:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо се ронят герберите и къде зимуват калинките

В някои от случаите дори не става дума за шантаж. Просто този вид "насекоми", накацали върху гербера по конюнктурни причини и водени единствено от желание за личен просперитет, следват инстинктивно движението на каците с мед
Галя Горанова
Калинката от незлобливо точкувано насекомо отдавна се превърна в символ на некадърно политическо назначение на висок пост. В метафора за нов биологичен вид - чиновник пионка, най-често без диплома или с фалшива. Абе като Калинка Илиева. Или Георги Харизанов. От същата порода е и Георги Марков - депутатът дедесар, отронил се първи от парламентарната група на ГЕРБ в знак на протест срещу "фидосовщината", превзела градинката на герберите и след изгонването на Фидосова.

Защо тръгнах от калинките ли? Ами защото тъкмо те са в основата на разпада на "единствената" опозиция в парламента, както обича да подчертава Бойко Борисов. За да си обясним какви процеси протичат в ГЕРБ, неизбежно трябва да започнем от калинките, т.е. от подбора на кадрите в партията. Това, което се случва днес в редиците на довчерашните властници, е закономерна последица от този подбор.

Феноменът "отлюспване" не е нов за партиите. Гледахме го и при СДС, и при НДСВ, в по-малка степен при БСП и ДПС. Но като цяло е характерен за всички партии. Сходни са и обстоятелствата, при които плъзват "мравките". Обикновено става с любезното съдействие на управляващите към момента партии с цел



да бъде приведен противникът в състояние "партер"



Така постъпи ГЕРБ с групата на "Атака" в предишния парламент, когато й трябваше мнозинство при гласуванията. Тогава съблазънта за отцепниците бе дял от държавната субсидия. Същото наблюдаваме и днес, но в по-перфиден вариант. Чрез свои "поставени" лица в съдебната система управляващите от БСП и ДПС дърпат конците на куклите в ГЕРБ с висящи производства. Морковчето в този случай се нарича "съдебен имунитет". "Дисидентът" Георги Марков бе разследван за източване на ДДС в особено големи размери. Колегата му Светлин Танчев пък е уязвим по линия на т.нар. поправка "Мери Джейн", с която се легализираше използването на дрога в рекламата на алкохол. Тъкмо той се оказа "героят", занесъл бележката с фалшифицирано решение на парламента, публикувано в "Държавен вестник". От лобисткия текст щеше да се възползва съвсем конкретен производител на водка. Съдебната давност на този случай още не е изтекла окончателно. Впрочем същият бе и случаят с бившия аграрен министър Мирослав Найденов, замесен в множество далавери, който пръв хвърли камък срещу своите след падането от власт. Колегата му по партия Емил Димитров е друго красноречиво доказателство.

В някои от случаите дори не става дума за натиск, сплашване, шантаж. Просто този вид калинки, накацали върху гербера по конюнктурни причини и водени единствено от желание за личен просперитет, следват инстинктивно движението на каците с мед.



Те са винаги с този, който разпределя порциите



"Мравченето" почва в момента, в който се открие нова, по-привлекателна перспектива пред частната далавера. Закон в политиката. От неписаните.

Впрочем разцеплението в ГЕРБ въобще не е политическо явление. То не почива на принципи, политически разногласия и компромиси. Корени се в начина, по който се набираше членската маса на поредната конюнктурна партия, "предопределена" да управлява. Подборът ставаше по имуществен ценз - да са заможни, с частен бизнес, за да бранят по-органично интересите на олигархията. А покрай това, който го бива, да си оправи и "личното положение". Накратко - ГЕРБ, подобно на СДС, БСП, ДПС, НДСВ и други преди това, е една клиентелистка и службогонска партия, която веднъж изпаднала от властта, започва закономерно да се разпада. Особено ако на хоризонта не се провиждат скоро избори.

За щастие на Борисов напролет се задава вот за евродепутати, което ще позакрепи разклатената къщичка на ГЕРБ. Евроизборите са си сериозна спойка. Всеки по-личен гербер таи надежда да се види в листите. И до наредбата им ще се пази от резки движения. Така че до май разпадът едва ли ще е главоломен. Виж, след това... Центробежните сили на властта вероятно ще засмучат мнозина от ГЕРБ с неудовлетворени амбиции.

Да гадаем отсега за имената им е безсмислено. Като се има предвид, че в групата на ГЕРБ, както и във всички останали, не преобладават идеалистите, да се отцепи може всеки. Какво пречи например това да е търновският депутат Мирослав Петков, който се сдоби с прякора си Миро Жицата заради съмнения, че крал ток от уличното осветление за заведението си в центъра на Горна Оряховица? Как да вярваш на човек с диплома за висше от закрит университет? Ами колко струва лоялността на Лъчезар Иванов, замесен не в един и два скандала? Скрита "лимонка" би могъл да се окаже и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, ако види, че крилото на ГЕРБ вече не му дава надеждна защита. Уязвим е дори главният кадровик на партията Цветан Цветанов, разследван за незаконно подслушване и следене. А и от ония шест апартамента така вони...

Галерията от образи на ГЕРБ



бъка от удобни мишени



Но и да ги нямаше, пак щяха да ги измислят. Който държи службите и прокуратурата, той мести пешките. Цветанов ли не го знае?! Ако една партия трябва да бъде разбита, ще бъде. Не по правилата на политиката, а по тези на компроматната война.

Засега индианската нишка от гербери отцепници постига поне три ефекта - осигурява кворум и мнозинство на БСП и ДПС при ключови гласувания, смъква цената на "Атака" и дава формално основание на управляващите да се дистанцират от "лошите" ксенофоби, които така дразнят Брюксел. И не на последно място - удря по реномето на Борисов като безспорен лидер и гарант за единството на партията. Чисто математически ГЕРБ ще продължи да е първа сила в парламента, но с отслабен лидер и затихваща енергия за опозиционна борба. Слабостта поражда слабост. Герберите ще продължат да се ронят, а калинките ще търсят да презимуват при по-гостолюбиви приемници. Като резултат перспективата за предсрочни избори ще започне да избледнява, а управляващите ще се окопаят трайно във властта.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Вълната от отцепници в ГЕРБ цели да отслаби лидера Бойко Борисов и да му запуши устата.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Първият отцепник от ГЕРБ Георги Марков обяснява безпринципната си позиция с принципни несъгласия.
28
7057
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
12 Декември 2013 19:19
Георги Марков бе разследван за източване на ДДС в особено големи размери. Колегата му Светлин Танчев пък е уязвим по линия на т.нар. поправка "Мери Джейн", с която се легализираше използването на дрога в рекламата на алкохол. Тъкмо той се оказа "героят", занесъл бележката с фалшифицирано решение на парламента, публикувано в "Държавен вестник".

И как така тези хора с престъпно минало се оказват в листите на Герб ? И то на избираеми места ?
12 Декември 2013 19:33
Накратко - ГЕРБ, подобно на СДС, БСП, ДПС, НДСВ и други преди това, е една клиентелистка и службогонска партия

Я пак?
Четете ли се, като пишете?
12 Декември 2013 19:42
Текстовете под снимките направо ме умиляват ...
12 Декември 2013 20:03
"гостоприемни приемници"-"гостоприемници".....мисля че по-точния термин е "кърлеж" ,а не "калинка"... Макар че списъка може да е дълъг"въшка" "бълха"(скачаща от пудел на пудел),глист(гъвкав и приспособим-идеала на Дянков в негова лекция пред студенти в Бургас),тения.....инсектология на парламента
12 Декември 2013 20:24
Четете ли се, като пишете?


Ти, пък! Не само, че не се четат, ами си и вярват.
12 Декември 2013 20:26
ами си и вярват.
Дали?
12 Декември 2013 20:39
Професионално...
--------------------------
Сайтът на Генек

12 Декември 2013 20:46
Я, Галя, друтия път да ни разкажеш как БСП, изпаднала от властта, закономерно се разпада.

(Което по никакъв начин не означава, че отричам наличието на патрон-клиентелистки мрежи в БСП. Напротив, тук, а и другаде, подробно съм го анализирал и коментирал.)
12 Декември 2013 20:47
Дали?

Май, да. В смисъл, че им верваме, че са независими, обйективни, принципни...
12 Декември 2013 21:03
Съвсем хипотетично да си представим, че поне едната от тия двамата люспа по някакъв начин напусне парламента. От коя листа ще влезе нов депутат? Няма такава на независимите депутати.
12 Декември 2013 21:34
Доста небрежно е преподавано... в 12-ти клас.
Увод, изложение, заключение, и толкоз!
И то едно заключение, мани.
Засега индианската нишка от гербери отцепници постига поне три ефекта - осигурява кворум и мнозинство на БСП и ДПС при ключови гласувания, смъква цената на "Атака", и дава формално основание на управляващите да се дистанцират от "лошите" ксенофоби, които така дразнят Брюксел.
А кога "Атака" ручаа кифтетата заедно с ГЕРБ - мълчание!
12 Декември 2013 21:59
А кога "Атака" ручаа кифтетата заедно с ГЕРБ - мълчание!

Ааа, Олд-е, това, да напомняш какво било при Тиквата, е крайно некоректно. Сал един Той имаше право да се оплаква от предишните.
12 Декември 2013 22:19
май активно участваме в списването на вестника.....някой да има усещането,че към 2 след обед някой в редакцията поглежда под коя тема се събират коментари и после компилират и запълват книжното издание за следващия ден? Не ругайте Горанова-това са си наши дивотии от вчера-просто са ги подредили и поошлайфали
12 Декември 2013 22:21
Само кончето на Кеби го няма-ама там Петрински разгърна темата
12 Декември 2013 22:49
Галка мила, ,
ГЕРБ гази тинята, в която всички сме набутани !
Огледай се и добре помисли, творба на коя политическа сила е днешната ни обща среда ??? Скоро си сторих сметка, и косата ми стана на иглички...
Нека не се замайваме с "първична документация"...
12 Декември 2013 23:11
Е, има тук таме някои сребролюбци, но огромното болшинство са в ГЕРБ единствено водени от светли идеали. (между другото и в партията на Бареков ще е така) И ако не беше опозицията да им пречи - досга да сме станали Финландия на Балканите.
13 Декември 2013 00:02
Българският народ е приучен първо да мрази, после да мисли - като, че да е с ниско чело, пък уж не е. Никак не съм БСП-ар, но не мога да не виждам тънката разлика между БСП и другите партии, а тя се изразява с хубавите народни думи "от кол и въже". В БСП има какви ли не проводници на какви ли не интереси, но самите те са съумели да изградят или са докопали статус на дилъри на влияние, докато хората от кол и въже са като ония военни с куфарчетата и папките от началото на 90-те - ония дето продаваха от хеликоптери до подводници. Ей това е тънката разлика - по същество еднаква и в сената на САЩ и в мутиралите от комунистическа партия образъвания. Въпрос на търговски умения - търговецът на каквото и да е, било влияние или дъвки е търговец - човек на баланса на интереси и умения нараства положението си и печалбата си с времето (е, грешки стават - никой не е предпазаен от тях), докато лаика от улицата вярва в чудеса и се хвърля в авантюри с неясен край и само, ако има късмет остава достатъчно дълго на сцената, че да говорим за него как го гонят за ДДС далавери или откровени измами с парламентарни решения. Тук "маниакалните" сигурно ще ме нарекат БСП-ар, а пък аз ще им кажа, че подобна реакция съответства на IQ под 100-те точки. Фактите са си факти, жалкото е, че нито БСП съумя да се разцепи и да зарази политическото пространство с по-кадърни политически играчи, нито пък допусна или спомогна развитието на такива. Сега БСП си яде плодовете на собствения си "труд" - грешката на лаика, защото "майсторите" от БСП са майстори само на фона на българския повсеместен дефицит на търговски умения - грешката да закупиш цялата търговска улица за себе си - никой евреин не би го направил и би било редно всеки БСП-ар, който се чуди как се стигна до тук да ходи да се посъветва с някой от Давидовите синове на тая тема - те знаят защо абсолютната власт не е власт, а провал. Станишев бил малко евреин - е, дано - не от любов към евреите, ама в момента имаме нужда от поне малко кадърно търговско мислене и в политиката и навсякъде, а то явно не се е преподавало добре в МИО специалностите, които толкова много синове и дъщери на партията завършиха, но и тогава в запазена за тях територия. Надявам се многото клонящи към левицата форумци да не виждат лошо в думите ми - аз често говоря именно за тях - те, колкото и перверзно да изглежда за някои са едно от най-важните средства, за да еволюираме в нещо по-смислено от тоя плазмодий, на който сме замязали в момента - просто трябва да си спомнят, че и най-мощните империи са били силни именно, когато са съумявали да намерят по-добър начин от абсолютния контрол. Историята за свободата и човешките права не е префърцунена приказка за въздишащи протестъри, а съвсем икономически фактор и за добро или зло очи за него в момента у нас имат само хора, които далеч не са само леви или десни, но почти всички от тях са се набутали в едно нещо дето наричат "левица". Неспособността на тия хора да се пренастроят от старите начини на мислене достатъчно бързо днес ни вкара в тъпата ситуация години наред да бъде лансиран политически проект символизиращ глупостта и примитивното мислене като псевдо-алтернатива. Сигурен съм, че селянчета от ДС са си въобразявали как това ще дискредитира всякакви напъни за опозиция на своите, но съм и сигурен, че никога не надделяло сред тях и разбирането, че глупостта винаги, абсолютно винаги поражда тъпа омраза и нетърпимост и то не само между "малкия" и "големия" човек, а и сред "големите" - особено пък, когато си позволил със също толкова детински планове редица прости хорица да станат част от тях - "големите". Сега ядете попарата си - е, не ви се подигравам, просто напомням на ония, които забравят или не са склонни към обобщения - те, обобщенията са необходими, те са като да се отдалечиш и да видиш цялото платно и за разлика от едно време не могат да се оставят като преоргатив само на отдавна умрели идеолози. С тая омраза, дето се насади тоя народ спокойно може да се самоумори от глад - нещо трябва да се направи и спокойствие и взаимна търпимост трябва да се създаде, иначе нищо не може да се развива, нито пък може да има така мечтаното "дясно" от някои. Тия пък "някои" ще помоля преди да ме псуват да се замислят какви плодове родиха техните постоянни излияния на нетърпимост към противника им - родиха липса на политика и път отворен само към пълната и безконтролна взаимна омраза между всички ни. Вече няма начин никой да признае, когото и да било за честно забогатял - това са плодовете на "десните" седесари и подобни тям. Когато Костов се отклони от това именно те го намразиха повече и от ония, които той уплаши с потенциала си - е, сега отново сте в ръцете на БСП и ако имате малко акъл в главата ще се радвате, че въобще има ръце, в които да бъдете, защото причината за вашето падение е простото неразбиране, че политикатата е търговия, а партиите корпорации търгуващи с политика - да не признаваш другите на сцената, означава да не искаш сцена, а пиянски побой - получихте го.
13 Декември 2013 05:59

Не знам дали е вярно....
Цветанов аут от партията

Само преди минути, след като приключи заседанието на партия ГЕРБ, Борисов взе изненадващо решение. Той обяви името на новия заместник-председател на партията. До настоящия момент постът бе заеман от Цветан Цветанов. Борисов заяви, че новият заместник председател на партията е Цецка Цачева.

Натисни тук
13 Декември 2013 08:40
Заради конституцията ни, която е нелогична - депутатите избрани с партийна листа на една партия могат да отидат в друга парламентарна група вместо да напуснат парламента, така подменяйки волята на народа. Заради тая нелогичност - парламентите ни са все калпави и корумпирани.

Така се получава, че една партия няма легален механизъм да влияе на депутатите си. Единствено партиите организирани на принципа на мафията не се разпадат.... щото имат много добра "мотивация" да си стоят в партията...

Та благодарение на тълкуването на конституцията - макар, че избирателите гласуват да ги управлява една партия, после в парламента депутатите се преместват и подменят волята на народа. И това е в основата на нашата демокрация....

13 Декември 2013 09:24
Цветанов аут от партията
Петък 13-ти.
13 Декември 2013 14:41
Заради конституцията ни, която е нелогична - депутатите избрани с партийна листа на една партия могат да отидат в друга парламентарна група вместо да напуснат парламента, така подменяйки волята на народа.


mick, Конституцията не ти пречеше много-много, когато дупетатите (в този буркворед) се отцепиха от "Атака", в полза на твоята Майка-Партия, ГЕРБ!?!
13 Декември 2013 14:41
Да, Майкъл,
13 Декември 2013 14:57
Michael
, добър анализ
13 Декември 2013 16:03
Balozi 13 Декември 2013 14:41 - Писал съм го това още преди доста години. Това е един от големите недостатъци на конституцията. Това заедно с ултранезависимата и реално без отговорности прокуратура.
13 Декември 2013 16:07
Луканов - гладна зима/изпапа 3 млрд. долара от пенсиите на хората и сега за това няма пари /
Виденов - гладни бунтове
Станишеф- при три милиарда излишъци всяка година, предадоха хазната на Дянков с половин милиард дефицит и един милиард неплатени разходи към фирми
Орешарски/Станишеф/ - изакаха се на постната пица на Дянков и взеха три милиарда заеми. Планират да вземат още четири.
Въпрос - Кой направи българския народ най-беден в Европа???
13 Декември 2013 17:28
Добра статия, госпожице Горанова !

***
13 Декември 2013 17:34
Michael
13 Дек 2013 00:02
13 Декември 2013 19:47
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД