:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,430,083
Активни 85
Страници 10,792
За един ден 1,302,066
Анализ

Колко джамии й трябват на България

Докато гражданското общество не заговори за проблемите на исляма у нас, говорители по темата и главни действащи лица ще останат политиците - възможно най-неподходящите хора
Снимка: Юлиян Савчев
В България израства ново поколение мюсюлмани, което се обръща към религията с отдаденост, неприсъща за израслите им по време на атеистичния социализъм родители.
Темата за исляма присъства непрекъснато в международния новинарски обмен, но у нас рядко се говори по нея. А когато се спомене, е най-често в комбинация с екстремизъм, скандал, ДПС. Като се започне от страховете, че покрай сирийската криза България ще се напълни с талибани, и се стигне до вълненията около лансирания от ДПС и БСП проект за нов Закон за вероизповеданията, чрез който Главното мюфтийство да си реституира имотите. Но това ли изчерпва темата за исляма в днешна България?

У нас има стотици хиляди мюсюлмани - турци, българомохамедани, цигани. Огромен брой хора, с които живеем врата до врата. В наш интерес е да се запитаме какво всъщност знаем за тях. Как гледат на съгражданите си, които не са от тяхната вяра - с толерантност, примирение, безразличие или с омраза? Какво им носи животът в България сред друговерци - задоволство, нещастие, отчаяние? Въпроси много и все трудни, но мнозинството няма желание да търси отговори, а малцинството се свира в собствения си малък ъгъл и си трае. И помежду им е настъпила малко плашеща тишина.

И докато гражданитене си правят труда да изграждат нови мостове помежду си,политиците вече десетилетия наред усърдно връзват шашки динамит към малкото останали такива. И постоянно ни заплашват, че ако не ги слушаме, ще им палнат фитила. Така е още от времето на т.нар. възродителен процес - това изумително с глупостта си начинание на комунистическата власт, на което дължим появата на ДПС. Движението на Ахмед Доган обеща на мюсюлманите никога повече да не преживеят подобна държавна репресия в замяна на политическата им лоялност. Ала депесарите не разчитат само на страха - те винаги са на предна линия, когато стане въпрос за защита на религиозните права на малцинството. Пример е дългогодишната им, макар и безуспешна, кампания за строеж на втора джамия в София. Лицемерно - знаят, че така или иначе такъв храм няма да има. Но на мюсюлманите все пак това им допада - през последното десетилетие на всеки вот за партията гласуват средно около половин милион души. И можем да се обзаложим, че немалко отиват към урните не по команда, а по убеждение, независимо дали е породено от страх или надежда.

Разбира се, има и други, които осъзнаха възможностите, които политическата експлоатация на исляма предоставя. Националистите успяха да убедят българския избирател, че експанзията на ДПС е същевременно и експанзия на исляма в България, който ще разруши и погълне българската нация. Точно в този дух бяха издържани посланията на "Атака" на Волен Сидеров през 2005 г., когато с гръм и трясък се стовари на политическата сцена. Знаем какво последва - години на креслива антитурска и антиислямска реторика и вандалски акции като битката при софийската джамия "Баня Баши". От всичко това не излезе нищо, освен че електоратът на ДПС се сплоти около лидерите си като стадо овце, наплашено от воя на вълци. От неразработената ниша на антиислямизма периодично се опитват да се възползват и други популистки формации като ВМРО на Красимир Каракачанов и РЗС на Яне Янев, и то все с печални резултати. През 2009 г. ДАНС арестува кмета на Гърмен Ахмед Башев след обвинения на Янев, че покровителства радикални ислямисти. Освен че разяри и уплаши местните българомохамедани, несполучливата акция на лидера на РЗС даде страхотен импулс на кариерата на бившия сътрудник на ДС Башев, като го приземи в настоящия парламент като депутат от ДПС.Но заигравките с националистическите и антиислямските сантиментина българина от страна на по-малките политически играчи като "Атака", РЗС и ВМРО направо бледнеят в сравнение с продължилата близо две десетилетия битка между големите формации за контрола върху Главното мюфтийство. Едно към едно се повтори историята с фактическото разтуряне на БПЦ, която сини и червени безмилостно разкъсаха. То не бяха съдебни разпри, не беше сваляне и качване на мюфтии от СДС, БСП, ДПС. Именно така установилото се безвластие отвори широко границите на страната за онези нелегитимни ислямски учения, от които все повече се плашим.

Но докато събитията, които политическият свят произвежда, продължават да запълват обхвата на общественото внимание, българският ислям тихо и незабележимо се променя. Малкото публикувани изследвания по темата се обединяват около едно - в България израства ново поколение мюсюлмани, което се обръща към религията с отдаденост, неприсъща за израслите им по време на атеистичния социализъм родители. Новите мюсюлмани са образовани в чужбина, откъдето носят нови разбирания и порядки. За тях религията е централен ориентир в живота. И всяка новопостроена джамия е морална победа, защото издига статута на "правилната религия". В същото време християнското мнозинство се гневи от евростатистиките, които показват, че България е на челно място по брой на ислямски храмове на глава от населението в ЕС. Същностен диалог между двете общности няма, а публичното пространство кипи от страхове и предразсъдъци. Е, как ще се разберем помежду си? От примерите по-горе е ясно, че няма да е с помощта на политиците.

60
4793
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
15 Септември 2013 19:33
България няма нужда от джамии!
Има нужда от инвестиции, от работни места с нормални заплати за да имат хората приличен живот...
15 Септември 2013 19:43
Няма джамии - няма проблем! Не бива да се допуска разрастването на религиозен фанатизъм! И в Турция се бунтуват срещу строенето на джамии.
15 Септември 2013 20:05
...в България израства ново поколение мюсюлмани, което се обръща към религията с отдаденост, неприсъща за израслите им по време на атеистичния социализъм родители...

Авторът се мъчи да НЕ каже истината в очите:
Ислямът си е ислям - и по соца и сега си е все Ислям. Тук става дума за ислямският фундаментализъм, който платените от Саудитска Арабия и прочее фундаменталистки държави налагат с много пари в България! Това е опасната и взривоопасната тенденция! Самите мюсюлмани и Ислямът като религия никога не са били проблем за България - от Освобождението още двете религии си живееха кротко и мирно.
15 Септември 2013 20:29
Новите мюсюлмани са образовани в чужбина, откъдето носят нови разбирания и порядки


Може.
Ама джамиите в Родопите са празни.
Младите българи - мохамедани учат и бачкат във вътрешността на страната или в Европата, дето сами си връщат българските имена, щото иначе нема кой да ги вземе на работа.
Па и от старците веке нема толкоз гламави, дето да ходят там и да бият теманета.
15 Септември 2013 20:48
"Няма джамии, няма проблем". А това ако не е подкрепа на ислямизма...
А искате ли ислямски мъченици? А джахиди?
15 Септември 2013 20:58
Колко джамии й трябват на България

Бг няма нужда от повече джамии. Авторът просто се моли за милост на мюсюлманите, та да го оставят на мира. Хората с позиции в обществото предпочитат краткосрочната стабилност пред дългосрочните проблеми, за да могат да запазят своя статус.
На този свят има повече от достатъчно Ислям. От повече Ислям, нужда няма. Има 57 ислямски държави, като искат да строят повече джамии, най-добре ще е да ходят в някоя от тези 57 ислямски държави и да си строят джамии там.
Проблемът в Европа са интелигенцията и богатите, които се надяват да сключат сделка с Исляма и да продадат страните си, като в замяна мюсюлманите не им вземат парите и ги оставят на ръководните им постове да контролират раята.
Едно време местните елити са продавали страните си на мюсюлманите в замяна на краткосрочни облаги, така е ставало и във Византия, и в Испания и в България. Нищо не се е променило оттогава. Купуването на продажни местни елити се е практикувало и от европейците по време на колониализма, само че този път колонията ще е Европа.
15 Септември 2013 23:00
Новите мюсюлмани са образовани в чужбина, откъдето носят нови разбирания и порядки. За тях религията е централен ориентир в живота. И всяка новопостроена джамия е морална победа, защото издига статута на "правилната религия". В същото време християнското мнозинство се гневи от евростатистиките, които показват, че България е на челно място по брой на ислямски храмове на глава от населението в ЕС.

Капитан Немо е посочил коренът на злото - силно спонсорирания ислямски фанатизъм.
Донякъде е добре да има джамии - доколкото, като форма на организирана религиозна доктрина, в тях има възможност да се оказва контрол над проповядваните идеи и влиянието на дуовните лидери в общността е видимо и неопорочено от външен фанатичен натиск. Алтернативата - скрито, потайно проповядване на екстремизъм от самозвани, но обилно спонсорирани, налагащи екстремистки, средновековни и джихадистки теории и практики - е крайно нестабилния, с голям взривоопасен потенциал силует на вторите Мрачни векове в Европа.
Единственото решение е в стимулирането, форсирането и поощряването на ислямския ренесанс, за да излезе най-после от агресивния си пубертет и стигне до религиозната си зрялост...
15 Септември 2013 23:06
Единственото решение е в стимулирането, форсирането и поощряването на ислямския


Ммм даа, Няма що, каква беше тая приказка?
На който каквото развитие му трябва - да си го развива.
15 Септември 2013 23:08
Като се отчете, че ислямът е със 7 века по-млада религия, и се вземе предвид, че Ренесанса започва около 16 в. излиза че още около 200 години ще има гореща борба между ислям и християнство.
15 Септември 2013 23:21
Някой може ли да ми обясни основанията, според които строителството на джамии се извежда и обсъжда извън контекста въобще на строителството на нови храмове и молитвени домове? (Това, че православието според Конституцията е традиционно вероизповедание, не ми го напомняйте, може да се окаже че на мен ми е "по-традиционно", отколкото на напомнящите.) Кое е това ... гражданско общество, дето ще се произнася по въпроси на вярата? Някой тук комай съвсем се е ... объркал.
15 Септември 2013 23:47
На който каквото развитие му трябва - да си го развива.

За съжаление нямаме необходимото време от няколко века да ги оставим да го развиват до изчерпване на ентропийния му потенциал. И няма да сме странични наблюдатели, а потърпевши...
15 Септември 2013 23:54
Кое е това ... гражданско общество, дето ще се произнася по въпроси на вярата?

Това, което иска да се защити и да съхрани някои свои основополагащи принципи...Сред които - разделението на религиозна от държавна власт, правото на живот според убежденията си/стига да не нарушават правата на другите/, равенство между половете и други такива благинки, които не са на почит в теократичните уахабитски режими...
16 Септември 2013 00:40
Поздравления към редакцията на вестник СЕГА за силното включване по темата с тази интересна статия!

Първо искам да отговоря на въпроса в заглавието, така както е поставен, преди да обясня нататък вижданията си по проблема, доколкото имаме такъв. На България, в частност, българското общество и онази част от него, изповядваща исляма не са нужни множество молитвени храмове, а функционални джамии, в които да се обяснява, проповядва и т.н. не на "майчин", а на български книжовен език. Изключение да се допуска единствено по отношение на провеждането на самата молитва, което става на арабски език (това е оригиналният език на кораничното послание), а петъчната хотба да е задължително на официалния език. Това смятам, че е правилно, справедливо и достатъчно открито към останалите граждани от други вероизповедания или атеистични убеждения, които биха желали да узнаят за "какво става дума" изобщо. За мен всяка нова джамия не е морална победа, защото аз не се състезавам с моите съграждани чия религия е правилната. Нямам нито духовната потребност за това, нито смятам, че ислямът заслужава подобна защита, тъй като мястото му в човешката история и цивилизация е повече от еднозначно, макар и твърде дискусионно. Проблемът с молитвените места може да се разреши много просто, макар на никоя политическа или гражданска организация да не ѝ се занимава с това. Нека се прави по една джамия в населено място, в което има мюсюлмани - ако е в село, джамията да е малка, ако е в град, да е достатъчно голяма, за да удовлетвори нуждите на хората. В случай, че има построени, но нефункционални, нека им се направи ремонт, ако това позволява, вместо да се строи нова. Самият строеж да е на място, удобно за вярващите, но не и дразнещо за останалите. Т.е. да се създаде граждански събор с различни участници по населено място и да се обсъди заедно как да протече целият процес и кое е най-доброто за цялата общественост. Това предложение идва от факта, че ислямът е част от нашата история и култура, но не е традиционна религия така както е православието, поради което няма еквивалентност с християнството у нас.

Известно е, че у нас има достатъчно джамии, така че въпроса със строенето на нови е спорна тема и измества тежестта на проблема в съвсем различна посока. А той е турцизирането на българския мюсюлманин и превръщането на религията в предпоставка за самоопределение извън духовния контекст. Това е погрешно, недопустимо и твърде вредно за малка държава със сравнително консервативно общество по повод националната идентичност. Това е вредно и за самите български мюсюлмани (терминът българомохамедани е погрешен), които губят духовната и емоционална връзка с българщината и Родината изобщо. Ето защо първата крачка към решаването на този проблем би следвало да бъде една отворена дискусия с разнообразни представители на религиозните общности у нас и последващото вземане на решение за изучаването на религията и проповядването ѝ само и единствено на български език с изключение на молитвените методи. Целта е да не се капсулират общности по религиозен признак у нас и да се ограничи присъствието на чуждестранни лица със съмнителни идеи и недопустими методи за прилагането им. На второ място е необходимо да се ограничи политизирането на исляма, но не и водещата роля на държавата. Така ще се избегне залитането във фундаментални посоки, а контролът на властите ще гарантира нормалното упражнение на религиозните обреди и ритуали.

Колкото до диалога между двете (а защо две?) общности - откакто участвам във форума, винаги съм била открита по тези щекотливи въпроси и продължавам да имам готовност за една креативна и изпълнена с позитивизъм дискусия. Сигурна съм, че има десетки други български мюсюлмани, готови за това без залитания към презрение и високомерие, понеже това не са духовните качества на един вярващ, независимо за коя религия иде реч. Заявявала съм често, че желая да живея в мир със сънародниците си - друговерци и че техните убеждения по никакъв начин никога не са ме смущавали, както и не съм чувствала морално или религиозно превъзходство, защото се придържам към максимата за изначалната Божествена справедливост, израз на която е уважението към всяко човешко същество, след като Всевишния е решил то да бъде тук и сега! Изповядвам исляма, защото вярвам, че това е истинският път към духовно и морално израстване, както и гаранция за хармоничен живот и Отвъд, но се старая да не преча на другите с това и смятам, че би следвало да е взаимно. Но за да има такава взаимност, е нужен най-малкото равнопоставен и сериозен диалог, принципни и мирни намерения към разбирателство и съжителство на базата на различия, но и на еднаквости - все пак всички сме хора и български граждани и нека като такива се опитаме да открием рецептата за толерантност и търпимост без да се нападаме и обиждаме по верски въпроси (че и всички останали, разбира се). Имам готовност да продължа в същия дух и нататък, както и за в бъдеще с открити и честни хора, без значение на религията, но чиято цел е да се намери път към разрешаването на тази дилема как да живеем в общност и взаимно разбирателство. Би било жалко, ако поради предразсъдъци или друга тривиална причина се загърби добрият тон и уважение в подобен диалог.
16 Септември 2013 01:04
Aaliyah, вашите коментари са винаги удоволствие за мен!
Споделям мнението, че поради външните признаци се загърбва същността на проблема. Ислямският фундаментализъм може да има широки и дълбоки джобове - но грижата той да не обсебва умовете си е на българската държава. За какво имаме Дирекция по вероизповеданията? Да вземе да запретне ръкави.
16 Септември 2013 06:07
Aaliyah,аз също съм изключително впечатлен от високия наратив във Вашия постинг.
Един приятелски съвет само ...не пишете толкоз дълги постинзи,че /както на маймуната,качваща се все по-нависоко и нависоко/ и на Вас ви лъсва ...крещящото неграмотно боравене с високопарни слова.
Не само това,но и Вашето елементарно неразбиране на религиите като цяло и исляма в частност.
Разбирам устремения Ваш поглед в единния бъдещ комунистически строй,където от всеки ще се изисква според способностите и на всекиго ще се дава според потребностите,но ффнимавайте с тоз граждански събор и умнотии от сорта на :
Нека се прави по една джамия в населено място, в което има мюсюлмани - ако е в село, джамията да е малка, ако е в град, да е достатъчно голяма, за да удовлетвори нуждите на хората. В случай, че има построени, но нефункционални, нека им се направи ремонт, ако това позволява, вместо да се строи нова. Самият строеж да е на място, удобно за вярващите, но не и дразнещо за останалите. Т.е. да се създаде граждански събор с различни участници по населено място и да се обсъди заедно как да протече целият процес и кое е най-доброто за цялата общественост. Това предложение идва от факта, че ислямът е част от нашата история и култура, но не е традиционна религия така както е православието, поради което няма еквивалентност с християнството у нас.

Държа да подчертая,че така също много ми ареса Вашата откритост и "готовност за една креативна и изпълнена с позитивизъм дискусия" по този щекотлив въпрос:"Колко джамии й трябват на България?",но ако ми позволите,най-учтиво Ви бих помолил да не се излагате с позитивности като :
"На България, в частност, българското общество и онази част от него, изповядваща исляма не са нужни множество молитвени храмове, а функционални джамии, в които да се обяснява, проповядва и т.н. не на "майчин", а на български книжовен език. Изключение да се допуска единствено по отношение на провеждането на самата молитва, което става на арабски език (това е оригиналният език на кораничното послание), а петъчната хотба да е задължително на официалния език."
Тоа номер със задължителния официален език веке го пробвахме и още берем горчивите му плодове.
Пробвайте нещо по-оригинално.
Ако Вашият кръгозор е тесен и креативността Ви е в застой ... обърнете се за помощ към брат ми генек.
Сигурен съм,че той би Ви помогнал с удоволствие.
От сърце Ви желая успех, скъпа Aaliyah !
Canaa bir Allahim sizlere kolaylik versin !
Амин.
16 Септември 2013 06:14
А иначе,ако требе да сме по-сериозни ... на майка България й трябват точно толкоз джамии,църкви и синагоги,колкото са необходими на самите верващи.
Не е работа на държавата да се меси в религиозните дела.
Работа на държавата е да бди за спазването на законите в държавата.
Това е толкоз просто и логично.
16 Септември 2013 07:32
Простете ми,приятели мои,но сметам,че е от фундаментално значение да избегнем фундаментално залитане във фундаментална посока на фундаментална мисъл като :
На второ място е необходимо да се ограничи политизирането на исляма, но не и водещата роля на държавата. Така ще се избегне залитането във фундаментални посоки, а контролът на властите ще гарантира нормалното упражнение на религиозните обреди и ритуали.

16 Септември 2013 08:28
"...а публичното пространство кипи от страхове и предразсъдъци..." .Само това , ако бяхте написали ,щях да приема коректноста и желанието да коментираме тази важна и актуална тема.Какво да кажа за"Капитан Немо"++++++++,а също за "Aaliyah" и "Бай Хасан", които са в час с темата!!! На автора ли да напомням, че различните религиозни общности живеят в мир и добросъседство от както е имало "Османска власт" у нас и не само.Трябва да отбележа, че не се приема еднозначно "българи мохмедани" и помаци/тази общност се възприема като такава/.Относно броя на молитвените домове, те да са толкова, колкото е нуждата от тях.Не приемам внушението на автора,че София няма нужда от втора джамия.Накрая , за мен е важно религиите да се оставят на мира, стига да признават светския характер на държавата.Моля ви не насаждайте, а обеснявяйте на болшинството нуждата от тъпимост и толерантност между религиите.
16 Септември 2013 09:49
Имам питане. Защо в най-толерантните европейски държави джамиите нямат минарета. Излиза , че ние сме по-толерантни от най-толерантните. И пак сме най-лошите.
16 Септември 2013 09:52
P.S. Сетих се сам след като прочетох Хасановите постинги. На тамошните вярващи не им трябват минарета вероятно.
16 Септември 2013 09:57
За джамиите не знам, но нашите шинтоистки храмове са малко.
16 Септември 2013 10:33
Ово е класика! Едва успя една форумка - мюсюлманка по религия и европейка по дух да изкаже мнение и бай Хасан я сряза откъм миндера. Така де - не е питала Аамет челеби за разрешение дали може да говори, па и изпревари челебиите, па и жена на всичкото отгоре и по всичко изглежда - грамотна. Как да не се ядоса истинският правоверен?
16 Септември 2013 10:34
Интересна статия,но половинчата.Всъщност в България исляма като религия стана проблем чрез родните политици,като изключвам ДПС.В ДПС говорят за исляма само като защитна функция,един вид видите ли ний ви пазим.Реално те нямат никаква роля в развитието и интернационализирането на тази религия.Никой от водачите в тази партия не е силно вярващ,ако е имало такива са го напуснали.Достъпа на български граждани изповядващи тази религия до Саудитска Арабия,Йордания,Сирия,Тунис и Турция е проблем докаран от така наречените десни правителства.За да спечелят някакви дивиденти от мюсюлманите,както и да се възползват от безбройните им пари.По време на Филип Димитров на мода бяха Саудитска Арабия и Йордания.Иван Костов яхна Йордания и Турция.Боко изцяло клекна на Турция.
16 Септември 2013 12:25
Така е още от времето на т.нар. възродителен процес - това изумително с глупостта си начинание на комунистическата власт, на което дължим появата на ДПС.
Абсолютно вярно. Турците по онова време казваха: "Ние почти бяхме забравили, че сме турци, но Тодор Живков ни го припомни."
Въпросът сега е, докъде ще стигнат салафазмът, уахабизмът и неоосмманските мераци в похода им към Балканите. Явно този поход е налице и взривообразно нарастващата маса мюсюлмани в Турция, Бл. Изток и Сев. Африка, които не намират реализация в родината си, може да решат, че по право им се полагат териториите, където някога е стъпвал ислямски крак, така че да експлоатират земите и труда на гяурите. Страната ни не може да се противопостави сама на този напор, особено ако той навлезе в по-активна фаза - правителствата от последните 20 години са пределно слаби и безидейни по този проблем, а външна помощ не се вижда.
16 Септември 2013 14:27
Тук Хасаня се е запенил в злобата си. Ама то май присъщо на ислямистите.
Истината е, че държавата трябва да следи за разпространението на човеконенавистни доктрини каквато е изложената в корана. Малко примери (цитати) от книжлето:

Kill disbelievers wherever you find them. If they attack you, then kil them. Such is the reward of disbelievers. 2:191-2
Allah says that you must keep fighting until there is no more persecution and everyone on earth is a Muslim. Then you can stop killing people. 2:193a
But if there are any wrong-doers around after you've killed off all the disbelievers, persecutors and aggressors, then you'll have to kill them too. 2:193b

Have no unbelieving friends. Kill the unbelievers wherever you find them. 4:89
Slay the idolaters wherever you find them. 9:5
Believers must fight for Allah. They must kill and be killed , and are bound to do so by the Torah, Gospel, and Quran. But Allah will reward them for it. 9:111
Those that the Muslims killed were not really killed by them. It was Allah who did the killing. 8:17


Изводите всеки мислещ може сам да си ги направи....
16 Септември 2013 14:48
Е, как ще се разберем помежду си? От примерите по-горе е ясно, че няма да е с помощта на политиците.

Все пак, днес същите тия политици от АТАКА и ДПС са в една управляваща коалиция. За разлика от медиите които не млъкват и не спират да ни рисуват апокалиптични картини за ислямизма и корените му у нас. Защото религиите водят битка за сърцата и умовете ни, а ГЕРБ и полицейско-чиновническата им мелница искат да ни смачкат и унищожат физически, за собствено частно-партийно удоволствие !
16 Септември 2013 15:13
Защото религиите водят битка за сърцата и умовете ни,
Пренаселените мюсюлмански страни с бедно и необразовано население скоро може да се опитат да отворят битка за труда и потта на гяурите, както е било в продължение на столетия.
Турците нямат нашата любов към земята, дълбоката привързаност към родните кръгозори. За тях отечеството не е едно материално, осезателно нещо: то състои собствено в религиозната общност, в сбора на правоверните, в съзерцанието на минарето, отдето ходжата високо призовава исляма на молба към аллаха, и в спокойното и лениво съществувание на сметка на потта на гяурите. – Съседството им с гяурите само при такова условие е търпимо за тях.
Натисни тук
16 Септември 2013 15:36
Бай Хасан,

Разбрал сте ме както на вас Ви е удобно след като сте извадил от контекста каквото Ви е "харесало". Нямам нищо напротив, стига да не внушавахте на останалите събеседници тенденциозност, която аз не съм имала предвид.

Разбира се, че е нужно да има толкова джамии, колкото са необходими на вярващите, но Вие и аз знаем много добре, че в момента те са повече от достатъчни в България. Може би единствено в София и някой и друг по-голям град да става дума за недостиг, но не и в "провинцията". Знаете също така, че джамията е молитвено място и съвсем няма значение нито как изглежда, нито колко е голяма, стига да е достатъчна за вярващите. Същото за минаретата. В началото на исляма не е имало такива. Просто викачът (мюезинът) се е покачвал на високо и е започвал призоваването. Сега това е невъзможно в големите градове поради шума, уличния трафик и т.н., но от друга страна молитвените часове са лесно определяеми. Аз поне нямам този проблем, защото си взех от тукашната джамия разписанието и не ми се налага да слушам адана от минаре. Имам си го на компютъра и си му се наслаждавам вкъщи, без да дразня никого. Ако ми се приисква това с минаретата, пътувам до съответните държави, където си ги имат и с високоговорители даже. Моят постинг маркираше просто една идея, без претенции за правилност, но настоях за обща (обществена) дискусия, защото е ясно, че България е християнска държава и ислямът не е толкова популярен, освен да се злоупотреби с него покрай избори, както и че така е справедливо спрямо немюсюлманските ни съграждани.

Същото и по повод езика. Нека и те, друговярващите, да разбират за какво става дума в нашата религия и да я оценят по собствено мнение и критерии, а не насадени от пропаганда или лоши постъпки на хора, назоваващи себе си мюсюлмани. Никъде не съм говорила за абсолютен контрол на държавата върху религиите, в частност исляма, а за определяне на достатъчно ясни и справедиви правила, чрез които да се осигури безпрепятствен молитвен и изобщо религиозен процес. Аз не искам държавата да ми казва напр. как да се моля, а да ми гарантира правото за това и процедурата за ползването му. За да стане така е необходима яснота и откритост, а това няма как да стане на небългарски език. Никой не Ви пречи да си обучавате децата по религия вкъщи на турски и т.е. езици. Не съм казвала, че е погрешно, но настоявам, че е недопустимо това да бъде правило извън дома и съм на мнение, че религиозното обучение (без молитвения процес) е необходимо да става на български език, за да е ясно и за съгражданите ни немюсюлмани.

Наистина живеем помежду си (България) в сравнителна хармония и толерантност и не виждам причини това да се променя, освен към по-добро, а именно мир и взаимно уважение. Останалото е от лукавия, а на мен не ми се живее във времена на война, още по-малко религиозна такава, независимо за коя точка на планетата става дума. И ако много хора са на мнение, че ислямът има нужда от ревизия, аз твърдя, че хората, изповядващи го, имат нужда от преглед на ценностите и възприятията си. Живеем в 21 век, технически прогрес и удобства, а забравяме за "малкия" човек и политизираме нещо толкова съкровено като духовния мир и възглед. Поради тази и ред други причини е нужно взаимодействие с властите и с другите религиозни общности, за да се потърси взаимноизгоден компромис без верски и етнически нюанси на омраза и нетърпимост. Няма как това да стане без взаимни отстъпки от всички участващи страни. Идеята е да се намери баланса, а съм на мнение, че мислещи, сериозни и отговорни хора винаги могат да постигнат това, без ничии права да бъдат накърнени.

Ако не Ви харесва изказа ми, приемете го на добра воля и уважение към останалите участници в дискусията, голяма част от които са по-възрастни от мен, както и притежатели на богат практически и житейски опит. Мога да подкарам и на сленг, но освен да забавлявам аудиторията, както Вас, едва ли бих накарала някого да възприеме сериозно моето мнение без нужния респект. Подминавам деликатно намеците и определенията Ви към мен и Би уверявам, че разбирам много добре позицията Ви. Бъдете здрав, както и всички останали!
16 Септември 2013 16:00
Офтопик. Във филма за Сирия, който наскоро коментирахме, имаше един епизод (нека да е бил и пропаганден!), който бе знаков. За сирийски войник, християнин, загинал при защитата на една от джамиите от ислямистите. Според разказа на другарите му, той се е бил за джамията ... бос, въпреки осколките и счупените стъкла, от уважение към храма. Загинал е сражавайки се, паднал на прага. Няма да питам дали и в чий рай се е запътил след това. Цитирам го, защото считам, че това е правилната нагласа за национално единство. Дори и атеист да си, да си готов да загинеш, защитавайки молитвен дом или свято място на коя да е религия от осквернение и разорение. От малкото истински неща, останали на този свят, е и уважението към вярата на другия, на приятеля, на съседа, на роднината дори. Обратното на това е да се докараме до там, че да се дивим и ужасяваме от факта, че християни избиват християни, мюсюлмани - мюсюлмани и всичко това в името на ... Бог. Защото, едно е Едното, а Множеството е безкрай. Можеш да се обединиш само около едно, а да се разединиш по хиляди и хиляди начини.
16 Септември 2013 16:16
Бравос на Аалия, де да бяха повече като нея, от всички религии и конфесии.
Иначе, не мога да се начудя на форумците, които твърдят, че исляма (т.е. политическите му ръководители) имат дори бегло намерение да опитат каквато и да е друга конфронтация (освен социално-политическа) с другите глобални религии, включително най-новата, но най-могъща от тях - консумеризма. На какво отгоре? Технологично превъзходство (каквото са имали маврите), военно превъзходство (каквото са имали османците и монголите), социално-политическо превъзходство (каквото са имали османците). Демографско превъзходство? - Евентуално, ама нямам спомен китайците и индийците да са станали по-малко, еле пък да са заобичали внезапно мюсюлманите. И като се има предвид, пословичната сприхавост на чича ви Сам и склонността му да ръси демокрация с повод и без повод.....Защо да го правят? За единият гол халифат разпрострял се над радиоактивни пепелища и малки групи оцелели правоверни мутанти? Без превъзходство в ядрени оръжия? Без подавящо превъзходство във въздуха? Без един-единствен свестен ракетен крайцер (все още нито една от мюсюлманските страни няма флотска единица по-съществена от разрушител/есминец). На единият гол фанатизъм и Аллах-акбар? Ами след 10 (словом десет) години, Шайтана ще се изтропа с наземен боен робот с лиценз за убийство, на стойност под четвърт милион гущера при масово производство. Който ще бъде по-смел и по-фанатичен и от най-смелия шахид. Да не говорим, че ще е противокуршумен, клас 3 по STANAG.
Тероризмът, дяца е външнополитическо оръжие за вътрешнополитически цели - чрез него, управляващите кланове доказват своята незаменимост за чича ви Сам: "ако не съм аз виж какви ще дойдат". Разбира се, целта е плавен преход и бетониране на управляващите фамилии в нещо подобно на нашият или руският сценарий. На всички им е ясно, че няма как да се размине. Светът си събува потурите и шалварите със страшна сила.
Колкото и да е непривично за някои, Шайтана пак победи - правоверните играят неговата игра: демокрацията. Дали ще е управляема, суверенна или ислямска няма значение. Шайтана прибира роялтис за думата демокрация, не за етикетите и.
16 Септември 2013 16:18
Темата за исляма присъства непрекъснато в международния новинарски обмен, но у нас рядко се говори по нея. А когато се спомене, е най-често в комбинация с екстремизъм, скандал, ДПС. Като се започне от страховете, че покрай сирийската криза България ще се напълни с талибани, и се стигне до вълненията около лансирания от ДПС и БСП проект за нов Закон за вероизповеданията, чрез който Главното мюфтийство да си реституира имотите. Но това ли изчерпва темата за исляма в днешна България?
............В момента бежанците у нас са към 4000

Притесненията на обикновените хора в Бг са основателни, защото сред бежанците, заедно с майките и децата, свободно влизат ислямисти, екстремисти. Не се коментира колко от тях имат паспорти, колко от тези паспорти са легитимни, вземат ли се пръстови отпечатъци от имигрантите, защо в Бг идват само мюсюлмани, а християни не достигат до границите ни?
У нас, най-бедната страна в Европа, бежанците са около 4000, а големи и богати европейски страни като Великобритания и Франция са склонни да приемат само по 2000 бежанци! В Германия нагласите са да се приемат предимно сирийци-християни. Не се коментира защо най-заинтересованите от конфликта държави като САЩ и Франция, не приемат болшинството бежанци- сирийски християни, а богати и заинтересовани ислямски държави като Катар, Сауди Арабия и Кувейт не приемат останалите бежанци- араби мюсюлмани. А Израел и Турция? Те са съседи със Сирия. Колко сирийски бежанци са приели досега турците и израилтяните?
По тези теми мълчиш, авторе!

16 Септември 2013 16:25
Колкото и да е непривично за някои, Шайтана пак победи - правоверните играят неговата игра: демокрацията. Дали ще е управляема, суверенна или ислямска няма значение. Шайтана прибира роялтис за думата демокрация, не за етикетите и.
Демокрация, демокрация, ама на гол тумбак не вирее. Стотици милиони мюсюлмани по цял свят, повечето - под 30-годишна възраст, бедни и необразовани, се чудят какво да правят по цял ден, а мъжете се плющят едни други от мерак и за разнообразие. Та колко им трябва на тези хора, за да ги поведе някой към земите, където текат реки от мед и масло, а братята им по вяра, които са вече там, да им помогнат малко? Пък дори и само заради гъдела да се развее зеленото пророково знаме и да се изреве "Аллаху акбар!" над разорените и разрушени градове и села - тази картина се е повтаряла стотици пъти назад във вековете и тя все още пълни сърцата на новоизлюпени неоосманисти и уахабисти.
16 Септември 2013 16:25
Притесненията на обикновените хора в Бг са основателни, защото сред бежанците, заедно с майките и децата, свободно влизат ислямисти, екстремисти.


Не е сигурно. В Европа ислямистите и екстремистите предпочитат да влизат като добре облечени бизнесмени, с пълни с пари джобове.
16 Септември 2013 16:42
Демокрация, демокрация, ама на гол тумбак не вирее.

Ако правилно съм разбрал, ислямизмът помага да се притъпи чувството за глад?
Стотици милиони мюсюлмани по цял свят, повечето - под 30-годишна възраст, бедни и необразовани, се чудят какво да правят по цял ден, а мъжете се плющят едни други от мерак и за разнообразие.

Всъщност, повечето от бедните и необразованите се чудят какво да правят по цял ден, включително практикувайки мъжеложество, с тази разлика, че алкохола и наркотиците са по-достъпни.
Та колко им трябва на тези хора, за да ги поведе някой към земите, където текат реки от мед и масло, а братята им по вяра, които са вече там, да им помогнат малко?

Точно на тези хора малко им трябва - някой да ги поведе. Големият въпрос е колко му трябва на този някой, за да си зареже джелабата, милионите, златният ролс-ройс, супермоделите-гяурки и да поведе ордите некъпани отчаяни хора за да превърнат целото човечество в некъпани и отчаяни? И откъде ще му карат къпани гяурки тогава? Пък и в лицето на Мумар и Саддам има доста нагледен пример. И как ще ги поведе - ще развее Зелено знаме над Мека? Или в Техеран? А кой ще го остави да си развява байрака, т.е. Зеленото знаме на Пророка?
Апропо, в момента шайтаните разработват свръхмалък управляем боеприпас - с размерите на малокалибрен снаряд и КВО в порядък на 0,2-0,3 м., тегло - под половин килограм, може да се събира в контейнерите за касетъчни боеприпаси. Дет се вика - свръхперсонализация на обслужването.
16 Септември 2013 17:03
Ако правилно съм разбрал, ислямизмът помага да се притъпи чувството за глад?
Има такъв момент.
И как ще ги поведе - ще развее Зелено знаме над Мека? Или в Техеран? А кой ще го остави да си развява байрака, т.е. Зеленото знаме на Пророка?
Апропо, в момента шайтаните разработват свръхмалък управляем боеприпас - с размерите на малокалибрен снаряд и КВО в порядък на 0,2-0,3 м., тегло - под половин килограм, може да се събира в контейнерите за касетъчни боеприпаси. Дет се вика - свръхперсонализация на обслужването.
Може и да си прав, но ние сме първите на пътя им, докато ги спрат.
16 Септември 2013 18:01
страховете, че покрай сирийската криза България ще се напълни с талибани

Авторът използва Ленинския похват да се довеждат нещата до абсурд, за да бъдат оборени по-лесно след това. Страхът и то основателени неоспорим е, че България ще се напълни с чужденци (религията им идва след след това). Днес се коментираше, че на всеки час 2 българи емигрират, а 5 имигрант/бегълци влизат.

16 Септември 2013 18:20
Кой сте вие бе другари та имате дързостта да казвате кой имал и кой няма нужда!?!
Авторe и прочие аплодиращи, вместо тези непродуктивни и немощни мозъчни конвулсии е по-добре да се поупражняватe върху изглаждането на гънките на собствената си търпимост.
Стига сте давали акъл за кое как да бъде за неща от които хал хабер си нямате. Борете се за вашите права, а не за да ограничите правата на другите. Ролята на журналистите е да възпитават, а не да осакатяват. Омразата е осакатяване. Не осакатявайте бъдещето поколение. Недейте, 21 век сме!
Позволете ми да задам един въпрос. Ако през средните векове, османците са били толкова толерантни колкото автора и неговите възторжени поклонници, и да речем са имали също толкова възторжени последователи, то тогава, колко църкви щяхме да имаме през 1878 г.?
16 Септември 2013 18:28
Позволете ми да задам един въпрос. Ако през средните векове, османците са били толкова толерантни колкото автора и неговите възторжени поклонници, и да речем са имали също толкова възторжени последователи, то тогава, колко църкви щяхме да имаме през 1878 г.?


БОЖЕ МИЛИ!!!!

16 Септември 2013 18:37
Известно е, че у нас има достатъчно джамии, така че въпроса със строенето на нови е спорна тема и измества тежестта на проблема в съвсем различна посока. А той е турцизирането на българския мюсюлманин и превръщането на религията в предпоставка за самоопределение извън духовния контекст. Това е погрешно, недопустимо и твърде вредно за малка държава със сравнително консервативно общество по повод националната идентичност. Това е вредно и за самите български мюсюлмани (терминът българомохамедани е погрешен), които губят духовната и емоционална връзка с българщината и Родината изобщо.


Колко вярно е това твърдение на Aaliyah можем да съдим дори само по завършващия критиката на бай Хасан поздрав на турски. Естествено, бай Хасан е нормално да е загрижен, ако някой призовава за "българизиране"
В по-сериозен план, истина е че ислямът сам по себе си е политика. Никъде досега тази характерна същност на тази религия не е преодоляна напълно. И затова превръщането на един съвестен гражданин във "фундаменталист" е трудно предсказуемо и реален риск навсякъде. Разбира се, в по-широк план може да се каже , че всяка една религия може да бъде политизирана и - нещо повече - може да обслужва и чужди държавни интереси. Така например, БПЦ, макар да е традиционалната "национална" църква на страната е арена на борба между руски и гръцки лобита; духовният център на католиците в целия свят, не само България, е римският папа, който също е и важна политическа фигура. Така че въпросът за взаимодействието между гражданската съвест и религиозната принадлежност не касае единствено мюсюлманите. Естествено те са най-видимият проблем поради историческите наслоявания, но нека не стигаме в крайности, в които да виждаме във всеки ходжа турски шпионин, както на времето комунстите "откриха" картечници в домовете на католическите свещеници и радиопредаватели в тези на протестантските пастори.
Най-важното, според мен, е да извадим религиозната принадлежност от критерия за "българщина".
Ако "православен християнин" е задължителен или "традиционен" атрибут на българина, как да очакваме последователите на инославните и другите изповедания да се впишат?
16 Септември 2013 20:48
бонго-бонго,както винаги+++++++++
16 Септември 2013 20:58
Позволете ми да задам един въпрос. Ако през средните векове, османците са били толкова толерантни колкото автора и неговите възторжени поклонници, и да речем са имали също толкова възторжени последователи, то тогава, колко църкви щяхме да имаме през 1878 г.?


Има различен ислям. И различно християнство. Пример - Андалусия, Ал-Андалус Като си говорим за толерантност, де.
16 Септември 2013 21:21
Ако "православен християнин" е задължителен или "традиционен" атрибут на българина, как да очакваме последователите на инославните и другите изповедания да се впишат?

Лично аз съм атеист, но с това не съм съгласен.
Всяка държава би могла да се описва с религиозно ориентирани орди, но важното е да се гради на светска основа.
Както Турцията на Ататюрк и България.
Нека си имат вярата, но да не я превръщат в култ.
17 Септември 2013 09:10
Позволете ми да задам един въпрос. Ако през средните векове, османците са били толкова толерантни колкото автора и неговите възторжени поклонници, и да речем са имали също толкова възторжени последователи, то тогава, колко църкви щяхме да имаме през 1878 г.?
Демек, трябва да сме им благодарни вовеки веков, че не са ни изклали до крак, че на всичко отгоре и църкви са ни позволили да имаме, така ли?
Ако "православен християнин" е задължителен или "традиционен" атрибут на българина, как да очакваме последователите на инославните и другите изповедания да се впишат?
От времето на Възродителния процес насам никой не налага насила на българските граждани, с изповедание, различно от православното, да обвързват националното си самосъзнание с верската си принадлежност. Както впрочем винаги е било през цялото време след Освобождението - и сега ако отидете в Златоград, ще видите паметните плочи до реката, на които са изписани имената на загиналите български турци във войните за национално обединение, вкл. на турския фронт в Първата Балканска война. В този смисъл, авторът е напълно прав да казва, че Възродителният процес беше огромна грешка на комунистическия режим. Чел съм разсекретени стенограми от заседания на Политбюро, на които Тодор Живков казва, че ако не се приложи политика за потискане на турското самосъзнание на мюсюлманското малцинство, до 20 години България ще изчезне. Тоталитарната власт допусна съществена грешка, като тръгна да налага тази политика поголовно, вместо да изолира вражеските елементи, да им даде по един пасаван и да ги натири в Турция, както правеха гръцките власти по време на техните кампании за асимилиране на мюсюлманското малцинство - в резултат, днес в Гърция мюсюлманското малцинство е сведено до 2-3%, предимно български помаци в Северна Гърция (турци почти няма, въпреки че е имало много навремето по онези земи) и никой не обвинява съседите в провеждането на Възродителен процес. Огромната част от българските мюсюлмани отдавна се бяха вписали в българската действителност по онова време, съжителстваха прекрасно с българските си съседи и не създаваха проблеми на държавата, както не създават и сега. Причината е в естествените (ненасилствени) асимилаторски способности на българите, каквито те притежават още от времето на Първото Българско царство, та до днес. Рядкост са страните по света, в които етническите малцинства се вписват в местната действителност до степен на доброволен отказ от етническо самосъзнание, както това се случва у нас с арменското, еврейското, циганското и някои други малцинства. Същото това се беше случило в почти пълна степен и с турското малцинство, но Възродителния процес изпусна духа от бутилката, а промените след 1989 г. допълнително нагнетиха това обстоятелство, като политиците периодично го експлоатират за своите тясно партийни и котерийни цели.
17 Септември 2013 09:29
Тоа номер със задължителния официален език веке го пробвахме и още берем горчивите му плодове.

Ех, Боже, ти на какъв език попълва документите си за Америчко- на майчин език или на официалния ингилизки?
Ами преводач на лелин си език имаш ли, когато трябва да ти обясняват как да измиеш чиниите в ресторанта на дон Хосе?
Изобщо не е за учудване, че помакът от ескимоски етнос и с турско национално самосъзнание бай Асан е подскочил като ужилен при употребата на словосъчетанието "официален български език".
Очевидно при една част от представителите на помашко-ескимоската популация, това е обидно словосъчетание.
Аман от продажници и турски подлоги!
17 Септември 2013 09:30
Aaliyah

17 Септември 2013 10:59
От времето на Възродителния процес насам никой не налага насила на българските граждани, с изповедание, различно от православното, да обвързват националното си самосъзнание с верската си принадлежност


Ако се вгледаш внимателно в онова, което си написал. Евентуално ще видиш, че многословно си заобиколил онова, което съм написал.
17 Септември 2013 11:47
Ако се вгледаш внимателно в онова, което си написал. Евентуално ще видиш, че многословно си заобиколил онова, което съм написал.
Добре, ще го кажа по друг начин: днес никой не пречи на българските граждани да се самоопределят като българи или пък - по тяхно желание - като патагонци, ескимоси или папуаси. Още по-малко, когато изповядват определена религия. Или обратното - никой не задължава българските граждани, кланящи се на определени божества или пък тези, които не се кланят на такива божества, непременно да се самоопределят като "православни християни". В конституцията е записано, че "Чл. 13, (3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.", което НЕ означава, че традиционната религия на всеки един български гражданин е тази същата.
17 Септември 2013 11:56
Ако "православен християнин" е задължителен или "традиционен" атрибут на българина


Да е задължителен, колко да е задължителен? Да е традиционен, колко да е традиционен? Щото някои сме от едни места, дето е по-задължителен и по-традиционен, ама не точно за ... българина

Дори Православието, само по себе си, не дава гаранции за единение, бонго-бонго го намекна, макар и в по друг контекст.

Попречи ли Православието на православни да запалят, а по-късно и да разрушат един от най-внушителните православни храмове в страната и на Балканите - църквата в Анхиало? Натисни тук Храм на общност, не по-малко отдадена на Православието и християнството и не от скоро, а доста ... отдавна. Друго да не, дава основание на потомците да са малко ... скептични. Или пък не?
17 Септември 2013 12:12
Да е задължителен, колко да е задължителен? Да е традиционен, колко да е традиционен? Щото някои сме от едни места, дето е по-задължителен и по-традиционен, ама не точно за ... българина

Дори Православието, само по себе си, не дава гаранции за единение, бонго-бонго го намекна, макар и в по друг контекст.

Попречи ли Православието на православни да запалят, а по-късно и да разрушат един от най-внушителните православни храмове в страната и на Балканите - църквата в Анхиало? Натисни тук
Ами явно в случая е надделял национализма или пък някакви други подбуди, след като ти сам казваш, че Православието няма такaвa задължителна и спойваща роля в българската действителност, вкл. по онова време. Не оправдавам случилото се, но я да видим какво пише тук:
Лятото на 1906 е белязано с ескалация на българо-гръцките отношения,като в Анхиало напрежението между гръцкото малцинство и българското население стига своя връх на 30 юли.Поводът са борбите между българските четници и гръцките андарти в Южна Македония и Егейска Тракия след 1903,а непосредственният предтекст е клането над мирното българско население в Загоричане, Костурско.

В България се надигат все по-масово антигръцки гласове.На свой ред гръцкото малцинство продължава да се държи неразумно провокативно-особено в южните черноморски градчета,където живеят негови компактни маси.В същност борбата между българското и гръцкото население по Южното Черноморие води началото си още от църковните борби по време на Възраждането.Тя

се изостря в началото на м.юли когато чашата


на търпението от българска страна прелива след като се разбира,че върхушката на гърците в страната оказва финансова подкрепа за въоръжаването и оборудването на гръцките чети в Македония.
Натисни тук
17 Септември 2013 16:59
В конституцията е записано,

О, да на книга всичко е чудесно, нали? Тя и статията същото казва - че на книга всичко звучи чудесно, само дето на прктика не е.
ПП. Не видях една малка подробност в линка тъи за Анхиало. А тя е, че една значителна част от селяните, които започват погрома срещу гърците, са минали преди това през школовката на борбата в Македония.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД