:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,545,117
Активни 119
Страници 2,063
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Който те понуди да ходиш с него, го надбягай

Бойко Ламбовски
Протестът в различни свои измерения беляза изтичащата година. Беляза я както у нас, така и в чужбина - Бразилия, Гърция, Украйна... Да не говорим за "Блокирай..." и прочее акции, разтърсващи относително проспериращи страни с видоизменени рецидиви на антиглобалистичните изригвания от началото на века...

Мисля, че вече имаме повод да погледнем това явление без романтичен захлас и идеологически пристрастия. То очевидно е почти постоянен спътник на настоящата демокрация. Трябва да го направим, ако не искаме да оглупяваме от постоянен пропаганден патос, опакован в имитативни игрички.

Нека кажем, че протестите изгубиха ореола си на сакралност. В общества като нашето протестът дълги десетилетия, дори векове, е бил табу. Масовите протести просто са били забранени. Ерго протестът априори е нещо хубаво, а това, срещу което се протестира, е нещо лошо, ретроградно, тоталитарно и диктаторско. Такава парадигма поне се беше построила в нашите медийни и граждански стереотипи.

Опитът обаче - както международен, така и наш, от последните десетилетия ни научи, че не всеки протест, дори най-масовият, си постига целта. И не всеки протест, дори най-успешният,води до последващ просперитет и хармония.Видяхме могъщи масови движения в Египет, Турция, Либия, Сирия... В Египет успехът на движението доведе до политически ренесанс на ислямистите, до последвала политическа криза и съответно нарушен туристически облик на страната, изразил се в икономически гърч. В Либия и Сирия видяхме как масовите движения доведоха до гражданска война и намеса на външни сили, с хиляди жертви и бедствие за гражданите им. В Турция видяхме безмилостно смазване на протестите със сила от властта - и - така да се каже - ненарушена от това легитимност на същата власт пред най-важните й партньори и съюзници. Видяхме нещо подобно и в Русия. Видяхме преди десетилетие и спонтанни многомилионни глобални протести срещу инвазията на САЩ в Ирак, дори протестиращите във Вашингтон бяха обсадили Белия дом. Инвазията все пак се осъществи, протестите не постигнаха целта си, макар осъществената инвазия да доведе до още по-печални резултати от тези, които протестиращите предвиждаха.

Имам още един потресаващ пример, който ме е страх да вадя наяве. Но страхът не е продуктивен публицистичен фактор, та все пак го вадя. Някак в светлината на украинския Майдан забравихме китайския Тянанмън. А на Тянанмън преди четвърт век стотици хиляди млади и ентусиазирани китайци искаха демокрация. Срещу тях комунистическата власт изпрати танкове. Не метафорично, а реално. Десетки бяха премазани, вижте снимките с тела и кръв по паважа. Тълпата пък успя да измъкне един танкист от машината му и го линчува. Беше ужасно за гледане. Още е. Очаквах след това революция. Очаквах небесата да затрупат Поднебесната. Очаквах след такова зловещо събитие тази страна да рухне от международна изолация и нищета.

Не би ли било то естествено възмездие за такова задушаване на порива към свобода в този най-добър от световете?

А ако не последва такова нещо, то този най-добър от световете не би ли бил прекалено парадоксален за нашите схеми?

Е, не последва. Всички знаем. Енигматичният тоталитарен Китай не рухна, а разцъфтя. Взе да прави олимпиади, да изкупува дълговете на САЩ, да инвестира в Европа. Изпрати "Нефритеният заек" на Луната, а милионерите му станаха милион... Пък годишният му ръст отбеляза темпове, за които от четвърт век само мечтаем. Ние също се наредихме в редичката на тези, които наобикалят Китай с мантрата: "Чичко, дай малко".

Наистина ме е страх да задам следващия въпрос - а ако демонстрантите на Тянанмън бяха победили, щеше ли днес Китай да е още по-процъфтяващ?Сигурно, вероятно, би трябвало,нали! Ама - хм. Както и да е - у нас видяхме нещо като шампионат по организиране на протести. С пари и без пари, с влакове и личен транспорт и без влакове и личен транспорт. Видяхме да се вика пред телевизии и ресторанти, пред домове и офиси. Кое е платено и кое не, не знам - още повече, че не всеки си признава. А и да е платено, не е незаконно, оказа се. Освен това има различни плащания - както на ръка, така с постове и листи, с включване в "правилни" списъци и обратното, с въжделения за бъдещ възход и по-добро административно и политическо пласиране.

Протестът се срещна с морала, поизгледаха се, не се познаха - и всеки по пътя си.

Още поетът Йосиф Бродски бе забелязал, че Исус Христос не проповядва пасивност пред насилието, а нещо друго. В глава пета от Евангелието на Матея той учи така: "А пък аз ви казвам: "Да се не противите злому, но който те плесне по дясната страна, обърни му и другата". (40) И на тогози, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и връхната си дреха. (41) И който те понуди да идеш с него една миля, иди с него две."

Това не е пасивност. Това е обезсмисляне на насилието чрез революционно довеждане до неговия абсурд. Две хиляди години след тази революция обаче пак тези прости напътствия почти нямат масови последователи. Дори на киноекрана.

Та когато някой много ми заговори за морал и ме понуждава с тия приказки към поредното голямо масово ходене, се сещам само за една опция. Написах я в заглавието. Не е лесно, но е християнско. Весели празници.
29
7432
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
16 Декември 2013 21:07
Нашите десни (хихи) протестъри, нямат нищо общо с Ганди или Мартин Лутър Кинг... и техния начин на протест. Нямат и нищо християнско в правеното от тях... те са злобни, нахъсани и ако имаха власт, щяха да пращат инакомислещите по стадионите, оградени с вишки...

Тази медия е с тях. Въпреки Ламбовски и Димитри.

И другите медии на олигарсите също.
16 Декември 2013 21:09
В Либия и Сирия видяхме как масовите движения доведоха до гражданска война и намеса на външни сили, с хиляди жертви и бедствие за гражданите им.


авторе, в българския, за разлика от математиката, разместителното свойство не важи. и както във вица, където иванчо казал на учителката "да мина да ви взема", а имал презвид "да взема да ви мина", и тук имаме същото.

правилното е

видяхме как чрез намесата на външни сили в Либия и Сирия масовите движения доведоха до гражданска война, с хиляди жертви и бедствие за гражданите им.
16 Декември 2013 21:29
както във вица, където иванчо казал на учителката
Много гот, където го даваш този пример. Има хумор в този форум, само където не е достатъчен.
16 Декември 2013 21:31
Бойко, най-общо - браво!

Но... мигар Иисус не е понуждал народа да ходи с него, щото "Който не е с Мен, той е против Мен; и който не събира с Мен, разпилява"? Мигар не е рекъл на съратниците и следовниците си „Не мислете”, казва, „че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч; защото дойдох да разлъча човек от баща му и дъщеря от майка й, и снаха от свекърва й” (Мат. 10:34-35).

Все пак евангелията са доста дву- и повече-смислени... И всеки търси своето. И намира. Какъвто мир или меч търси - такива намира.
16 Декември 2013 21:39
Бойко, най-общо - браво!


присъйдиняам са.

тази седмица мисля да поработя над мизансцена за новогодишното слово на държавното глава. Pro bono.

Не оня от U2.
16 Декември 2013 21:39
В Либия и Сирия видяхме как масовите движения доведоха до гражданска война и намеса на външни сили, с хиляди жертви и бедствие за гражданите им
няма същия смисъл както
видяхме как чрез намесата на външни сили в Либия и Сирия масовите движения доведоха до гражданска война, с хиляди жертви и бедствие за гражданите им
В първото се твърди, че масовите движения са довели до намеса на външни сили, а във второто не е изказано в явен вид такова твърдение.
16 Декември 2013 21:50
И аз се присъединявам с палчета.

по принцип щом някой ти заговори нравоучително за морал, то той ти вменява аморалност.
Затова човечеството е измислило това да се прави само от малък брой оторизирани лица - свещенослужителите на разните религии, а пък на тях здравият им разум - по всяка вероятност висш - им е наредил да не го правят повече от веднъж на ден.
16 Декември 2013 22:36
.
16 Декември 2013 22:37
Десетки бяха премазани, вижте снимките с тела и кръв по паважа. Тълпата пък успя да измъкне един танкист от машината му и го линчува. Беше ужасно за гледане. Още е. Очаквах след това революция.


...Китай не рухна, а разцъфтя. Взе да прави олимпиади, да изкупува дълговете на САЩ, да инвестира в Европа. Изпрати "Нефритеният заек" на Луната, а милионерите му станаха милион...


От 0:35:20
16 Декември 2013 23:13
Е, щом казвате, бива.
И Пиночет също...
16 Декември 2013 23:28
Правописец Храбър 16 Декември 2013 21:29
Има хумор в този форум, само където не е достатъчен.
да не е "само дето"?
16 Декември 2013 23:31
Аналогиите с други страни са излишни. В България сега е окупиурала властта най-уродливата,престъпна и продажна част на мафията,олигархията и техните политически и обществени слуги. Докато не се отреже до корен това зло, геноцидът над населението ще продължи и от страната ще се изнесат и последните умни и кадърни хора.
16 Декември 2013 23:43
Авторът, както винаги,го усуква " по килифарски" и се опитва, както и в ТВ интервютата си да замаже своята ретроградна позиция към гражданските и студентските протести.
16 Декември 2013 23:55
Хубаво е да се мисли самостоятелно, но е още по-хубаво като се мисли самостоятелно и да се стига до истината. Защото инъче става малко като Дейвид Айк - мислил мислил самостоятелно и накрая измислил че извънземни полухора полувлечуги тайно управляват света, и че английската кралица е една от тях. А истината, естествено, е това което Путин (и Русия Днес) са измислили като са мислили самостоятелно, идеи до които всеки истински самостоятелно мислещ човек би стигнал и сам, ако наистина е истински самостоятелно мислещ човек .
Реално погледнато, повечето хора не могат да мислят сами, ама и не се налага, що се отнася до протести или подкрепа за протести; джобовете им не лъжат. Джобовете им обаче няма да се напълнят без някъде да случи (убедително И джобопълнещо за други хора) мислене.
17 Декември 2013 00:50
Вълкът среща Заю, казва: "Да дойдеш утре в 9 ч., в списъка си за закуска!". "Ама как така, моля ти се, недей!". Онзи: "Няма моля, няма недей!".
Среща лисицата: "Утре да си край голямата ела, записах те в тефтера, ще те ям за обяд!". Тя: "Ама, куме, как щяло! Рода сме, недей!" Онзи: "Няма рода, няма недей!".
Върви, върви, попада на мечока. "Ей, Дебелио! За вечеря си предвиден в тефтера, утре да идваш при елата в 18 ч.!". Мечокът: К`во! А да ти ЕПМ, не щеш ли!" Вълкът: "Добре бе, добре, отписах те!".
Та така с "цветните" революции и пролети.
17 Декември 2013 00:55
За Бойко ЛамбовскиНатисни тук

17 Декември 2013 00:57
..като 'джобопълнещо', за всички, в дългосрочен план, е това което позволява успех в живота на базата на качества и работа, вместо други неща, и въпреки връзките, парите и позицията на други хора.
17 Декември 2013 09:27
Хилядолетната китайска история е една верига от граждански войни, въстания и революции, а Тянанмън е само брънка от нея. Така е било в Поднебесната, така и ще бъде.
Българите нямат нищо общо с азиатския светоглед и си демонстрират по свой начин.
17 Декември 2013 09:37
Отношението на китайците към смутовете (луан на китайски, ран на японски - вж. "Ран" на Куросава) може да видите в "Проклятието на златното цвете" (Curse of the Golden Flower) на Джан Имоу, с участието на Чоу Юн Фат и Гонг Ли. Ще смажем, ще пометем, ще измием, ще подредим, ще продължим ... И така вече 5000 години. Във филма има един момент, в който пред метежниците е издигнато държавното знаме като последна възможност да спрат и да се вразумят. Не. Е ...
17 Декември 2013 09:42
по принцип щом някой ти заговори нравоучително за морал, то той ти вменява аморалност
Или както казва как'Сийка - който гледа надоло,мисли за голо.
17 Декември 2013 10:24
Вероятно Дън Сяо Пин и протесторите на Тянънмън са мислели и искали едно и също, но не са се чували. Дошли танковете.
(От нашата история: Думите на Младенов са "Трябва ли ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ за да се чуем". )
17 Декември 2013 10:39

Харесва ми как пише Бойко. Още от времето, когато посещаваше "Куцата медуза".
Мисля, че постепенно ние узряваме за едно по-консервативно виждане за смисъла и устройството на нашето, българското общежитие. Еднакво не приемаме и талибани, и хунвейбини. И е време да погледнем с открити очи, да падне розовата, романтична пелена, с която гледаме на революциите.
Които често пъти са по-ужасни от тираниите.

Само заглавието ми се струва малко тромаво. Не е ли по-добре - "Който те понуди да ходиш с него, надбягай го"?
17 Декември 2013 10:55
Като говориш за Куросава, Фирмин, спомни си и "Рашомон".
Всеки има своя истина.
17 Декември 2013 11:36
Промените в природата и човешкото общество се осъществяват по различен начин и с различна скорост. Всеки политик който се противопоставя на тези процеси и не може да ги управлява е възприел философията на доволната свиня. Само че винаги идва Коледа.
17 Декември 2013 11:42
Фирмин, спомни си и "Рашомон".
Всеки има своя истина.


... а съпругът си е все така мъртъв. Във всяка "паралелна" истина в горичката.
17 Декември 2013 17:00
Който те понуди да ходиш с него, го надбягай

Абе, .... какво да четеш нататък! Простичко, хиляда пъти ще го повторя, пишете простичко и ще има смисъл.

Нека кажем, че протестите изгубиха ореола си на сакралност.

Посочи ми авторе един човек, който през 2013 година е виждал сакрален елемент или стойност в протестите! Няма да можеш...
Е, стига толкова. И спрях да чета...
18 Декември 2013 09:59
***

18 Декември 2013 19:22
Г-н Ламбовски,
На другата сутрин след въпросната нощ на Тянънмън преминах с колата си през цял Пекин за да прибера сина си от студентското общежитие... (Бях в Китай пет години - от октомври 1985 до декември 1990...) Считам че Китай с право е благодарен на Дън Сяо Пин (Deng Xiao Ping), който не позволи на хора като Джао Дзъ Ян, и на техните тогавашни "ранобудни" студенти, да вкарат народа на тази наистина велика страна в хаос и катаклизми, подобни на хунвейбинските простотии при Мао! Дън е може би най-великият държавник на 20 век!
23 Декември 2013 07:45
Даааа!
Дошла мъдростта да живее сред синовете човешки и не си намерила място!
Но пък Енох намерил място за своите книги в библията с това си откритие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД