:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Накъде

Изборите за "Стар брадър"

Съществува риск изборите за стопанин на София да заприличат на SMS-гласуване за любимец от политическата къща
СНИМКА: БГНЕС
Политиката е занятие лидерско - дори когато се свени да го признае. Парламентарната демокрация и пропорционалната избирателна система са обичайната превенция срещу диктатура, авторитаризъм и прочее ексцесии. Почти всяко травмирано посттоталитарно общество залага на тези два стожера (Италия след Мусолини, следвоенна Франция, България след 89-а). Но тъкмо тази хранителна среда множи политическото блато, захранва партийното интересчийство, размива личната отговорност на политиците. До момента, в който гражданството се отвръща от партиите и отново инстинктивно търси личности - кога истински, кога илюзорни лидери. От няколко години у нас се множат лидерските партии и коалиции: ДСБ на Костов, "Атака" на Сидеров, ССД на Софиянски и разбира се, царското НДСВ.

Задаващите се частични местни избори навярно ще са предсмъртният вик на пропорционалната избирателна система. Агонията й започна още на парламентарния вот, който разби и последните илюзии на старите партии, че статуквото може да се запази. Невероятният пробив на популистката "Атака" и отливът от класическата левица и десница показаха, че системата куца.

Тези избори показаха до каква степен петнайсетгодишните партийни боричкания и пълната безнаказаност на политическия елит са опротивели на хората. Колко ненавистни са им партиите и лицата, олицетворяващи дългия и мъчителен преход от тоталитарната предвидимост към псевдодемократичния хаос.

На предстоящите частични местни избори партиите са принудени да закачат одрипавялото си реноме за популярността на изявени личности.

Бойко Борисов пръв издигна антипартийността си в кредо и това неизбежно ще привлече симпатиите на многолюдното войнство разочаровани бивши симпатизанти на всички партии. Да удариш кроше на натрапника, който задява жена ти, днес е по-ярка програма от коя да е брошурка с проценти и диаграми.

Кандидатурата на харизматичния Борисов внесе объркване в партийните централи. С включването си в надпреварата той превърна технократите в безличен миманс. От списъците с партийни номинации автоматично отпаднаха анонимните, па макар и експертни кандидати.

Затова БСП заложи на Татяна Дончева, изобразена на предизборния си плакат през юни с мухобойка в ръка. На генерала-Батман левите противопоставиха Круела де Вил от Трявна (треперете, помияри!).

И така: мажоритарни или мажоретни избори?

Съществува риск изборите за грижлив стопанин и мениджър на София да заприличат на SMS-гласуване за любим участник в "Стар брадър". Изходът от съревнованието ще зависи от личния чар, усмивката и медийния успех, а не от експертните решения за градоустройството, боклука, помиярите и дупките. Затова и дебатът засега е твърде абстрактен. И Борисов, и Дончева упорито отказват да се впримчат в конкретните проблеми на столицата. Единият обещава "ГЕНЕРАЛна промяна", другият - стратегическо планиране, каквото и да значи това.

На този фон по-невзрачни управленци и финансисти като Минко Герджиков и Светослав Гаврийски, които говорят за балиране на отпадъци, сметища, бюджетно разпределение и проценти, трудно ще се преборят за гласовете на софиянци.

Отсега е видно, че личната харизма, а не проектът ще определи победителя. Но колко сигурна гаранция могат да са личностите сами по себе си?

Да си спомним, че нито генералът надмогна системата в МВР, нито Дончева с нещо промени БСП. Дефектът е структурен и личностите - истински или мними - едва ли ще променят хода на кервана.
 
Колкото и изборът на Татяна Дончева да прилича на адекватен отговор на БСП на Бойко Борисов, за разлика от него тя е играла повече роли. Интересно дали ще промени стратегията си, ако в състезанието се намеси и Милен Велчев.
6
2231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
30 Септември 2005 01:00
"Пропорционална Избирателна Система" е, по-скоро, Евфемизъм- целящ да СКРИЕ, може би, че системата е, преди всичко, ПАРТИЙНА, дори и когато би трябвало да е чисто ЛИЧНОСТТА!
/:/ "...Отсега е видно, че личната харизма, а не проектът ще определи победителя. Но колко сигурна гаранция могат да са личностите сами по себе си?"
.......
А какво се случи с кметстването досега на тези, които имаха ПРЕДизборен "ПРОЕКТ" ?!
ВСЕКИ може да се сдобие с Проект/да поръча на специалисти да му изготвят/, но се искат ЛИЧНИ качества, за да УСТОИ на Проекта и на противниците на Проекта, както и на съпътсващите Властта СЪБЛАЗНИ!!!
Кметът на София ще се казва... БОЙКО БОРИСОВ!!!
КАЗАХ!

30 Септември 2005 02:06
Единствено Б.Борисов отговара на всички условия и тои требва да да буде кмет на София.
30 Септември 2005 10:03
Мисля че Бойко Борисов ще се издъни яко на тези избори. Личните рейтинги не значат много, когато стане думи за избор. Нагласите се променят толкова бързо и от толкова малки работи, че ми се струва че колкото по-малко се показва по времена предизборната кампания толкова ще е по-добре за него, но не ми се вярва да действа така.
30 Септември 2005 10:23
След като при демокрацията партиите не могат да се забранят, иде време партиите да се отлюспят от политическия живот.

На мен ми писна, а на вас?!?
Не стана ли ясно, че пътя, по който сме поели, е погрешен и докога ще вървим по път, отдалечаващ ни от целта?
30 Септември 2005 13:00
Коя цел Kaily ?
30 Септември 2005 13:11
Постна работа. Ша пиша една тройка, с много уговорки и ша има да вземам.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД