:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Минало несвършено

Царски му работи

Като министър-председател Симеон Сакскобургготски не си мръдна пръста да върне на България ценен архив на дядо си, който през 60-те г. е дарен временно на САЩ
Снимка:Архив
Нарочно изчаквах с тези редове. Не исках да ги пиша по време на предизборна кампания и избори. За да не излезе,че хвърлям камък по губещия.

През девет земи в десета, на американския континент, почти на брега на Тихия океан в градчето Пало Алто, Калифорния, заслонено от палми се намира зданието на т. нар. Hoover Institution on War, Peace and Revolution. Наречена на името на президента Хърбърт Хувър. Политическата му кариера започва в годините на Първата световна война. Организира американските усилия за подпомагане на бедстващите европейски народи. Справя се много добре и привлича вниманието на пресата (друг е въпросът доколко помощта е безкористна. България например плаща със злато американското зърно, което пристига в черноморските пристанища). Тогава започва да събира документи по историята на войната и революцията в Русия. Колекцията нараства и сега съхранява милиони единици. Сред тях и много важни за нас като българи - документацията на белогвардейската доброволческа армия на генерал Врангел, намерила приют у нас на руската легация в Атина за края на ХIХ - началото на ХХ в. (с много документи за Македония); на висшия руски дипломат Н. Базили, формулирал политиката към България през Първата световна война, та и на плановете при победа на Русия България да бъде разпарчетосана, като западната й част се подели между Сърбия и Румъния, а източната взета от Санкт Петербург, за да си осигури достъп до Проливите и Цариград, обещани му от Антантата.

Там е и архивът - не зная дали целият или само част - на Г. М. Димитров (Гемето), включително машинописен вариант на по-късно публикуваните му спомени. Има и малка колекция от писма на генерал Р. Петров. В едно от тях си обменя дружески закачки, от които девственица би се изчервила, с Ол. Панов, когото само няколко месеца по-късно осъжда на смърт след Русенския бунт от 1887 г.



Ще запитате как тези архиви са се оказали в това тихо кътче



Някои, разбира се, са подарени от наследници. Но най-вече са купени - американците плащат, и то плащат добре и на собственици на колекциите, и на техни близки, и на антиквари.

Та тук има и огромна колекция от документи на Фердинанд Сакс Кобург Гота, княз, а после и цар на родината ни. Интересно е да знаем как са напуснали София. Голяма част вероятно с влака, в който бившият вече цар натоварва най-ценното си имущество, за да напусне държавата, която е опропастил, и да се отправи в изгнание, от което не се завръща. Други навярно са изнесени през годините. Но както и да е. Важното е, че у нас ги няма. А това са безкрайно ценни материали - официални и частни писма на дипломати, не малко от които никога не са попадали или са били изгубени в нашите архиви, лични писма на политици, общественици и обикновени хора, меморандуми, анализи и т.н., и т.н. Те биха ни позволили да хвърлим един по-свеж и непредубеден поглед върху механизма на вземането на решения в Царство България, върху това как са се определяли съдбините на народа ни. От особен интерес е кореспонденцията на Фердинанд с децата му - примери за която почти няма у нас.

Някъде през 60-те години на миналия век младият Симеон Сакс Кобургски решава да се отърве от документацията на дядо си, която задръства мазетата му (доколкото си спомням, ставаше въпрос за петдесетина сандъка). Дарява ги за съхранение и ползване на Хувъровата институция. Решение похвално. Не можем да предположим, че би ги подарил на България, която тогава отстои на светлинни години от представата му за демокрация. В архива достъп до тях биха имали историците. Дарява ги с клауза, че документите трябва да бъдат върнати на България, когато в нея се възцари демокрацията. През изтеклите оттогава години



само шепа българи са могли да работят с колекцията



Далеч е. Скъпо е.

На 20 април 2004 г. ръководители на някои от най-важните исторически институции у нас (Институт за история, Национален исторически музей, Народната библиотека, Македонския научен институт, научните архиви към БАН и Народната библиотека, Исторически факултет на СУ "Св. Климент Охридски") отправихме официално писмо до министър-председателя на Република България господин Симеон Сакскобургготски с молба документите, които засягат дейността на Фердинанд като обществена фигура, като публична личност, като държавен глава, да бъдат върнати на България. Изказвахме и плахата надежда, че като се има предвид, че той самият стои начело на държавната машина, то вероятно би могъл да смята, че у нас се е възцарила демокрацията.

Ни вест, ни кост. В продължение на четири месеца. През август опитах да разбера какво става. В отпуска били, да се обадя по-късно. През септември - няма отговор, по телефона мъгляви обяснения. През октомври - също. Принудих се да заявя в пряк текст, че ще направя въпроса обществено достояние. Разбързаха се. Всъщност кореспонденция с Хувър имало. Препратиха ми писмото. Съвсем професионално. Американците потвърждаваха условието на дарението и предлагаха да започнат преговори, за да се види как ще бъде изпълнено. Реших, че е нормално да изчакам 3 месеца, за да дам възможност да се проведат преговорите.

През февруари 2005 г. опитах да разбера какво става. Наново мълчание. Използвах същата заплаха. Зер и избори идеха. Началникът на кабинета на министър-председателя ми обясни, че имало натоварено специално лице за преговорите. Свързах се с него. Не бе и чувало, че му е възложена подобна отговорност, но съвсем съзнателно се разтича. И наново всичко потъна в блатото на отлагания, разтакавания, липса на отговор и т.н. И така до ден-днешен. Напомням, че г-н Сакскобургготски в качеството си на министър-председател не намери за нужно да натовари някого да отговори на писмото на ръководители на някои от най-важните държавни исторически институции. То и дядо му навремето награждаваше по-често готвачи и началника на конюшнята си, отколкото учени или писатели. И се дивим, че от някои общински служби не снизхождат да ни отговарят. Каква беше поговорката за аромата на рибата?

Преди десет-дванайсет години в "Сотби" в Лондон продадоха на търг колекция от медали и ордени на Фердинанд. Предоставена им от неговия внук. Медали и ордени, чието място е в Националния исторически музей. Защото са му дадени в качеството на български монарх, а не заради личните му достойнства. Тогава по телевизията един уважаван директор на музей, изпълнен с благородно възмущение, отрече новината: "Не сме познавали ние морала на хора, омесени от подобно аристократично тесто, та сме си позволявали да ги петним". Злонамерени инсинуации, с други думи. Да, ама не. Заминаха си ордените към колекционери по цял свят, но не и към България. С други думи, със сватбената рокля на Калина разполагаме. С ордените на Фердинанд обаче не. Нито пък с архива на Фердинанд. Дали пък неговият внук не смята, че в него има нещо особено излагащо династията. Но прикриването и прекрояването на миналото никога не са били добра политика.

Преди две седмици бях на конференция в Португалия. Посетих и ужасно кичозния кралски замък Пеня край Лисабон. Споделих впечатлението си с млада португалка. "Оставете - извинително каза тя, - че това е дело на Кобургите, управлявали Португалия. Какво общо могат те да имат с нея."
86
1542
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
86
 Видими 
30 Септември 2005 01:00
Palasio de Pena в Синтра е прекрасно запазен образец от историята на Португалия и не заслужава сарказъм. А и едва ли някой португалец ще си позволи да се изказва по този начин за един паметник на културата. Хората си имат достойтство, за разлика от нашия комплексар дето плаче за ордени и архиви. И как става така, че тези "лични притежания" са на България, а реципрочно като реши династията да си върне нещо и то си е наше? Не, че това ми е работа.
30 Септември 2005 01:50
Avis, аз не мисля като теб. Трябва да правим разлика между реституция на имоти и притежание на ордени и медали. Наскоро имаше такъв случай и в България - Ж. Живкова "предоставила за една година" дядовите си награди на НИМ. След година ще си ги прибере -ако не ме лъже паметта около 24-30 Кг злато и диаманти. Ти лично мислиш ли, че Т. Живков не е подарил долу-горе същото количество злато и диаманти по света. Аз мисля че Е. Може и повече. И кой плати тия, нека да кажем, 20 Кг злато и диаманти? Фамилията Живкови ли? Едва ли! платеца е целия български народ! Затова собственик на това съкровище трябва да същият този народ.
30 Септември 2005 02:02
Обръщам внимание на следното:


[...П]лановете при победа на Русия [в Първата световна война] България да бъде разпарчетосана, като западната й част се подели между Сърбия и Румъния, а източната взета от Санкт Петербург, за да си осигури достъп до Проливите и Цариград, обещани му от Антантата


Наистина през декември 1916 Англия се съгласила Русия при победа (която вече била доста вероятна) да анексира Цариград с проливите (и очевидно да си осигури и сухопътна връзка до тях), при условие, че даде на Англия свободен достъп до Черно море.


30 Септември 2005 02:03
Лошо добро каквото и да е архиви или както кажете е все тая - то си е тяхно ЛИЧНО , и ще го дадат ако искат и не принадлежи на никого освен на наследниците !
А ти журналиста наследник ли си , и на какво ??? Смятай че знаем за архивите БКП изнесени през задния вход на мавзолея и изгорени ( а те лични ли бяха или народни ????)! А защо не говориш за тях бе майна ????? Ае стига глупости бе . И да има интересно нещо то не е за неговата Царска фамилия а за вас посерковците комуняги ! Дето търсите по всякакъв начин да си затриете следите и да станете отново това което никога няма бъдете БОГАТАШИ !

ПП- А ти като знаеш защо не си направил снимки като шпионин разузнавач и да ни представиш архивите а ????

Редактирано от - nesnaecht на 30/9/2005 г/ 02:25:11

30 Септември 2005 02:07
Автора пише за Пало Алто като някаква затънтена провинция. Всъщност е в Силиконовата долина до Сан Франциско и в него е Станфърд, един от най-добрите университети в САЩ и света.
30 Септември 2005 02:47
Туй за проливите и подялбата ако е верно, дали не трябва да ходим до мавзолея в Москва да целуваме ръка...

За мадридското недоразумение...
А за архива ясно - ще си го искаме по-нататък, там поне е на сигурно място.
30 Септември 2005 02:48
Авторът е прав за Кобургите и подвизите им , две мнения няма...

30 Септември 2005 02:52
Чичо, не се гневи. То журналята са доста скарани по принцип с всякакви науки, та камо ли география.
Те и преди година бяха писали за някакъв инцидент с един дядо дето намачкал сума ти народ в - цитирам - "южнокалифорнийския град Санта Моника" ... ама от къде да знаят хорицата, че това е един от кварталите на Лос Анжелис... И не, че го няма на картите и т.н., ама нали така е по-удобно.
Просто мързел бих казал - един вид по-лесно е да го препишеш и преведеш дословно без много-много да му мислиш.
Та ти си седнал за няк'во си Пало Алто да се кахъриш
30 Септември 2005 03:10
То поне да беше в Пало Алто...

Hoover Institution
Stanford University
Stanford, CA 94305-6010


Бе кой ти гледа. Дай сега да видим лошия Кобург ние тука! Ама-ха, я! У-уу, долу изедника!


Леле, Илчев, какво ли пък требе да наговориш за Баба Яга, дека е допуснАла на Гемето архива се въргаля немил недраг у тези пущинаци.


Ето я страничката с описанията на архивите от Източна Европа. Натиснете тук Много ме накефи унгарския плакат от 92-а.
30 Септември 2005 05:18
Както винаги, Низнайка па е прав-архивът на Монката си е ЛИЧЕН.Както си беха лични и имотите, де си ги "върна".Я винаги съм се прехласвал пред акъла наш-преди век, сред неколко милиона българи, не са могли да намерят некой нов свинарчо кат Ивайло, та са го внесли от чужбина.Преди неколко години, умното българин па се довери на членоразделен старик, а той взе, че "реституира"кво можа.Щото било от тати и дедо останало.
Колко е прав само Орлинчо/де си пасе патките у майка Словакия/, де беше казал, че ум царува, ум подир патките тича.
Нищо ЛИЧНО, Незнайка, гъзолизецо царский...
30 Септември 2005 05:30
Бае Асане
Поне ти не си ли щаслив в тази проклета държава
И Цара пропадна и комунягите ще пропаднат
да не споменавам сините демократи.
Но когато Вие турчините сте в такъв въжод начело са с
веикия Доган защо плачеш бе изрезан?
30 Септември 2005 05:33
Илчев, само като човек ти прочете статията разбира, че в България не е настъпила демокрацията и не се уважава миналото/освен комунистическото/.Та, Симеон правилно се е произнесъл, че ще върне архивите, когато демокрацията настъпи в България.Илчев , ти днес доказа, че все още не му е времето.
30 Септември 2005 05:33
Бай хасане както обикновено ще духаш супата ! Аз питах и теб те питам бе мекере комунистическо по американски тип ???
Смятай че знаем за архивите БКП изнесени през задния вход на мавзолея и изгорени ( а те лични ли бяха или народни ????)! А защо не говориш за тях бе майна ?????


ПП- Теб даже те е страх от присъствието ми тука бе смотльо вързан ! А камо ли ако аз съм на власт ! Има дъ пърдиш зелен фасул та че залееш целия Европейски пазар !

Редактирано от - nesnaecht на 30/9/2005 г/ 05:43:17

30 Септември 2005 05:45
Я не плачем, вожде...Смеем ви се на акъло на таквиз кат теб и Низнайка, де си мислите, че що е синя кръв-все е умно.
На България й требе Левски, вожде, Левски.А не лакеи кат вас, де примирате пред титлата царска.
*
P.S.Може и да прозвучи лицемерно, но . бем ви мамката българска, щом на България й викате "проклета държава".
Проклети да сте таквиз кат тебе, вожде.
30 Септември 2005 05:51
Бай хасане като Ібеш двама как става ???
Единия ти го вкарва в устата , другия в гъза ......
Това ли искаше да кажеш ?????

Редактирано от - nesnaecht на 30/9/2005 г/ 05:51:46

30 Септември 2005 05:52
Oracle, истина е, но в Русия тогава имало и "родници", които искали столицата да се премести в Цариград, па да дадат безродния Петербург и Прибалтика на немците и да си приберат всички православни в Третия Рим, така че варианта със западна България - на Сърбия и Румъния да отпадне - сите заедно в Задунайская. Но с Декрета о мире Русия излязла от войната и с Бресткия мир дала на победителите - сред които България - всичко до Киев.
30 Септември 2005 06:07
На българия и требовало Лески
На Америка? Че Гевара
И докъде ще стигнеме? До бесилото!
На България и требе Форд и Чърчил
На Америка един Сталин
А на турция? Садам Хюсейн
30 Септември 2005 06:10
За извиняваш, Низнайка, но нещо не си добре с нервите.*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума


Редактирано от - bot на 30/9/2005 г/ 10:05:46

30 Септември 2005 06:17
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 30/9/2005 г/ 10:05:59

30 Септември 2005 06:21
Бай Хасан е един достоен тук досега!
30 Септември 2005 06:27
Под тая статия ще пада голяма сеч. Шоуто едвам започва: другарите Тодар и Офренов още не са се изказали ... Незнайко, щом питаш, ще ти кажа: архивте на БКП са в Москва, ще бъдат върнати, когато поне социализмът се върне в България. Вчера Р. Овчаров еднозначно обяви, че завръщането му/на социлизма, а оттам и на архивите/ се отлага. Доволен си?
Впрочем някой знае ли каква е съдбата на ордените на Тодар Живков? За петолъчката на партийния дом няма какво да питам - нея Мангосера(©SultanBg) си я поби на новогодишната си елха в дом Драгалевци /през останалото време я позлва да блести в мазето му/
30 Септември 2005 06:33
Братче Низнайка, най е лесно да се обиждаме.А иначе, казано честно, тез кои са се наложили-не говорят за налагане.За налагане и просперитет говорят слепци кат теб, де най-сетне са прогледнали и те.
Желая ти успех.
30 Септември 2005 06:41
Бай хасание , казах ти че аз съм се наложил (за допълнение още преди 15 години) , и ти плачеш а не аз ?!?!? И пак те питам кога ще почнеш да се жустифицираш или да показваш факти и незнам какво !

За налагане и просперитет говорят слепци кат теб, де най-сетне са прогледнали и те.
Желая ти успех.
30 Септември 2005 07:19
Пак ти го казвам, Низнайка-успех ти желая.Убавото е, че си се наложил на нечий преди има-нема 15 години.Кво ли щеше да е у форумо, ако се беше наложил на туй, същото, преди повечко време.
Устата ти по-голема щеше да бъде, нали приятелю?
Успех.

Редактирано от - Bay Hasan на 30/9/2005 г/ 07:24:12

30 Септември 2005 07:29
Бай хасание , аз ти желая успех . И е нормално един реализиран мъж на 50 да ти каже добра дума ! А като ме стигнеш викай ! Шапка не свалям на никого !
30 Септември 2005 08:26
Дай да му помогнем на Илчев да види архивите, бе дявал да го вземе! Колко му е да сберем парички - редакцията слага едно малко банерче на първа страница, примерно "Да прочетем тайните на Кобурга!". Клицваш връз банерчето и се отваря страницата с донейшъна - виза, мастъркард, тинтири-минтири, пей-пал... Като гледам колко реализиран народ обикаля тъдява, за нула време ще наточим пари за 3-месечна творческа командировка.


Ако това стане, много ще ми е любопитно да чуя какво е видял Илчев под сенките на Хувър тауър.
30 Септември 2005 08:30
оІо , у коя кръчма дай адрес ! Не съм ходил натам !
30 Септември 2005 09:32
"... висшия руски дипломат Н. Базили, формулирал политиката към България през Първата световна война, та и на плановете при победа на Русия България да бъде разпарчетосана, като западната й част се подели между Сърбия и Румъния, а източната взета от Санкт Петербург, за да си осигури достъп до Проливите и Цариград, обещани му от Антантата.

... Фердинанд Сакс Кобург Гота, княз, а после и цар на родината ни ...да напусне държавата, която е опропастил..."

Не мога да разбЕра какво общо има между руските и Антантовски планове за разпарчетосване на България и опропастяването й (от Фердинанд де), та Илчев ги е тургнал в един и същи пасквил.
Макар и между двете выражения да има цели 8 сантиметъра, некои подозрителни читателе (с по-длъга от 8 сантиметъра памет), могат да земат да тръсат некаква причинно-следствена връзка между тех.

Друг път Илчев требва да подхожда по-отговорно, защото не му са плаща само на сантиметър.
Ако задача му е била да ни обЯсни, какви калпазане са биле Кобургите, кой го караше въобще да се навира в "плановете за разпарчетосване на България".
Сага ша требва да дава обяснени и по тоя вопрос, додека и на слепците им стане ясно.
30 Септември 2005 09:34
Статията предизвика у мен асоциации с официалната автобиография на Симеон, която последните 4 г. бе публикувана на сайта на МС.
В нея има едно огромно бяло петно - не пише с какво се е занимавал експремиера от 1963 до 1996г. То може да бъде обяснено само по два начина: или Симеон е вършил нещо, което не е за пред хората (например хазарт и пр.) или пък е уникален лентяй и безхаберник.
30 Септември 2005 09:41
Тодаре , патриотите са неуморими ! И го доказват ката ден !
Я му пусни истината по тея ковчези със документи та да му се свет вие на списувачо , и да си помисли по- сериозно връху проблемо !
30 Септември 2005 09:45
За какво са ни тези архиви на Фердинанд в Националния Исторически Музей след като там достойно е изложена сватбената рокля на неговата пра-пра внучка Принцеса Калина Българска.Скоро се очаква колекцията на музея да се допълни с нейните прашки, вибратор, както и боксерките на Китин-непрани по време на околосветското му плаване-за повече автентичност и колорит.
30 Септември 2005 10:03
Лично за мен ордените на цар Фердинанд имат точно толкова стойност, колкото и сватбената рокля на принцеса Калина. Разбира се, добре е ордените и кореспонденцията му да са в български музей, а не в чужбина. Но да не забравяме, че заради егоизма и глупостта на Фердинанд, БГ губи половината от земите си чрез война, вместо да удвои територията си чрез мир.
30 Септември 2005 10:05
Ами как искате да ви даде нещо другарю Илчев, като лично вие много преди 2004 г. само лайна (с извинение) сипете за Сакс-Кобург-Гота? Освен това българските историк-трегери до 1989, от които сте и вие, вече подправиха едно писмо от Фердинанд до Борис. Как да ви се вярва, че сега няма да направите същото?


Бай дъ уей: подобава ли на един сериозен историк да пише абсолютно недоказуеми твърдения като: "Фердинанд опропастил България", "ордените на Фердинанд не са давани за лични заслуги, а в качеството на монарх" и т.н.


Г-н Илчев, не намирате ли, че сте доста лицемерен?
30 Септември 2005 10:11
Макдък-
по некой път лицемерието помага за даден пост в иерархията . но не винаги !
30 Септември 2005 10:14
"Дедото" може и да е шитнал на Американците целия архив на деда си .... за неколко гущера повече, че и ордените също. Сега как да си ги иска обратно нещата.
30 Септември 2005 10:17
Монк , а ти що продаде колата лани ??? нали бащата на жена ти я купи за вас ???
30 Септември 2005 10:27
Meto ot Interneto
[Златен]
от Bulgaria
Но да не забравяме, че заради егоизма и глупостта на Фердинанд, БГ губи половината от земите си чрез война, вместо да удвои територията си чрез мир.

Е как тогава, след като "БГ губи половината от земите си чрез война", Смолянско беше турско преди войните, а след войните стана българско?
И Южна Добруджа ли беше "загубена чрез война" или беше върната "чрез мир"?
Засега не съм чул някой историк да отрече, че България е увеличила територията след "националните катастрофи". Някои се опитват да го премълчат, но общо взето и без бой си признават.
30 Септември 2005 10:28
Тарикат е дедо. Прекарва ни здраво както си знае и с каквото може.
Най-тъжното е че на някои даже им харесва...
30 Септември 2005 10:54
... голяма грешка е, че тукашните кобурги не са имали съдбата на Романови .... ама не е късно :-))
30 Септември 2005 10:58
Олег О,
Ами не беше ли загубена южна Добруджа чрез война /междусъюзническата/ и върната чрез мир /Крайовската спогодба/? А Смолянско не беше ли спечелено с Балканската война /а тя не е национална катастрофа/? А южна Тракия - одринско, Беломорието, Македония, Покрайнините не загубихме ли в резултат на двете катастрофи предизвикани от дедото на настоящия дедо?
30 Септември 2005 11:20
Здрасти неверни тома , отдавна не сме се чували . карай . Я да те подпукам аз сега . кой подписа ньойския договор Стамболииски нъл тъй ? кой го натисна да подпише не са ли някои други ( изключвам Фердо защото сме биле парламентарна монархия ) ?? И кой се страхуваше най-много от Голяма България не е ли Русия ????? Защо не четете все пак историята такава каквато е , а не каквато сте/сме училе ????

А южна Тракия - одринско, Беломорието, Македония, Покрайнините не загубихме ли в резултат на двете катастрофи предизвикани от дедото на настоящия дедо?
30 Септември 2005 11:24
Незнаещия, ти сега ще изкараш, че адмирал Дьониц е виновен за Втората световна война, щото той е подписал капитулацията на Германия
30 Септември 2005 11:31
Какъв е този вои?
За архива само!....Не e за свещенни реликви!....
Архивите да си седата където са.В чужбина.
В България комунистите са на власт.ДС ще ги фалшифицира, изопачи или унищожи..
30 Септември 2005 11:40
Интересно е да знаем как са напуснали София. Голяма част вероятно с влака, в който бившият вече цар натоварва най-ценното си имущество, за да напусне държавата, която е опропастил, и да се отправи в изгнание, от което не се завръща.

Когато е напускал не е ли бил шест годишен? Вярно, те шестгодишните са много вредни, много нещо могат да съсипят.
30 Септември 2005 11:41
Старши, на децата на тези, които го спасиха като дете, сегашния Дедо им се отблагодари царски/аристократ е той/, но пак за чужда сметка. Ето пергишинът на партизанина Станишев е премиер по волята на дедо. В първия кабинет на СС нямаше един потомък на царските офицери, а все на Татовите henchmen
30 Септември 2005 11:55
Но прикриването и прекрояването на миналото никога не са били добра политика.
Абсолютно правилно.
Чичо Фичо казано е ,"По делата ще ги познаете" , а не "По намеренията", и още " Пътят към АДА е ослан с Добри намерения". Уточнявам , не правя аналогии с "Пътят към София".
P.S. Пропуснах да спомена и "Кой какво прави , за себе си го прави". Но сега се сещам и за "Като правиш НЕЩО , Мисли за децата си, щото те не са виновни за твойта глупост".
30 Септември 2005 12:02
Неверния Тома
[Златен]
Ами не беше ли загубена южна Добруджа чрез война /междусъюзническата/ и върната чрез мир /Крайовската спогодба/? А Смолянско не беше ли спечелено с Балканската война /а тя не е национална катастрофа/? А южна Тракия - одринско, Беломорието, Македония, Покрайнините не загубихме ли в резултат на двете катастрофи предизвикани от дедото на настоящия дедо?

Не можеш да "загубиш" нещо, което не си имал в този момент, респ. никой не ти го е давал.
Друг е въпросът, че тия земи са си наши от преди Перперикон (Пергамон) и Троянската война, но не сполучихме да си ги върнем. И сега даже не ни го признават.

Вече всички по-свястни историци наричат тези войни "неуспешни войни за национално освобождение на поробения български народ", а само Олегофрените продължават да ги наричат "национални катастрофи".

България е разпарчатосана от Русия и Австро-Унгария още в навечерието на Руско-Турската война, а не от Берлинския конгрес.
През лятото имаше интересно предаване за Берлинския конгрес по СКАТ в предаването на доц. Пламен Павлов "Час по България".
За пръв път чух да се даде положителна оценка за Берлинския конгрес пред широка публика.
Направо беше казано без заобикалки от водещия и госта му, че голям шанс за България е било, че Конгресът е бил именно в Берлин и е бил ръководен от канцлера граф Ото фон Бисмарк.
Ако не е бил Бисмарк, София и Софийско щяха да си стоят в турско, както е било предварително уговорено и не знам как щяхме да правим после "Съединението".

Базирайки се на твърденията на германските географи, че планините около София са част от Старопланинската верига, Бисмарк е отстоявал тезата, че София и Софийско принадлежат географски на Северна България. Известен е неговият лаф (приблизително), че "англичаните познават повече географията на Индия, отколкото географията на Европа, та няма да е трудно да ги излъжем". И е успял.

Преди да напираме да четем архива на Цар Фердинанд, нека най-напред прочетем това, което вече е достъпно и не може да се скрие, а не да повтаряме старите клишета от политпросветата.

Аз лично смятам, че архивът на Цар Фердинад трябва да се върне в България, когато има гаранции, че ще попадне в добросъвестни ръце, а не в ръцете на бившите фалшификатори на историята ни, т.е. гаранции, че повече никой няма да смее да си прави ташак с българската история както Иван Илчев (Димитров).
Това ще бъде възможно, когато стане възможно Цар Фердинанд да бъде погребан в България, както беше погребан Княз Батенберг и каквото беше неговото предсмъртно желание.
Неговият дървен ковчег в Кобург не е в земята, а стои на пода на църквата и е покрит с българското знаме. На него стои пиринчена табела, на която пише, че последната му воля е да бъде погребан в "Родината му България".

Когато българите разберат, че Цар Фердинанд не е писал указания на Цар Борис, как "да мрази и ненавижда българите", а че е считал именно България, а не Германия или Австрия за своя родина, тогава ще дойде времето да му четем и архива.




Редактирано от - Олег Офренов на 30/9/2005 г/ 12:16:59

30 Септември 2005 12:13
Кафадаров, сори, ама и по делата не е. по плодовете им ще ги познаете. - Мат.7:16 и И тъй, по плодовете им ще ги познаете. - Мат.7:20
30 Септември 2005 12:19
Бисмарк си е българин - споделял си го е човека в тясна компания и на чашка шопска шльокавица. Не като Дизраели.
30 Септември 2005 12:19
Това са отживелици. Сега е в сила "Не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти приказвам..."
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД