:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,296,686
Активни 89
Страници 9,483
За един ден 1,302,066

2013 г. - роди се протестният граждански инстинкт

Последната година показа, че "новата средна класа" не е само потребителска, както много хора обясняваха
И-НЕТ СНИМКИ
Владимир Шопов
Протестиращият човек ще е символът на отиващата си година. За много появата му е внезапна, макар последните години да бяха пълни с доказателства за мъчителното узряване на готовността за граждански действия. От екопротестите през стотиците малки и често незабележими граждански акции по различни казуси и безобразия за разкопани градинки или отнети права. Бавно и неравномерно културата на протест настъпва и по нашите земи.

Мисленето за последните протести като затихнали, рестартирани и т.н. показват неразбиране на този процес. Оттук нататък възможността за избухване на недоволство ще е постоянна величина и трудно предвидима. Тя е вече трайно имплантирана и може да припламва от наглед периферни неща, на неочаквани места, по неочаквано време. Това вдига стрес нивото на "политическия елит", но няма да промени съществено поведението му. Има обаче и обратен риск в това да очакваме, че повишената вероятност от недоволство дава реална гаранция срещу безобразията в страната. Все пак, сякаш видяхме появата на минимална нетърпимост, поне за някои неща и поне от време на време.

Многохилядните протести успяха да дадат образ и лице на автентичното недоволство. На този фон фалшивите си личат, независимо от подобрената способност за копиране. Професионалната "контрапротестираща" в работно време Нина Гергова, "Петното" или командите на Бареков трудно могат да бъдат маскирани като спонтанни водачи на обществено недоволство. Кутиите с неясно съдържание, които периодично се връчват на българския премиер - също. Разбира се, това не означава, че и този филм няма своите зрители, но хората постепенно развиват интуиция. Това пък трябва да имат предвид всички кандидати за протестна слава оттук нататък.

Последната година показа, че "новата средна класа" не е само потребителска, както много хора обясняваха. Да, тя е малка, допълнително смалена от кризата, неорганизирана, по-настървена за потребление по силата на своята младост. Но потреблението не я изчерпва или описва докрай. В нея има немалко хора с тежка непоносимост към случващото се, която ги вади от комфорта на затворените приятелски кръгове и материалните утехи. Възникващото чувство и култура на независимост прави немалка част от тези хора по-устойчиви на познатите пипала на натиск. Сега остава някаква част от тях да се посветят на по-активна социална промяна.Дотук с добрите новини."Вето властта" на недоволните протестиращи граничи с илюзиите. Тя може да спре или забави някое безобразие, но няма инструментариума да обърне по-дълбоки властови баланси. За това са необходими старите, добре известни и банални инструменти: партии, работещи граждански структури, съдебна система и т.н. Впечатляващото ефективно вето върху назначението на Пеевски не трябва да прерасне в утопични очаквания за вечно повторение по всякакви проблемни казуси и далеч не отменя нуждата от институционализиране на протестните нагласи. Никое накърнено чувство за справедливост не може индивидуално да смогне на безобразията на властта в България. За да е фактор на промяна, недоволството си има нужда от партийна и институционална инфраструктура. Социалните медии не могат да компенсират липсата на достатъчно социални мрежи за промяна.Политическите последствията от протестите не впечатляват.БСП заприлича на присъдружна партия на ДПС и извади от скрина най-агресивния си арсенал от надстолетната си история. Станишев успя да превърне и нея в ЕООД. За Борисов пък ситуацията се оказва с толкова повишена трудност, че не може да излезе от състоянието на ступор. "Атака" я прибират "в бокса". Въобще пропастта между парламентарните партии и избирателите е по-голяма от когато и да било. При Реформаторския блок никоя от големите въпросителни още не е отпаднала. За "ново дясно" няма видими кандидати, "новото ляво" остава кулоарно. Може би най-положителното е, че противно на много подозрения протестите не бяха обект на същата агресивна политическа капитализация, която попари февруарските.

Протестната 2013 година ни даде и друг урок. Показа ни нагледно реалната, а не желаната скорост на промяна на обществото. Узряването на гражданската култура няма как да е по-малко мъчително от останалите неща в страната ни. Но смея да мисля, че много след като сегашните драми бъдат затрупани от следващи нечий по-проникновен от нашия поглед, ще открие в тези месеци плахото прохождане на гражданския инстинкт. Инстинкт, който още не можем да организираме и да развием в по-трайна и системна промяна. Но инстинкт, без който няма да успеем да съградим абсолютно нищо.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Впечатляващото ефективно вето върху назначението на Пеевски не трябва да прерасне в утопични очаквания за вечно повторение по всякакви проблемни казуси и далеч не отменя нуждата от институционализиране на протестните нагласи.
Снимка: Невена Тенева
Протестите срещу високите сметки за ток доведоха до оставката на правителството на ГЕРБ на 20 февруари.
22
2616
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
16 Декември 2013 20:03
Боже, прибери си вересиите...
---------------------------
Сайтът на Генек
16 Декември 2013 20:07
ИНСТИНКТ - добре намерена дума. Точно това е нивото.
16 Декември 2013 20:53
***
16 Декември 2013 21:47
Не сетиш ли щипка поне от Граждански инстинкт в днешния ни Модел на политическо общуване, режи смело и хвърляй, Братко Шопов, но и за Нов се замисли...
16 Декември 2013 22:10
16 Декември 2013 22:44
Тук-там в дописката има нещо вярно
16 Декември 2013 22:50
Тук-там в дописката има нещо вярно


да, доколкото новината, че на "потребителската средна класа"* и' се е образувал "граждански инстинкт"** е нещо, което трябва да се споменава извън забавната страница на вестника.
-------------
*аз принадлежа към тази, с извинение, класа.
**звучи малко като гъбички по краката.
16 Декември 2013 22:55
2013 г. - роди се протестният граждански инстинкт и Иво Божков стана негов кръстник
16 Декември 2013 23:01

Aма това, сериозно ли сте го публикували в хартиеното издание?
Вие давате ли си сметка какво правите?
17 Декември 2013 00:40
За да го публикуват, са го поръчали
17 Декември 2013 01:05
От кресльократи може да се очаква само Кресльокрация!!!
17 Декември 2013 03:53
Този е съвременния Нострадамус. Плачете завистници и ти сърце!

17 Декември 2013 09:09
Докато не се самозапали някоя откачалка - протестите няма да бъдат признати за народен израз на недоволство.
17 Декември 2013 09:37
Перфектен анализ.
17 Декември 2013 11:13
Слабо!
"Анализ" на ниво начални класове в основно училище.
17 Декември 2013 11:22
Перфектен анализ.
17 Декември 2013 11:25
Последната година показа, че "новата средна класа" не е само потребителска, както много хора обясняваха. Да, тя е малка, допълнително смалена от кризата, неорганизирана, по-настървена за потребление по силата на своята младост. Но потреблението не я изчерпва или описва докрай. В нея има немалко хора с тежка непоносимост към случващото се, която ги вади от комфорта на затворените приятелски кръгове и материалните утехи. Възникващото чувство и култура на независимост прави немалка част от тези хора по-устойчиви на познатите пипала на натиск. Сега остава някаква част от тях да се посветят на по-активна социална промяна.

Като цяло, това разбира се е глупост, но все пак има нещо, за което си струва да се напише. Една част от протестиращите или симпатизиращите им са хора, чиито съзнателен живот е протекъл главно след 1989-та година, т.е. става дума примерно за родените след 1975 година. Те от една страна са все още относително млади, но от друга страна вече имат някакво самочувствие, че от тях трябва да зависи нещо в тази държава. Тези два факта са основата, за манипулирането на тези хора от политическите партии организатори на протестите против правителството на Орешарски. Тези малди хора нямат опита на по-възрастните и за тях света е черно-бял. Достатъчно е да им се посочи лошия и те без да се замислят са готови да свалят лошия от власт, без да осъзнават, че след лошия на власт идва още по-лошия.
Колкото до средната класа - такава в България няма и писането и говореното за средната класа или новата средна класа е част от манипулациите на които сме подложени ежедневно. В България най-близко до средната класа е мафиотската класа, която задушава всички останали видове класи - от най-богатите класи до най-бедните класи
17 Декември 2013 11:27
Абсолютно точно! Авторът
17 Декември 2013 13:21
Lord Voldemort 17 Декември 2013 09:09
Докато не се самозапали някоя откачалка - протестите няма да бъдат признати за народен израз на недоволство.

По точно би било до си каже: "Докато не самозапалят ..." защото точно това се случи във Варна.
Всъщност някой наясно ли е какво иска да каже авторът? Наскубани оттук-оттам крилати мисли, вероятно с цел някакъв анализ , ама на кого , на какво аллах биллер!!!
Не се е получил някак ни анализ ,ни синтез , ни антрефиле, ни проста попръжня... Ама нека се учи човекът!
17 Декември 2013 16:16
Некои червени средни касти усмърдеха интернетЪ
17 Декември 2013 17:03
Критикарството и плювките към автова показват, колко яко сме затънали в блатото ... Жалка история !

За автора - !
17 Декември 2013 17:13
Е айде сега "критикарство", "плювки"... "автора"... Ми слабичка е статията и нечетивна. И нестройна. И доста манипулативна. Нали не сме длъжни да похвалим автора на всяка цена? Едже ли па да му поверваме на 100%...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД