това учителската заплата трябва да се повиши до 20% над средната работна заплата за страната, а годишният отпуск в бранша да се намали до разумни граници.

В здравеопазването "терапията" минава през ограничаване на държавната намеса - премахване на лимитите и излишните изисквания към лечебните заведения. Вместо да се занимава с регулации, държавата трябва да се ангажира с национална скринингова програма и с програма за здравна просвета, да стимулира конкуренцията на пазара на лекарства и, което е особено важно, да се погрижи за пациентите - като заплащането на лечението се извършва само след изричното им съгласие и като се облекчат процедурите и таксите за съдебна защита, когато са нарушени правата им.

В областта на социална политика има много работа за вършене. Трябва да се върне доверието към пенсионното осигуряване и да се увеличи събираемостта на вноските, така че да се подобрят приходите. Важно е да бъдат създадени национални дългосрочни програми за непрекъсната и масова квалификация. Необходимо е да се прилагат диференцирани социални политики - не може с еднакви мерки да се решават проблеми на големия индустриален град, на малкия град със затворени предприятия и на обезлюденото село.

Поддържането на субсидирани работни места е важна антикризисна мярка, но то трябва да е съобразено с икономическата конюнктура, да е фокусирано в дейности с трайна обществена полза и да е съчетано с обучение за преход към постоянна заетост.

Реформата в ТЕЛК - системата за оценка на трудоспособността на хората, е неизбежна, но тя ще е успешна само ако се фокусира върху техните възможности, а не върху недостатъците им.

В областта "правосъдие и вътрешен ред" от следващото управление се очаква да гарантира независимостта на съда - чрез разделяне на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска камара и чрез превръщането на парламентарната квота във ВСС в обществена. Укрепване на общественото участие в правосъдието може да стане чрез съживяване на института на съдебните заседатели. Хартата "хвърля ръкавица" на политиците, като предлага бързо въвеждане на електронно правосъдие, същинско, не на думи, случайно разпределение на делата, въвеждане на пряка конституционна жалба, реформи на прокуратурата и на МВР, подобряване на съдебната география - регулиране на натовареността на магистратите.

Политиците, които предложат работещи, конкретни мерки, имат по-голям шанс да спечелят - и предстоящите избори, и в дългосрочен план.



Пълният текст на хартата и списъка на участниците можете да видите на: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1073376

Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
На вратата на тази класна статия пише "умниче". Българчетата наистина са умни и печелят всякакви олимпиади, но според тестовете на международната класация PISA училищата ни не произвеждат ученици с добра "функционална грамотност".
25
4246
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
22 Април 2013 19:44
Е.Р.П. ще ги реши - след като спечели есенните избори! Е.Р.П. подкрепя тази Magna Харта! Радвам се, че и СЕГА, газетата-домакин на този почитаем ФОРУМ, е сред съставителите на Хартата!
22 Април 2013 19:57
Интересно е как ще отговорят партиите на тази инициатива.
22 Април 2013 20:12
Тоя пък откъде се взе? Циркаджия...
22 Април 2013 20:14
Защо толкова срамежливо с Авторите?
Икономика
Георги Ганев – Център за либерални стратегии
Георги Ангелов- Институт „Отворено общество”
Лъчезар Богданов- Индъстри уоч
Петър Ганев- Институт за пазарна икономика
Петър Чобанов-
Съдебна Система
Иванка Иванова – Институт „Отворено общество”
Христо Иванов – Институт за правни инициативи
Весислава Иванова – Съюз на съдиите в България
Александър Кашъмов – Програма „Достъп до информация”
Сава Петров – Асоциация на прокурорите в България
Антоанета Цонева – Институт за развитие на публичната среда
Социална сфера
Иван Нейков – Балкански институт по труда и социалната политика
Йордан Христозков – Институт за икономически изследвания
Боян Захариев – Институт „Отворено общество”
Надя Шабани – Български център за нестопанско право
Здравеопазване
Д-р Стойчо Кацаров – Център за защита правата в здравеопазването
Владимир Томов – Конфедерация за защита на здравето
Бойко Пенков – изп. Директор на „Софиямед”
Д-р Цветан Райчинов – Български лекарски съюз
Д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници
Образование
Мария Донкова – фондация „Пайдея”
Ева Борисова – Асоциация „Родители”
Боян Захариев – Институт „Отворено общество”
Явор Джонев – Институт за прогресивно образование
Иван Игов –
Дани Колева – Национална мрежа за децата
Анет Маринова -
Анализатори
Димитър Аврамов – политолог
Антоний Гълъбов – политолог
Огнян Минчев – политолог
Харалан Александров – социален антрополог
Стефан Попов – философ
Боряна Димитрова – социолог
Андрей Райчев – социолог
Цветозар Томов – социолог
Петя Кабакчиева – социолог

22 Април 2013 20:47
Не разбрах, защо политиците трябва да решават каквото и да е Преходът показва, че е достатъчно само да обещаят, да налеят малко пари по изборите, а после няма никакво значение какво ще свършат. Дори по някое време данъкоплатците да се усетят и да протестират, услужлива сбирщина от журналисти, социолози и политолози, ще им обясни, че са неориентирани, използвани, черногледи, неблагодарни, мързеливи и в общи линии глупави. Най-много някой да вдигне кръвно.
22 Април 2013 20:49
Ми, те авторите все сорофци , бе ?
Мерси. От тях сме на този хал веке 23 години .
22 Април 2013 20:59
Следва юридическия вариант на тези пет приоритета:
Глава Четвърта
УЧРЕДИТЕЛНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Член 1
(1) Учредителното Народно Събрание се състои от 500 народни представители, разпределени в пет състава.
(2) Всеки състав се състои от 100 народни представители излъчени от политическата организация съразмерно с гласуваната от избирателите квота при явни избори.
(3) Съставите са : „Отбрана и Вътрешен ред“, „ Финанси и Производство“, „ Земеделие и Животновъдство“, „Профилактика и Здравеопазване“, „ Съдебни и Изпълнителни Дейности“.
(4) УНС има законодателни правомощия, които осъществява чрез своите състави, заседаващи чрез сесии и чрез заседания.
(5) Ръководството на сесиите и заседанията на УНС се възлага на Председателски Съвет от петима народни представители, по един от всеки състав.Председател по право е народен представител от респективния състав.
(6) Никоя политическа организация не може да има повече от сто народни представители и то само в един състав.

***

22 Април 2013 21:07
А смяна на конституцията, избрителните закони, мажоритарни избори, създаване на реална финансова и административна децентрализация, разбиване на монополите, нов национален български капитал, стабилна средна класа, преодоляване на демографската катастрофа, национална стратегия за нацията...
22 Април 2013 21:19
Абе Рамбо, свърши ми се екранът, по коленете ми потече. Обуздавай си юристворчеството, ако обичаш.
22 Април 2013 21:54
"В икономиката няма нужда от експерименти - данъчната система, валутният борд и фискалните правила работят добре....."

На добър час с горното твърдение! Аз си излизам...
22 Април 2013 22:59
Глупости, однако ....
22 Април 2013 23:01
Докато се появи Конселиере ИвКръстев, за Главхексперт по Управлението предлагам, др. АРайчев...
22 Април 2013 23:42
Защо толкова срамежливо с Авторите?


Щото си е за срам, колекцията е впечатляваща
23 Април 2013 04:17
Моето мнение пък е, че всъщност почти във всичкии сфери трябва да се прави точно обратното на това, кето предлагат гореизброените...
23 Април 2013 06:34
Де факто нищо не разбрах от "мерките"! Те са като всички лозунги на партиите! За всеки по нещо и накрая едно ГОЛЯЯЯМО НИЩО! За да се помага на гладните и да се освободи примката около врата на малкия бизнес, трябва да се увеличат данъците на средния и големия бизнес. Ама кой смее да го предложи като "спонсорите" на изборите ще го отсвирят и ще изберат друг?! Видя се, че тази данъчна система ражда милионери по 100 на година, но не открива работни места, а ги губи. И че няма откъде да се вземат пари за нищо и държавата взема кредити. Реформи се правят с акъл и пари и не се чудете защото акъла го сложих на първо място! Задачите няма да се решат с празни обещания или лъжи! А смелост и отговорност никакви на хоризонта!
23 Април 2013 06:41
Към къде беше постлан пътя с добри намерения?
23 Април 2013 07:48
Гледана през технологията на управлението, кошницата ни с Реформи е Политическа реформа през Смяна на модела на управление !!! Иначе и подир 4 години, все "Решителния" ще търсим...
Когато им се заговори така, тези юнаци одма почват да заекват...
23 Април 2013 10:31
Какво му е на модела на управление? Матриалът е проблем, пълнежът, не моделът!
23 Април 2013 10:50
paragraph39
23 ГОДИНИ СТИГАТ!
АТАКААААА!!!...- с "Атака"!

Линейкаааааааа ... с психиатри!
23 Април 2013 11:50
Споко!
Ще те изтърпим!
Няма да викаме линейка за тебе! Тук повечето сме толерантни и търпеливи!
23 Април 2013 12:07
Бля-бля.Някои пак е открил топлата вода и велосипеда. Кое е новото, че не разбрах?
23 Април 2013 13:31
Напънала се планината и родила мишка.
Толкова много съм говорил тук за планирането, че просто ми е неудобно, че СЕГА е участвал в този проект.
Но, ... високомерието не може да замести компетентността.
...
Позволявам си тази критика не защото отричам правото на всеки да прави своите грешки,
а заради секретността в която е работено.
Такива неща се правят САМО открито, прозрачно. С широко обсъждане.
Иначе се захранват подозрения за специални цели. Които следват интересите на тясна група участващи.
и се постараха само въз основа на обективни данни, информация, експертиза и граждански опит да формулират приоритети за развитието на България.

Каква ще е тази експертиза, аз в този резултат не виждам да личи участие на експерт по планиране, например.
.
На изпит по бизнес мениджмънт професорът пита студента "Каква е целта на биснеса?"
На отговора "Правене на пари" се полага двойка.
Така е и тука, неправилен отговор.
23 Април 2013 15:25
Политиците, които предложат работещи, конкретни мерки, имат по-голям шанс да спечелят - и предстоящите избори, и в дългосрочен план.

Няма проблем - всички кандидати за народни представители веднага ще го обещаят. И после пак същото.
Тази "харта" е само пореден опит да се легитимира загубилото подкрепата на хората политическо статукво - да ни управляват старите политически муцуни, докарали държавата до сегашната мизерия.

Младите хора обаче вече имат съвсем други виждания - те искат да живеят в нормална държава, без да емигрират, и вече разбраха, че ако го искат силно, трябва сами да направят промените - за себе си, и за децата си.
23 Април 2013 17:02
Много обезсърчително е, че на недвусмисления апел на гражданите възмутени от общата безпътица към държавност, една видима част от т.н. експертен елит на държавата не е в състояние да формулира ясно решение.
Добре е, че се прави опит, но е тъжно, колко безсилен е той.
И за да не съм съвсем голословен ще намекна, че в Хартата не виждам основния Проблем, чието разрешаване събира тези хора.
Кой е Главният Проблем, който те искат да решат?
Имаме изброени множество проблеми... но тогава какво - ще се търсят "множество решения"?
Несериозно.
Всички тези изброени проблеми са описание на различни аспекти на основния...
и т.н.
25 Април 2013 13:44
Ето какво четем в Офнюз Натисни тук, от което става ясно, че тази разработка е предложение за дискусия. Което от материала горе не става видно.

Хартата ще бъде изпратена до политическите формации, участващи в парламентарните избори на 12 май 2013г., с призив кандидатите за властта да се произнесат по належащите политики, формулирани от гражданските експерти.

Ще ги приканим в рамките на седмица да изпратят в Дарик радио своите позиции за всяка една от предлаганите в хартата мерки. Дарик радио се ангажира да запознае участващите в проекта медии с постъпилите отговори от политическите партии, съобщи Пролет Велкова, журналист в Дарик радио.

Идеята е всяка медия, според спецификата и разбирането си, да представи пред своята публика визията на експертите за най-важните управленски задачи пред страната в съпоставка с предизборните програми на политическите формации.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД