:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,728,474
Активни 205
Страници 18,046
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

И София може да има временни пазари и подземни кофи за боклук

Проектите за градската среда в центъра не трябва да са радикални, казва главният архитект на столицата Петър Диков
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Петър Диков
Петър Диков е роден в София през 1953 г. Завършил е Висшия институт за строителство и архитектура. Работил е в Националния център по териториално и селищно устройство. От 2006 г. е главен архитект на София.

- Г-н Диков, не бяхте оптимист за конкурса за централната градска част на София. Какво мислите сега, след като бяха представени проектите?

- За моя радост, колегите ме опровергаха, защото повечето от проектите са на много добро професионално ниво. Те имат модерна визия, предложени са модерни материали и модерни идеи, което създаде в мен оптимизъм, че София може да има съвсем друг вид.

- А колко са изпълними тези идеи?

- Конкретните проекти не желая да коментирам, защото журито заседава. Но един проект е добър, когато съчетава качествена естетика, добра функционалност и разумна цена. Повечето проекти ги имат и трите качества, защото ако липсва някое от трите, много трудно може да правим комбинация в реализацията.

- Има ли идеи за сериозни транспортно-комуникационни промени?

- Има няколко проекта, които предлагат по-радикални решения, ще се преценят със сигурност и от журито, и после при самата реализация. Аз смятам, че екстремистки решения, които са неосъществими, не бива да се подкрепят.

- Това важи ли за самите проекти? Например махането на пазара на "Славейков" ще се приеме вероятно за радикално.

- За пазара не искам конкретно да казвам моето становище, многократно сме коментирали, че традицията не бива да се разрушава, но в същото време сегашното състояние е неприемливо. Моята позиция е в подкрепа на временните пазари. В определен ден или дни от седмицата да се прави пазар, който функционира няколко часа и после се разваля и се почиства. Това е по-скоро въпрос на организация, така че мисля, че няма да имаме някакви сериозни конфликти.

- Как ви се струват проектите за зоната около Народното събрание?

- Моето мнение е, че точно там не бива да се предлагат радикални идеи. Това е едно от сакралните места на София и аз в други интервюта съм казвал, че ако има място, което ми е приятно да мина по всяко време, това е зоната между "Света София", "Св. Александър Невски" и Народното събрание. Там намесата трябва да бъде изключително внимателна. Сега например е пълно с коли и ограждения. Аз смятам, че не малка част от софиянци биха подкрепили да махнем паркинга. Имаше идеи за подземен паркинг, но мястото около "Св. Александър Невски" е некропол от праисторическо време и той под себе си крие много паметници и ние не бива да си правим експерименти да разкопаваме.

- Зоната около "Орлов мост" също е много важна.

- Това е първата зона и тя е с най-много участие. Тя включва пространството между Орлов мост и ул. "Граф Игнатиев". За нея имаме 14 проекта и тук има най-голям диапазон на идеи. Тя е много интересна зона. Когато Столичният общински съвет приемаше програмата за конкурсите, аз поех ангажимент да допълним този конкурс с конкурси от "Граф Игнатиев" до НДК. Този конкурс ще бъде с общински средства, но нека приключи този, за да видим цялостната идея.

- Какво следва оттук нататък?

- До средата на януари мисля, че журито ще се справи. След това възлагаме разработването на техническите проекти и към края на май проектите ще влязат в общинския съвет за одобрение и ще пристъпим към реализация. Идеята е да почнем реализация през 2015-а и да сме готови до края на 2016 г.

- Има ли приоритети при реализирането на проектите?

- Според мен те ще излязат от резултатите от конкурса, след като видим как са по сложност и цена. Не може да пристъпим към реализация на всички.

- Какво стана с проекта на "Света Неделя"?

- Ще съберем екипите, които спечелиха след Нова година. Това е изключително знаково и чувствително място, богато на наследство. Там многократно съм казвал, че трябва да бързаме бавно.

- Предстои обсъждане на бюджета, а вие всяка година представяте на съветниците амбициозна програма. Каква ще е тя тази година?

- 2013 г. беше годината на подготовката и 2014 и 2015 г. започваме реализацията на проектите с публично-частно партньорство. Някъде около 1/3 от обектите, които презентирах м.г., са на финала на организационната част.

- Кои са те?

- Например парк "Възраждане", спортният център в зона "Б5". Там вече са подадени апликационни форми по фонд ДЖЕСИКА и готови технически проекти. Друг пример е Женският пазар, който вече се реализира. Имаме напредък и с арт центъра в трамвайното депо на "Мария Луиза". Той вече е в напреднала фаза. Депото представлява две големи халета с дървен покрив. Там има разговори с електротранспорт и частни инвеститори, които са в доста напреднала фаза за партньорство. Предложението е там да бъде център на изкуството - музика, театър, кино, художествени произведения. Във "Възраждане" се предвижда игрища, тенис кортове, футбол на малки вратички. Тези проекти всички ще започнат следващата година.

- Какво се случва с трамвая до "Студентски град"?

- Подготвен е докладът до Министерството на инвестиционното проектиране. Проблемът е, че проектът няма подробен устройствен план. В последните изменения в Закона за устройство на територията е записано, че министърът одобрява и ПУП-овете, които са свързани с инвестиционни проекти над 10 млн. лв. По същата причина внесох и доклад за третата линия на метрото, който ще изпратим в МИП.

- Това ще засегне ли проектите на София?

- Нямам представа все още. Лично моето становище е, че в закона не е разписана процедурата. Според мен промените в ПУП-овете трябва да си останат в правомощията на общините. За инвестиционните проекти логично е да се подписват разрешенията от министър на инвестиционното проектиране.

- Проектите за центъра ще минат ли през министър Данов?

- По сегашния смисъл разрешенията за строеж трябва да минат през МИП, защото те са заложени да се изграждат с европейски средства. Самите разрешения за строеж също ще трябва да се подписват от министъра. За мен министерството беше голяма изненада. Сега трябва да минаваме през безсмислени неща и се усложнява пътят. Кой ще преглежда проектите, като ги изпратим в министерството? На един проект много малко хора знаят съдържанието, каква структура имат и обикновено проблемите в нашите проекти не са видими.

- Визирате ли конкретен проект?

- Сега за Лъвов мост чакам от месец от двете министерства - регионалното и на инвестиционното проектиране, да дадат съгласие за отклонение от нормите при инженерните мрежи. Само това ни е останало и почваме. Отдолу е пълно с инженерни мрежи, пространството е малко и се налага сгъстяването им и провеждането им в отклонение на принципните норми. Отклонението не е голямо.

- Решението на Конституционния съд, което касаеше отчуждаването, ще засегне ли проекти на Столична община?

- КС отмени предварителното влизане във владение, преди да са свършили делата примерно по оценките. Но това е нещо, което законодателят трябва да намери някакво решение. Защото ще се яви като пречка пред проектите ни.

- Ще засегне ли най-големия проект - метрото?

- За метрото няма проблем, защото почти нямаме отчуждаване, то е почти изцяло подземно. Сега стартираме процедурата за първата част на метрото на третия лъч в центъра от театър "София" до пазара на "Красно село". В тази част изцяло минава с къртица под земята и единственото открито строителство ще бъде на самите метростанции.

- С кои проекти ще кандидатствате по фонд "Региони в растеж"?

- Всички тези проекти за централната градска част са за фонд "Региони в растеж". Аз лично не очаквам да имаме някакви спънки, защото проектите са подготвени професионално и съгласно нормите не виждам каква пречка може да бъде минаването през министъра за подпис. Няма как да има по-голям приоритет от градската среда и използването на европейските средства. Има и един много друг важен проблем в центъра - със събирането на боклука. Амбицирали сме се да направим по-модерен начин за събиране на боклука. Например подземни контейнери. Тук проблемът е в избора на система, защото иска специализирана техника за събиране. Имаме няколко предложения, които се коментират. Има и допълнителни идеи. В по-развития свят вече има и персонален ключ за контейнери. При тази система всеки си има персонална карта, с която си отключва контейнера, за да си изхвърли боклука. На всяко хвърляне на боклука се отчита такса според количеството. В някои западни градове си купуват торбички, които представляват таксата смет, пълнят се и като ги изхвърлят, се отчита количеството.
2359
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД