:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,568
Активни 417
Страници 1,491
За един ден 1,302,066
Прецедент

Банка осъди авиокомпания за 11 септември

Инвестиционната банка "Кантор Фитцджералд" ще получи 135 млн. долара след споразумение с "Америкън еърлайнс", чийто самолет се разби в Световния търговски център
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама полага цветя пред сградата на Пентагона, където вторият самолет на "Америкън Еърлайнс" се разби.
На 11 септември 2001 година 19 терористи отвличат 4 самолета и извършват един от най-значимите терористични атентати. Два от самолетите улучват кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, третият се разбива в сградата на Пентагона в американската столица Вашингтон, а последният пада в открито поле в Пенсилвания, след като пасажерите оказват съпротива на терористите.

Самолетите, с които са извършени атентатите, са на американските компании "Америкън Еърлайнс" и "Юнайтед Еърлайнс". Полет 11 и Полет 175, които последователно се разбиват в двата небостъргача в Ню Йорк, причиняват смъртта на 3 хиляди граждани.



Делото



Централата на инвестиционната банка "Кантор Фитцджералд" се е помещавала в Северната кула на Световния търговски център. По време на атентата там са се намирали 1000 служители на компанията. От тях 658 са станали жертва на терористичната атака. През 2004 г. "Кантор Фитцджералд" завежда съдебен иск за нанесени щети на стойност 1 млрд. долара срещу авиокомпанията, обвинявайки я, че не е могла да предотврати качването на терористи на борда на самолетите си. Според банката заради небрежност на авиокомпанията терористите са успели да отвлекат самолета и да го разбият в Световния търговски център.

"Америкън Еърлайнс", екипажите и пътниците на полет 11 и полет 77 (вторият самолет на компанията, който се разбива в сградата на Пентагона) станаха жертви на терористичен атентат на 11 септември 2001 г. Компанията енергично защити себе си в съдебните спорове със собственици на имоти и техните застрахователи, които твърдят, че "Америкън Еърлайнс" не е направила това, което правителството не можа да направи - да предотврати терористичен атентат", се казва в изявление на авиокомпанията относно делото.

Казусът намира своето решение в края на миналата година, когато двете страни се споразумяха за обезщетение в размер на 135 млн. долара. С уговорката между компаниите се избегна воденето на дело и се реши един от последните големи съдебни спорове след атентатите от 11 септември.

Споразумението беше одобрено от окръжния съдия Алвин Хелърстийн, според когото въпроси като тези за това как САЩ трябва да предотвратяват терористични атаки и дали е проявена небрежност, едва ли ще могат да бъдат изяснени някога докрай, съобщава "Ню Йорк таймс". Съдия Хелърстийн е решавал редица съдебни спорове, свързани с атентатите от 11 септември - повече от 90 споразумения за причинена смърт или наранявания от пострадали при инцидента или техни семейства, няколко бизнес и имуществени дела и над 10 хил. иска на работници от "Кота 0", които са съдили Ню Йорк заради причиняването на дихателни и други болести при спасителни и разчистващи дейности по останките на двете кули.



Основанията за иска



Част от основанията, заради които компанията изисква обезщетение в такъв размер, са, че по време на атентатите от 2001 година "Кантор Фитцджералд" губи близо две трети от своята работна сила в централния си офис - 658 от общо 1000 служители. Това е повече от щетите на всеки друг наемател на Световния търговски център, както и повече от служителите на нюйоркската полиция и пожарна, участвали в спасителните операции след срутването на двете кули.

След терористичното нападение банката организира редица прояви в помощ на семействата на загиналите си служители. Една от тях - честване на Деня на благотворителността, който се провежда на 11 септември, остава традиция. От началото на кампанията "Кантор Фитцджералд" са дарили за различни благотворителни кампании повече от 100 млн. долара.



"Кантор Фитцджералд" срещу тероризма



Освен делото срещу "Америкън Еърлайнс" банката е завела и редица други дела, свързани с атентатите. Три години след инцидента компанията съди терористичната организация "Ал Кайда", кралство Саудитска Арабия и редица други чуждестранни компании. Според исковете за стотици милиарди "Ал Кайда" е извършила атентата с помощта на чуждестранни правителства и международни корпорации. Според банката атаките "не са могли да бъдат извършени без знанието и финансовата подкрепа, осигурена на групировката и нейните лидери от глобална мрежа от банки, финансови институции, благотворителни организации и такива с хуманитарна цел, фирми, индивидуални инвеститори, чуждестранни правителства и длъжностни лица", съобщава "Ю Ес Ей Тудей".

Исковете обръщат особено внимание на Саудитска Арабия, обвинявайки държавата, че е помогнала за набирането на средства за терористичната организация, като е наемала съзнателно членове на "Ал Кайда", като е перяла пари на групировката, осигурявала й е фалшиви документи и е помагала за намирането на оръжия и боеприпаси, се казва още в съобщението. Според съда именно тази материална и финансова помощ е позволила атентатите да бъдат извършени. Повечето от исковете на фирмата срещу кралството обаче са отхвърлени на 18 януари 2005 г.

Хауард Лютник, шефът на "Кантор Фитцджералд", отдава почит на загиналите при атентатите от 11 септември.

 Хауард Лютник, шефът на "Кантор Фитцджералд", отдава почит на загиналите при атентатите от 11 септември.


СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Точно до мястото на мемориала на загиналите по време на атентатите бе изграден нов небостъргач.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
В памет на жертвите на терористичния атентат бе изграден мемориал на мястото на двете кули.
3
2960
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Януари 2014 20:01
9/11 е ционистка фалшификация, грандиозна измама - повод да америcuntските посерковци и подлогите им да нападнат Ирак, за да му откраднат нефта! Алабализмите за деветнаесетимата чаршафосани (от които 15 от приятеска СА), за митичнио Осама бил Гладен, за изпарилите се самолети са за плиткоумници.
Натисни тук
йежи - пиар на Митьо Пищова!
29 Януари 2014 00:38
Американският президент Барак Обама полага цветя пред сградата на Пентагона, където вторият самолет на "Америкън Еърлайнс" се разби.


A къде ги останките от аероплана?!?
29 Януари 2014 13:31
Самолетът, взривен от излетелите изтребители над Пенсилвания е оставил парчета на площ 20 кв. км. Това няма как да стане ако се е разбил при падане след борба на борда, каквато е официалната версия. Защо не си признаят и официално, че това убийство на >100 американски граждани е станало за да се защити сградата на Белия дом?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД