:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,489,011
Активни 124
Страници 26,219
За един ден 1,302,066

Защо катастрофират референдумите?

Порочните законови правила, съчетани с тежки демографски диспропорции, гарантират служебна победа на всяка власт срещу народното недоволство
Галя Горанова
Още един провален референдум - този за закриването на полигона "Змейово" в Стара Загора. Поредният. След несполучилото местно допитване за петролопровода "Бургас - Александруполис" и най-шумното проявление на пряката демокрация - националния референдум за "Белене". Всеки от тях има своите специфики, разбира се. Но главната причина за провала и на трите бе ниската избирателна активност. Тоест народът не се възползва от възможността да влияе пряко върху политиката, отказва да се произнесе по теми, за които с подписка е декларирал, че го вълнуват. Три поредни случая са вече тенденция. Защо се получава така?

Най-лесно, разбира се, е да обвиним хората в овчедушие. Само че не е достатъчно. Нима старозагорци наистина не се вълнуват от качеството на въздуха, който дишат? Или от собственото си здраве и това на децата им? Едва ли. Просто излязоха да гласуват активните граждани, хората с позиция и съзнание за обществена мисия. А те в България поначало са малцинство. Масата изповядва непукизъм.

Важен фактор, който предопределя изхода от референдумите е пълнатанезаинтересуваност на ромските общности,които по правило гласуват срещу заплащане. И тъй като референдумите са по-често гласуване по конкретен въпрос, за който не се харчат големи ресурси, ромите са пас. Така изначално отпадат една трета от списъчните гласоподаватели в прогресивно обезлюдяващите български градове, където циганското население представлява все по-голям процент. Същите тези общности обаче са свръхактивни по време на местни избори, когато борбата за власт и пари развързва кесиите, и така вдигат недостижимо високо летвата за признаване на резултатите от референдума - бил той регионален или национален. По закон допитването се зачита, ако в него са участвали толкова души, колкото на последните избори - съответно местни или парламентарни. Този капан бе заложен от БСП и ДПС още при приемането на закона за референдумите с ясното съзнание, че ще е сигурна спирачка пред всяко добро намерение, противоречащо на официалната политика.

Става дума за гарантирана със законслужебна победа на всяка власт -местна или централна - срещу народното недоволство. Отделно от това проблемът се утежнява и от големия брой гурбетчии, които никога не гласуват, но пълнят избирателните списъци. Макар никога да не са губили избирателните си права, на практика тези хора са "фантоми". Големият им брой вдига базата, върху която се изчислява избирателната активност. И ако на парламентарен вот те биха могли хипотетично да гласуват в секциите зад граница, което малцина правят, то за някакъв си местен референдум трудно биха се преместили до родината. Още един фактор, който обрича местното допитване на провал. А в днешните български градове от типа на Стара Загора около 1/3 от населението търси препитание в чужбина.

Малцината останали пък са допълнително обезсърчени от непреодолимия праг за признаване на резултатите от референдума, който обезсмисля всяко демократично усилие и го превръща в чиста загуба на време.

Ако към гореизброените причини добавим иотсъствието на информационна кампания,какъвто май ще се окаже случаят в Стара Загора, където решението и подготовката за допитването минаха почти незабелязано, резултатът е този - близо 20% активност при участвали 47.9 на сто на последните местни избори. От 20-те процента старозагорци, отишли до урните, 95% са поискали да се затвори полигонът "Змейово", който от години трови местното население. Но всичко това е без значение при сегашните законови правила.

Важен демократичен тест за новата власт с претенции за "отвореност" и "прозрачност" ще бъде промяната на порочния закон за референдумите, който обрича на неуспех всеки порив на гражданите сами да определят политиката. Особено важно е да се свалят непреодолимите бариери за признаване на резултатите, както и броят на необходимите подписи за провеждане на допитване, който е по силите само на добре структурирани партии, но не и на неправителствените сдружения. Ако новата власт наистина желае да се отвори към хората, в което настойчиво ни уверява, да спре имитационните мероприятия в парламента и да се заеме с ремонта на закона, който ще позволи на гражданите да бъдат неин коректив.

Политиците трябва да са наясно, че когато спъват пряката демокрация, неин естествен и спонтанен заместител стават уличните протести. Ако ли пък още не са разбрали този важен урок от февруарската антимонополна революция, той рано или късно ще им бъде припомнен.
Снимка: БГНЕС
И на референдума в старозагорска община активни бяха тези избиратели, които винаги са били активни - пенсионерите
18
3093
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
29 Май 2013 20:23
Абсолютна дивотия. Откъдето и да я захванеш, глупост върху глупост.
Това, например: "Отделно от това проблемът се утежнява и от големия брой гурбетчии, които никога не гласуват, но пълнят избирателните списъци. Макар никога да не са губили избирателните си права, на практика тези хора са "фантоми". Големият им брой вдига базата, върху която се изчислява избирателната активност." е пълна безсмислица.

Мързеливите хора виновни, циганите виновни, емигрантите виновни ... а накрая - управляващите й криви на авторката.

29 Май 2013 21:24
Досега имаше два референдума (глас народен...) - Белене и Змейово.
Първия общонационален (демек засягащ целокупното народ). И пълна неяснота за какво иде реч - за икономика ли (никога нямаше елементарна сметка - инвестиция толкоз, ще се изплати за време едиколко си, после тока ще струва едиколко си), геополитика ли (ще се спасяваме за енти пореден път от призрака на комунизма и от тоя на Голямата мечка) и т.н. лакърдии.
Втория за военен полигон. Национална доктрина йок, военна такава два пъти йок, ама местното население ще гласува за полигона да го има или не - за критерия "да", "не", няма смисъл и да питам.
Прост пример - айде да си спретнем един референдум за махане на уличните псета. Обзалагам се, че там мазалото по нищо нямо да се различава от въпроса за Белене - срещу необичащите да бъдат нахапвани докато чакат рейса примерно в 6 сутринта, моментално ще рипнат природозащитници с плакати "геноцид на кученцата" - имаше такъв неотдавна в английското метро по повод наште помияри.
И един прост злободневен въпрос ще се превърне в "кой пр...а срещу вентилатора".
29 Май 2013 21:34
и за кучетата няма да излязат хора. авторката е задала риторичен въпрос
Нима старозагорци наистина не се вълнуват от качеството на въздуха, който дишат? Или от собственото си здраве и това на децата им?
отговорът е "да, наистина не се вълнуват"
29 Май 2013 21:39
Ами на хората надали им е ясно, от какво чаршафите им стават сурусинкяви - дали от Змейово или от ТЕЦ Гълъбово (лигнитни въглища със серен двуокис). И затова отишли да берат мутирали гъби на референдума.
Галя да ги просветли от какво им е мръсен въздуха, та ако има следващ референдум, белким не отидат за мутирала риба.
29 Май 2013 21:41
Галя
Калки
29 Май 2013 21:46
Може някой да е забравил вече, но подписката беше за "Белене", а референдумът не беше за "Белене".
29 Май 2013 21:47
Запорожка Сеч 29 Май 2013 21:24
... моментално ще рипнат природозащитници с плакати "геноцид на кученцата"...
И с право Щото а на псетата им подсигурят (старозагорските) човешки условия, а са се натъркаляли, покосени от сърдечен удар!
29 Май 2013 21:53
Васик,
Криво седиш, право съдиш - бях го забравил, това за подмяната на въпроса. Което важи за всяко следващо народно словоизлияние "гласувам за нещо, което не знам какво е то".
29 Май 2013 21:58
Поглед (отнякъде),
Като ученици правехме шашки от амониева селитра, които ги пускахме на балконите на първите етажи. Добре направена такава шашка постига ефекта на артилерийска димка.
Не съм в Стара Загора - който е оттам, да сподели - от какво според тях е чернилката. Спомням си едни разноцветни комини (пушека) отпреди време, някакво химическо производство.
30 Май 2013 00:55
Може някой да е забравил вече, но подписката беше за "Белене", а референдумът не беше за "Белене".Не ги надценявай ве, тази тъпотия за Змейово също беше пародия, защото обекти на овенните с национално значение не могат да ги махнат никакви референдуми и подобни полюции. Отново гласуваха единствено шапшалите, поне се знае колко са в Ст. Загора.
30 Май 2013 01:37
отказва да се произнесе по теми, за които с подписка е декларирал
В референдума са участвали 1 405 463 гласоподаватели.Подписката за провеждането му беше от над 500 хиляди.Защо манипулирате така тънко хората?
Този капан бе заложен от БСП и ДПС още при приемането на закона за референдумите с ясното съзнание, че ще е сигурна спирачка пред всяко добро намерение, противоречащо на официалната политика.
- Но затова пък Но пък защо от ГЕРБ не промениха законът, когато бяха на власт?
30 Май 2013 02:25
Но пък защо от ГЕРБ не промениха законът, когато бяха на власт?


Защото юридическите корифеи на герп са прасеподобни рабфаковци от Монтана, Плевен, Дулово и най-паче - ВИФ в лицето на недоразумението Цецооууу, настоящ клиент на Прокуратурата на РБ.
30 Май 2013 02:36
Галя,
Този референдум е добър повод да се замислим за референдумите, за демокрацията и най-вече за сферата/обсега в която населението може да влияе.
Много по-важен е въпроса: защо трябваше да ги унищожаваме тези ракети?
Какви са документите, които правителствата „ни” подписаха?
Какви са тайните клаузи за влизането ни в НАТО?
Защо ни третират като държава загубила война и народ, извършил престъпления с/у света?
Защо нямаме право на армия, икономика и бъдеще?
Вие, журналистите сте слаломисти – сръчно иабягвате важните неща, а ревете „ади бе, хора, няма ли някой да направи нещо?”.
Каква е ролята на журналистиката у нас? Да пропагандира достиженията на запада, да бута прореса на самоасимилацията, ликвидирането на българските ценности, да прави хората да се чувстват виновни за това, което става без да имат възможност да променят нещата из основи.
Сериозно ли говориш, че циганите и напусналите страната са виновни за ниската активност?
ЛЪЖА е нашата демокрация! Нищо повече от шоу, което и да не гледаш пак трябва да си платиш билета. ЛЪЖА е, че правителството или референдумите ще променят нещо. На умрелия и да му умиеш косата с марков шампуан, да го напръскаш с марков парфюм, все му е тая.
Живота започва и свършва от душата на народа! Нея горката, кой не я изнасили, кой не я замърси, само дето тя... много не се дърпа...

30 Май 2013 07:17
Заради несъобразена скорост. Трапища, ями, пък някои се опитват да карат на демократична скорост...
--------------------------------------------
Блогът на Генек
30 Май 2013 08:23
Добър анализ на Галя.
А това
Масата изповядва непукизъм

може да се оспори. По-скоро масите не вярват, че някой ще зачете мнението им и смятат, че гласуването е напразен труд.
30 Май 2013 09:38
Това, че има два неуспешни референдума, не значи че има проблем. Просто трябва повече да се обяснява на хората и да знаят, че нещо зависи от тях.

А и двата референдума не бяха добри като въпроси и като разясняване.

С времето хората ще свикнат.
30 Май 2013 10:17
Хубава статия, Галя!
И много точен анализ. Благодаря!
30 Май 2013 12:46
Като цяло авторката е права, макар че по някои нейни тези може да се спори, доколко са напялно верни.

OtvoriO4i, 02:36 -

И за Дъртия реалист - (убиха вярата на хората, системно и безмилостно, с чалга и грабеж, а без нея - закъде ?)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД