:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,704
Активни 447
Страници 1,627
За един ден 1,302,066

Щом чиновниците са много, ще назначим още!

И правителството на Орешарски бори калпавата администрация с още повече администрация
Снимка: Борислав Николов
Колкото повече намаляват работещите в България, толкова повече се увеличават чиновниците на издръжка на бюджета. Сега анкетите сред младите сочат, че тяхното желание е да си намерят работа в администрацията.
Сигурно ви е писнало да слушате за "калинките" във властта, превърнали се в нарицателно за назначаване на "свои хора" в администрацията.

Всяко ново правителство ритуално обещава да спре това, за да възтържествува справедливостта и да се назначават само можещи и знаещи. Задължително поема ангажимент да сложи ред в администрацията и най-вече да я намали. И винаги се случва точно обратното. Новите структури и постове никнат като гъби.

За последните 17 години броят на административните структури в страната се е увеличил двойно. През 1996 г. е имало 55 държавни институции, през 2003 г. стават 140. Миналата година са били 114.

На практика няма управляващи, които да не са допринесли за раздуването на армията на чиновниците, докато лицемерно говорят пред избирателите си как ще я намалят и ще подобрят обслужването на гражданите. Специалното министерство на държавната администрация бе създадено през 1997 г. по време на управлението на Иван Костов. Министри са били Марио Тагарински, самият Костов заедно с премиерстването, Димитър Калчев, Николай Василев. Това ведомство осмисли съществуването си най-вече след влизането ни в Европейския съюз. Усвояването на пари по програмата "Административен капацитет" осмисли живота на съответния министър, зам.-министри и обръчите им от пиарски фирми. Спойката се оказа толкова здрава, че успя да положи темелите и на настоящото правителство. А иначе формално погледнато, по програма "Административен капацитет" от 2007 г. досега са усвоени 146 млн. лева. Не е като във фонд "Земеделие", но очевидно си струва. Откакто се е заговорило за електронно правителство пък, ей така са изтекли 1 милиард лева.

Кабинетът на тройната коалиция създаде специално Министерство на бедствията и авариите и ДАНС. Класическият и устойчив трик за раздуване на администрацията са назначенията на допълнително щатно разписание и с консултантски договори. След оставката на правителството на Бойко Борисов бяха изнесени данни, че при управлението на ГЕРБ



от 6000 държавни служители са сменени 2800



От тях 2240 са назначени без конкурс. Само в Министерството на икономиката са били освободени 300 души, новоназначените са били 500, от тях 400 без конкурс. От 65 служители в Агенцията за устойчиво енергийно развитие са били уволнени 21, назначени са 37, от тях 7 на ръководен пост, от които нито един с конкурс.

Настоящото правителство направи няколко ярки кадрови гафа, но пък написа стратегия за реформа в администрацията, в която ясно се казва, че тя е в колапс. Армията от хиляди чиновници работи неефективно, раздуват се щатове, липсва прозрачност, електронното управление не действа, а грешките остават безнаказани. Това са констатации от документа. И докато говорят всичко това, в правителството на Орешарски продължават на високи темпове да създават нови и нови структури. Няма и помен от думите на лидера на БСП Сергей Станишев, че критерият при новите назначения ще е много ясен - професионализъм и начин на подбор на кадрите. Нито пък за планираното закриване на държавни агенции и 10% намаляване на чиновниците. Не че това са единствените му думи, от които няма и помен.

Новото правителство се разшири с Министерството на инвестиционното проектиране, което вече осми месец не може да си стъпи на краката. Вливането на ГДБОП в ДАНС и създаването на Агенцията за подслушване бе следващото набъбване на администрацията при това управление. Това, което е ясно, е, че преназначаването на тези служители ще ни струва доста по-скъпо, тъй като бившите антимафиоти и служителите на закритата специализирана дирекция "Оперативни технически операции" получават по-високи заплати в държавните агенции. В същото време се запазиха структурите за подслушване в ДАНС и двете разузнавания, което направи реформата безсмислена. Такива ще са и плановете на правителството да създадат разузнавателен борд, национален център по сигурността и одитно звено към Съвета по сигурност към МС. Всичко това ще доведе до допълнително назначаване на чиновници с най-високи заплати в администрацията.



Не по-различно стои въпросът с конкурсите



в администрацията. Вече 4 години не е провеждан централизиран конкурс за младши експерти и няма изгледи скоро да се случи. В едно от последните си решения за миналата година кабинетът отвори врати за ново раздуване на щата, като отказа постепенно да намалява работещите извън утвърдената численост на министерствата. Изненадващо министрите промениха Постановление №66, с което отмениха текстовете за автоматично закриване на незаетите и освободените длъжности в т.нар. допълнително щатно разписание. Така назначените по този начин могат да достигнат до 10% от годишната средносписъчна численост на персонала. По този начин по времето на тройната коалиция бяха назначени без конкурс 2473 души, които получаваха минимална работна заплата, но и бонуси.

В редица министерства вече се прилагат доста успешно схеми за заобикаляне на конкурсното начало при назначенията. Една от най-използваните е назначаването чрез заместване. Схемата позволява нашият човек да бъде назначен временно на мястото на разболял се чиновник, тъй като с министерска заповед се определя, че мястото е важно и не може да стои празно. Няма конкурс, няма изисквания за ценз и стаж. Докато болният чиновник се лекува, се организира вътрешен конкурс за директорски пост. Разбира се, на него вече има право да се яви и заместникът, който "изненадващо" спечелва. Така хем нашият човек си има добре място, хем болният може да се върне спокойно на работа.

Другият способ е



командироването от една администрация в друга



За това е нужно само дадено министерство да си поиска определен служител, а той да се съгласи. Така един чиновник, влязъл в някоя изпълнителна агенция на ниска длъжност, след преместването може да бъде назначен и за директор на дирекцията.

Разбира се, тези неща няма как да ги прочетете в стратегията на правителството за реформа на администрацията до 2020 г. В нея има наивни идеи като публично порицание на провинилите са държавни служители, но нищо конкретно, което да намали бюрокрацията и армията от чиновници. Изграждането на електронното правителство продължава да е мираж. По всичко изглежда - през 2020 г. отново ще броим с колко са се увеличили чиновниците в очакване на новата стратегия.
Христо Комарницки
Чутовният реформатор Бойко Борисов
11
3789
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
28 Януари 2014 22:05
Като се поизядат - като акулите, сами ще намалеят...
28 Януари 2014 22:09
Или на принципа - клин клин избива (ама последният остава)
29 Януари 2014 00:11
какво може да се очаква от калпави и паразитиращи организми, освен да разширяват паразитирането.
29 Януари 2014 07:42
Проблемът с чиновниците е следният - трудно се уволняват няма значение дали са некадърни или кадърни. Новото управление иска от една страна да уволни некадърните или да освободи място за свои хора. Но не може. Така, че се отива на увеличаване на щата. А и така се казва - ето безработицата е по-малка.

Преди нали Дянков искаше да се съкращава администрацията.. оказа се обаче, че хората са със стотици неизползвани дни отпуск - и ако трябва да бъдат съкратени.. то разходите ще са повече отколкото ако се оставят на работа.
29 Януари 2014 08:56
nsjhsjsj
29 Януари 2014 09:03
Давам Ви идея за статия:При приемането на Бюджета за 2014 г. Мая Манолова и Министър Чобанов
неколкократно заявиха, че са постигнали ГОЛЯМ напредък, като освобождават от дивидент лечебните
заведения с над 50 % държавно участие.В бр.8/2014 г. е публикувано ПМС за изпълнение на държавния
бюджет за 2014 г. НИТО ДУМА ЗА ТОВА ОСВОБОЖДАВАНЕ!
29 Януари 2014 10:07
mick,
Изказваш се неподготвен. Ако отвориш Закона за държавния служител и съпоставиш закрилите в него с тези в Кодекса на труда би ти станало ясно, че е далеч по-лесно да уволниш държавен служител, отколкото работник по трудов договор.

В статията пък има и една пълна глупост - не можеш да назначиш по заместване на държавен служител лице, което не отговаря на изискванията за заемане на длъжността - образователен ценз и служебен стаж, най-малкото!

Че администрацията е раздута - раздута е! Че всяка нова власт разчиства неудобните чиновници, наследени от предишната, за да си назначи свои - и това е истина, макар в този случай да касае предимно шефски позиции, обикновено от директор на дирекция нагоре. Нито една власт обаче не посмя да направи структурен и функционален анализ на администрациите в България, откъдто може да дойде съкращаване на поне 1/3 от администрацията като се премахне дублирането на функциите или напълно ненужни звена или цели агенции. Пример - Столична община има сума дирекции на централно ниво и още 24 районни администрации. Само лицата, наричащи се кметове и заместник-кметове в София са поне 80 души.
Това може да се види навсякъде в държавата, където и да се погледне - НОИ, НАП, АЗ и прочие държавни структури с впечатляващ щат.
Всяка нова власт обаче, за да се издокара пред избирателите си, пуска в началото на мандата 10% режем отвсякъде, а после тихомълком на освободените или преоформени длъжности назначава същия брой нови хора или дори повече.
29 Януари 2014 10:14
Пропуснато е да се спомене УДАРНОТО увеличение на заплатите там.
Пир по време на чума...
29 Януари 2014 11:15
Arisild,
Ти се изказваш неподготвен и си наивен. Може не само без ценз и стаж, а и досъдебното производство.
29 Януари 2014 11:22
Покажи ги тези без ценз и стаж? Защото наредбата изисква по заместване лицето по заместване да отговаря на изискванията за заемане на длъжността. С други думи, ако има такъв случай, той е в нарушение на наредбата и това не влиза в определението "заобикаляне на конкурса".
04 Февруари 2014 05:56
Дедо ви пенсионер, заедно с маса други дедовци работи по ДЩР (допълнително щатно разписание). Хем взимам пенсия, хем взимам минимална заплата, която с дългият ми трудов стаж и добавките става колкото средната. Добре го измислиха това с ДЩР-тата - няма конкурси, няма съкращения, няма изисквания да не си пенсионер.
Е, когато бях по-млад, понеже имах връзки, обикалях постове като държавен служител. Даже имах един приятел, които накара свой подчинен да си иска 1 месец платен + 3 месеца неплатен отпуск. Така този служител формално трябваше да отсъства 4 месеца и авера ме назначи без конкурс на неговото място. След две седмици ме преназначи на друго постоянно място, а служителя пусна молба да му се отмени неплатената отпуска..... Абе законът е измислен от политиците така, че да може да се заобикаля - като врата в полето - само будалитре минават през него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД