:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,302,607
Активни 149
Страници 14,608
За един ден 1,302,066
Дежавю

И това правителство ще излее милиарди без ефект в социалната система

Критериите за определяне на най-уязвимите групи продължават да бъдат общи и условни, но никой не говори за промени в законодателството
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Майките периодично излизат на протести с искане за по-сериозна подкрепа от страна на държавата, но само с вдигане на размера на помощите при слаба икономика и нереформирана социална система това означава неефективно пилеене на милиони.
БСП обещава да увеличи догодина от 35 на 50 лв. детските, че даже и да ги дава на всички независимо от дохода. Сега те се полагат само на деца в семейства със среден доход на човек до 350 лв. 15 лв. за човек в нужда е много - това е хлябът за половин месец, торба памперси, кутия адаптирано мляко. Но общата сума продължава да е смешна на фона на необходимите близо 600 лв. на човек за нормален живот. За бюджета парите също няма да са малко - 145 млн. лв. допълнително към тазгодишните 356 млн. лв. за около 808 000 деца при подоходен критерий. Още поне толкова, ако са за всички деца.

Още от септември т.г. пък децата с увреждания вземат по 217 лв. месечно вместо 189 лв., както е в момента. Тази сума се изплаща на около 22 000 деца, което означава, че за една година бюджетът ще се нуждае от 7.4 млн. лв. допълнително върху 63 млн. лв. в момента. От БСП обещават и по-адекватни пенсии срещу по-леки условия за пенсиониране спрямо сегашното законодателство, макар че не е ясно как хора, работили по-кратко и внасяли в системата по-малко, могат да разчитат на по-високи пенсии, освен чрез още по-голям дефицит в осигурителната система. А тя и сега разчита повече на данъци, отколкото на осигуровки.

За промени в законодателството, които да премахнат уравниловката в социалните плащания и да се осигури подкрепа според индивидуалните нужди на човека, няма нито дума. Така тази власт се превръща в поредната, която в опозиция не пестеше думи да критикува неефективната социална политика, но като получи управлението,премина към най-лесните решениякато символични увеличения на смешните суми, които стигат до прекалено много хора - голяма част от тях не толкова нуждаещи се. Затова са без кой знае каква полза за подпомогнатите, но с тежък за бюджета ефект.

За всеки е ясно, че дори хора с еднаква степен на увреждане, но на различни органи, имат различна нужда от подпомагане. А законите в момента дават на всички поравно. Ако човек е с напълно загубено зрение или слух, той има 100% загубена работоспособност, колкото ако е в инвалидна количка, и помощта им е почти равна. Само че за човека без зрение картата с намаление за градския транспорт е съществена помощ, защото той може да се придвижва с него. За този в инвалидна количка това са хвърлени на вятъра пари, защото той не може да се качи в абсолютно недостъпния автобус. Трябва или да си стои вкъщи, или да плаща от джоба си за такси или за бензин. Но ако държавата предвиди повече средства за този човек за транспорт, по-съвременна и мобилна количка, а не съобразена с определената в бюджета сума, той ще има шанс за образование и работа, да печели, да се изхранва и да внася данъци. Т.е. да върне част от помощта, която получава.

Майка на две деца с решение от ТЕЛК - едното с астма, а другото с церебрална парализа, беше изчислила, че разликата в парите, които получава за децата си от държавата, е около 7 лв. "Аз не искам да получават поравно, защото те имат огромна разлика в нуждите. И сега повечето средства за дъщеря ми, която е с астма, отиват за рехабилитацията на сина ми", призна преди време жената пред "Сега". Дори шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски е категоричен, че един от големите проблеми на родната система сапрекалено многото привилегии,които се получават с ТЕЛК-овото решение. Възможност за допълнителни доходи има чрез пенсия, данъчни облекчения, евтини автомобили, преференциални карти за градски транспорт, право за паркиране в централните части, предимства за детски градини, училища, университети, и какво ли не. "Защо всеки с ТЕЛК трябва да има право на паркиране в платена зона? То трябва да е само за хора с двигателни проблеми, които наистина не могат да ползват градския транспорт", убеден е Коралски. Ако привилегиите са съобразени с нуждите, а не зависят само от притежаването на един лист от експертна комисия, тогава вероятно мнозина не биха се борили за него.

Няма съмнение, че увеличение на детските, които пета година седят 35 лв., трябва да има. Проблемът е, че тези пари в момента се получават от хиляди деца, чиито майки живеят заедно с бащите им или с партньор, но понеже нямат брак, системата позволява да се водят самотни. Така в доста случаи малкото пари отиват в семейства с по-високи доходи, вместо при най-нуждаещите се.

Време е и онова изречение в закона, че помощите и добавките могат да се дават и в натура, да не е само кух текст, а да се задейства реално с опцията бюджетът да дава дори повече, но целево. Едва ли ще има семейство, което да избере да получи 35 лв. на ръка пред варианта държавата да плати 60 лв. такса в детската градина. Така ще е сигурно, че детето ще ходи в градината, ще се учи, ще се храни здравословно и ще бъде на топло. От подобна система печели семейството, което с 35 лв. няма как да осигури всичко това на детето си. Печели и държавата, която в бъдеще ще има един неграмотен гражданин, т.е. един социално слаб по-малко. Може да се плаща за хранене в стол в училище, което излиза около 40 лв. на месец. Наскоро целият свят се занимаваше с финландския опит с "кутията за новородени", която получава всяко бебе в страната при раждането си. В нея има дрешки, шишета, пелени, изобщо всичко от първа необходимост. Семейството може да избере и парична помощ, но тя е много по-малка от стойността на кутията, затова 90% от финландците избират нея. Условието за помощта обаче е майката редовно да е ходила на преглед като бременна, с което се обяснява ниската детска смъртност във Финландия.

Само че преминаването към модела за индивидуална оценказадължително върви с орязване на праватана част от хората, за чиито увреждания околната среда не създава толкова пречки. А те са повечето - диабетици, астматици, хора с нарушен слух... Затова и предишният социален министър Тотю Младенов срещна сериозен обществен отпор при опита си да вкара ред в инвалидните пенсии, като ги съобрази със специфичните ограничения на увреждането, а не със степента му. Това си остана на ниво концепция. Администрацията също се противопоставя, защото експертите ще трябва да правят социалните оценки, а това означава повече работа. Моделът трудно би се въвел и заради липсата на прословутото електронно правителство, което трябва да позволи обмен на данни между институциите - и социалните да могат да проверяват служебно например колко хора живеят на даден адрес наистина и какви са им доходите. Интегрираната информационна система в социалното министерство трябваше да е готова в средата на 2012 г., но образно казано не е планирана даже първата й копка. В здравното министерство също са на етап обявяване на нова обществена поръчка.

Така социалната ни система ще продължи да излиза над 1 млрд. лв. и то без инвалидните пенсии, като раздава жълти стотинки на нуждаещи се и не толкова нуждаещи се, без да може да им осигури възможност да изплуват над мизерията. А няма как помощите да са достатъчни, след като се изчисляват вече пета година върху 65 лв. минимален гарантиран доход, докато т.нар. праг на бедност, от който нищо не зависи, е пораснал от 194 лв. през 2009 г. до 241 лв. през т.г. Така според социалното подпомагане самотно живеещи възрастни над 75 г., за които прагът на достъп до помощи е най-висок, се водят "богати" с доход над 107.25 лв. За сравнение минималната пенсия е 150 лв. Но пък няма и как да са повече, докато не се намери начин да се отсеят наистина най-нуждаещите се.
СЕГА СНИМКИ
Ако хората с увреждания у нас имаха по-добър достъп до образование и до работа, нямаше да чакат на милостиня от социалното подпомагане.
16
3219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
15 Септември 2013 19:28
... 600 лева според авторката е сумата, необходима на човек за нормален живот! 20 лева на ден за какво ще стигнат като само за храна ще са нужни поне 10 лева?
Повече не четох! Няма смисъл.
Нека да ми напише как ще ги разпредели, че да стигнат за един нормален живот! Или мизерията според нея е нормален живот?
Как да чета такъв автор?
15 Септември 2013 19:37
"Защо всеки с ТЕЛК трябва да има право на паркиране в платена зона? То трябва да е само за хора с двигателни проблеми, които наистина не могат да ползват градския транспорт", убеден е Коралски.
Мунчо, Мунчооо, 10 години вече си шеф на Агенцията за хората с увреждания и така не научи някои основни неща, а плямпаш като на Женския пазар..За тези твои думи, които сред незапознатите насаждат омраза към хората с увреждания е редно веднага да изфръкнеш от топлото си място!!
15 Септември 2013 20:41
С подпомагането в натура вече има опит с помощите за храна на социално слаби. Повечето от тях ги изхвърлят, ако въобще си направят труда да ги вземат, не щото са се ояли, а щото не стават за ядене. Ама за сметка на това са по-скъпи, отколкото ако държавата ги беше купила даже от магазин на дребно. Пък да били и повече - ми то, ако имаше пари за повече, едва ли щеше помощта да е такива смешни пари, които стигат за издръжката на детето за няколко дена и то, ако се го оставил, малко или повече, да мизерува.
15 Септември 2013 21:10
Айде бе!
Държавата да не ви е длъжна да ви гелда децата!
15 Септември 2013 21:19
mary001,за самотен човек може и да не са много 600 лв,ама да приказваш,че са нищо пак не си права.Става въпрос за семейства.И по мои сметки по 600лв на човек си стигат.Ако 4 членно семейство разполага с 2400лв.за харчене на месец не е за ожалване.Ако всички са здрави,разбира се...
15 Септември 2013 22:20
според една статистика 46 процента от 4членните семейства имат доходи 2400+лева. никак не е зле.
600 на човек не е малко. всепак има малки деца и техните нужди са доста под 600.
на хората изпаднали в беда трябва да се помага. но не и детски надбавки на всички. само на нуждаещи се.
15 Септември 2013 23:11
според една статистика 46 процента от 4членните семейства имат доходи 2400+лева

Я, вярно ли? Дай ни я и на нас тази статистика, и ние да и се порадваме, защо я кпиеш? Да не би да е от 1996-97 година?
Авторката на горната статия изначално греши в подхода си. Изливането на пари в социалната сфера цели не да реши проблемите на т.нар. социално слаби, а да реши проблеми на управляващите. Това е един мощен инструмент за преразпределение на доходи, които държи в зависимост голям процент от населението, средство за манипулиране е на още по-голям процент от хората и никога правителството няма да се откаже от него. Не и докато скритата му функция - манипулация, разделение и подчинение - вършат работа. Държавата ще продължава да иззема доход от работещите, за да го преразпределя по свое усмотрение. И последното, което я интересува, е социалният ефект от това преразпределение.
15 Септември 2013 23:36
Изливане като при фукушимския реактор ... Може и да не го угасиш, но поне охлаждаш. Да не гръмне ... Щото вече е ... побеснял
16 Септември 2013 09:03
... 600 лева според авторката е сумата, необходима на човек за нормален живот!

Пък тез дни обявиха, че издръжката на един бежанец била 1100 лв. Що така
според една статистика 46 процента от 4членните семейства имат доходи 2400+лева. никак не е зле.
600 на човек не е малко. всепак има малки деца и техните нужди са доста под 600.

Пък това може да го напише само работодател, от онез, които го боли сърцето, когато се налага да плащат с 2 лева повече от минималната заплата.
16 Септември 2013 09:23
***
16 Септември 2013 09:34
На бюджета висят 2,3 млн. пенсионери, 400 хил. деца с право на детски, 100 хиляди майки в майчинство, 944 хиляди инвалиди, 597 хиляди служители в бюджетната сфера. Само дотук са 60% от населението, без да сме добавили търговските дружества на бюджетно субсидиране като сума болници, БДЖ, ВМЗ, Български пощи. Като съобразим, че хората живеят по 2-3 в общи домакинства (семейства, деца неотделили се от родителите), ще се окаже чисто статистически, че 80-90% от населението получава някакви приходи от бюджета, ако не и да разичта изцяло на тях. Остава да помислим, как става тази работа. Дали правителството е успяло да намери някакви митични 10% богаташи, от чиито джоб да покрива разходите на останалите? Не, напротив, 10% богаташи се навъдиха точно по веригата на преразпределението, най-вече ДДС-схемите и държавните поръчки...Освен това, бюджетът се пълни основно от косвените данъци - ДДС, акциз върху горивата и цигарите - т.е. масовото потребление. Или с други думи, получава се от левия джоб в десния, като в процеса на преместването 30% изчезват заради кражби, популистични проекти и административни разходи. Единственият изход от този непродуктивен омагьосан кръг е личната отговорност и смаляването на държавата до подпомагане само на най-нуждаещите се, а не на 90% население
16 Септември 2013 10:26
Кой е по-богат - този с имоти за над 50 хил. лева и не работи или този който работи за 600 лева заплата и няма нищо? В момента на първия му викат социално-слаб, а на втория "богаташ" и втория плаща данъци и осигуровки.


Защо се гледат само доходите? А собствеността не? Доходите трябва да се гледат, само ако човек няма собственост. Щото сега се получава беден, богат да носи.

И това го прави държавата под претекст помагане на социалнослабите.
16 Септември 2013 10:33
СВИДЕТЕЛ СЪМ НА ТОВА ,КАК СОЦИАЛЕН РАБОТНИК СИ РЕАЛИЗИРА НЯКОЛКО МОНУМЕНТАЛНИ СТРОЕЖА И ЦЯЛ ПАЛАТ


Ако е обикновен социален работник, парите не са от далавери в работата, можеш да си сигурна.
16 Септември 2013 13:35
Не плюйте правителството - то връща България на гражданите. Виновен е Бойко и най-виновен Костов.
Орешарски, Станишев, Доган и сидеров са пичовете.
16 Септември 2013 15:05
Правилото защитавано от статията си е съвсем вярно - диференциран подход при социалните плащания е това, което трябва да се случи. Проблемът е в степента на диференциация т.е. да не се окаже че общите разходи (административни за високочувствителна диференциация + самите помощи) надхвърлят сегашното "на ангро". Другият проблем е субективното усещане за екзистенц минимум, за социален минимум, за съдържанието на "малки" и "големи" потребителски кошници и т.н. Два примера от мои познати - единия е несемеен в собствен апартамент и мрънка че не всеки месец 2000 чисти му стигат, другия - семеен с 2 деца и работеща жена с приблизително еднакви доходи от порядъка на 550-650лв на всеки от тях двамата казва, че се справя (дори и да не живее както му се иска, дори и за почивките да помагат и родителите им). така че недоволни винаги ще има, но трябва да се спазва основния принцип - помощ от държавата само на нуждаещите се и според необходимостите им (и никой да не ми обяснява как 50лв. сметка за телефон са необходимост, или 6лв. за обяд, или издръжк8а на личен автомобил напр.).
16 Септември 2013 18:27
mick, не е лошо, ей така- за обща култура да прочетеш Закона за социалното подпомагане..По-специално-условия за отпускане на социална помощ..Успех
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД