:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 626
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Всеки може да се оплаче от бавно правораздаване и чрез инспектората на ВСС

Разбрах, че мога да се оплача от бавно правосъдие не само в съда. Прочетох противоречиви неща за това как, къде и по какъв начин може да се търси обезщетение. Бихте ли разяснили как се случва всичко това?

К.Ч., София



Години наред България заедно с още няколко страни беше съдена постоянно за бавно правораздаване в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Имаше решения за забавяне с по 10, дори с 15 години на най-обикновени дела, включително и съдебни делби. Затова и действително с промени в закона за съдебната власт (ЗСВ) през 2012 г. бе направен опит за създаването на някакъв компенсаторен механизъм в опит за поне някакво намаляване на жалбите в Страсбург.

С въпросните изменения бе създадена Глава трета "а", озаглавена "разглеждане на заявления срещу нарушаване правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок". Изрично е посочено, че по този ред се "разглеждат заявления на граждани и юридически лица срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок". Тези заявления могат да бъдат подавани само от граждани и ЮЛ, които са страни по приключени граждански, административни и наказателни производства. Те може да са и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Веднага след това е посочено, че "по реда на тази глава се определя и изплаща обезщетение в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека в размер не повече от 10 000 лв". Иначе казано, по този ред не може да се получи по-голяма сума като обезщетение независимо колко и какво е забавянето.

Заявленията се подават в 6-месечен срок от приключване на съответното производство с окончателен акт. То се дава чрез Инспектората към Висшия съдебен съвет, но иначе се адресира до министъра на правосъдието. Законът изрично определя, че за заявленията се създава отделен регистър, който се публикува на интернет страницата на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На тази страница - http://www.inspectoratvss.bg/bg/page/67 , има Информационна система за Електронно подаване на заявления срещу нарушаване правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок.

Там има и образци на документи, необходими при подаване на заявление на хартиен носител, включително образец на заявление и декларация. Става дума за прилагане на декларация, че съответният човек или фирма не са правили искане за обезщетение за същото нарушение и обезщетение не му е изплатено по друг ред.

Важно е да се знае, че не се дължи такса за разглеждане на заявления.

След вкарването на заявлението в Инспектората към ВСС специализирано звено го проверява. По закон в това звено като експерти се назначават юристи с най-малко 5 години юридически стаж. Те получават възнаграждение, равно на възнаграждението на съдия в районен съд. Иначе главният инспектор разпределя постъпилите заявления на състав от инспектор и двама експерти на принципа на случайния подбор, като единият от експертите определя за докладчик. Ако заявлението не отговаря на изискванията на заявителя, се изпраща съобщение за отстраняване на допуснатите нередовности в 7-дневен срок от получаване на съобщението. Ако заявителят не отстрани нередовностите, заявлението заедно с приложенията се връща.

Според закона за резултатите от проверката трябва да се състави констативен протокол, в който да се посочат резултатите от проверката на съответния конкретен случай. Този протокол се изготвя в 4-месечен срок от постъпване на заявлението. Важно е да се знае обаче, че общият срок на проверка и произнасяне по заявлението трябва да се извършват в 6-месечен срок от постъпването му.

След като е готов протоколът, той заедно със заявлението и всички постъпили към него документи се изпращат на министъра на правосъдието. Той или упълномощено от него лице могат да отхвърлят искането. Това може обаче да стане само ако се установи, че продължителността на производството не надхвърля разумния срок или пък че забавянето се дължи на действия или бездействия на заявителя или на негов законен или процесуален представител.

Ако правото на заявителя на разглеждане и решаване на делото в разумен срок е нарушено, то тогава министърът на правосъдието или упълномощено от него лице определя размер на обезщетението. Заедно с това той предлага сключване на споразумение със заявителя. Ако всичко е наред, обезщетенията се изплащат въз основа на сключеното споразумение. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. Изплащането е през бюджета на Министерството на правосъдието.

По ЗСВ министърът на финансите е длъжен да предоставя всяко тримесечие средства по бюджета на Министерството на правосъдието до размера на фактически изплатените обезщетения.

Необходимо е да се акцентира на това, че лицата, получили обезщетение по реда на тази глава, не могат да търсят обезщетение на същото основание по съдебен ред.
4442
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД