:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Стоян Янев: Който не може да направи нищо, дава акъл

Визуална заблуда е, че Околовръстното е гъсто застроено. Там няма незаконно строителство, твърди главният архитект на София
Снимка: Николай Дончев
ВИЗИТКА

Стоян Янев е роден в София през 1946 г. Завършил е ВИАС през 1969 г. Работил е 10 г. в Института за паметници на културата, 11 г. в "Софпроект". 4 г. е бил съветник на министъра по градското развитие в Етиопия. След това е бил председател на Столичното дружество на архитектите. От 1992 г. е началник на Управлението по архитектура и градоустройство към Столична община, от 1996 г. е главен архитект на София.



- Арх. Янев, как ще изглежда София след 10 г., ако се запази този темп на строителството?

- Този темп на строителството може би няма да се запази, но ще се увеличи общественото строителство в центъра, реновирането на сградите в идеалния център, строителството на индивидуални жилищни сгради в някои части на града като северните населени места. Ще има голям бум на чисто производство, като се подмени остарялата производствена база с нови екологично чисти производства. Предполагам, че ще се създадат няколко големи центъра на производствена, търговска и разтоварна дейност, свързана с изграждането на международните транспортни коридори 4, 8 и 10, които ще дадат европейското трасе между Европа и Азия, минаващо през София, и ще привлекат огромни чужди инвестиции.

- Т.е. строителството не само няма да намалее, но и ще се увеличи?

- Ще намалее като обем, но като качество ще се повиши.

- Къде в центъра има място за още строителство?

- Не става въпрос да се строи повече, а за обновяване. Центърът е с доста овехтял сграден фонд. Този процес започна на места с реконструкция на старите сгради, тяхното доизграждане, осъвременяване и запазване за бъдещето. Свидетели сме на един друг процес, който е планиран в общия градоустройствен план и е много естествен за града - изграждането на районни или градски подцентрове, както е бизнеспаркът в "Младост" 4. Подобен център се реализира и в "Люлин". Подобни центрове ще бъдат изграждани и по бул. "Сливница" преди и след Околовръстния път.

- Кога парламентът ще приеме Общия градоустройствен план (ОГП) на София?

- Той на практика е приет, но законът за неговото прилагане не е приет. Тъй като планът е правен преди промените в закона за устройство на територията (ЗУТ), засягащи строителството в зелени площи, този парламент трябва да направи някои изменения.

- Като се приеме законът за ОГП, доколко ще може да се променят подробните устройствени планове?

- Те и сега може да се променят, но се спазват параметрите на застрояване. След приемането му ще могат да се променят, ако не пречат и не противоречат на изискванията на ОГП.

- Има обвинения, че приемането на ОГП се бави точно за да се правят подобни частични изменения на подробните планове.

- Аз все пак съм на официален пост, не бих искал да дам такова изявление. Но презумпция за такова нещо съществува, не е невъзможно. Макар че в момента имаме правилник за приложение на ОГП, който е също толкова рестриктивен и недопустим за променяне, както и проектът за ОГП.

- Нали подчинената ви дирекция "Архитектура и градоустройство" одобрява частичните изменения на подробните планове?

- Те никога не противоречат на общия устройствен план. В момента действащ е правилникът за прилагане на ОГП, одобрен от МС преди 4-5 г. Той има силата на общ устройствен план, ние не сме без план.

- Как се преценява, че предназначението на дадена територия трябва да се измени?

- Предназначението на една площ или квартал може да бъде променено по искане на собственика. Например той може да поиска да не е за жилищна сграда, а за офиссграда, като се спазват параметрите на застрояване. Това е допустимо. Но не може да се направи от зелена площ жилищна площ.

- Може ли да се промени предназначението на една улица в нещо друго например?

- Може, ако е частна собственост. По план може да е било улица, но никога да не е бил отчужден теренът и да не е реализирана като улица. Тогава може да се промени планът.

- А ако аз съм си купила съседен имот и знам, че там ще има улица, а се оказва, че няма?

- Трябва този терен да има достъп до друга улица, не е възможно да няма.

- Ако теренът е частен, но е отреден за озеленяване, може ли да се промени предназначението?

- Не, от година и половина не се допускат такива промени.

- Няма такива случаи?

- Има, но те се решават от общинския съвет. В миналото се разрешаваха само от нас, извън паркове и градини. Ако е терен между 6 сгради, който е отреден за озеленяване, ние можехме да променим предназначението. Това се правеше по закона за реституцията.

- След като е единственото зелено петно между 6 сгради, не е ли по-логично да се остави градинка?

- Да, но вече е частна собственост. Аз съм съден няколко пъти за постоянния ми отказ да се допусне устройствена процедура на терена пред парк-хотел "Москва". Този имот е възстановен през съда. Собствениците искат да допуснем устройствена процедура, аз им отказвам, защото е зелена площ. Те имаха пълно право и ме осъдиха и аз още не съм я допуснал. Такива случаи има много. Собствениците имат права, които трябва да им се отнемат по закон. По закона за възстановяване на земеделски земи в комплексите се връщаха терени под улици, под блокове.

- На това ли се дължи и проблемът с твърде гъстото строителство? Сградите вече почти са залепени една за друга.

- Има наредба, която постановява какви трябва да са отстоянията между сградите.

- Не мога да повярвам, че тя се спазва в някои квартали като "Лозенец" например.

- Става въпрос за плътност, интензивност на застрояване и жилищна зона с определени височини, които са предвидени в устройствените планове.

- Може ли от зона с по-ниска плътност на застрояване да се направи по-висока?

- Ако отговаря на общия устройствен план, да.

- А ако аз имам разрешение да построя 5-етажна сграда, но вдигна 7-етажна, кой трябва да ме проконтролира и санкционира?

- Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК). Районните служби и нашата дирекция за строителен контрол само правят констативни актове и заключения. Законът не допуска узаконяване на такива сгради, трябва да бъдат съборени.

- Колко фирми или граждани са санкционирани за подобни нарушения?

- Не мога да ви кажа, това го прави ДНСК. Но не са малко.

- Плащат ли глоби?

- Естествено.

- Къде отиват тези пари?

- В държавата, не в общината. Когато става въпрос за частни къщи обаче, например пристрояване или надстрояване, или преустройство на магазин, процедурите трябва да се опростят. Всеки собственик трябва да мине освен през цедката на устройствените процедури, и през всички инженерни учреждения - пожарна, топлофикация, ХЕИ, над 10. Само за промяна на един магазин в нещо друго му трябват над 60 документа. Дори при смяната на фирмата се искат нови документи. Това не е нормално.

- Това не е ли предпоставка за корупция?

- Естествено.

- Тя засяга всички институции?

- Абсолютно всички.

- Включително и вашата?

- Да, естествено.

- Има ли уволнени за корупция във вашата дирекция?

- Да.

- За какво?

- За умишлено усложняване или забавяне на определени проекти с цел искане на пари.

- Има ли установени случаи на вече взети пари?

- Ние не сме полицейска служба, за да правим тези разследвания. Но имаше писмени оплаквания, които са дадени в прокуратурата. Бяха хванати и нарушения за подправка на документи, на цели проекти, които също са предадени на прокуратурата.

- Значи са основателни обвиненията, че във вашата дирекция се шири корупция?

- Не мога да ви кажа какви са обвиненията, за да са основателни. Мога да кажа единствено, че нашата служба работи добре. Който има кураж, след един месец ще седне на този стол и ще разбере за какво става дума. Понеже е лесно да се критикува и да се говори, да видим как се прави. А ние ще гледаме и ще критикуваме.

- Смятате да подадете оставка?

- Не съм казал нищо такова. След 1 месец ще има нов кмет, който ще има право да смени екипа си.

- Преди време съветниците от "Гергьовден" поискаха вашата оставка, нарекоха ви символ на корупцията в общината?

- Аз с г-н Любен Дилов съм разговарял много пъти, той пред мен не е твърдял такива неща.

- И вие не смятате да се защитавате срещу такива обвинения?

- Защо да се защитавам? Имайте предвид, че всяка година в тази служба се правят над 300 проверки - от следствените служби, от СДВР, от прокуратурата, финансови ревизии. Да сте чули нещо да е излязло? Има органи, които се занимават професионално с тези неща, да ги оставим на тях. Който не може да направи нещо, дава акъл.

- Има ли възможност да се разшири Околовръстното, при положение че от двете му страни има гъсто застрояване?

- Защо си мислите, че има застрояване?

- Защото го виждам.

- Защото не сте наясно какъв е планът. Има възможност. Правени са 2 проверки от ДНСК досега въз основа на сигнали в пресата. Обходи се цялото трасе. Беше установено 1 незаконно строителство по времето, когато шеф на ДНСК беше покойната Светлана Гебрева. В момента няма нито едно незаконно строителство. Заблуждението е визуално - понеже повечето строежи се заграждат по имотни граници с огради. Но собствениците са наясно, че по регулация тези огради падат и локалите влизат навътре. Проблемът е, че държавата като собственик на републиканската пътна мрежа не осигури средствата или по-скоро попречи да се осигурят средствата, защото парите ги имаше преди време по международните фондове. След това попречи на общината да вземе кредит от Кувейтския инвестиционен фонд, за да се реализира Южната дъга, която е от жизнено значение за града.

- Борисовата градина ще има ли регулационен план?

- Нека се извадят документите за собственост. Аз не знам защо се вдигна толкова безсмислен шум при първото предложение за такъв план. Той беше базиран на документите за собственост, които имахме тогава. Повдигна се въпросът държавните и общинските терени да не се отделят като отделни парцели, а да останат в общо. Лошото е, че ако останат така, без урегулирани парцели, би трябвало стадион "Българска армия" да бъде разграден. Оградата е незаконна, защото е в общ парцел с останалата част от Борисовата градина. Скандално е обаче друго - стадион "Юнак" е съборен незаконно. Сложена е ограда и "Главболгарстрой" е разрушил стадиона, без да има никакви документи и основания за това.

- Кой е дал разрешение?

- И аз това питам. Уведомили сме държавните институции, прокуратурата и чакаме отговор.
31
3854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
29 Септември 2005 23:44
Обликът на София е показателен за облика на главния й архитект.
30 Септември 2005 00:13
Главният архитект на София е бил съветник министъра на градското развитие на Етиопия. Амбицията му е да направи София да прилича на Адис Абеба.
30 Септември 2005 00:14
Натиснете тук
30 Септември 2005 00:16
Натиснете тук
30 Септември 2005 00:25
Колкото е грозен Симеон Янев - толкова е грозна и София.
Каквото той вижда в огледалото, това иска да вижда и като погледне София - и успява.
30 Септември 2005 01:00
хахахаха, ама тоз алкохолик ли е или така ми се чини бе хора
30 Септември 2005 01:10
Бъра, бъра, празни приказки. Демек, дерзайте братя, ще се строи. И без това вече си играем на Биг брадър със съседите.
30 Септември 2005 01:49
Специални поздрави за всичките му роднини и познати по всички линии. Иначе ние сме си виновни че търпим тоз мухал, дет разказа играта на София
30 Септември 2005 07:32
Не го и дочетох. София и без това си е най.големото ( по размер и население) СЕЛО на държавата... Защо я наричат столица, не знам........
30 Септември 2005 08:39
реновирането на сградите
Що не кажеш "реновиране на билдингите", бе, умник ! Това по-добре ще ти пасва на "професионалния речник", мало@#$ !
30 Септември 2005 08:59
А де де ???
Как искате да имате красива и хубава столица със такъв архитект ??
А журналистката е забравила да го пита как така и кой е разрешил да бутнат къщата музей на архитекта на София по произход Чех(доколкото си спомням) който е направил София СЕГА преди 100 години ??!???
30 Септември 2005 09:16
Защо този субект още не е в затвора???
При този непрекъснато нарастващ строителен хаос в София???
Защо прокуратурата забрави дясната ръка на Мафиянски???
30 Септември 2005 09:29
Може и да е трезвен тоя, но не му личи
30 Септември 2005 09:31
СЕГА не се казва:"Ще скова кочина" , а "Ще реализирам кочина". Тя, кочината София, отдавна е реализирана
30 Септември 2005 09:48
Който не може да направи нищо, дава акъл...
Че е така, таке е. Обаче, както приказката с баницата, виновен е не некадърникът, който дава акъл, а тези (уж кадърни!) които се водят по акъла му...
30 Септември 2005 10:17
Тоя не го ли осъдиха още за разрешенията на дискотека Индиго?
Само това стига, за друго нема питам и статията нема чета.
30 Септември 2005 10:34
http://www.trekearth.com/gallery/Asia/Paki stan/East/Islamabad/photo216727.htm
30 Септември 2005 10:35
Който не може да направи нищо, дава акъл...става чиновник и започва да взема рушвети като основно задължение по служба!
30 Септември 2005 11:28
Една вода ненапита се е изказала, като гледам!
Той никога не е взимал подкупи, никога не са му правени разни услуги за услугите, които той е вършил, никога не се е облажил незаконно!

Мъкаааа!

А София е най- красивата и подредена европейкса столица. Отзад напред!
30 Септември 2005 11:42
Жалко крадливо архитектче,
Хвани се под ръчичка с бившото кметче Чунчо /Мафиянски/ и бавно и леко поеми към панделата.
30 Септември 2005 11:43
"Стоян Янев: Който не може да направи нищо, дава акъл"

Това обяснява защо сме така дашни, когато става въпрос за акъл![/b]

Редактирано от - bot на 30/9/2005 г/ 12:50:16

30 Септември 2005 12:22
тоя требе да бъде гонен с ритници по цялото Околовръсно - три обиколки ...
30 Септември 2005 12:28
Абе, това ***** как има изобщо наглостта да се появява пред публика?

Редактирано от - bot на 30/9/2005 г/ 12:51:01

30 Септември 2005 13:29
На тоя само за физиономия му се полагат барем 3 години в централния софийски
30 Септември 2005 13:31
ПО времето на Ренесанса архитиктите са били одухотворени хора, а сега дух няма само кинти, без отношение за развитието поне за 150 години напред. Жалко!!! В Белгия излизат 12 дипломирани архитекти на година, без право да проектират поне 3 години, в територия България 120 парчета недоучени на 70%. Каква да е столицата при положение, че те не познават улиците в централна градска част и се опитват да "творят" без да се огледат как са го правили старите майстори?
30 Септември 2005 13:47
Абе кирките са много ефтинджос... С отстъпка за 5 броя.
30 Септември 2005 14:23
Стуци Янев трябва спешно и безуговоръчно да се пренеса да живее на ул. майор Векилски.
30 Септември 2005 15:58
С Извинение:
Доктора ми каза: "Ако прочетеш това до края - изписваме те, Перко!"
Да си призная - не можах...,
.
""Визуална заблуда е, че Околовръстното е гъсто застроено. Там няма незаконно строителство, твърди главният архитект на София""
Визуална заблуда!?, М-р Сенко беше по визуалните заблуди. А в днешно време има такива визуални заблуждачи, дето могат да "изчезнат" какво ли не...
.
Едно време ф едно популярно предаване на Б. Чолакова, по време на перестройката(сещаш се) един "архитект"*, бе запитан защо били толкова грозни нашите квартали ("Люлин", "Младост" и как едни прозорци гледали към други в такава близост, че било опасно за жените... а той 'наете ли какво одговори...???
(нема да се сетите :-))
*кавичките са от мене.
30 Септември 2005 16:27
След всички тези ласкави отзиви за изключителната дейност на г-н Стоян Янев като главен архитект на София, не остава нищо друго освен да очакваме оставката му.
30 Септември 2005 18:32
С вид на алкохолизиран клошар
ама от години управлява стотици милиони инвестиции
В духа на казаното от един министър на прехода:
*
"Егати столицата, щом аз съм й главният архитект"
30 Септември 2005 19:31
...той тогава каза, че да, верно било, ама така говориме, щото не разбираме и че,
Знаете ли колко добре изглежда всичко това от въздуха.. :-)))
(въздухарчета, мамини, те :-)))
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД