:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,181,871
Активни 181
Страници 21,291
За един ден 1,302,066
ПРОГНОЗА

МИНТ - събуждащият се икономически гигант

Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция имат потенциал да станат следващият локомотив на световния бизнес
Джим О' Нийл предсказа възхода на БРИК, а сега предрича същото за МИНТ.
През 2001 г. светът започна да говори за страните от БРИК - Бразилия, Русия, Индия и Китай - като потенциален локомотив на световната икономика. Терминът е измислен от икономиста Джим О'Нийл. Това, което обединява страните от БРИКС, е, че поне следващите 20 години те ще имат наистина добра "вътрешна" демография - при тях ще нараства трудоспособното население. Това предизвиква завистта на много развити държави.
Сега О'Нийл смята, че новият икономически гигант са страните от МИНТ - Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция. Ако те предприемат съвместни действия, някои от тях могат да достигнат високите икономически показатели на Китай от периода между 2003 и 2008 г. Мексиканският външен министър Хосе Курибрена подчерта, че три от тези държави имат географски позиции, които трябва да се превърнат в предимство в новия модел на световната търговия. Примерно Мексико е съсед на САЩ, но също и на Латинска Америка. Индонезия е сърцето на Югоизточна Азия, но има също дълбоки връзки с Китай. Турция пък е стъпила и на Изток, и на Запад. Засега Нигерия не е в подобно положение, частично заради неразвитостта на Африка, но в бъдеще тя може да дръпне, ако африканските държави спрат да воюват и започнат да търгуват помежду си.
"На тази основа страните от МИНТ може да развият и създадат собствен икономически и политически клуб, както го направиха страните от БРИКС, което бе една от най-големите изненади за мен. Това, което стана ясно след разговора ми с Хосе Курибрена, е, че създаването на подобен нов съюз може да помогне на Нигерия да стане член на Г-20, каквито са вече останалите държави от тази група. Това е нещо, за което обаятелната финансова министърка Нгози Оконжо-Иуила обича да говори: "Ние знаем, че нашето време ще дойде. Мисля, че те губят от нашето отсъствие", разказа О`Нийл пред Би Би Си.
Хосе Курибена отива още по-далеч и смята, че

МИНТ имат повече общи

неща от БРИКС. Мексико, Индонезия и Нигерия са производители на суровини и само Турция не е такава. Това контрастира с БРИК, където Бразилия и Русия добиват суровини, докато Китай и Индия - не.
По благосъстояние Мексико и Турция са на едно равнище с годишен доход на глава от населението в размер на $10 000. В Индонезия този показател е $3500, а в Нигерия е $1500, което е на едно ниво с Индия. Те са доста зад Русия с нейните $14 000 и Бразилия с $11 300, но Мексико и Турция са пред Китай с неговите $6000 на глава от населението. Големият въпрос е какво всъщност е реалното им състоянието?
Когато очакванията са ниски за Нигерия примерно (макар че инвестиращите в Африка през последните години не смятат така), е по-лесно да има приятни изненади. Но противоположното мнение също е вярно и това може да бъде проблем за Мексико, за което финансовите инвеститори наистина са доста развълнувани. Според експертите за Нигерия и Турция няма да е толкова трудно да изненадат положително хората, тъй като се придава твърде голяма тежест на слабостите им, които са добре известни - престъпността и корупцията в Нигерия и авторитарното управление в Турция. За Индонезия те са по-малко сигурни. Предизвикателствата пред тази страна са големи и не се чуват мерки за справянето с тях, които да накарат специалистите да ахнат. Страната се нуждае от нещо повече от търговията и трябва да подобри своята инфраструктура.
В Турция Джим О'Нийл посетил производителя на бяла техника "Беко" и авиопревозвача "Търкиш еърлайнс", най-бързо развиващата се авиокомпания в света. Съзидателността там го изпълнила с вдъхновение за различни лични инвестиции, които би могъл да предприеме. "За Мексико бях готов за разочарования, но младият президент и неговите също толкова млади колеги бяха пълни с решимост да променят държавата. Ако мислите, че Маргарет Тачър е била непоколебима в извършването на сериозни реформи, пред тези момчета тя изглежда като котенце. Те реформират всичко - от образованието, енергетиката и паричната политика до самите институции на управление", казва икономистът.

А как стоят нещата с предизвикателства?

Корупцията например е един от най-острите проблеми и в четирите държави. Управителят на Централната банка на Нигерия Ламисо Садуси твърди, че тя рядко възпира икономическото развитие, а икономическият растеж, съчетан с подобрения в образованието, ще доведе до по-добро управление и по-голяма откритост.
Подобни възгледи е важно да бъдат чути като алтернатива на често опростения западен начин на мислене. За много авторитетни хора в страните от МИНТ корупцията е последица от тяхното минало, а за тях самите не е причина да се опасяват за бъдещето си и със сигурност не е проблем №1. В списъка на приоритетите им тя е доста след разходите за тока, достъпността му и инфраструктурата. В Мексико и Нигерия енергийната политика е основен приоритет и двете страни предвиждат серия от инициативи т.г., чието осъществяване значително ще повиши икономическия растеж. Ето малко поразителна статистика. Около 170 млн. жители на Нигерия харчат електроенергия колкото 1.5 млн. жители на Обединеното кралство. Почти всяко предприятие трябва да създава своя енергомощност. Разходите съответно са огромни. "Може ли да си представите, че тази държава има икономически растеж от 7%, без да се напряга, с нулево усилие. Това звучи като виц", казва най-богатият африканец Алико Данготе. Той е прав. Нигерия може да има икономически растеж от 10-12%, справяйки се с този проблем (енергийните разходи). Това би удвоило икономиката й за период от 6-7 години.
Джим О'Нийл мисли, че в Индонезия ръководството и инфраструктурата са главните предизвикателства, въпреки че има и много други. Но предизвикателствата и възможностите вървят ръка за ръка. В Плуит, един от бедняшките квартали на Джакарта, земята потъва с по 20 сантиметра годишно заради прекомерното извличане на подпочвените води, но цените на недвижимото имущество хвърчат нагоре навсякъде в града. Строителят на първия магазин от шведската верига ИКЕА в страната смята, че 1/3 от 28-милионното населението на Джакарта ще има достатъчно доходи да пазарува в магазина му. Както той каза: "Аз просто знам, че магазинът ще работи."
Турция с нейната политика и комбинация от мюсюлманска вяра с някакво желание да се правят нещата по западен начин е уникален вид предизвикателство. Някои може да твърдят, че подобно предизвикателство има и в Индонезия, но тя не е същият случай. Най-малкото в Джакарта западният начин на правене на нещата изглежда общоприет - в ярък контраст с Турция. Така че може ли МИНТ да се присъедини към 10-те най-големи икономики в света след САЩ, Китай, БРИКС и може би Япония? Джим О'Нийл мисли, че може, макар че това вероятно ще отнеме 30 години.

--------------------------------------------------------------------------------------
Прогнозиран ръст на средните доходи (в хиляди долари)
2000 2012 2050

Мексико 7.0 10.6 48.0
Индонезия 0.8 3.6 21.0
Нигерия 0.2 1.4 12.6
Турция 4.1 10.6 48.5

Източници: МВФ, "Голдмън Сакс"


СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Нефтена сонда на мексиканската държавна компания "Пемех" в Мексиканския залив. Петролът и географското положение на страната като кръстопът между Северна и Южна Америка са достатъчен потенциал да извърши скок в развитието си.

ИКЕА строи магазин в 28-милионната Джакарта и околностите й и вярва, че ще има достатъчно клиенти.

 ИКЕА строи магазин в 28-милионната Джакарта и околностите й и вярва, че ще има достатъчно клиенти.


13
2938
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
26 Януари 2014 19:55
Енрике Пеня Нието и неговата партия PRI наитина дойдоха за да останат. По-важно за мен е че, след по-важните реформи, най-накрая започна реформата на науката. В продължение на 30 години тук се беше оформила каста на учени на фундаменталните науки, надути от гордост като БАНяджиите, които никаква полезна за Мексико работа не вършеха, и пресичаха всеки опит да се работи с индустрията, агро-сектора, здравния сектор и т.н. Сега идеята е: "Фундаментална нука - ДА, но само ако обслужва инженерните приложения и иновациите". Понеже най-омразният въпрос за старите мастити учени е: "Каква полза има Мексико от Вашите изследвания?".
26 Януари 2014 20:21
Бабче , не ги обичаш тези от БАН , като че ли си от хората на Цено Хинковски в ССА. Айде, сега .
Все пак н.с. те изпратихме в Мексико някога . Не дели хората .
Наистина има демографски растеж и икон. бум - Мексико - 14 та, Индонезия- 16-та,Турция -17-та, Нигерия- 36 по размер на БВП споерд МВФ, с население общо 620 мнлн. Но е твърде рано да се говори за някаква сила . В първоначалния вариант е било MINTS- включа се и Южна Корея.
Все пак в БРИКС живее 43% от населението на човечеството и технологично са по-напред.
Засега там е папото за в бъдеще.
26 Януари 2014 22:39
Мексико и Турция са на едно равнище с годишен доход на глава от населението в размер на $10 000.

Те са доста зад Русия с нейните $14 000 и Бразилия с $11 300

Като се сетя за нашите $ 7000 ме обхваща една такава тиха ярост. Как се сриваме...от години...
Но пък преядохме с демократични ценности, бием ги и четирите не с проценти, а в пъти.
27 Януари 2014 00:26
"Бабче , не ги обичаш тези от БАН "
10% не ги обичам, останалите 90% са бъзикане. Пък и онези 10% са за Уманитарите. Против точните и природни науки нямам нищо против, само ако ми отговорят: защо още стоят в България?
27 Януари 2014 00:30
А като разкарам местния мексикански патриотизъм, трябва да призная, че БРИКС са много по-напред. МИНТ сега могат да се опишат с вица: "Не се радвай на младо прасе и нов началник - не се знае каква свиня ще излезе". Та и с МИНТ е така - много въпросителни.
27 Януари 2014 08:30
Ха-ха Турция, която има 60% външнотърговски дефицит и основното нещо което изнася са ценни метали. Дори и ние имаме положително търговско салдо с тази страна и то доста голямо.
27 Януари 2014 08:34
Дали следите какво става с турската лира през последните месеци?
27 Януари 2014 10:16
Това, което обединява страните от БРИКС, е, че поне следващите 20 години те ще имат наистина добра "вътрешна" демография - при тях ще нараства трудоспособното население. Това предизвиква завистта на много развити държави.
Да разбираме ли, че високата раждаемост е фактор № 1 за икономическия ръст на една страна? Ако това беше така, повечето страни от Азия и Африка трябваше да са начело по икономическо развитие, а не обратното. Огромната биологична маса, създадена по тези ширини през последните 30-40 години, е основната причина за войните, бунтовете, стачките и революциите и за масовата миграция към по-богатия Север.
27 Януари 2014 14:06
Йори ви е дал жокер но драгите съфрумци не го виждат яшно.
Обезценката на лирата е невиждана, само за 2 седмици загуби нд 12 фигури и тренда няма изгледи да спре.
Замислете се защо и как..
27 Януари 2014 14:57
Замислете се защо и как..
Някой подръпва ушите на Ердо да се замисли, докато е време.
27 Януари 2014 16:10
А ситуацията с рублата?
Някои руснаците я наричат "паническа". Всеки ден - нов рекорд.
А други - работен момент.
Снижение курса рубля по отношению к евро и доллару является «рабочим моментом» и не противоречит глобальной тенденции, характерной для валют развивающихся государств. Об этом 27 января в интервью ИТАР-ТАСС заявил глава Минэкономразвития Алексей Улюкаев.
Чиновник отказался считать ослабление рубля девальвацией. По словам Улюкаева, ослабление рубля является «сигналом изменения отношения инвесторов к качеству активов». При этом министр признал, что к концу года рубль с большей степенью вероятности подешевеет по отношению к основным резервным валютам. Росту курса рубля будут мешать «объективные обстоятельства».

27 Януари 2014 16:17
В останалите от БРИКС не е по-различно. За три месеца бразилския реал поевтиня спрямо американския долар с 8,7 процента, а южноафриканският ранд за същия период - с 11,58 процента.
27 Януари 2014 16:55
В останалите от БРИКС не е по-различно. За три месеца бразилския реал поевтиня спрямо американския долар с 8,7 процента, а южноафриканският ранд за същия период - с 11,58 процента.
С други думи, тези икономически съюзи са възможни, само ако елиминират валутния риск, напр. под формата на затворените икономики на СИВ, което сами по себе си е абсурдно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД