:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,468,103
Активни 71
Страници 15,391
За един ден 1,302,066

БСП и ГЕРБ употребиха и държавния дълг за свои цели

Спекулациите и замерянето с числа може да имат лоши последици за имиджа на страната ни
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
И Симеон Дянков, и Пламен Орешарски прекрасно знаят, че положението с дълга не е толкова драматично, колкото се опитаха да го изкарат.
От предизборната кампания през 2013 г. насам между БСП и ГЕРБ тече грозна надпревара кой да употреби едно от малкото предимства на България - относително стабилните публични финанси и ниския държавен дълг. Бившият премиер Бойко Борисов периодично изригва с предсказания, че правителството на Орешарски ще загроби България в дългове. На свой ред настоящият премиер Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев постоянно повтарят, че в рамките на мандата на ГЕРБ фискалните резерви на страната са опоскани, а дългът е увеличен с над 4 млрд. лв.

И двете внушения са спекулативни, а в основата им стои хроничното неумение на българските политици да признава заслуги на опонента. Единственото, което подобни спекулации постигат, е профанизиране на публичния дебат.

Последният повод за размяна на обвинения бе отчетът на кабинета за свършеното през първите 6 месеца от мандата. Орешарски използва случая да припомни отново, че в рамките на управлението на ГЕРБ фискалните позиции на страната са влошени с общо над 8 млрд. лв. - около 4 млрд. лв. намален фискален резерв и 4 млрд. лв. допълнителен държавен дълг. И за сравнение подчерта, че държавният дълг от края на март към декември е намалял от 14.4 на 14.1 млрд. лв., въпреки завишаването на лимита за дълга при актуализацията на бюджета. "Тези, които правиха нелепи предсказания през лятото, че правителството възнамерява да изхарчи или окраде 1 млрд. лв. нов дълг, да намерят сила да се извинят", призова Орешарски.

Този призив е доста лицемерен. Няма как да получиш извинение за поведение, към което на свой ред си склонен да прибягваш. Заиграването с опосканите в мандата на ГЕРБ резерви на държавата е лесно продаваемо за публиката, но по същество е доста противоречива критика. Особено ако върви паралелно с друго обвинение към бившия финансов министър Симеон Дянков - че се е стремил самоцелно към фискална консолидация, затягайки прекомерно разходите и бюджетния дефицит. Тези две твърдения - че Дянков е и стиснат, и прахосник, няма как едновременно да са верни.Къде изчезна резервът?Вкопчването на БСП в темата "опоскан фискален резерв" е реакция на категоричното нежелание на ГЕРБ да признае като предимство наличието на резерви в началото на кризата. Кабинетът на Борисов наистина имаше малшанса да работи в условия на криза и нямаше как да се ползва от комфорта на годишните излишъци, но държавата все пак имаше резерв. Подобно признание обаче означава да кажеш, че предшествениците ти не са чак толкова черни, колкото твърдиш, че са. Затова Борисов започна да вади от чекмеджета договори за милиарди. Така през 2010 г. бе оправдан фалшиво ниският дефицит от 2009 г., роден в измамното мечтание на министър Дянков за бързо членство в еврозоната.

Наследеният от ГЕРБ резерв няма как да покрие бюджетните дефицити от четирите години мандат и това е въпрос на проста математика. В началото на мандата на ГЕРБ - към края на юли 2009 г., фискалният резерв е бил 7.7 млрд. лв. при законен минимум от 4.5 млрд. лв., тоест оперативният плюс е 3.2 млрд. лв. За 4 години мандат, от 2009 до 2012 г., дефицитът по консолидираната фискална програма сумарно е 5.3 млрд. лв. Разликата се покрива чрез тегленето на дълг и това щеше да важи за което и да е било правителство при подобен минус в хазната. Освен ако не се работи при балансиран бюджет и нулев дефицит, което в условията на криза звучи по-скоро като хубава приказка.

Ако Симеон Дянков бе допуснал по-високи дефицити в условия на криза, както счита за по-правилно настоящата власт, новият държавен дълг щеше да е още по-голям. Тоест ако смятат да твърдят, че фискалното разхлабване е за предпочитане и че орязването на капиталови разходи и бавенето на парите за бизнеса са големият грях на кабинета Борисов, управляващите просто трябва да забравят за опосканите резерви. Или поне да обогатят аргументацията си.Затъваме ли в дългове?Темата за дълга разбираемо се размахва от политиците, защото е удобна и лесно продаваема. След поредица от фалити и масова бедност българинът познава до болка тази дума. На този фон раздразнението на Пламен Орешарски от спекулациите около позволения в средата на миналата година нов дълг до 1 млрд. лв. е разбираемо. Правителството наистина бе принудено да завиши дълга, защото с непланираната извънредна емисия на държавни ценни книжа за 800 млн. лв. при Дянков общият лимит през годината щеше да се окаже недостатъчен.

Катастрофичните сметки за дълга като цяло са лесно упражнение. Още отсега например може да се калкулира колко стар дълг трябва да се изплаща заради настъпващи падежи през 2015, 2016, 2017, 2018 и т.н. Сумата със сигурност би звучала потресаващо. В този ред на мисли фрустриращо звучи и новият дълг, който може да се поеме през тази година - до 4.4 млрд. лв. Той обаче си има обяснение - 3 млрд. от него ще отидат за покриване на падежи по стари дългове, а останалата част е за финансиране на дефицита в бюджет 2014.

Политиците много добре знаят това, но предпочитат да се заяждат на дребно. Подобно бе поведението им и около занижената перспектива за развитието на България от една от рейтинговите агенции заради политическата несигурност у нас. Всъщност сравнителните таблици за нивото на дълга и дефицита в България спрямо останалите страни на ЕС са едни от малкото, в които страната ни не просто не е на дъното, а направо стои добре и поне за момента не е тръгнала в друга посока. Отчетеният към края на декември 14.1 млрд. лв. държавен дълг се равнява на 17.6% от очаквания БВП за 2013 г., или казано с други думи - икономиката заработва целия държавен дълг за малко повече от два месеца. Хубаво ще е политиците да не се опитват съзнателно да подкопават това предимство и да започнат да водят същинския разговор - за икономиката. Този разговор обаче е по-труден и за да даде резултат, трябва да се загърби популизмът. А тъй като идват избори, никой не рискува дори да го започне.
16
2480
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Януари 2014 19:11
Тези две твърдения - че Дянков е и стиснат, и прахосник, няма как едновременно да са верни.

Напротив! И двете са верни. Между другото, този вестник не пееше ли друга песен, когато това правителство вземаше дълг. Какъв е тоз катарзис?
26 Януари 2014 19:31
Тези две твърдения - че Дянков е и стиснат, и прахосник, няма как едновременно да са верни.

Има как - за социални разходи и за борба с кризата беше скъперник. За проекти, зад които надничаше(авторитета на) ГЕРБ и приятелите-олигарси, не просто прахосваше, но и заеми вземаше за да им дава. Точно преди година взе 800 млн. за да успокои свинари, дето кръстник им е Боко.
26 Януари 2014 19:51
Например близо 4 милиарда от резерва изчезнаха заради увеличението с 10% на всички пенсии направено от тройната коалиция малко преди изборите...

Stern 26 Януари 2014 19:31 - Заблуждаваш и то нарочно: 800 милиона се взеха, но Европа ги възстанови няколко месеца след това.
26 Януари 2014 19:56
Например близо 4 милиарда от резерва изчезнаха заради увеличението с 10% на всички пенсии направено от тройната коалиция малко преди изборите...

Айде още един Бокоцитатор.
Абе, хора, вземете, преди да повтаряте папагалски простотиите Бокови, прочетете закона за държавния бщджет за 2009 г. Там е записано, че от 1.07, при добри икономически показатели, пенсиите се индексират. Какво увеличение е направено от тройната, какви пенсии е изплащал Боко? Просто изпълни закона.
Заблуждаваш и то нарочно: 800 милиона се взеха, но Европа ги възстанови няколко месеца след това.

Само дето Сметната палата опроверга и тази Бокова лъжа - парите са били по друго перо. Затова и Орешарски взе милиард, за да върне точно тези пари, падежът им беше август.
26 Януари 2014 21:45
Stern, не си в час , друже, не се излагай така. ГЕРБ си взеха заема, а после, когато ЕК през пролетта на 2013 преведе парите, те влязоха временно във фискалния резерв, откъдето после беше изплатен заемът. Твоите хора взеха и взимат други заеми и това никак не е добре, да знаеш.
И пак те призовавам, не пиши глупости, защото никой няма да те чете, а нали целта ти е друга?!
26 Януари 2014 22:30
...постоянно повтарят, че в рамките на мандата на ГЕРБ фискалните резерви на страната са опоскани, а дългът е увеличен с над 4 млрд. лв. И двете внушения са спекулативни,...

Това някакъв новоговор ли е? Не внушения а документираните факти, показват, че в последния месец на тройната - юни 2009 г фискалният резерв е бил 8.3 милиарда лева, а през последният месец на народните стражи - март 2013 г е бил 4.2 милиарда лева. Разликата между двете числа е задачка от началното образование. По същия начин, консолидираният държавен дълг е бил 9.9 милиарда лева в края на юни 2009 г а в края на март 2013 г е бил 14.4 милиарда лева. Намирането на разликата и тук не би трябвало да е проблем за хора успешно завършили начално образование.
27 Януари 2014 00:34
Таня Петрова, февруари 2012:

Финансовите резерви на държавата паднаха под критичния минимум


http://www.segabg.com/article.php?id=589621
27 Януари 2014 02:24
Джанкоff прахосваше пари да си преустрои "Кричим", а също и на два пъти отмъкна по милиард и половина от здравните ни осигуровки, а и не превеждаше дължимите такива в касата.
Що се отнася до доходите ни, болниците, плащането на собственните си здравни осигуровки и т. н. беше истонски цинцар - малопицкажия.
27 Януари 2014 08:22
Виж Таня,
-кое е по-голямо 14,4 или 14,1 ?
-400 млн по-голям резерв повече ли е ?
-300 млн изплатено ДДС за да си на 0, повече ли е от 0?
И ти Таня разбираш от цифри колкото Експерта. А за Дянков и другите можеш да говориш колкото си искаш. Те не разбираха, пък и бяха доста ограничени откъм акъл, и за това се занимаваха само с компромати и оправдания,и оправдания..
Забрави ли, че за всичко им бяха виновни другите.
27 Януари 2014 09:18
Затова и Орешарски взе милиард, за да върне точно тези пари, падежът им беше август.
- Може би имате висока температура?
27 Януари 2014 09:26
БСП и ГЕРБ употребиха и държавния дълг за свои цели.
Беше обяснено от министъра на икономиката, че взетия дълг е за да се изплати стар дълг, така, че нищо не се е променило. Ама джурналистката това май не го е схванала.
27 Януари 2014 09:33
В началото на мандата на ГЕРБ - към края на юли 2009 г., фискалният резерв е бил 7.7 млрд. лв. при законен минимум от 4.5 млрд. лв., тоест оперативният плюс е 3.2 млрд. лв. За 4 години мандат, от 2009 до 2012 г., дефицитът по консолидираната фискална програма сумарно е 5.3 млрд. лв.
Айдяяяя, ами нали през мандата трябва да се произвеждат пари. То не става само с наследени пари. Голяма защита на тиквариатът му е ударила авторката.
ОПрави впечатление, че повечето статии по въпросите за управлението са в противоречие на мненията на болшинството от форумците.
27 Януари 2014 09:53
Това, че 2009та влязахме в най-голямата финансова криза в целия свят от не знам си колко години насам - значи ли нещо? И как може една икономика която до 2008ма, беше свикнала само на готови пари да се преобърне и да започне нещо да произвежда? Особено след огромния балон в цените на имотите - активите на държавата?

Тройната коалиция прахоса 30 милиарда евра/ПЧИ/ за 4 ри години - какво стана с тях? Изчезнаха безследно. Изядохме ги.. отидоха за бетониране на какво ли не. Че и взеха заеми за Белене. После от 2009та пари - йок. Криза. Та чак до сега.

Просто 2005-2009та имаше златен дъжд/просто чужденците хвърляха пари за щяло и нещяло/.. но не се възползвахме от него. Само някои се нагушиха. И се бетонира де що може и не може.
27 Януари 2014 11:01
Дългът се намалява, а не се увеличава, но медиите мълчат за това. Защо ли?

Eвростат: България е на второ място по най-нисък държавен дълг

Според Евростат държавният дълг на България се е понижил през третото тримесечие на миналата година до 17,3% от БВП и е в размер на 13,611 млрд. евро спрямо дълг в размер на 18,0% от БВП през второто тримесечие и под ниво на дълга от 18,7% от БВП преди година (през третото тримесечие на 2012-а).
България влиза в челната тройка и по отношение на темпото на понижение на държавния дълг на годишна база (през третото тримесечие на 2013-а спрямо третото тримесечие на 2012-а), като по-голямо намаление на дела на държавния дълг за посочения период имат само Германия и Латвия.

Натисни тук
27 Януари 2014 11:52
Затъваме ли в дългове?
Не. И не знам защо трябва да изписвате цели статии по въпроса и то с явно манипулативни внушения. Ето какво пише в последния доклад на БНБ:
Брутният външен дълг1 в края на ноември 2013 г. е 37 420.5 млн. евро (92.1% от БВП2), което е с 215 млн. евро (0.6%) по-малко в сравнение с края на 2012 г. (37 635.4 млн. евро, 94.9% от БВП). В сравнение с ноември 2012 г. (37 916.9 млн. евро) брутният външен дълг намалява с 496. 4 млн. евро (1.3%).
Това е. Другото е ала-бала. Който му се чете: Натисни тук
27 Януари 2014 13:45
Фискалният резерв /ФР/ и държавният дълг са като скачени съдове. Плащаш по дълга с пари от ФР и дълга намалява, но и ФР намалява. Взимаш нов заем - дълга се увеличава, но и ФР се увеличава. Затова трябва да се гледа разликата между двете - ФР минус държавен дълг. Какви са фактите?
ФР минус Държавен дълг:
юни-юли 2009-та година - между плюс 2,7 и плюс 3,2 млрд. лева
февруари-март 2013-та година - между минус 3,15 и минус 3,3 млрд. лева
май 2013 - минус 1,6 млрд. лева
октомври 2013 - минус 2,3 млрд. лева
За ноември и декември 2013 няма достатъчно данни на сайта на МФ, знае се само, че ФР се е увеличил с 87,3 мил. лева.
Към горните данни трябва да се добавят и милиардите от резерва на НЗОК, който ГЕРБ първо прехвърли в ФР, а после ги прахоса.
Трябва да се отбележи и плащането на 22 август 2013-та на падежа на 800-те милиона дълг емитиран от ГЕРБ през февруари 2013-та.
Разбира се това не е всичко, примерно тук не влизат забавените плащания от бюджета и други неща.
Казано накратко - при:
Правителството на ГЕРБ - Бойко Борисов - сме на минус около 8 млрд. лева за около 3 години и 7-8 месеца
Правителството на Орешарски - сме на минус за около 700 милиона лева за 5 месеца.

Това са фактите, а останалото е свободна интерпретация и манипулация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД