:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,218,887
Активни 103
Страници 5,900
За един ден 1,302,066
Възможност

Македонци, разбира се, няма

Обществото у нас твърдо вярва, че от двете страни на ГКПП-Гюешево живее „един народ”. Но във вардарската република българи официално липсват. Нашата държава си трае по въпроса, макар че националният интерес изисква ясна позиция
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Обичайната опашка от македонци за получаване на българско гражданство
Понякога социологическите проучвания ни казват неща, които изглеждат дотам очевидни, че човек започва да се чуди защо въобще е трябвало да се прави допитване. Така наскоро проведен сондаж разкри нещо, което така или иначе си знаем - повечето българи продължават убедено да вярват, че съседна Македония е била и все още е населена с наши единоутробни братя. Близо 70 на сто от анкетираните смятат така - горе-долу същият процент като тези, които според друго проучване вярват, че родната политическа класа се труди единствено за благото на олигархията. С други думи, става въпрос за здраво вклинена в колективното ни самосъзнание представа.

Но държавната политика трябва да държи сметка не само за миналото, а преди всичко за настоящето и бъдещето. А какви са фактите към днешна дата? На първо място, в същата тази уж населена с българи Македония официално такива няма. Последното местно преброяване през 2002 г. откри наличието на македонци, албанци, турци, роми, сърби, дори бошняци и власи. Имаше и някакви 20 хиляди "други", които вероятно трябва да броим за нашенци. Това преброяване се проведе далеч преди вълната от десетки хиляди "ребългаризирали" се македонци, които след влизането ни в ЕС през 2007 г. внезапно си спомниха за корените си и довтасаха за български "пасош", който да им отвори портите към Европа. Но след като преброяването през 2011 г. се провали, така и не получихме възможност да разберем колко от тези блудни синове биха се писали като българи и в Македония, а не само в родните паспортни служби.

Друг пример -още в преамбюла на македонската конституциясе говори за "трайно съжителство на македонския народ с албанците, турците, власите, ромите и другите националности, които живеят в Република Македония". Дванадесетата поправка на основния закон пък постановява учредяването на комитет в македонския парламент, посветен на отношенията между етническите общности в страната. В него влизат по 7 представители на македонците и албанците, както и по един на турците, власите, ромите, сърбите и бошняците. Отново българи не се забелязват.

Причината за това е не само желанието на скопските власти да ни изтрият от лицето на земята, както сме свикнали да си мислим. Видно е от текстовете на тяхната конституция, че на баланса в отношенията между различните етноси във вардарската република се отдава ключово значение. Причината за това е почти прерасналият в гражданска война конфликт с албанците през 2001 г., който за малко не разкъса на парчета крехката македонска държава. Оттогава насам Скопие отдава повече значение на колективните права на малцинствата, отколкото на индивидуалните граждански права. Няма как да ги виним за това - на карта е поставено самото съществуване на страната. Нека си спомним как ние в началото на прехода признахме ДПС въпреки почти всеобщото мнение, че партията е противоконституционна. Но го направихме на принципа "само мир да има". И тук възниква резонният въпрос - не може ли българската държава да предприеме стъпки за признаването на българите като самостоятелна етническа общност в Македония и така да подсигури отнетите им досега права?Въпросът има изключително значение за бъдещето на българщинатав западната ни съседка и трябва много сериозно да се обмисли. Ако в Македония официално се признае съществуването на българско малцинство, тогава пред нашите сънародници там (или поне пред тези, които се мислят за такива) ще се разкрият нови неподозирани досега възможности. Така например осмата поправка в македонската конституция гарантира на етническите общности възможности да съхранят и развиват своята идентичност, като за целта създават културни, образователни и всякакви други асоциации. Това означава, че българите биха могли да имат свои училища, а защо не и университет. Вече имаме пример в това отношение с българското висше училище в автономния молдовски район Тараклия. Освен това петата поправка на конституцията позволява използването на друг език, наред с официалния, в тези местни общини, където над 20 на сто от населението го говори. Няма да има формална пречка и пред създаването на политическа партия. От Скопие отдавна се чуват тревожни гласове, които предупреждават, че една българска партия би могла да преобрази коренно местния политически пейзаж.

Разбира се, наред с предимствата подобна политика има и недостатъци. Преди всичко искането за българско малцинство на практика би означавало да признаем македонската идентичност на мнозинството. А точно това не е ясно дали биха приели онези 70% от цитираното по-горе проучване. Може би и това е причината, поради която и българската политическа класа не желае да предприеме подобна стъпка, независимо кой е на власт.
17
4035
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
12 Декември 2013 19:23
Авторе, запомнете от мен:
Българско малцинство в Македония ще има само тогава, когато албанците станат мнозинство.
И престанете да пишете простотии!
Да сравнявате българите в Молдова с българите в Македония е кощунство!
12 Декември 2013 20:03
Дали македонците са "македонци" или българи могат да кажат само гражданите на Македония. Мнението на 70% "бугари" няма никакво значение.
12 Декември 2013 20:16
Авторът
Винаги съм твърдял същото. Не е важно какви мислим, че са македонците, а какви се чустват самите македонци. В този форум многократно съм задавал въпроса : кои са и колко са българите в БЮРМ? При условие, че там живеят всички, изброени от автора народности. Колко души са се определили като българи? И дори да имаме абсолютни основания да твърдим, че голяма част от славянското население там е с български корен, те явно имат своите причини да не искат да се определят като българи. 90% от българите в Македония дойдоха в България след Балканската война. Това е! Македонците, които се чувстват българи отдавна са в България. Съвсем друг е въпросът за историята на въпросната територия. Там никакви спорове не може да има.
12 Декември 2013 21:11
България има 1 полезен ход. Да направи жизнения стандарт на населението си равен с европейския. Това не може да стане, докато не затворим и осъдим собствените си крадци, мошеници и далавераджии. Какво искаме от македонците? Да се отъждествят с нас ли? Та те ни се смеят. Дори се отвращават от нас. Македонската преса сравни нашата приватизация с американски уестърн, в който липсват "добрите".
12 Декември 2013 22:52
Напротив Сухарий,най-полезният ход ще бъде, ако сите наследници на изселени принудително или доброволно Българи се изселят насилствено обратно у Вардарско.
13 Декември 2013 09:02
Ще трябва да изчакаме генерацията израснала и възпитана в Югославия да поизмре и тогава нещата ще започнат да се оправят. За сега нашето единствено оръжие са българските интернет и сателитни телевизии, и торенти. Както е известно в Македония е забранено всичко българско, но хората тайно се възползват от това което получават чрез интернет и сателита.
13 Декември 2013 09:19
ке станат пак българе, кога имаме мощна пропаганда, икономика и култура...
13 Декември 2013 09:39
....т.е.никога
13 Декември 2013 11:14
swordfish,
Интересна идея!
Готов съм да ме върнат принудително, щото една от бабите ми е от Вардарско, ама ще ме връщат само на 1/4, щото другите ми 3/4 не са оттам! А предполагам, че от наследниците на бежанците от Вардарска и Егейска Македония не съм само аз в такова "разкрачено" положение"
13 Декември 2013 11:23
"Преди всичко искането за българско малцинство на практика би означавало да признаем македонската идентичност на мнозинството".

От всичко, което съм чел по въпроса, вкл. документална и дори художествена литература (тетралогията на Димитър Талев), разбрах, че тази прословута македонска идентичност е на териториална, а не на етническа основа. Демек, целият този "кармакарашик" от люде с неустановен етнически произход, (в повечето случаи жителите на Македония по онова време са се идентифицирали с религиозната си принадлежност) се обявява за македонски, по името на географската територия Македония. Както пише Рихард фон Мах в журналистическите си статии (събрани по късно в книгата "Балкански работи" още османците заварили на тази земя такава мешавица от хора, каквато "никъде другаде по света не може да се намери" (цитирам по памет).
Така че за да има спойка и нещата да вървят щом хората си искат да се наричат македонци да си се наричат така, тяхна работа си е.
Освен това за да съхранят земята си от апетитите на комшиите - Сърбия, Гърция, България, непосредствено след Руско - турската война от 1877 - 78 г. и последвалото освобождение на страната ни и по късните Балкански войни, македонците се обявяват за такива, с македонско самосъзнание. Някои от тях може и да помята дедите си, които са се обявили за българи, турци, гърци или власи, но всички вече са македонци, независимо от етническата принадлежност на предците им.
13 Декември 2013 12:21
единоутробни братя

13 Декември 2013 12:26
Авторе, запомнете от мен:
Българско малцинство в Македония ще има само тогава, когато албанците станат мнозинство.
И престанете да пишете простотии!
Да сравнявате българите в Молдова с българите в Македония е кощунство!


13 Декември 2013 13:05
добра тема за размисъл. за добро или за лошо в държавата македония българите са незначително малцинство. аз лично смятам, че трябва да приемем реалностите. в този смисъл ратуването за признаване на наше малцинство е интересна идея. пък какво "било" е смешно да се обсъжда, щото така може да си откараме до ной, че и по-назад.
13 Декември 2013 13:09
Както е известно в Македония е забранено всичко българско, но хората тайно се възползват от това което получават чрез интернет и сателита.
на мен не ми е известно. явно общуването с македонци и посещенията ми на страната са били крайно недостатъчни, за да разбера това, което явно е толкова очевидно. моля, да ми се разясни.
13 Декември 2013 17:29
Трябва да се започне от отваряне на архивите - държавни (доколкото не са doctored), семейни, църковни. да се видят актове за раждане, за смърт, кръщелни. Да се провери към кой момент са сменяни фамилии - от Груев на Груевски и пр. Сръбските архиви ще са много интересни в това отношение. Там има много работа за българските историци (ако Сърбия иска да е член на ЕС). И не трябва да се забравя, че след всички мъчения Уинстън Смит заобичваше Big Brother...
13 Декември 2013 19:34
В Скопие преобладава кафанския стил - певачки, сръбска музика, тарикатлъка, селската хитрост, лъжата, са на почит. Труда - не! От разни градски селяндури, можете да чуете "дека татко му, чичко му, деда му, увек били македонци, чак до Александрос Мегас, дека македонските шумкари от нароослободилачката войска били точно.....110 иляди избръкали бугарските фашисти во 1944 г."... Нека не се занимаваме с тях, но сърбоманите да ги бием през пръстите, когато мачкат местните българи!
13 Декември 2013 22:19
Трябва да се започне от отваряне на архивите
добре де, кои архиви са "затворени"? това ми звучи като на марто австралиеца "разсекретяването" на архивите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД