:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Ушите" на властта стават все по-големи

Създаването на мегаагенция показва, че управляващите не реформират, а раздуват използването на специални разузнавателни средства
Христо Комарницки
------
Със създаването на новата мегаструктура в сектора за сигурност - агенцията за подслушване (ДАТО), управляващите тотално промениха концепцията си да сложат ред в използването на специални разузнавателни средства и не устояха на изкушението - да овладеят един важен сектор чрез "реформи". Така от една спецдирекция те създадоха мастодонт, който прилича на министерство. Същото видяхме и при спорните реформи в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). А само преди няколко месеца същите заявиха нов морал в политиката и най-вече ограничаване и контрол върху подслушването.

През пролетта, дни след падането на кабинета на ГЕРБ, лидерът на БСП Сергей Станишев връчи шумно на прокуратурата сигнал за подслушвани от МВР политици, министри, едри бизнесмени, а след това по време на предизборната компания социалистите заклеймяваха бившите управляващи, че са подслушвали поголовно.

Последваха и обещанията. Вицепремиерът Цветлин Йовчев заяви, че с новите мерки в новата Държавна агенция "Технически операции" вече "няма да има тефтерчета с телефони" и злоупотреба със СРС-та. "Ще има много ясна отчетност. Дори ако някой си позволи да злоупотреби, то след това ще бъде много ясно и лесно доказуемо кой, кога и по какъв начин е направил това", обясни Йовчев. По думите му реформата върви съобразно планираното и това е стъпка, която трябваше да бъде направена. "Това беше едно добро решение, което позволи, от една страна, да се намали концентрацията на власт, която е в ръцете на министъра на вътрешните работи", допълни той в края на октомври.



Промени без промяна



На пръв поглед изваждането на спецдирекцията от МВР и създаването на ДАТО е това, за което говори Йовчев. Извършваната реформа обаче е само проформа, защото една дирекция беше заменена с мегаагенция, която има всички характеристики на министерство. Министерство на СРС-тата. И засега реформата спира дотук. Преди няколко дни в "Държавен вестник" бе публикувано правителствено постановление, с което е приет нов устройствен правилник на агенцията. С него беше отменен друг правилник, приет през лятото. Според отменения документ агенцията трябваше да е с малка администрация и мобилна.

Сега се оказва, че в нея ще има цели 8 дирекции: "Координация, информационно обслужване и международна дейност", "Човешки ресурси", "Правно-нормативно обслужване","Планиране и управление на финансите", "Управление на собствеността", "Сигурност на информацията", "Вътрешна сигурност" и "Научно-приложни дейности".

Малко известно е, че идеята за създаването на ДАТО се обсъжда от съвета по вътрешна сигурност в БСП още през април 2005 г., а не е следствие на скандалите със СРС-та по времето на Цветанов. Тогава беше взето решение на "Позитано" 20 за създаване на три агенции - за контраразузнаване, за подслушване и за разузнаване. Мандатът на кабинета "Станишев" стигна само за създаването на ДАНС, но не и на агенцията за подслушване. Четири години по-късно правителството на Пламен Орешарски успя да създаде ДАТО и предстои да се приеме законът за Държавна агенция "Разузнаване", писан при предишното правителство, но с участието на сегашния вътрешен министър.



Извън МВР, но друг път



Парадоксално е, че въпреки желанието да се отдели подслушването от МВР на практика технически то остава вътре в него. Без много шум ДАТО получи над 100 имота от МВР, сред които голяма част от централната сграда на вътрешното министерство на столичната ул. "6 септември". Също и почти целия пети етаж от столичната дирекция на полицията. Агенцията ще има сгради във всички областни градове. Отделно от обявените има и секретни имоти.

Твърденията, че това се прави, тъй като има изградена инфраструктура, не дават отговор на въпроса каква е необходимостта от създаването на ДАТО и какво реформаторско има в това да издигаш дирекция, която е подслушвала безразборно, в агенция с произтичащото от това оскъпяване (над 40 млн. лв. бюджет за 2014 г. при по-малко от половината през тази година), без гаранция, че нещо в контрола ще се промени. За овладяване на проблемите в сектора ли става дума, или за завладяването му?

С агенцията за подслушване се задълбочава и абсурдът службите в сектора сигурност да се дублират. Тенденцията започна със създаването на ДАНС - след като тя беше формирана, в нея се появи и напълно ненужната дирекция за оперативно-технически операции. На практика тази структура копираше работата на тогавашната специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР. Две идентични звена в две конкурентни структури - МВР и ДАНС. Скандалите с подслушванията по времето на ГЕРБ тръгнаха именно от тази дирекция в ДАНС, а заради тях тогавашният председател на агенцията Цветлин Йовчев подаде оставка.

Това положение се запазва. Първоначалната идея за създаването на ДАТО беше тя да събере на едно място всички служби за подслушване. В крайна сметка се оказа, че извън новата мегаструктура остават другите звена за подслушване. ДАНС запазва дирекцията си за оперативно-технически операции и дори нейният капацитет беше засилен през лятото. С такива звена разполагат и разузнавателните служби. Това ли е реформата?



Който плаща, той поръчва... ама друг път



Доскоро това беше една от основните реформаторски идеи на управляващите за работата на новата агенция. Механизмът "който поръчва, той плаща" бе вкаран в закона за специалните разузнавателни средства преди няколко месеца с цел подслушването и следенето да бъдат намалени. Той трябваше да тръгне от началото на 2014 г. Подобно и на другите им намерения, и това ще претърпи промяна в последния момент, за да се върнем отново в изходна позиция.

Във вторник стана ясно, че принципът на финансовата обвързаност на подслушването ще бъде отложен с една година. Засега. От левицата спешно внесоха законопроект за нови изменения, който предвижда този принцип да бъде отложен за 2015 г. Един от аргументите е, че не са предвидени пари в бюджетите на съответните структури, които трябва да си плащат на ДАТО. Никой обаче не се сети за това, докато гласуването на бюджета вървеше в парламента.

Освен това, както стана ясно, службите за сигурност разполагат със свои подслушвачи и едва ли ще прибегнат до услугите на ДАТО. Вероятно вносителите на законопроекта са имали предвид МВР и прокуратурата, които основно ще използват новия мастодонт на властта. Така че каква ще е разликата, освен че вътрешният министър няма да носи отговорност за подслушването, а отново ще може да го ползва както досега? Отстрани изглежда, че само "ушите" ще са по-големи. И няма нито една гаранция, нито пък опит порочната практика 95% от СРС-тата да не стигат до съда като доказателства. Политическото интригантство продължава. Дали пък няма да се появи някой български Сноудън?
3
2912
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
12 Декември 2013 19:25
какво реформаторско има в това да издигаш дирекция, която е подслушвала безразборно, в агенция с произтичащото от това оскъпяване (над 40 млн. лв. бюджет за 2014 г. при по-малко от половината през тази година),

Ами, на пръв поглед, реформаторска е тъкмо сумата - 40 млн, а не над 100 млн, както беше през 2012-а, при това - без документи. Така че - засега - ушите на Цветлин са едва 40% от ушите на Цецоу.
13 Декември 2013 08:45
Никога не е била над 100 милиона. Освен в главите на червените шамани.
13 Декември 2013 12:22
Подслушването досега е донесло само ползи на БСП.
Затова го издигат в ранг на агенция.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД