:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,486,953
Активни 120
Страници 13,100
За един ден 1,302,066
Тенденции

Материализмът - системата, която ни изяжда отвътре

Купуването на все повече вещи е свързано с депресията, тревожността и провалените взаимоотношения, то е социално и саморазрушително
Богатите деца не се смущават да демонстрират материалните придобивки
Че са тъпи, безочливи и безполезни - спор няма. Но има и друго, скрито в снимките от колекцията "Богатите деца от Инстаграм". То поражда нещо повече от обичайното отвращение към грубите демонстрации на богатство. В тези снимки - на млад мъж, снимал се с четирите си часовника "Ролекс", младеж, позиращ пред собствения си хеликоптер, безкрайна върволица от коли, яхти, обувки, имения, басейни и разглезени бели момчета, заели гангстерски пози в частните си самолети, тегне сянка на нещо още по-лошо.

Разбира се, снимките са направени, за да предизвикат завист. Вместо това те са пропити с отчаяние. Младежите изглеждат напълно изгубени в дизайнерските си дрешки, смалени и дехуманизирани от притежанията си.

Възможно е да ви занимавам със собствените си предразсъдъци. Но резултатите от впечатляващ брой психологически изследвания подкрепят моите усещания. Те стигат до извода, че материализмът, който може да порази и бедни, и богати и който учените определят като "ценностна система, основана на притежанието и на социалния образ, който те проектират", е едновременно социално и личностно разрушителен. Той разбива щастието и спокойствието на тези, които му се поддадат. Свързан е с тревожността, депресията и провалените връзки.

Отдавна се наблюдава връзка между материализма, липсата на съпричастност и отношение към другите хора и нещастието. А през юли от поредица от проучвания, публикувани в сп."Мотивация и емоция", научихме, че колкото по-големи материалисти стават хората, толкова повече тяхното благосъстояние (добри връзки, автономия, чувство за цел) намалява. Колкото по-малко са материалисти, толкова повече нараства благосъстоянието им.

В едно изследване учените подлагат на тест група от 18-годишни. Повтарят същия тест 12 г. по-късно. От участниците се иска да подредят по важност различни цели - работа, пари и обществен статут, от една страна, и самооценка, чувство към приятелите и свързаност с другите. След това анкетираните са подложени на стандартен диагностичен тест за идентифициране на психически проблеми. И на 18, и на 30-годишна възраст материалистите се оказват много по-податливи на психически проблеми. Ако през този период обаче са станали по-малко материалисти, са станали и по-щастливи.

В друго проучване психолози изследват исландци за отношението към икономическия колапс на страната им. Някои от тях се концентрират повече върху материализма с надеждата да си стъпят отново на краката. Други пък реагират на кризата, като спират да се интересуват толкова много от пари и обръщат повече внимание на семейството си и общуване с другите. Първата група отчита по-ниско ниво на благосъстояние за разлика от втората.

След тези две изследвания учените включват група в църковна програма, създадена с цел да откъсне децата от харченето на пари и да ги насочи към спестовност и готовност да споделят. Самооценката на децата материалисти, участници в програмата, нараства значително. Тези, които и преди участието в програмата не са материалисти, не отчитат промяна в самооценката си.

Двата варианта на материализма - демонстрацията на успех чрез притежания и търсенето на щастие чрез придобиването на вещи, са показани ясно в "Богатите деца от Инстаграм". Когато прочетох публикацията в "Гардиън" за поредицата, разбрах защо тези снимки ме тревожат - изглеждат ми като вид социално самоосакатяване.

Вероятно тази е и една от причините, поради която икономическият модел, основан на постоянен растеж, продължава по свой си начин да успява, макар да оставя след себе си неплатими дългове, психически заболявания и съсипани взаимоотношения. Социалната атомизация може би е най-добрата търговска стратегия, измислена някога, а продължителният маркетинг е непобедимата програма за атомизация.

Материализмът ни принуждава да сравняваме притежанията си с другите хора - едно състезание, което е едновременно жестоко илюстрирано и грубо налагано от този уебсайт. Това край няма. Ако имаш 4 ролекса, а друг има пет, значи си на един ролекс разстояние от щастието. Материалното преследване на самооценката всъщност я намалява.

Трябва да подчертая, че тук не говорим за разликата между бедни и богати - бедните могат да са податливи на материализма също толкова, колкото и богатите. Материализмът е обща социална болест, навлечена ни от правителствена политика, корпоративна стратегия, разпада на общностите и гражданския социален живот, както и примирението ни със системата, която ни изяжда отвътре.

Правим ужасна грешка - позволяваме си да вярваме, че ако имаме повече пари и повече вещи, благосъстоянието ни се повишава. И в това вярват не само горките заблудени хора от снимките, но и почти всеки член на почти всяко правителство. Световна амбиция, мечта по материалното, непрестанен растеж - това е формулата на масовото нещастие.
7
4486
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
16 Декември 2013 20:05
Колко е хубаво да четеш проповеди за повече духовност и спазваш правилата на пазарната демокрация...А накрая вземаш хонорар за това...
------------------------------------
Сайтът на Генек
16 Декември 2013 22:13
непрестанен растеж - това е формулата на живота
17 Декември 2013 09:28
Ами сменете системата - какво ви пречи ?
17 Декември 2013 11:12
Като повечето неща, материализмът е добър слуга и лош господар - естествено е, че когато стане нещо патологично, болест или мания, е нещо негативно. Има нещо простичко, което се казва мяра - когато тя се премине, материализмът ( а и много други неща) наистина водят след себе си нещастие. Но когато е с мярка, няма нищо по-хубаво от това и то наистина е път към щастието - да си задоволен, да имаш основните неща, да живееш пълноценно. И не е нужно материализмът (в добрия смисъл) да е свързан само с предмети - може да е пътувания, хубава книга, да се запишеш на някакви курсове, да учиш нещо повече и т.н., зависи от ценностната ти система. Казано с други думи, важността на парите е обратно пропорционална на тяхното количество - колкото по-малко ги имаш, толкова повече са важни и обратното. И отдавна е доказано, че парите наистина носят щастие, но до определено количество, след като то се премине, в повечето случай или щастието вече е "константна величина", или намалява.
Авторът е прекалено краен, не е ясно какво точно отрича и изобщо какво иска да спедели.
17 Декември 2013 12:52
Автора хвърля предизвикатество към постановката наложена от англоговорящите за постоянен растеж ( growth) като признак за просперитет на бизнеса, също и на държавите, пренесено на битово ниво. Не е хвалба на пазарната демокрация.
Иначе номера с паленето на цигара от банкнота е известен отдавна.
17 Декември 2013 14:33
Нещо терминологията на заглавието куца.

Какво общо има с материализма елементарното свинско състояние, когато единствените приоритети са яденето и срането?

Подобни хора се наричат "консуматори", а обществото "консуматорско". Тъй като подобни хора нямат достатъчно интелект, то едва ли могат да формират идеология, която да завършва на "-зъм".
18 Декември 2013 04:55
>>><<<
Инспекторът е прав. Материализъм е философия не на притежанието. Тук глупостта се изражда от едно погрешно тълкуване и една заемка от философията, която изглежда е филологическа и е станала докато ме е нямало. Сори кетълз, материализъм все още е нещо друго, различно от консуматорство!!!
Или, що не ......********* ама, знам ли!? Ако материализмът те е изяждал отвътре, може само идеален скелет да е останал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД