:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И тази година без реформа в образованието

Новият просветен министър вече е затънал в блатото на матурите и изпитите за VII клас, но ще ни го съобщи чак на 15 ноември
Образованието е една народна работа и обществото има право да знае, повтаря непрекъснато от 15 септември насам новият просветен министър Даниел Вълчев. Хубава е приказката на министъра, но иззад заклинателското автоцитиране започва да прозира отчаяние. Вълчев е на път да падне в същия капан, в който се гърчеше предшественикът му - изпитите за VII клас и матурите, и да проиграе с лека ръка легитимацията си пред обществото.

Отговорността за причините, породили поредните неясноти в образованието, не е на Вълчев. Наследеното в образованието - традиционно консервативна система, по правило е тежък товар. На фона на случващото се обаче това смекчаващо обстоятелство губи тежест.

15 ноември. Това е обявеният от министър Вълчев срок, в който министерството трябва да отговори ясно има ли готовност за въвеждане на тестове за гимназиите и провеждане на матурите. Трудно може да се твърди, че подобен срок е доказателство за предвидимост и яснота на случващото се в образованието. Тук Вълчев се оправдава с неизтеклите 100 дни комфорт на новия, окъснял още с раждането си спрямо образователния календар кабинет. Дори и да се съгласим с обективните причини за закъснението, то не става по-малко фатално.



Че министерството не е готово, е болезнено очевидно



Не може проверка за готовността за дадена промяна да отнема над 2 месеца - колкото горе-долу ще останат за дебат, популяризиране, подготвяне на сборници с примерни материали и т. н. По-вероятно причината за този необяснимо дълъг срок е друга - ударна работа в последния момент. Че тя надали ще е твърде качествена, се подразбира от само себе си, особено по адрес на прословутите тестове за VII клас.

Тук дори не може да се говори за изоставане, защото министерството още не е измислило какъв да е форматът на изпитите - по кои предмети да се проверяват знанията на децата и под каква форма. Традиционното за последните години изобилие от версии по въпроса продължава. След като миналия октомври МОН благоволи да представи едва 2 примерни въпроса от тестовете, които готви, няколко месеца по-късно реши да закрие работилото по тях звено. Сега над тестовете се мъчи нов екип, и то от скоро. Новият директор на центъра за оценяване Христо Лулчев излезе с предложението изпитът да представлява тест върху всички предмети, като за различните видове училища се вземат оценките от различни предмети в теста. Задължителна за всички трябвало да е секцията с въпроси по български и литература.

Идеята за различен подход при приема в различните гимназии - езикови, математически, хуманитарни, подкрепя и новият зам.-министър с ресор средно образование Кирчо Атанасов. Според него класическото решаване на задачи трябва да остане. Трябвало да има и някаква форма на съчинение плюс тест - по кои предмети, не е ясно. Изискването математиката да се взима при прием в езиковите гимназии може би било вредно.

На трета позиция е другият зам.-министър - Мукаддес Налбант. В качеството си на шеф на дирекция "Координация и контрол в средното образование" тя предложи тест по всички предмети. Работило ли се е въобще по нови тестови въпроси, изпробвана ли е ефективността им сред извадки от ученици, остава тайна.



По-ясно стоят нещата на полето на матурите



Тук изпитните програми отдавна са приети, провеждани са пробни изпити сред представителна извадка - макар и в далечната 2002 г. Текло е и някакво обучение на национални оценители. Ако при това положение няма готовност, Вълчев би следвало да уволни всички експерти по предметите в МОН.

Опасността тук е друга - организацията на самите изпити и големият залог. Традиционно около конкурса за гимназиите, който е само по два предмета, за половината от випуска, гърмят бомби. Матурите ще са върху над 20 предмета за два пъти повече ученици. А скъсаните губят право на достъп до висше образование.

Тези организационни трудности - и при изпитите за VII клас, и при матурите, опират до един фундаментален проблем - т. нар. "подготве" в езиковите паралелки. Децата в тези училища прескачат материал заради многото часове по езика и в XII клас чисто математически са неравнопоставени спрямо другите да държат матури. Заради същия проблем МОН обмисля и съкращаване на основното образование с 1 година. Спорен е и въпросът за статута на твърде много училища като елитни и езикови.

Възможно е (и логично, ако не се работи на парче) тези фундаментални проблеми в крайна сметка да бъдат изтъкнати като мотив за отлагане и на двете промени. В този случай двата месеца проверки за готовност в МОН ще се окажат чисто и просто имитиране на дейност - за да няма обвинения в липса на воля за промени. Това, което министърът е знаел на 15 септември, ще ни го каже на 15 ноември.

Цената обаче излиза височка - главно за него. Другият вариант - провеждане на поредните самоцелни, закъснели промени, върви още отсега с присъдата си "експеримент".
19
1172
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
30 Септември 2005 01:10
Реформи? Какво бълнувате? Трябва първо да се реформират учителите /може ли една тетка на 50 години да преподава така, както една новозавършила даскалица – и обратното, може ли, а?/...Много ги е еня учениците за някакви реформи – дай им да пафкат по кьошетата и да висят по интернет кафенетата, а после иди им гледай сеира по време на матури...Много крути мерки трябва да бъдат взети, за да замяза образованието ни на «компютърна игра», че да влязат в час момчетата...Вместо да си ближат сладоледа със съученичките по сакътани сайвантчета
30 Септември 2005 06:30
прав си, но не за всички е така. за учителите съм съгласна - не само за тези по литература, а и за тези по философия. завършили във времето на дивия комунизъм (повечето философки в Ленинград), интересно ми е как преподават сега идеи за класово общество и свобода на мисълта...както и литераторките се мъчат над автори, които са били или цензурирани, или забранени. и критиката, която са ползвали, е направо смешна. но да се върна на матурите. не че ме е страх от още един или два изпита. но не е редно по средата на годината да се решава този въпрос. освен това, ако запазят обмисления досега вариант на матурите (специално по чужд език), работата на учениците става двойна, защото компонентите на матурата и кандидат-студентския изпит са различни, което за мен е абсурдно. знаете ли какво се учи в езиковите гимназии в 11. и 12. клас - времето, когато трябва да започне и да се провежда подготовка за тези два изпита? учи се литература на съответния език (изключвам отчасти английските паралелки). другата глупост е, че същите тези езикови гимназии се водят общообразователни училища и в 12. клас се учат физика, география и математика. хайде, питам ви, след като очевидно математиката не ми е силна страна и съм в езиково училище, какво да правя...седиш и се мъчиш като грешен дявол. а физиката и географията ги въведоха от миналата година, по 1 час седмично - и пак питам: защо? просто за да трепериш за още две оценки. защото за 1 час седмично е абсурдно на предаваш всеки път материал и да изпитваш така, че на края на годината всички ученици от класа да имат по 3 оценки (ако са такива, че не позволяваг оформяне, следва да са повече)? в моя клас сме само 23. ами като има класове по 29 души?

* * *
отделен въпрос е и качеството на учителите по литература. а в матурата влиза материалът и от 11., и от 12. клас. от което следва, че освен нерви, трябва да се пръскат и пари за частни уроци...защото диплома за завършено средно образование се взима веднъж в живота.

Редактирано от - __angie__ на 30/9/2005 г/ 06:34:01

30 Септември 2005 09:17
Тия пак впрягат каруцата пред коня. Първо да си изяснят държавата какво иска да прави, какви хора са й необоходими, за да ги подготви и след това да подготви територията за това обучение.
Ама нашите - не, та не. Давай сега ще сменяме формата на изпитване. Юнаци, не формата на изпитване прави обучението, а нуждата на икономиката и учителите, способни да дават нужните кадри.
Но явно на нашите политици от всички цветове само дотук им стигат силиците - да пуснат баданарката.
Ох, има още много да се говори, ама не ми се ще, защото, каквото и да си говорим, няма да стигне до техните уши, а и да стигне, ще мине като шум от преминаващ автомобил.
30 Септември 2005 09:37
За да можеш да управляваш и евентуално да оптимизираш една система, трябва да имаш обрктивна количествена информация какво става на изхода на системата. Така че истинските изпити са необходими - без тях няма как.
30 Септември 2005 10:07
Прав си, Манрико, но обявената цел на матурите не е тази. Освен това при провал на този изпит се прецаква изпитваният, а не системата. И най-важното-този изпит трябва да показва обективно наученото от човек през 12-те години в системата, а не "подготовката" под формата на частни уроци и учене наизуст на теми по литература-безумни идеи в идиотска форма на официални литератори.
............................
Я зарежи кметството и да захващаме държавата. Виж как се измъчва без нашите светли умове.
30 Септември 2005 10:47
Velikancho, аз за това съм казал "истински" изпити. И имам чувството, че съпротивата срещу сериозни матури е инспирирана от учителите - защото би лъснало нивото на подготовката. То и сега лъсва при кандидатстудентските изпити.
30 Септември 2005 11:25
И така, в очакване на реформите и протести срещу тях, сеу пенсионира трето поколение ученици...
30 Септември 2005 12:24
Манрико
Разликата с кандидатстудетските изпити е, че не се знае кой учител в гимназията не си е свършил работата - отговорността е обща, т.е. няма никаква отговорност. А при едни "истински" матури, каквито се предвиждат, веднага ще лъсне името на учителя, който не си е свършил работата и тогава нещата стават по-други
30 Септември 2005 12:26
Незнам какво са решили да правая пак, но аз съм от едно експериментално поколение. Имахме УПК-а и задължителен изпит по български, който беше наречен общообразователен-1986. Беше толкова тъпо, но се налагаше да го издържим и то с отличен, че иначе дипломата и медицината отиваха на кино?! Ако сега дъщеря ми ще трябва пак да минава през тия дивотии..., то поне да беше със закон, а не с наредбички за всеки ден. Тук в ДЕ има 5 матурни предмета-немски, математика, английски- това е задължителното, а другите два са пожелание и може да са примерно биология и химия, както ние сме предвидили и така всичко си е о.к. понеже немския трябва да се знае, за английския е абсолютно задължителен, от 7 клас тук се учи и френски, а биологията и химията трябват за унито понеже за там няма изпити, ама знанията си трябват. Математиката остава висяща, но какво да се прави, навсякъде искат жертви?! Има и други модели, само дето тук всичко е със закон, ако нямаш взети матури, а си бил в гимназия, получаваш диплома за 10клас, но това май рядко се случва! Ще се молим експериментите да спрат, то ако не с НАС, поне с нашите ДЕЦА!!!
30 Септември 2005 12:53
Не може, како от ДЕ, експериментираните трябва да си отмъстят.
30 Септември 2005 13:00
Манрико, няма да има истински изпити. Нали знаеш, че лобито на литераторите пак ще вземе връх. И изобщо кой идиот е свързал познанията по български език с умотворенията на някой критик, обясняващ на автора какво е искал да каже?
30 Септември 2005 13:19
Че е практически невероятно да има истински изпити, съм съгласен. Все ще измислят нещо, че видите ли, по света било така, ама ние тук сме имали "некои особености", та затова не можело - и пак баба Илийца....
30 Септември 2005 13:34
Какво разбираш под "истински изпити"?
30 Септември 2005 13:38
Едва ли са толкова млади тези в министерството, не че Никито В...но на кого и за какво да си отмъстят??? То е ясно, че техните деца са в колежите по света, но все пак има и НЯКОЙ в БГ??? Скоро четох една такава публикация, а за народа-колкото по глупав и неграмотен, толкова по-лесен за малипулации?! Това е вярно, но децата вече са много по-осъзнати.Е щом казвате , може би ще се продължи с експериментите. Да видим колко деца ще останат тогава в БГ???
30 Септември 2005 13:43
За мен "истински" изпит е този, който проверява доколко ученикът може да използва креативно наученото - като факти, начин на мислене, умения - а не да възпроизвежда наизустени неща. За математиката нещата са ясни - и от тези изпити май никой не се оплаква - ако можеш да решаваш задачи, значи знаеш. За другите предмети хората по света са измислили нещо, което работи - тестове, есета...Дори и да не са перфектни, проверяват достатъчно добре.
30 Септември 2005 17:41
А трябва ли изобщо да ги има тия изпити по лаладжийските предмети???
30 Септември 2005 18:36
Абе защо всички говорите за изпити, а никой-за тестове? На тях най-добре си личи кой колко знае и може...
30 Септември 2005 19:01
Докато не се оправи бакията с директорите на училищата никакава реформа няма да помогне! Директорите колят и бесят! Един злонамерен директор може практически да унищожи колекниво и да смъкне драстично качеството на преподаване! Лошото е, че в поне 50% от училищата директорите точно това правят! Справка 4, 59, Първа английска, 6 все училища в София!
30 Септември 2005 21:29
Не стреляйте по учителите! На тях за толкова им плащат.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД