:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

36 млн. лв. от такса смет в София няма да идат за чистене

Столичната община очаква да събере с 36.3 млн. лв. повече приходи от такса смет, отколкото са й необходими, за да поддържа чистотата в града през 2014 г. Излишъкът ще потъне в бюджета на общината и не е ясно за какво ще се харчи. Това е драстично разминаване с основния принцип таксата за дадена услуга да е равна на разходите по предоставянето й.

Според план-сметките на кметството за догодина гражданите ще платят 55.6 млн. лв. за смет, а фирмите - 128 млн. лв., което е с 36.3 млн. лв. повече от разписаните разходи за всички дейности по чистотата в размер на 147 млн. лв.

Любопитното е, че за първи път от години има намаляване на бюджета за чистота на столицата. В сравнение с т.г. общината планира да спести 7.4 млн. лв. През 2013 г. планираният бюджет за чистене е близо 155 млн. лв. За догодина са заложени малко над 147 млн. лв. Спестеното е заради това, че през т.г. и последните от над 500 хил. тона бали с отпадъци, останали от боклучавата криза в София, бяха извозени до други общини, което костваше над 1 млн. лв. За догодина е орязано и перото за проучване и проектиране на депа. Заложени са с над 6.3 млн. лв. по-малко, като сумата става 38.2 млн. лв. Най-голямата разлика идва от парите за проучване, изграждане и рекултивация на депа - те са с близо 7 млн. лв. по-малко спрямо т.г. Създаденото през тази година общинско предприятие за чистота ще се издържа с 2.7 млн. лв. То отговаря за депото в местността Садината и в него трябва да заработят 170 души.

Ако правителството не направи поредната отстъпка, 2014 г. трябва да е последната, в която общините събират такса смет от гражданите и фирмите на базата на данъчните оценки на имотите им. С последните изменения в Закона за местните данъци и такси управляващите налагат на общините да измислят друга база за изчисляване на такса битови отпадъци, която да влезе в сила от 2015 г. Сега гражданите на столицата плащат 1.6 промила върху данъчната оценка на имотите, а фирмите - 10.6 промила върху отчетната стойност на имотите си. Това на практика превръща таксата в скрит имотен данък. От общината предупредиха, че нов начин за смятане на такса смет ще доведе до увеличението й най-вече за гражданите.
1066
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД