:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 423
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Пл."България"1

Козма Прутков

Димитри Иванов
Отидох да видя какво става с окупацията на ректората. Имаше вериги на вратата с катинар и табела "Укопирай!". Казах си "Пиди..си!"

На стадиона "Юнак" срещу радиото маляците, пригласяйки на батковците, крещяхме "Пиди..с!" на съдията, който свиреше дузпа срещу нашия отбор. Фашист и комунист са все едно - написа в книга философът марксист Желю Желев, неподозирайки, че Маркс и Енгелс майтап си правели, когато пишели "Комунистически манифест". Манифестът се основава на християнството. Господ всичко може. Значи Той може и да греши. Първата жена Лилит била добра по дизайн, но кофти иначе. Затова Господ поправил грешката, сътворявайки Ева от ребро на Адам. Сега Той мисли дали the show must go on или stop the show.

Пролетарии от вси страни, извинявайте. Не само експрезидентът Желев и вие можете да прочете комунистическия манифест не преведен от руски, а в новоизлезлия превод на университетското издателство, както го превел Димитър Денков. Все се каня да напиша за този превод, но време не остава, макар че работя до шест сутринта (06.00 Greenwich Mean Time, единственото, в което съм англофил), макар да имах немска фрау за гувернантка, виждам зор да сравнявам, кофти съм с немския, превеждах повече от английски, както приятелите ми Тошо и Кръстан. Добре, че те не са живи да прочетат програмата на телевизията, в която пише "Улична кола на име Дезире", щяха да се пулят и да не се сетят, че е "A Streetcar Named Desire", "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс. Тошо и Кръстан избродирваха преводите си, североамериканските писатели ги канеха на гости. На мен Хемингуей ми отговаряше така ли е, или е иначе, но не ме покани на гости. Фукльо. Фука се, че убивал животни, ловците и риболовците са фукльовци, независимо че могат да напишат книги като "Старецът и морето". Аз превеждах "Краткото щастие в живота на Франсис Макомбър", The Short Happy Life of Francis Macomber, когато преживях краткото си щастие. Беше досадно и скучно като всяко щастие.

Разказвачите на приказки нямат какво да кажат след хепиенда - и те се оженили и заживели щастливо. Дядо Матейко в разказа на Елин Пелин "На оня свят" се опъвал на ангела, който го отнасял към скуката на рая.

Моето щастие бе досадно, щото момичетата ми досаждаха и не можеш с всички. Любомир Стоилов, редактор на БТА "Наука и техника", знаеше, че имам роднини на остров Лезбос и затова се казвам Димитри. Той каза пред всички: Джимо, кажи, че си лезбиец!

И аз казах: Да. Никой не беше чувал педе....ска или лезбиец. Утрои ми се ореолът и - Sic transit gloria mundi - помръкна, преди да изтече хубавото лято под парашута, който ни беше палатка на морския бряг. Дамските отзиви за мен бяха негативни. "Нищо особено е да си с Джимо. Ординерно. Напълни ми дупето с пясък."

Сборникът "Пера и перушина" го издадохме в България през 1979 година. Той съдържа съжденията на Козма Прутков. Като например: "Луната е по-полезна от Слънцето, защото свети нощем, когато е тъмно, а Слънцето денем, когато и без това е светло."

Козма Прутков се родее с абсурдите в литературата и в театъра, и в главите на скулпторите и художниците, и в главите на ония, дето мислят с фуражките си:

"Параграф 22" (Catch 22, Joe Heller), българските "генерали" (колкото по нямаме пари, толкова по-скъпи натовски оръжия ще купим и толкова по-малко ще има България за оръжия);

Арменските вицове (Агоп: Аз не съм слушал Пласидо Доминго, но е слаб певец, Гарабед ми показа как пее);

Еврейското баламосване (Моше, ти ми казваш, че пътуваш за Киев, за да си помисля, че ще пътуваш за Казан, но аз узнах, че ще ходиш в Киев. Моше, ти ме баламосваш).

Вашингтон усилва военното си присъствие в Черно море, за да помогне на Русия срещу тероризъм на зимната олимпиада в Сочи. Интересно - ще мине ли баламосването пред подполковника разузнавач Путин.

Ще ми се да питам Козма Прутков да ми каже за това, а и за България да ми каже. Невъзможно. Той съществувал във въображението на трима младежи: Алексей Толстой и братовчедите му Алексей и Александър Жемчужникови, които не предполагали, че измисленият от тях герой ще се сдобие с биография и паметник, издялан от дъбов пън, в алеята на литературните герои в парка-музей в Брянск.

И Никола Пашич не мога да го питам, той бил съвременник на Фердинанд и Стамболов, фен на Бакунин, първият преводач на "Комунистически манифест". Пашич бил премиер на Сърбия през ХIХ век и на сърбо-хърватско-словенското кралство през ХХ. Той казвал: "Политика се ради со пари и со дупе. Пари немаме."

Един форумец спомена миналата сряда австралийския писател Алан Маршал. Не съм го виждал. Но и него го превеждахме редом с австралийските ми приятели Джеймс Олдридж и Уилфред Бърчет. Те му се възхищаваха. Алан Маршал заживял с аборигените. Поради разминаване във времето и пространството той не е чувал как Владимир Висоцкий пее "Почему аборигены съели Кука". Аборигените уважавали Алан Маршал, не го изяли от уважение. Нарекли го Разказвача на истории. Той написал книгата "Разкажи ни за пуйката, Джо", която също преведохме. Завиждам му за това заглавие. Като не мога да разкажа за пуйката, ще разкажа за бройлерите. И жълъдите ще спомена, понеже историята, която ще разкажа, ми се случи в Охайо, град Акърн, което значи жълъд. В България сега казват демокрацията се случи или не се случи. На мен в Акърн ми се случи следното:

Сервитьорката имаше лек смях и тежки цици като на Доли Партън, с които влизаше в body contact, когато се надвесваше над рамото ми. Аз, както винаги тъп в общуването, не можех да измисля какво да кажа. Казах, че в нейния град Акърн, Охайо, сигурно има много жълъди.

Нямало жълъди, тя престана да ми прави body contact. Имало заводи за автомобилни скоростни кутии. Уволнили баща й. Японците, фък дем. Защо фък? Защото така се казва. Не съм ли ходил на кино? В Европа има ли кино? И тя е чувала, че има. Фък е за по-кратко от "фък оф". Къде ще ходя след Акърн? В Ню Мексико? Ларедо? Тя чувала, че стейковете там били два паунда. И тя не знае как се събират в чинията, тя не е била в Ларедо. Чувала, че там не казват само "фък", а Fuck you and the horse you rode in on (и коня ти, с който си дояздил дотук). In on? Учехме изречението да не завършва с предлог. Never еnd a sentence a preposition with. Да. И тя не знае как ще го правиш с коня. Знае, че в родния й Акърн няма жълъди, има завод за скоростни кутии и сега баща й е безработен.

Аз знаех само дъбов жълъд. Миналата сряда не посмях да споря с Радичков, че има и буков жълъд. Форумците ми обясниха, че има и буков жълъд, Радичков бе прав, че има; за сетен път ме ядоса. Първом му се ядосах, когато го превеждах и не можах да преведа неговото "хараламбене му е майката". После му се ядосах, когато той каза по телевизията, че сметките на Сорос са чисти като тефтерчето на Левски; Сорос му плащаше някаква месечна издръжка тогава. И миналата сряда пак се ядосах заради буковия жълъд. Ама оти да се косим, като че мине, казал Вуте. Мина ми.

"Интелигенция" е руска дума, понятие за образована обществена прослойка; по ми харесва английския израз the chattering classes, "бърбораните", напомня ми как френските журналисти, когато имаше френски журналисти, казваха "Това е литература" (C'est de la litterature), когато искаха да кажат "Това са глупости, това е бла-бла, дрън-дрън". Чалгата, стига да не ме принуждават да я слушам, със своите откровени простащини по-вярно излъчва Der Zeitgeist, духа на времето. Значи гениална простотия е казал Радичков, казвайки по телевизията, че сметките на Сорос са чисти като тефтерчето на Левски.

Музикалният ми вкус е разтеглив като ластик, но не слушам Палестрина, от неговата набожна музика може да ти умре конят; по харесвам народна музика, тя е жизнена и когато е тъжна. С Калин Донков пишехме по едно време във в. "Антени". Сега Калин написа, че до родното си село не можел да стигне с кола. Когато междуселските пътища бяха проходими, нямахме коли, сега имаме коли, междуселските пътища не са проходими. Ми на кон отиди бе, Калине. Аз мечтаех пред БТА вместо паркинг да има коневръз и аз там да слизам от моя шоколадено жълт Балатон; ще му се пукне сърцето, като се надбягва, но не изпитва болка, щото е расово животно и сам си премерва крачките, преди да прескочи. Само веднъж ме захапа за задника и ме хвърли в бокса, понеже в задния джоб на брича ми бяха бучките захар, които забравих да му дам.

231
34663
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
231
 Видими 
28 Януари 2014 19:56
Благодаря за писаницата

Разказвачите на приказки нямат какво да кажат след хепиенда - и те се оженили и заживели щастливо. Дядо Матейко в разказа на Елин Пелин "На оня свят" се опъвал на ангела, който го отнасял към скуката на рая.


Най-интересното издание на Елин Пелин на което съм попаднах по чиста случайност може да видите тук : http://touchesofvarna.blogspot.com/2013/09/24082013.html

............................................

Поздрави от Варна Натисни тук
28 Януари 2014 20:00
28 Януари 2014 20:03
Не знам, Димитри....
Аз живея в Ню Йорк, но Acorn (жълъд) в Охайо няма. Има Akron, и се намира на 30 мили южно от Кливлънд.
28 Януари 2014 20:06
28 Януари 2014 20:06
Как да не са чисти сметките на Сорос, чисти са от нашия джоб в неговия, сметката излиза. Пък и нищо незаконно няма, маркет, пазар, валута, демокрация, нали това искахме и го получихме - даде ни го Шорош.
28 Януари 2014 20:10
28 Януари 2014 20:16
Като се спомена Радичков и неговите преценки за Сорос - Самият Радичков не се ли възползва от партийния чадър на бкп и лично от Живковите привилегии за така наречената интелигенция? Писанията на Радичков, предвзети историйки, не бяха ли вода в мелницата на комунистическата пропаганда? Бяха, при това гола вода. Преведен на десетина езика. Това ако е мярка за литературно произведение...
28 Януари 2014 20:17
Г-н Преводач, жълъд (acorn) e "ЕЙкорн". А такъв град май няма. Не знам за хараламбенето, но ако имате някаква бегла представа що е то превод, не би трябвало да си въобразявате, че можете да превеждате към английски. То не е като да дробиш попара (писаница). Малцина са тези, които могат да превеждат на нероден език, а вие не сте от тях. Карайте си на български.
28 Януари 2014 20:20
Бай Димитри, като първокласен преводач от английски догаждаш ли каква респектабелна английска институция се крие зад nick-а the ol lady of Threadneedle Street, и на коя българска институция, заради простотиите (май по-точно ще е да кажа престъпленията й) в периода от 10.11.1089 до 1997, си заслужи да я нарека със злост и омерзение the old slut of Mountbutton square ? (За колегите форумци ще кажа, че в първата институция прекарах 3 седмици /благодарение на Chevening scholarship, първата такава стипендия за българин/, във втората - три години, така че и за двете наблюденията ми са от първа ръка...)
28 Януари 2014 20:21
Така е бе Boev, не е имало за какво да се закачи човека та да подхване разговор, направил се е на кух ректорен окупатор дето не прави разликата та да отнесе още едни цици. Голямата праскова дали е знаел или не въпроса е дали само за цици се борят "ректукупаторите".
А още по големия въпрос е дали ДИ затъпява като е принуден да се приравнява и разбира тъпотията на съвременниците си - Дезирето не е въпрос на цици а на интелектуален стандарт. Suck it up - http://en.wiktionary.org/wiki/suck_it_up
28 Януари 2014 20:28
Днес Джимо е доста лежерен, ма пак се чете с кеф !
28 Януари 2014 20:28
ДИ има толкова умни и схватливи читатели и коментатори - направи интелигенция.
Potormo - довечера като се пляснеш по челото глей да не се комоционираш, случва се и на по-схватливите.
28 Януари 2014 20:30
Acorn (жълъд) в Охайо няма.
на кого му дреме.
бате джимо, !
28 Януари 2014 20:33
Козма Прутков каза:
Понеже имам зъб на Георги Марков, ще ви досадя стократно с лъжата, измислена от людмилаживковските chatters (чиято издръжка се плаща/ше не от Сорос, а от ДС), че не ДС е отровила Марков, а котката му го одраскала и той умрял от сепсис. И му имам зъб, защото съм от тези, които потвърждават правилото, че бивш комунист няма (нищо че официално не съм членувал в БКП, много исках, но произходът ми не позволи това), а пък той се оказа от малцината истински бивши комунисти. Яд ме е на него.
Понеже имам зъб и на Радичков, защото Сорос му е плащал издръжка (а на мен не е плащал), когато го захапах миналия път за буковия жълъд (нищо, че вече не може да ми отвърне, от 10 години не може; или може би точно пък затова го захапах) щеше да ми мине, ама някои форумци ми развалиха рахатлъка, като казаха, че всъщност има такъв буков жълъд, пиди..си. Радичков за сетен път ме ядоса, че бе прав; затова пък аз пак ще заскрибуцам на старата плоча, която въвртя тук от години, че Сорос му плащал издръжка, пък той му избелил образа, като казал по телевизията, че тефтерчето му е чисто като на Левски. Яд ме е и на него.
И понеже ме е яд на много хора, за които съм писал през последните години, докато мога да скрибуцам като стара плоча, ще ви досадя стократно и за тях; както досега.
Това каза Козма Прутков.
28 Януари 2014 20:40
Г-н Димитров, Радичков да не се е опитвал да ни предупреди с това си изказване? Мен на там ме тегли. Вие сам сте го правили и то не веднаж. Това не е като да не връзваш факта за ден светлина и слънце. Радичков беше човек с усет и проникновение.
28 Януари 2014 20:42
"Ординерно. Напълни ми дупето с пясък."
28 Януари 2014 20:44
форумник, абе не мога да намеря превод на "повърхностност" на английски - малко помощ?
28 Януари 2014 20:55
brightside28 Януари 2014 20:16

Като се спомена Радичков и неговите преценки за Сорос - Самият Радичков не се ли възползва от партийния чадър на бкп и лично от Живковите привилегии за така наречената интелигенция? Писанията на Радичков, предвзети историйки, не бяха ли вода в мелницата на комунистическата пропаганда? Бяха, при това гола вода


много чело, много знай
28 Януари 2014 20:57
Доста общо има с тефтерчето на Левски:
- сметките излизат точно;
- парите са събирани по сходни способи;
- харчени са за общото дело.
28 Януари 2014 21:02
И друго е казал споменатия Никола Пашич .На въпроса на журналист : Що е народ,господине премиере? ",отговорил: "Народ као народ.Свиеш го-дупе дава,олабиш го- дупе сака."
28 Януари 2014 21:09
Казах, че в нейния град Акърн, Охайо, сигурно има много жълъди.

Едва ли ще има жълъди, защото Akron (Охайо) не е жълъд. Acorn e жълъд, но може и да греша и не бих спорил с един виден преводач
28 Януари 2014 21:18
Г-н Иванов май загрях, искате да ни покажете как духа на времето (парите и формата ни на общество и демокрация) убива духа на народа - това с Радичков. А това с жълъда е по-пресен пример от първа ръка - хвърлихте им жълъд и интелигентите скочиха на гугъл с надеждата да ви открият заровен в стария ви атлас от прогимназията. Гениално и трагично като се има предвид кухината в която пропадна предупреждението ви. Наместо размисъл и съжаление предизвикахте вопли и угугъление. Благодаря ви, аз отивам да се нагълтам с аспирини че се изплясках по плешивото.
28 Януари 2014 21:36
интелигентите скочиха на гугъл с надеждата да ви открият заровен в стария ви атлас от прогимназията.

Може би наистина трябва да се проверява преди да се публикува, защото двете думи дори не се произнасят еднакво и не са пароними.
28 Януари 2014 21:38
Нямало Akorn в Охайо и тем живеели,пък и превеждали на нероден език. Аман от всичкознайковци! На кой му пука има или няма и че ти живееш втам. Важно е тетите да правят контакт.
Димитри, приятно и леко!
28 Януари 2014 21:40
неподозирайки, че Маркс и Енгелс майтап си правели, когато пишели "Комунистически манифест".

Майтапът остава неразпознат, щото в оригинала липсват карикатурите на Кукриниксы...
28 Януари 2014 21:45
Стига па вие с тоя аcorn. И о-в Лезбос няма, ни пък лезбиец - и квоо? "Капанче", несъмнено
28 Януари 2014 21:45
Човек,колкото по-старее,трижди по-глупее.Народна мъдрост.
(снимка: натиснете тук)
28 Януари 2014 21:53
Да би бил жив Хемингуей да ме покани някъде - изобщо нямаше да отида!
28 Януари 2014 21:56
че Маркс и Енгелс майтап си правели, когато пишели "Комунистически манифест".

Баах тоа майтап.. дет нъ държи сто години Дан казвам за другите братски социалистически страни.. Мъ куту го погледнеш отстрани - верно, голям майтап
28 Януари 2014 21:58
Има улични псета, които лаят без повод по всичко. И във форума ги има.
28 Януари 2014 21:58
З
За body contact с жълъдите.
28 Януари 2014 22:00
"Политика се ради со пари и со дупе. Пари немаме."

Ами тя и сегашната българска е такава.....
28 Януари 2014 22:03

За г-н Иванов.

Харесвам "приказки без край".
Вярно е, че противоречат както на "проектното финансиране", така и на "петилетния план"...

Обаче откриват нови хоризонти...

хепи, без съмнение
28 Януари 2014 22:19
Mladya hqsh
28 Яну 2014 21:58Мнения: 3,693
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Има улични псета, които лаят без повод по всичко. И във форума ги и

Аз преди няколко години ,бях писал за мои срещи с такива кучета в едно българско село. И беше точно във връзка с форумните„кучета“. Изключителна прилика– и безмисленото лаене,пяната по устата ,омразата и готовноста да те разкъсат,ако им обърнеш гръб!
28 Януари 2014 22:21
Важното е, че не само Acorn в Охайо няма, ами и никакви сервитьорки с "жълъди" не е имало.
Само мокри сънища.
Не знам тогава дали да вярвам на останалото.
А как гледахме с зяпнали уста бати Джимо по талавизора...
Оформи се цяло едно поколение с поглед върху "запада", който не можеше да се види и да се пипне - само отбрани ни информираха как е там (според тях).
28 Януари 2014 22:28

Относительность знаний - великая вещь. Утверждение "2 плюс 2 равно 13"
относительно ближе к истине, чем "2 плюс 2 равно 41". Можно даже сказать,
что переход к первому от второго есть проявление творческой зрелости,
научного мужества и неслыханный прогресс науки - если не знать, что 2 плюс 2
равно четырем.
В арифметике мы это знаем, но ликовать рано. Например, в физике 2 плюс
2 оказывается меньше четырех - на деффект массы. А в таких тонких науках,
как социология или этика, - так там не то что 2 плюс 2, но даже 1 плюс 1 -
это то ли будущая семья, то ли сговор с целью ограбления банка.

К. Прутков-инженер, мысль No 5
28 Януари 2014 22:38
Така и Марко Семов в книгата си " И за Америка като за Америка"
Натисни тук
Преди години ми попадна един екземпляр от тази книга.
Нямам достатъчно думи да опиша неприятното усещане, което ме обзе при четенето.
50% лъжи и измислици, 50% манипулации.

Няма нищо по-лошо от това да се даде правото на злонамерен индивид да манипулира хора, които поради тоталитарния режим по онова време не могат да изградят свои впечатления и идеи.
Това се нарича "промиване на мозъци".
28 Януари 2014 22:42

Промита е баба ти, боев.
Как пък всички там ви зомбират, или сами се заглавичкате?
28 Януари 2014 22:46
Хайде, пак - евреите, арменците, гей... Този път и Сорос. Всеки път все те са виновни. За всичко. А, да - и американците, че са посмели да воюват със съюзника... с верния съюзник на нацистка Германия - царство България, което депортира 11343 свои сънародници от Тракия и Македония в Треблинка.
28 Януари 2014 22:49
абе не мога да намеря превод на "повърхностност" на английски

Лопатар,
пробвай – superficiality или преносно shallowness.
28 Януари 2014 22:49
Don, ползата от Димитри Иванов (и от Марко Семов в тази връзка)‌ би била, АКО разкажат всичко, както е било.
На срещите, на които са присъствали, и разговорите, които са водени...
А дано, ама надали.
28 Януари 2014 22:51
Няма нищо по-лошо от това да се даде правото на злонамерен индивид да манипулира хора, които поради тоталитарния режим по онова време не могат да изградят свои впечатления и идеи.Това се нарича "промиване на мозъци".


Не е прав да ни промива мозъците. И защо е толкова злонамерен? Какво сме му направили? Той вече така няма да прави.
28 Януари 2014 22:56
по харесвам народна музика, тя е жизнена и когато е тъжна


Ето нещо за тебе, Майсторе: Натисни тук
28 Януари 2014 23:14
.
28 Януари 2014 23:23
Някои коментатори от чужди говна дъвка решили да си правят. Сигурно им е сладко.

За г-н Иванов само респект.
28 Януари 2014 23:35
Дядо Матейко в разказа на Елин Пелин "На оня свят" се опъвал на ангела, който го отнасял към скуката на рая.

Защото, кой да му каже за тамошния рахат!
28 Януари 2014 23:50
"Разказвачите на приказки нямат какво да кажат след хепиенда."
Защото хепиенда е подарък за слушателя и неговата фантазия.

"Беше досадно и скучно като всяко щастие."
Ей, няма угодия.
Скучно им е на някой без интриги в офиса.
28 Януари 2014 23:54
otvrat - да му се земе книжката за публикуване на ДИ или да се обработва машинно да му се сравняват дати места и имена.
Заслужава си го като не знае да изгугъли рецепта как се пише че да вдеват кухи лейки

.
28 Януари 2014 23:54
Brightside, 28 Януари 2014 20:16, .....Писанията на Радичков, предвзети историйки, не бяха ли вода в мелницата на комунистическата пропаганда? Бяха, при това гола вода. Преведен на десетина езика. Това ако е мярка за литературно произведение.... Драги дарксайдер, ти прочел ли си поне едно произведение на Радичков? И нищо не ти е харесало? Вероятно и Козьма Прутков би казал - за вкусовете не се спори, но вземи си направи труда и прочети, например, "Неосветените дворове" . Пътепис е, не е комунистическа пропаганда като "Суматоха", "Опит за летене" и всичко останало. A propos, ти на колко езика си преведен? Колко хора знаят за твоето съществуване?
28 Януари 2014 23:54

Учителката пита:
-Коя е фамилията на автор, която започва с К и завършва с В?
Иванчо казва: Каралийчев!
-Не, Каравелов, но ми харесва начина ти на мислене!
-Коя е фамилията на автора, която започва с В и завършва на В?
-Вазов- отговаря Иванчо.
-Не, Вапцаров, но ми харесва начина ти на мислене!
След часа Иванчо пита госпожата:
-Кой е автора, чиято фамилия започва с Х, в средата има У, а в края Й.
Госпожата го завежда при директора, а Иванчо казва:
- Аз ви питах за Хемингуей, но ми харесва начина ви на мислене!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД