:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Орешарски: Чиновници ще се уволняват само ако протестират в работно време

СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Няколко дни след като обяви, че държавните служители, участвали на митингите, ще бъдат уволнени, премиерът Пламен Орешарски и депутатът от ДПС Йордан Цонев обясниха за кои категории става дума.
Премиерът Пламен Орешарски се поправи за уволненията на протестиращи държавни служители, като уточни вчера, че препитанието си рискуват да загубят само онези, които излизат на улицата в работно време. Първоначалните му изявления бяха изтълкувани като противоречащи на конституцията, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го призова да спази заканата си, като първо уволни себе си заради участие в проправителствения митинг на БСП и ДПС миналата събота. Премиерът обаче не е държавен чиновник и не подлежи на уволнение. Орешарски коментира вчера, че "уважава протестиращите, стига това да не са служители в работно време и да не води до саботаж на институциите". Същата теза защити по-рано и депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Нова тв. "С изявлението, че ще уволнява държавни служители за участие в протестите, (премиерът) е имал предвид, че тия служители излизат в работно време и крият документи, заради които има заплаха да бъдат спрени еврофондовете. Става дума за саботаж. Ще дадем доказателства за това", отсече Цонев.

Демонстрацията на политически пристрастия в работно време се забранява и от Закона за държавния служител.

Орешарски допълни, че не се притеснява от сигналите, внесени в прокуратурата заради по-ранните му изявления. В понеделник Асоциацията за европейска интеграция и права на човека подаде сигнал до главния прокурор срещу премиера заради нарушаване на международни договори. От ГЕРБ пък сезираха Европейската комисия.

------ИСКАНЕ

ГЕРБ настоява да получи информация дали има уволнени държавни служители след 14 юни, когато бе началото на протестите срещу правителството, стана ясно от думите на депутата Ирена Узунова на вчерашното заседание на временната комисия за "калинките" на ГЕРБ. Днес групата вероятно ще предложи да се удължи срокът на анкетната комисия заради тази информация. Шефът й Таско Ерменков припомни, че комисията има определен от НС мандат и не може да взема решение по въпроси, които са извън нейния предмет на дейност. Комисията реши да изпрати писма до Министерския съвет, отделни министерства, до областните управи, до НСО и НРС, с които да изиска информация дали при управлението на ГЕРБ в периода август 2009 г. - март 2013 г. в съответните ведомства са назначавани служители без конкурс. Депутатите искат информация за броя на прекратените договори, на обжалваните заповеди, на възстановените и назначените служители. Срокът за отговор е до 29 ноември. Цвета Караянчева (ГЕРБ) заяви, че отделно ще поиска същата информация за периода март - октомври 2013 г. в качеството си на депутат.
15
2304
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
19 Ноември 2013 21:30
Докато бях на хлад във фризера отново, досади ми да чета как по темата се упражнява сонм лаици, дето хабер си нямат за какво става дума. Много си е точен Орешарски. Само дето колегите юрисконсулти в АМС не са го подпомогнали адекватно с основанията. А пиарската акция със сигналите в прокуратурата е ... смехотворна. Надявам се и Сотир да се е посмял разтоварващо.
19 Ноември 2013 22:48
След няколко месеца няма да ти е толкова смешно, нито на Сотир ще му е разтоварващо...
19 Ноември 2013 23:15
Това означава ли, че ако в работно време държавните служители правят друго различно от това, за което са назначени няма да бъдат уволнявани - например да спят на работните си места, да ходят на шопинг или просто да са на лаф-моабет по цял ден с другите колеги?!
Г-н Орешарски, Вие сте наистина Недоразумение!
20 Ноември 2013 00:17
Работата на "държавните служители" НЕ е да подкрепят или да участват в НЕзаконни( организирани и проведени НЕ по посочения в Закона ред!) митинги и УкОпации!!!
Подкрепата от държавни служители или участието им в НЕзаконни митинги е противозаконно действие на тези държавни служители!
Защото, по Закон, държавните( и общинските, също!) служители имат Задължението да реализират и защитават законните права на Гражданите и да НЕ допускат нарушаването им! А участниците в тези НЕзаконни митинги( че и УкОпации, даже!) НАРУШАВАТ правата на другите Граждани!
Ерго, подкрепящите или участващите в НЕзаконните митинги( и УкОпации!) държавни служители спомагат(подкрепят!) за нарушаване от други или те директно нарушават правата на другите Граждани! Което противоречи на задълженията и службата им на тези държавни( и общинските, също!) служители! ЕТО го Основанието тези и такива държавни( и общинските, също!) служители да бъдат уволнявани от заеманата от тях длъжност! КАЗАХ!
20 Ноември 2013 00:28
Орешарски: Чиновници ще се уволняват само ако протестират в работно време


Аман ,
Неработно, работно,време,едноостава уволнение.
Ей,
разпадаш дърважата отворена е границата,с кого ще работиш,бре господине?
На митинга ли в събота си ги избра?
20 Ноември 2013 03:51
Рорик,
Събери си мислите.
20 Ноември 2013 04:09
Дядо Либен
19 Ное 2013 22:48
След няколко месеца няма да ти е толкова смешно, нито на Сотир ще му е разтоварващо...

Дедо Либене, не ти ли омръзна от грешни прогнози? От май месец се е почнало с предизборните глупости, тамън свършиха, и се почна гаданието на протестиращите кога точно коя част от анатомията на коча ще падне, то не бяха до дни, до седмици, до месец, до есента, до първа пролет. Изхаби се това очакване, като протестите се изтърка.
20 Ноември 2013 07:24
Изхаби се това очакване, като протестите се изтърка
Ти от чие име говориш?
Нито едното е вярно, нито другото, колкото и да ти се ще да е така.
Остави се да бъдеш изненадана, щом толкова ти бъркат прогнозите на другите и същевременно не прави и ти такива....
20 Ноември 2013 09:55
Орешарски е един много, много нещастен глупак.
От тука нататък всеки уволнен държавен чиновник, ако не го мързи, ще го осъди за политическо преследване.
То че е просто момче се видя още първата седмица...
21 Ноември 2013 05:34
То че е просто момче се видя още първата седмица...
Даже много по-рано...още когато като кандидат-кмет ходИ на среща при Черепа. И после, когато редеше с мултака Вълчев как да "размотава" стачкуващите учители....
И друго се видя - че е безскрупулен тип, лишен от морал.
21 Ноември 2013 06:07
Ти от чие име говориш?

От първо лице, единствено число. И наистина съм изненадана - множество далеч не глупави хора повтарят мантри за желаемо, дано стане действителност, а множество глупави хора изпълняват нетворчески фарсове, при това с досадна предсказуемост. Аз вероятно мисля твърде добре за човешкия род и за съзидателната способност на народа си, но твърдо съм убедена, че може по-неочаквани поанти да се появяват и по-често.
21 Ноември 2013 06:23
- множество далеч не глупави хора повтарят мантри за желаемо, дано стане действителност
Често го правиш, забелязах. Човещина, обаче.
21 Ноември 2013 06:40
Често го правиш, забелязах. Човещина, обаче.

Така е, като се налага да цитирам... Щото установих, че човешката памет е кратка, в повечето случаи като швейцарско сирене, с големи дупки... Човещинка, както казваш!
Та, ще се уволняват ли хора, които не ходят на работа в работно време, а ходят по митинги, или това е противоправно действие?
21 Ноември 2013 07:01
Амиии, знам ли?

А вълнува ли те дали ще уволняват хора, които ходят да си пазаруват през работно време?
21 Ноември 2013 15:52
А вълнува ли те дали ще уволняват хора, които ходят да си пазаруват през работно време?

Доколкото зная, това е безспорен въпрос - след няколко забележки началството има право да реши какво да прави служител, който вместо да изпълнява служебните си задължения, системно не работи. Но канският рев беше по въпроса за гражданските свободи - към които пазаруването едва ли би могло да бъде причислено. Не виждам как някой би могъл да ревне гороломно: шефът ме уволни, щото отидох да пазарувам в работно време. Но се смята за нормално рев: шефът ме уволни, щото отидох да викам пред Народното Събрание. Не само се смята за нормално, защитава се от една парламентарна група, която също смята, че работата е по желание.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД