:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кариера

Хилари Клинтън мечтае за Белия дом

Известната адвокатка може да стане първата жена президент на САЩ през 2008 г.
Снимки: РОЙТЕРС
Хилари Клинтън е първата съпруга на президент на САЩ, която има реални шансове да наследи мъжа си на най-отговорния пост и да се превърне в първата жена-президент на Америка. Кандидатурата й се очаква да бъде издигната от Демократическата партия за изборите през 2008 г.

Засега обаче Хилари е сенатор от щата Ню Йорк и има намерение да се кандидатира за мястото и догодина, когато ще се състоят изборите за Сенат.

-----

В последните дни отново се заговори за съпругата на Бил Клинтън заради начина, по който използва урагана "Катрина", за да доизгради имиджа си. В разгара на дебата за мудната реакция на властите и в частност на президента републиканец Джордж Буш, сенатор Хилари Родъм Клинтън се появи на сцената и се представи като говорител на Демократическата партия - най-големия опонент на републиканците. Тя естествено не си спести критиките към бавните и ненавременни реакции на администрацията след природната стихия, разразила се в средата на август в щата Луизиана. Умело, Хилари спечели доста "козове" и се оказва единствената, която може да извлече дивиденти от "Катрина" след около три години, т. е. за президентските избори през 2008 г. Мисис Клинтън участваше в редица тв предавания, като непрекъснато представяше идеята си Федералната агенция за справяне с извънредните ситуации, т. нар. ФЕМА, да върне независимостта си, както и да се създаде комисия, която да разследва защо толкова са се забавили властите след урагана, опустошил Ню Орлиънс.



Дълъг път, изпълнен с препятствия,



извървява бъдещата първа дама на Америка, преди да стигне до Сената на САЩ. Млада и амбициозна, родената в Чикаго през 1947 г. Хилари завършва право в престижния университет Йеил. Постъпва във висшето учебно заведение през 1969 г., където среща и бъдещия си съпруг и бъдещ президент. Оженват се през 1975 г., а началото на политическата кариера на семейството тръгва от Арканзас, където Бил Клинтън е избран за губернатор на щата. Пет години по-късно се ражда и дъщеря им Челси. Съпругата пък се задълбочава над работата си на адвокат, където постига сериозни успехи. Заради кариерата на Бил, тя е принудена да жертва собствената си политическа кариера и го прави.

Хилари навлиза в политиката още преди да се е омъжила. През 1972 г. тя участва в предизборната кампания на Джордж МакГавърн, тогава кандидат за президент от Демократическата партия. Оттук тя черпи безценен опит и за кампаниите на съпруга си, доста години по-късно. Тя активно участваше и в кампанията на основния конкурент на Джордж Буш на миналите президентски избори - демократа Джон Кери. Бил и Хилари често присъстваха на митингите му и призоваваха избирателите да се доверят на кандидата на Демократическата партия.

Много нахъсена и умна адвокатка, тя винаги е искала да остави в политиката и своя следа. Сега е най-подходящият момент за това и естествено тя ще се възползва. Както винаги ще употреби до край всяка възможност, която се открива пред нея.

Когато за първи път влиза в Белия дом със съпруга си Бил Клинтън през 1993 г., Хилари е представена като истински политически партньор. Но този личен и политически асистент е поставен пред истинско изпитание с избухването на скандала "Моника Люински", който едва не накара Клинтън да напусне поста си. Унизена от съпруга си, будеща съжаление в очите на целия свят, Хилари се оказа изключително силна жена - дори прекалено силна, за да се хареса на избирателите, които я определиха като студена и пресметлива.

След като Бил Клинтън печели изборите през 1992 г., той възлага на съпругата си да се занимава с реформите в здравната система, които трябва да осигурят застраховки на всички американци. Републиканците и медицинската индустрия обаче критикуваха схемата, разработена от нейния екип, и



планираните от мисис Клинтън реформи



не успяват да получат подкрепата на Конгреса. Неуспехът я кара да се оттегли от публичния живот, но това се оказва временно. През 1994 г. Хилари и Бил Клинтън са разследвани по имотна афера "Уайтуотър". Президентската двойка беше обвинена за нарушения в сделки със земя в щата Арканзас. Разследването срещу тях беше приключено, след като прокурорът по делото обяви, че няма достатъчно доказателства за извършени закононарушения.

Повратната точка в личния и политическия й живот настъпва през август 1998 г., когато президентът признава публично за връзката си със стажантката в Белия дом Моника Люински. В интервю за списание "Тайм" Хилари отрича, че е подкрепила мъжа си, за да получи лична политическа изгода от това. "Проблеми има във всяко семейство, но не можеш да зарежеш човека, когото обичаш - обяснява тя пред изданието. - Трябва да му окажеш помощ." Самият Бил пред медиите се разкайва, искрено съжалява и публично се извинява на семейството си. Независимо от срама, който Хилари и дъщеря им Челси изживяват, фамилията не се разпада, а дори обратното - създава впечатление на сплотено и задружно семейство. В интервю за вестник "Таймс" Бетси Райт, бивша шефка на екипа на Клинтън в Арканзас, казва "Този мъж ще излъже и ще се самоубие, преди да й позволи да го напусне.".

Клюките не подминават и личния живот на Хилари Клинтън. Книга, разказваща за нея, разкрива, че тя е имала любовна афера с Винс Фостър, адвокат от Литъл Рок, който се присъединява към семейството в Белия дом, преди да се самоубие през 1995 г. Тя запазва гробно мълчание и категорично отказва да коментира книгата.

Хилари Клинтън е родена под щастлива звезда и тя самата оценява този факт подобаващо. Когато г-жа Клинтън обяви, че ще се кандидатира за сенатор от Ню Йорк, тя се изправи срещу харизматичната фигура на кмета на града Рудолф Джулиани. Битката се очертаваше като много тежка, а критиката описваше Хилари като "авантюристка", издигната за кандидат, без да има връзки с Ню Йорк. Тя се оказва късметлийка, тъй като Джулиани се оттегли от надпреварата заради заболяване. Преди да се кандидатира за сенатор от Ню Йорк, бившата първа дама беше изявен фен на баскетболния отбор от родния й град - "Чикаго булс", след това обаче започна да подкрепя "Ню Йорк Янкис".

Късметът обаче съвсем не я съпътства и в личния й живот. Забежките на съпруга й слагат петно върху цялото семейство, но въпреки това



Хилари успява да се въздържи



и да запази целостта на фамилията.

Критиците й също не са малко. Един от тях е и журналистът Едуард Клайн, автор на книгата "Истината за Хилари". В нея той я представя като безпощадна и амбициозна жена, която няма да се спре пред нищо, за да стане президент като мъжа си.

Самата Хилари издаде през 2003 г. своята мемоарна книга "Живата история", в която детайлно разказва за живота си. Интересът към нея се оказва огромен по целия свят и само за финансовата 2004 г. госпожа Клинтън отчита в данъчната си декларация над 2 млн. долара приходи от авторски права.

Хилари Клинтън напълно се отдава на това, което прави, и преумората й изигра лоша шега преди време. Тя припадна, докато произнасяше реч в Бъфало, щата Ню Йорк. Първоначалната причина уж беше грип, но впоследствие се оказа, че са й се струпали прекалено много ангажименти.

Новото предизвикателство пред нея е президентският пост, дали ще успее да изкачи и най-високото стъпало в кариерата си - предстои да видим.
 
С майка си Дороти Родъм.
 
Хилари Клинтън в различни нюанси на задоволство.
 
Хилари Клинтън с Опра Уинфри.
1316
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД