:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Особен поглед

Сложното съжителство на капитализма и демокрацията

Японците и германците показаха странно отношение към проблемите си - те смятаха, че могат да оправят сметката без кръчмаря
РОЙТЕРС
Неотдавнашните избори в Германия и Япония заслужават повече внимание, защото илюстрират трудните отношения между капитализма и демокрацията. Капитализмът процъфтява на основата на промяната - вдъхновява нови технологии, продукти и възможности за печалби. Демокрацията пък се съпротивлява на промяната - тя създава силни общности с вкус към статуквото.

Капитализмът (имайки предвид икономическата система, основана върху пазара и частната собственост) и демокрацията се нуждаят един от друг. Едната страна генерира повишаващия се стандарт на живот, другата смекчава несправедливостите на капитализма и обединява обществената подкрепа. Тази взаимозависимост обаче крие рискове, защото ако се прекалява с прерогативите на демокрацията, се задушава капитализмът.

Как да се регулират тези отношения - това бе основната тема на изборите и в Германия, и в Япония. Както добре се знае, икономиките на тези страни забавят развитието си. От 1997 г. годишният им икономически ръст се движи средно около 1 процент, което е почти една трета от този на САЩ.

В сравнение с края на 80-те години безработицата в Япония се е удвоила. В Германия тя скочи с около 10 процента за десетилетие. Предизборните кампании бяха фокусирани върху тези проблеми.

Избирателите обаче достигнаха до противоположни изводи. Японците дариха с повторен триумф премиера Джуничиро Коидзуми, който



превърна изборите в тест за икономическата си платформа



За разлика от тях германските избиратели бяха по-свенливи. Предизборната мъдрост гласеше, че канцлерът социалдемократ Герхард Шрьодер ще изгуби решително от християндемократката Ангела Меркел, която проповядва агресивна икономическа реформа. В крайна сметка двете партии финишираха почти наравно. Не е ясно кой ще оглави следващото правителство.

Перспективите за икономическо обновление и в двете страни остават мъгляви. Прокламирането на икономическа реформа и провеждането й са две съвсем различни неща. В Япония Коидзуми се обяви за реформа на Японските пощи, които не са просто пощенска служба, а най-голямата банка в света, която държи като депозит около 30 процента от спестяванията на японските домакинства. Според Ричард Кац, редактор в The Oriental Economist Report, проблемът е, че голяма част от тези пари се губят. Защото се превръщат в емитирани от правителството ценни книжа, с които често се финансират спорни обществени проекти - мостове за никъде и павиране на речни дъна.

Коидзуми иска да приватизира пощенски спестявания и да я превърне в печеливша компания. Така ще се привлекат по-продуктивни инвестиции и ще се стимулира икономиката. Независимо от това как звучи този проект, той съвсем не е икономическа панацея. Кац споменава някои от тях: първо - реформата на Коидзуми ще трае поне десетилетие, второ - приватизираните пощи също могат да задълбаят в големи проблеми (според Кац това частично може да се реши, като се забранят новите депозити) и трето - Япония има много други проблеми - слаба вътрешна конкуренция, застаряващо общество, намаляващи чужди инвестиции.

За изоставането на Германия също има много причини. В едно изследване политологът от Американския университет Стивън Силвия пише: "Правителственият дял в икономиката на Германия е прекалено голям и потиска продуктивната икономическа активност. Цената на наемането на хората на работа, в частност разходите извън фонд работна заплата, стана прекалено висока. Правителствените регулации пречат на конкуренцията." Шрьодер направи някои промени. Съкрати щедрите обезщетения за безработица, които правеха самата безработица привлекателна. Меркел предложи смекчаване на ограниченията за уволняване на работна ръка, които карат работодателите да се въздържат от наемане на нови служители, и поиска облекчения на колективните трудови договори.

Слабите икономики на Япония и Германия отчасти



обясняват несиметричната природа на световния икономически растеж,



който до голяма степен зависи от постоянно увеличаващите се американски търговски дефицити. От 2000 до 2004 г. икономическата експанзия в Германия се дължеше на увеличения износ, японската икономика също се развиваше едностранчиво. Мнозина икономисти смятат тази ситуация за нестабилна и водеща до риск от глобална рецесия. Би било по-здравословно, ако японската и германската икономики са по-силни.

Тук има и полезен политически урок. Успешната демокрация дава на хората шанса да защитят интересите си и начина си на живот. Но когато тези защитни действия се опитат да отрекат неотменните икономически реалности, те се превръщат в самоунищожение. Въпреки това е трудно да се настроим към променящата се реалност, защото промените засягат избирателни общности, облагодетелствани от статуквото. Американците имат толкова сложна данъчна система, защото мощни общности защитават спорните си данъчни преференции и облекчения. Американският бюджетен дефицит си стои, защото комбинацията от намаление в харчовете и увеличение на данъците предизвиква коалицията на гневните.

Японците и германците показаха странно отношение към проблемите си - те смятаха, че могат да оправят сметката без кръчмаря. И сгрешиха.
 
---
30
1287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
30 Септември 2005 08:01
Много добър анализ - научно-популярно четиво за първоначално ограмотяване на правоверни марксисти.
30 Септември 2005 08:05
Крю , даже не го и четох !
30 Септември 2005 08:59
Я, нещо нервничат от империята? Даже и пръст заплашително размахват на немците. Че и за "кръчмар" (говорител на корпорациите) вече се обявиха. Въпреки, че Даймлер Бенц май стана Даймлер-Крайслер и Сони май поизкупи пък Холивуд. А не обратно. Но едно е ясно: народите започват да пречат на капитала. Такава май е била и ситуацията около 1900-1915. Като гледам - и у нас всички пречим на божидарданевците и братвасилевсите.
30 Септември 2005 09:42
Очаквах реванша на ретросилите при това правителство, за съжаление надминаха всичко, щом си слаб в главата, залагаш на сила. Реставрират ДС, е, да ни са честити милиционерските демокрация и капитализъмът, Ууууууура
30 Септември 2005 09:47
Пейчо а какво пееха сите га беше царо преди 3 месеца сещаш ли се или да им търсим на сите постингите ????
А сега мълчат като *утки у нови гащи !
30 Септември 2005 09:56
И в Нюзуик можели да пишат плява.
30 Септември 2005 10:05
Кратко, ясно и....глупаво заглавие!
Демокрация и пазарна економика вървят ръка за ръка!
Само степента на държавна намеса(данъци) ги малко нюансира!
А що е капитализъм?!
Тази малкозначаща(марксическа) дефиниця само тъпите комуняги глозгат до безкраиност.
30 Септември 2005 10:13
Ако Германия и Япония реализират по-високи растежи, това ще оправи донякъде проблемите и на САЩ, тъй като по-високото потребление автоматично означава и по-висок внос и съответно по-висок износ на американски стоки. Това от своя страна ще засили долара и вече в US няма да се притесняват, че еврото може да измести доста бързо долара като световна резервна валута. Така рискът за американската финансова система става доста по-малък, което пък ще започне да привлича и частни финансови инвестиции към техните капиталови пазари, и всичко ще започне да се движи отново по сценария от 90те години.
30 Септември 2005 10:19
тц, тц, тц....

Редактирано от - mochko на 14/11/2005 г/ 17:05:51

30 Септември 2005 10:48
Nesnaecht, илюзии немам, и това е лошо, тея не искат и не могат друго, милиционерски менталитет..... Milicionerism vs Capitalism @ Democracy Натиснете тук

Редактирано от - Пейчо Пеев на 30/9/2005 г/ 11:09:51

30 Септември 2005 11:41
Странно защо поставят Германия и Япония в един кюп.
Все пак на изборите японците гласуваха категорично за реформи...
30 Септември 2005 13:07
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 30/9/2005 г/ 13:19:45

30 Септември 2005 13:42
А някои твърдят- а и примерите го доказват!- че на Капиталът му е най-добре, когато НЯМА Демокрация: Чили на ген. Пиночет, Гърция на Полковниците, Турция на ген. Еврен, Германия на Хитлер, България на Борис Трети/1934 и сл./ и т.н. . А, защо НЕ, и Китай СЕГА?!?

Редактирано от - paragraph39 на 30/9/2005 г/ 13:44:17

30 Септември 2005 15:25
""Особен поглед""
"Сложното съжителство на капитализма и демокрацията"
Тука мисълта на човек се раздвоява :-) капитализмът и демокрацията. Две отделни неща ли са. (не е въпрос; -)
Господин Сп. Нюзюик се е престарал с противоречията си, но сигурно го е направил нарочно. С надежда, че те ще бъдат забелязани. :-))))
Аз искренно се нагявам, че съмият Господин(Сп. нюзюик, ги е забелязал Сам*)
*чичо Сам :-))))
Общо взето- пълна Реконтра...
30 Септември 2005 15:35
Параграфе, бъркаш - според мене на капитала му е много по-добре дето има демокрация, като САЩ, Британия, Швейцария. Ела да видиш по Пето авеню как му е добре. Даже Ленин ви учеше преди сто години, че колкото по-широка била "буржоазната" демокрация, толкоз по-безсрамно господствал капитала - припомни си. (Че фашизма бил диктатура на наиболее реакционнъйх слоев финансовой буржуазии е Сталинова измишльотина.) Ленин не разбирал, че като има демокрация всеки, който е организиран и има нещо в главата, може да оказва достатъчно влияние.
30 Септември 2005 15:37
Бисер Нумбер УнО:
""Демокрацията пък се съпротивлява на промяната - тя създава силни общности с вкус към статуквото.""

______________________
ми кой го е писал тоя чудесен анализ, ше ма уморите от смех...

Редактирано от - Perkoles на 30/9/2005 г/ 15:40:26

30 Септември 2005 16:12
Да имаме зора на германците и японците ние българете, ама не!
Плоска статийка. Простовата...
Они, горните народи, искат повече от себе си и ще го постигнат. САЩ искат от другите и скоро ще видят Средния Пръст! Китай ще се реформира, Индия ще расте, oil-а още малко ще си вее байряка, а ние българете ще гълтаме пушилека на фъшкийте си, докато и те свършат. После няма да ни има. Тук ще се настанят европейци с тъмни черти, миришещи на лой и пръчовина...
А може и ние, българете, да сме тук Уредени и Доволни, но пак ще сме с по-тъмни черти, миришещи на лой и пръчовина!...
30 Септември 2005 17:47
За тези, на които Партията завеща Капитала, нема проблеми.
Риват тези, на които тя завеща само Манифеста.
30 Септември 2005 18:26
Те зад щита
Ний под меча
30 Септември 2005 19:13
Капитал и демокрация - дрън, дрън..И какво и е демократичното на тая демокрация? Това, че на определен брой години се провеждат избори, които да определят следващия овластен диктатор, който по правило игнорира желанията и нуждите на "демоса" до следващите избори и единственото, с което се занимава е да краде и богатее? Това е лицето на любимата ви демокрация, неуважаеми демократи! И какво беше лошото(и за кого) в диктатурата на пролетариата? Много пъти досега питах "големите демократи" да ми обяснят разликата между демокрация и диктатура на мнозинството над малцинството(от идеологията на комунизма), ма те не се нафащат, щото от това нищо не мое се открадне! И най ги е страх от референдуми! Как мислите, какъв ще е резултатът от един референдум да се отнеме ли имуществото на "приватизаторите ", поделили си България. Познахте...
30 Септември 2005 19:35
Т_Живков, не те заяждам, всеки с мнението си, но фактологически системата ни беше с пожизнени диктатори
30 Септември 2005 19:51
А имаш ли някаква представа каква е фактологически системата сега в страни, където теоретически има "демокрация"? Ще отговоря вместо теб - нямаш и няма как да имаш, защото от съображения за национална сигурност тези въпроси са дълбоко засекретени..
30 Септември 2005 20:08
Anacephal, не те разбрах, наистина Искал съм цял живот честна игра по правилата, пълен джоб и магазини и всекиму неговото
30 Септември 2005 20:34

Пейчо здравей.
.
Смеем се още, защото в началото си помислих, че тази статуя я е писал един наш прочут форумец. В нея има толкова много бисери на квадратен сантиметър, че... просто няма начин да не извадя няколко:
"Тази взаимозависимост обаче крие рискове, защото ако се прекалява с прерогативите на демокрацията, се задушава капитализмът." Явно в Ирак се задушава капитализмът :-)))
"Япония има много други проблеми - слаба вътрешна конкуренция, застаряващо общество, намаляващи чужди инвестиции." "За изоставането на Германия също има много причини." там няма тези проблеми, а онова що бил написал политологът от америка -Стивън Силвия, който явно също е безработен, но не го знае, но се вижда, че не скучае.
"От 2000 до 2004 г. икономическата експанзия в Германия се дължеше на увеличения износ, японската икономика също се развиваше едностранчиво."
Това си е направо про.блясък, :-)))
"Американският бюджетен дефицит си стои, защото комбинацията от намаление в харчовете и увеличение на данъците предизвиква коалицията на гневните." Гледам го бушлето как се старае всячески да намалява харчовете, ама тия, от "коалиция на гневните", дето се "съпротивляват на промяната" не-та не. Не искат... трябва да им се балансира демокрацията, много им е!
"Японците и германците показаха странно отношение към проблемите си - те смятаха, че могат да оправят сметката без кръчмаря."
Ето го ключето от катинаря:
За всичко е виновен кръчмаря
Цялата демокрация/икономика се води на кръчмарско ниво, където и да е. Хаиде, наздраве и ела сипи по още едно малко и неразредено, кръчмарю. Стига си философствал, преди да сме изпукали от смех :-)))
.
"И сгрешиха."
(Да! чудесно е за завършек. Категорически, някак си :-)))
Сметката, моля! (и да не Над.писваш по много, както миналия път; -))
30 Септември 2005 21:06
Perkoles, здраво, пък одеве на панаира беха левскарите, исках да им кажа браво амо голема навалица се заформи, едно 500 човека най-малко им искаха автографи, не можеш и да приближиш, и да ти разправям искали Оксер да преиграват мача, да ама ние, твърдо
30 Септември 2005 21:37
Е, може да се преиграе мача, но някоя друга година ; -)
30 Септември 2005 21:58
Perkoles, Оксер имаха контузени, надяват се за нов мач да ги възстановят, но на Герена ние тревата вече я опасохме....
30 Септември 2005 22:29
Тук има и полезен политически урок. Успешната демокрация дава на хората шанса да защитят интересите си и начина си на живот. Но когато тези защитни действия се опитат да отрекат неотменните икономически реалности, те се превръщат в самоунищожение.


"Неотменните икономически реалности" ги имаше и през 80-те, когато германците и японците имаха успешни икономики и демокрации (ако японското може да се нарече демокрация, с император и с несменяем бюрократичен апарат).
Според мен новите поколения са по кекави от поколенията, които построиха тези икономики след Втората световна война. Тъй че колкото и пощи да привтизират, едва ли ще се оправят.
30 Септември 2005 22:54
Единственият начин е "Неотменните икономически реалности" да се самоунищожът. :-))
"От 2000 до 2004 г. икономическата експанзия в Германия се дължеше на увеличения износ, .." (т.е. забележете, след обединението на Германия. т.е. след, като ДДР и другите соц. страни... ама какво да ви говоря..., че кои не е бил на екскурзия за кола)
.
"Перспективите за икономическо обновление и в двете страни остават мъгляви."
То, не че другаде е ясно... (какво става с евро-конституцията. Китай, Сев. Кореа, Иран... ако знаете какво сте натворили, Несменяемии, ще трябва да си направите сепуко или да се застреляте. )
30 Септември 2005 23:19
Аре не пугай нам!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД