:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ е опозиция, от която нито една власт не бива да се притеснява

Кабинетът прави гаф след гаф, но критик на тези гафове се оказаха само медиите
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Фойерверките за това как БСП и ДПС не го признават за първа сила вече впечатляват само Бойко Борисов. Ако иска следващ мандат, бившият премиер и партията му не бива да си играят на опозиция, а да се превърнат в истински коректив на това управление.
Време е ГЕРБ да се съсредоточи по-сериозно върху ролята си на парламентарна опозиция на правителството "Орешарски", вместо да се чуди как да яхне протестите. Това ще й бъде по-полезно в ролята на претендент за следващ управленски мандат. Партията на Бойко Борисов вече направи първата стъпка - върна се в пленарната зала и попълни комисиите в НС. Явно осъзна, че няма как да свърши нещо, докато бойкотира заседанията. Но стъпката е недостатъчна, трябва нещо много повече, за да си солиден контрапункт на управляващите.

Коментарите на Бойко Борисов и хората му по отношение на дейността на настоящото правителство не могат да го уязвят ни най-малко. Напротив, те по-скоро компрометират самия Борисов. За него най-големият проблем на настоящата власт е, че



тя отказва да признае първото място на ГЕРБ



на последните парламентарни избори и се държи с партията му все едно едва е прескочила 4%. Разбираме, че на бившия премиер винаги му е било трудно да се абстрахира от спортната си натура. Само че политиката и спортът са две различни дейности, които се подчиняват на различни правила. В политиката дори да финишираш първи това не те прави автоматично победител в състезанието. Доказва го сегашната ситуация. В спорта няма как вторият, третият и четвъртият в класацията да се обединят и да вземат златния медал. Вместо да се цупи Борисов, той и партията му трябва да се държат именно като единствената формация в България, която е успяла да бъде първа политическа сила, след като е управлявала държавата.

Настоящото правителство прави гаф след гаф, но основен критик на тези гафове не е парламентарната опозиция, а медиите. В това отношение ГЕРБ продължава традицията на предишни опозиции в минали мандати. Странно, но у герберите и техният лидер се наблюдава дори известна благосклонност към най-големите гафове на кабинета, което е новост за политическия ни живот. Няма как иначе да си обясним изказването на Борисов, че Делян Пеевски е жертва на БСП и ДПС и вече горко съжалява, че са го изпързаляли с назначението за шеф на ДАНС. Дори авторите на сегашното съглашателско управление са далеч по-предпазливи в изказванията си за Пеевски. Сергей Станишев и Лютви Местан предпочитат да се съсредоточат върху въпроса кой е предложил медийния магнат за поста, вместо да изтъкват изключителните му качества. С изказването си Борисов само затвърждава впечатлението, създадено по времето, когато беше премиер, че е доста близък с Пеевски. Нали именно медиите на неслучилия се агент №1 му осигуряваха комфорт, докато беше на власт.

Няма как протестиращите срещу парламента



да припознаят ГЕРБ за своята партия,



докато лидерът й проявява такава благосклонност към Пеевски, заради назначението на когото започнаха вълненията пред НС. Независимо колко активисти от провинцията ще докара ГЕРБ с автобуси в София. За обществото Пеевски се превърна в символа на олигархията, която вече иска властта не зад кулисите, а открито. Причината за недоволството срещу Делян Пеевски е очевидна явно само за обществото, но не и за политиците. Което провокира размисли дали пък не се страхуват от него, с какво ги държи медийният магнат. Очевидно е едно - с подобни абсурдни изказвания ГЕРБ определено няма да върне своето загубено доверие.

А тази загуба е факт. Вярно, че засега според някои социологически агенции ГЕРБ е първа политическа сила, но на парламентарните избори през 2009 г. тази партия победи не само БСП, а цялата тройна коалиция. Докато сега БСП и ДПС имат повече мандати в парламента от ГЕРБ. Борисов би трябвало да си зададе въпроса защо това е така. Активната работа по големи инфраструктурни проекти се оказа достатъчна, за да убеди избирателя тази година, но когато и да са изборите, това няма вече да е лайтмотива за спечелването им. Може би е по-добре "калинки", отколкото "криминалинки", както твърди Борисов. Но би било добре, ако присъствието на първите в управлението бъде сведено до минимум. А по време на мандата на ГЕРБ "калинките" наистина се оказаха предпочитаният вид на държавната ясла.

И да не забравяме - ГЕРБ категорично се нуждае от освежаване на лицата на партията. Оттеглянето на Искра Фидосова е само едно добро начало. Цветан Цветанов все още е дясната ръка на Борисов. А той също е много компрометиран в очите на хората. Докато Цветанов продължава да бъде основна фигура в партията, ГЕРБ трудно ще постигне по-добри резултати от "това, което имаме като гласове" на последните парламентарни избори.

38
4417
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
15 Септември 2013 19:35
Анализът е точен.

Към него мога само да добавя, че критиката към властта следва да бъде конструктивна и от ясни идеологически позиции.
Новата тройна изпитва остър недостиг на идеология /та може ли да бъде иначе, след като келепирът е единственото общо между "тройните"?/ и наистина прави гаф след гаф.

А гафовете не се критикуват с лафове.
Факти, анализи, задължително посочване на алтернативи. И факти, факти, факти...
Нищо не отблъсква повече човека-сапиенс от повтарянето на клишета. Нека простотиите на "антипропаганда.цом" си останат за чугуните.
15 Септември 2013 19:43
Ако иска следващ мандат, бившият премиер и партията му не бива да си играят на опозиция, а да се превърнат в истински коректив на това управление.
Време е ГЕРБ да се...


Боко?

Коректив? Че той знае ли как се пише тази дума, щото, нали...

И значи, щом иска, в момнта, в който фане белилото и си вароса и баданоса миналото, трябва да му дадем дружно следващ мандат, стига да спре да рингирингирайка?!?

Жива да не бех.



15 Септември 2013 19:43
В статията пише за Пеевски - значи може да се публикува. Но има една фундаментално погрешна констатация :
Борисов, той и партията му
Всъщност Борисов, Той и Партията Му са едно и също нещо - Будя от Банки. Всяка прилика със Светото писание е случайна.
15 Септември 2013 19:51
Странно, но у герберите и техният лидер се наблюдава дори известна благосклонност към най-големите гафове на кабинета, което е новост за политическия ни живот.


Па щом Столетницата веке се е сурнала надоле по пързалката, то си е за нейна сметка.
15 Септември 2013 19:54
Напълно правилно и обективно
Алтернативата на сегашните безумия трябва да бъде посочвана ежедневно.
15 Септември 2013 20:13
Медиите не критикуват гафовете - медиите ги подчертават.
И това е задачата им, да. Но - защо ли не бяха такива по времето на Боко?
------------------------------------
Сайтът на Генек

15 Септември 2013 20:22
"Внимателният", поздравления за подхода.
15 Септември 2013 20:24
Цветан Цветанов все още е дясната ръка на Борисов. А той също е много компрометиран в очите на хората.


Най-компроментиран си остава ББ. Другите са цвете спрямо него.


15 Септември 2013 20:25
каква опозиция може да бъде герп л Членовете на ордата воглаве с главатря едно смислено изречение не може да събере, та камо ли смислена алтернатива на бсп и дпс. Тепърва ще лъщи пълното безидейно и политическо безсилиие на шайката случайно събрани от кол и въже.
15 Септември 2013 20:35
Следващ мандат за герп и борисов? Звучи лошо, много лошо, звучи направо зловещо, да Ви имам езика, г-н Обретенов!

Настоящото правителство прави гаф след гаф

Огласете целия списък, ако обичате, г-н Обретенов!

Цветан Цветанов ... е много компрометиран в очите на хората

Правилното изречение, г-н Обретенов, е:
"Цветан Цветанов е много компрометиран.".

основен критик ... не е парламентарната опозиция, а медиите

Тук съм съгласен с Вас, г-н Обретенов: критични са медиите, много са критични; изключително критични; критични са като че ли имат някаква поръчка и губят пари от неизпълнението й.
Но да не се отклоняваме от главния въпрос, г-н Обретенов:
Кой предложи Пеевски, г-н Обретенов, кой?
15 Септември 2013 20:42
Пеевски та Пеевски! Хайде стига де .
Не виждате ли ,че кадрите на ГЕРБ са скопени от към интелект. В кухите им лейки само Пеевски съществува .
15 Септември 2013 20:45
Тепърва ще лъщи пълното безидейно и политическо безсилиие на шайката случайно събрани от кол и въже.

Да не се излъжеш в надеждите си?

Чудно ми е също, че продължава да се мусира заблудата за едноличното налагане на мнения от Борисов.
Да, той е авторитарен и обича да се прави на последна инстанция.
Но не се сещам за друг наш политик, който в такава степен да ползва чужди мнения и без колебание да се отрича от собственото, ако види неправотата му.
Не го ли обвинявахте само преди месеци, че всяко мнение при него е предпоследно?

Всъщност тази идейна "всеядност" и способността да не робува на веднъж заета позиция е сред най-силните му страни като политик.
Та затова си мисля, че все ще се намерят неколцина умни хора около него
15 Септември 2013 20:46
Пеевски forever!
Пеевски - ПРЕЗИДЕНТ!
15 Септември 2013 20:49
четворна коалиция на съгласните
15 Септември 2013 21:00
но критик на тези гафове се оказаха само медиите
ами, да бяха критикували със същото настървение и през годините, когато б.б. беше на власт, а? тогава Особата може би щеше да остане във властта. или "гладна мечка хоро не играе"? пуста сопа неокастрена!
15 Септември 2013 21:12
Но не се сещам за друг наш политик, който в такава степен да ползва чужди мнения и без колебание да се отрича от собственото, ако види неправотата му.


Га че не сте от тукънка Ваш`благородие? Никогиш ни са е отричАл от собственото си мнение. И сабахлем и подир обед и вечер и трите мнения си бяа сал негови, а и тритЕ правилни. Тъй шъ знайш! Мани учените приказки за раздвоение на личността, не ги взимай надлибоко!

15 Септември 2013 21:17
И ни дума за един Блок ?!?!
15 Септември 2013 21:24
Това е положението, за съжаление.
15 Септември 2013 21:31
Чудно ми е също, че продължава да се мусира заблудата за едноличното налагане на мнения от Борисов

Сигурно не сте ме прочел изцяло. Не е пробем дали вожда налага нещо, което той го има за мнение.Проблемът при тази сбиращайн е, че смислено изречение не могат да сглобят, та камо ли идея. А ако случайно откраднат чужда идея те не могат да я изкажат, защото не я разбират. Р. Кънев ви го каза- дори няма как дат да станат говорители на идеите на извънпраламенатраните десни, защото не разбират идеите им и езика им...
То беше лесно по времето на тройната боко да се перчи пред камерите и да говори глупости за л.на в целофан , които репортерките разнасяха като прашец до последния телевизор и така катадневно и нощно. В праламента нямаше жив мамуняк да му лъснат срамотиите, както това се случи по време на управлението им. Но даже и тогава боко успяваше да концентрира цялото внимание върху себеси с лентите и въртолетите пак от телевизора... но това време отдавна свърши слава богу. И какво стана? Лесно е да си навласт и да команваш с есемеси и от телевизора...Свърши ли властта обаче, остава само жалкия плач, как не му дават да е пръв Какви идеи, каква критика от идеологически позиции.
Каква му е идеологията? А програмата? Нещо?
15 Септември 2013 22:30
Новата тройна изпитва остър недостиг на идеология

То у Герп една идеология.....
Идеолог до идеолога, мила моя майно льо.
15 Септември 2013 23:00
Борисов и Сатанишев са като скачени съдове- без Станишев, с една истинска лява партия, очистена от хохеригизация, шуробаджаначество и брюкселски кариеристични ламтежи, ГЕРБ отдавна да са в миманса.
И обратно- безличния и абониран за загуби Станишев е удобна "опозиция" за Борисов и питателна среда за връщането му в етажите на властта.
15 Септември 2013 23:22
И да не забравяме - ГЕРБ категорично се нуждае от освежаване на лицата на партията. Оттеглянето на Искра Фидосова е само едно добро начало. Цветан Цветанов все още е дясната ръка на Борисов. А той също е много компрометиран в очите на хората. Докато Цветанов продължава да бъде основна фигура в партията, ГЕРБ трудно ще постигне по-добри резултати от "това, което имаме като гласове" на последните парламентарни избори.


Въх, каква грижа за мутроченгетата ....

Автора, колко ви платиха или и вий любите Борисова 'безплатно' ?
15 Септември 2013 23:24
Каква му е идеологията? А програмата?

Да бе, наистина.

Каква беше предизборната програма на Герб през 2013 ? А през 2009 ?
15 Септември 2013 23:31
С изказването си Борисов само затвърждава впечатлението, създадено по времето, когато беше премиер, че е доста близък с Пеевски.

Мисля, че Бабуинът просто се надява на помирение с Прасунгела !
Нуждае се и от неговите медии, защото е убеден, че само тотално медийно надмощие може да му върне любимата играчка- тоталната власт.
СЕГА монополът му в медийното пространство е силно осакатен. Едва ли можем да очакваме да измисли някога, някакъв друг честен начин за спечелването на избори.
Конструктивна опозиция от гербаджийските дебилни величия в парламента е нонсенс.
От това вероятно ще пострада и управляващата коалиция. Комфортът осигурен им от "щастливият случай" да имат гРОБ-а за опозиция, нищо чудно да породи самозабравяне. Някой симптоми на подобен процес вече се забелязват.
15 Септември 2013 23:32
.
15 Септември 2013 23:48
Матен, .
15 Септември 2013 23:51
Оставете свинете на бесовете. Те знаят пътя.
16 Септември 2013 01:55
мусира

Не позодзирах,че Newspeak (като ще си говорим на чужди езици) се диктува (пак) откъмто Russia
16 Септември 2013 03:22
Муссировать (от франц. mousser, буквально - пениться) - распространять, преувеличивая, раздувая, известия, слухи.

Тъй че както е речено в "Ревизор"...

Почтмейстер: Право, война с турками. Это все француз гадит.


16 Септември 2013 05:54
.
16 Септември 2013 06:19
Но да не се отклоняваме от главния въпрос, г-н Обретенов:
Кой предложи Пеевски, г-н Обретенов, кой?

16 Септември 2013 06:57
Докато не се изработи българска национална доктрина,върху която да стъпят политиците и обществото,напредък за страната ни няма да има. Разликите са в пътищата за постигането на определена цел,а не промяна на целта. Защото в крайна сметка партиите идват и си отиват,България остава. Нашите политици са свикнали да гледат само в рамките на един мандат и да прилага правилото "нашите" срещу "всички останали". Всъщност това ли искаме? Ако един държавник не вижда с петдесет години напред,как ще ни заведе там където трябва да бъдем след година примерно? Ако ние всички леви,десни,центристи не виждаме общото си бъдеще заедно,нама как България да оцелее. Хората са различни,всеки има право да изложи и защити своите виждания. Демократично мислещия човек може и да не е съгласен с опонента си,но ако е демократ по-душа трябва да зачита и чуждото мнение,а не да дава квалификации като фашист,комунист и т.н.Подобни квалификации,независимо от къде идват, дали от ляво или от дясно говорят че болшевишкото мислене не си е отишло. Едно време с болшевишка жар другарите громяха всяко мнение различно от правилната партийна линия. Нека не превръщаме споровете на днешния ден в такава пародия на близкото минало.
16 Септември 2013 07:32
Пеевски е като т.н протест на ХУЙ-я. Станаха за "ташак" на народа . И полека лека, в историята.
Ама е хубаво че го има , и Боко. Щото ние кво ще правим?
16 Септември 2013 09:45
В България, така е организирана работата на НС, че реално - от опозицията нищо не зависи. Каквото и да си приказва опозицията няма значение. И реално не може да бъде коректив на мнозинството.
16 Септември 2013 09:48
Просто защото мнозинството си гласува каквото си иска, и винаги може да "опровергае" на думи опозицията. И тъй като няма арбитър който да каже, кое е вярно и кое не.. мнозинството винаги е право, даже когато греши.
16 Септември 2013 10:01
Пеевски е като т.н протест на ХУЙ-я. Станаха за "ташак" на народа

Гле'й ти.. Не бях разбрал, че др. Пеевски станал за "ташак" на народа
16 Септември 2013 10:38
Цв.Цв. искрено се чудеше в НС защо трябва да си подава оставка като шеф на Герб. Та той толкова арести е извършил все в името на доброто на България?!
16 Септември 2013 11:10
Много вероятно е с кандидатурата на Пеевски, БСП и ДПС да са подали умишлено топката на Бойко, за да протестира той, да вдигне шум, да заформи протест и да си оправдае "загубите" в очите на своите привърженици като по този начин запази и цялостта на ГЕРБ.
Защо всички са се съсредоточили в Делян Пеевски? Дали ако беше някой друг, щеше да има такъв рев и вой? Когато бяха дружки с Бойко, нямаше "ни вопъл, ни стон."
Медиите, медиите ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД