:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,608
Активни 435
Страници 1,531
За един ден 1,302,066
Диалектика

Украйна навлезе в ерата на дългосрочна дестабилизация

Политическата криза девалвира както властовите структури, така и лидерите, включително опозиционните
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Върховната Рада гласува вчера за отмяна на "репресивните закони", които станаха причина за изострянето на кризата в Украйна. Не всички депутати обаче ръкопляскаха на резултата от гласуването.
Напоследък се наблюдават няколко важни тенденции в ситуацията около Украйна. Първо, засилват се противоречивостта и нерешителността в действията и тактиката на президента Виктор Янукович. От една страна, той прокара чрез Върховната Рада "диктаторски закони" за демонстрациите (както ги наричат критиците на украинската власт). Става дума за законите от 16 януари, които затягат контрола върху разпространението на информацията в интернет и медиите, въвеждат категорията "чуждестранен агент" спрямо неправителствените организации, затягат също законодателството относно екстремизма, реда за провеждане на мирни протести акции. От друга страна обаче, се оказва, че властта не е готова да приложи тези закони спрямо противниците и се опитва да се договори с тях. Скандалните закони бяха възприети от проевропейската част на обществото като завой към авторитарност.



Янукович обаче изпадна в положението на държавник, воден от събитията



Лидерите на опозицията Арсений Яценюк от "Баткившчина", Виталий Кличко от УДАР и Олег Тягнибок от "Свобода" го убедиха да започне преки преговори с тях, макар че първоначално президентът бе готов само да създаде работна група като механизъм за диалог с опозицията. Така Янукович се опитва да подава на Запада сигнали за готовност да следва градивна политическа линия.

Всъщност преговорите се превръщат в един вид параван за събитията в Украйна. Обявените от Янукович на 24 януари мерки за излизане от кризата (преформатиране на правителството, което вчера подаде оставка, поправки в "диктаторските закони", амнистия за участниците в протеста) засега изглеждат като известен аванс за опозицията. Нещо повече, за опозицията тези стъпки вече изглеждат недостатъчни - те настояват за оставката на самия Виктор Янукович.

Наблюдава се видима радикализация на протеста. На преден план излезе движението "Десният сектор", чиито представители освиркаха опозиционните лидери, наричайки ги обидно "танцьорите на Майдана" (според в. "Коммерсант"). Така вътре в украинската опозиция протича разграничаване между националдемократи и умерени опозиционери, за които важна ценност е протестът да съхрани своята представителност и да бъде съвместим със западните стандарти на политическо участие. При тези условия целта на преговорите с опозицията може да се раздели на два тактически момента. Първият е Янукович да залага на противопоставянето между своите опоненти, администрацията му вече поиска от опозицията да осъди "екстремистите". Вторият момент е да се търси слабостта на опозиционните лидери. На 23 януари Кличко "информира" Евромайдана за преговорите с Янукович, след което последва неодобрителна реакция с викове "Позор" и искане да бъдат спрени всякакви преговори. В същото време трябва да отбележим, че опозицията няма други лидери и радикалите трябва да отчитат влиянието на тримата ръководители на опозиционните партии.

Гибелта на петима по време на сблъсъците доведе дотам, че доводът за "екстремизма" на протестиращите - поне в Киев и западните райони на страната - изглежда неубедителен. Всъщност кръвта и насилието много повече дискредитират и делегитимират властта.



Но всички тези маневри стигат до третата тенденция,



която е много по-опасна не толкова за властта на Янукович, колкото за украинската държавност. Кметът на Лвов отказа да изпълнява "репресивните закони" от 16 януари. Парламентът на Крим обаче призова Янукович да въведе извънредно положение, а в медиите се разпространява фалшивата новина, че кримският парламент бил приел решение за излизане от Украйна. Във Волинска, Ивано-Франковска, Лвовска, Ровенска, Тернополска, Виницка, Черниговска и Житомирска област местните администрации и съвети са завзети от протестиращи. Опити за завземането на администрации имаше и в съседни региони. На този фон бе свикана извънредна сесия на Върховната Рада за "обсъждане на ситуацията", която се отказа от скандалите закони от 16 януари.

Изглежда, на Янукович не му достигат подкрепа и ресурси да разгроми опозицията. Той може да се опре единственото на спецчастите "Беркут" и на някои други подразделения на Министерството на вътрешните работи. Но значителна част от милиционерите като курсантите, катаджиите и други не демонстрират особено усърдие (доказателство за това бе обсадата на конгресния център Украински дом в нощта на 25 срещу 26 януари, която завърши с отстъпление на силите на реда). Армията подчертава своя неутралитет. Янукович не може и да мобилизира свои привърженици на доброволна и безкористна основа - провалиха се всички опити да се създаде алтернативен "Майдан", защото в него участваха само държавни служители и т.нар. титушки (яки младежи, наети срещу пари).

Все по-отчетливо върви и разграничаването на едрия бизнес от Виктор Янукович. На 17 януари президентът уволни ръководителя на администрацията си Сергей Левочкин, който е смятан за близък на бизнесмена Дмитрий Фирташ. Левочкин още по време на ноемврийския Евромайдан се опита да подаде оставка, но тогава Янукович не я прие, въпреки нарастващото притовопоставяне между Левочкин и "силовиците", контролирани от Семейството (клана на Янукович - бел. ред.). Украинските медии посочват именно Левочкин като причина за разделянето в "Партията на регионите" и предизвикване на разкол в нея. Например неговата съпруга Зинаида Лихачова активно подкрепя протеста, а принадлежащата на Фирташ телевизия Inter открито симпатизира на Майдана.



В същото време олигарсите се опасяват и от революционно развитие на ситуацията,



което крие опасност от преразпределяне на икономическите ресурси. Затова техните поддръжници в парламента гласуваха на 16 януари за "репресивните закони". Но сега част от депутатите от "Партията на регионите" са разколебани. Факт е, че вчера същите тези депутати отхвърлиха решенията си от 16 януари.

Показателно е, че председателят на парламента Владимир Рибак заяви на президента, че Радата не обсъжда въпросът за въвеждане на извънредно положение - и това може да е свързано не само с натиска на Запада, но с неувереността на част от депутатите, които по конституция трябва да утвърдят президентския указ за въвеждане на извънредно положение.

Освен това Янукович все повече залага на тесен кръг от най-предани поддръжници. На 23 януари за нов ръководител на администрацията бе назначен Андрей Клюев, бивш вицепремиер, отговарящ за енергетиката, а след това секретар на Съвета за национална сигурност. Клюев е смятан за онези съюзници на "Семейството", които са подтиквали силите на реда към по-твърди действия срещу протестиращите.

В тази обстановка на 25 януари Янукович предложи компромис на опозицията - Яценюк и Кличко да станат съответно премиер и вицепремиер. Плюс отмяна на гореспоменатите закони и промени и в конституцията (за да се върне страната към предимно парламентарна форма на управление - бел. ред). В замяна опозицията трябва да се махне от улиците и да освободи всички сгради.

Още вечерта на 25 януари опозиционните лидери отхвърлиха тези предложения, като обаче се съгласиха да продължат преговорите. А Кличко поиска предсрочни президентски избори още тази година.

Ясно е, че проблемът на противопоставянето в Украйна е много по-дълбок от конфликта власт-опозиция. Янукович се сблъска с криза на несъдържателността, характерна за президентството му.



На обществото бе отнета европейската мечта,



но в замяна не бе предложена друга. При това бързо деградира репутацията на Янукович. Дори беларуският президент Александър Лукашенко обвини украинските власти в корист и клановост: "Прекрасна страна с прекрасен народ и ето докъде води този бардак с т.нар. пазар, където клановете си поделиха страната. Захванат ли се децата на президента с бизнес - става лошо. Появят ли се корони върху главите на жените и любовниците - става лошо". Бизнес завоеванията и активността на "Семейството", нарастващите противоречия със "старите" олигарси от Донецк, активното въвличане във властта на фигури, които са близки до президентския син Александър, сринаха доверието към държавния глава в цялата страна.

Политическата криза в Украйна бързо прераства в криза на държавността. Янукович се стремеше към засилване на личната си власт, към надмощие на "източната" върхушка и отстраняване на конкурентите. А това е опасно за държава като Украйна, която се състои от разнообразни сегменти. Декларираната европейска интеграция, която устройваше Северозапада, осигуряваше известно равновесие, но след срещата с ЕС във Вилнюс стана ясно, че при Янукович тя вече не е на дневен ред. Оттук и безизходицата, в която се озова украинският президент.

Протича и бърза девалвация на властовите институции и на политическите лидери - при това както във властта, така и сред опозицията. Нараства хаотичността на политическия процес на фона на нерешителността на властта и засилващия се натиск върху нея от външни играчи, които понякога имат противоположни интереси. Очевидно, след относително спокоен период Украйна навлиза в ера на дългосрочна дестабилизация.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Протестиращите на барикадите по улица "Грушевски", която се превърна в главното бойно поле в противопоставяне срещу властта.
9
2623
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
28 Януари 2014 20:48
Много разпокъсано мнение.

Ето един линк с материал за размишление, цитирам оттам:

Как се финансират фашистките подразделения на "Десен сектор" - за желаещите да се командироват до Киев. На ден по 200 долара за всеки боец, плюс 500 допълнително, ако групата е повече от 10 човека. Шефът координатор на групата взима по 2000 долара дневно. Условието за отпускане на тези пари е ден на масови безредици, когато групата изпълнява директни атакуващи действия срещу правоохранителни и органи на държавната украинска власт.

Парите (20 милиона долара седмично) се отпускат от ... посолството на САЩ в Украйна, където се получават с дипломатическа поща.


Ето така, драги зрители и радиослушатели, се насажда демокрация в Украйна.
Дето се вика, ще се борим за демокрация, додето камък връз камък не остане!

Оригинал ей тук
28 Януари 2014 21:31
Е, чак пък да е навлязла в ерата на дългосрочна дестабилизация..... На не повече от 1.5 месеца, докато мине Олимпиадата .
То и днес подполковника наби канчетата на еврозелките : "Не се месете, това поражда проблеми. Ние държим на думата си, независимо кое правителство е власт в Украйна , за нас е от интерес съдбата на украинския народ . Нас ни интересува връщането на средствата по кредита, а не кое правителство е на власт . Днес научвам ,че Украйна не може да плати дори и новите по-ниски цени на газ. В такива случаи ни ще предприемем мерки за зашита на нашия интерес съгласно споразуменията ".
Хладнокръвни хиени чекисти - капиталисти , а не радетели за българо-съветска дружба .
28 Януари 2014 22:17
Интересното е, че в книгата "Эпоха мертворожденных" на Глеб Леонидович Бобров, публикувана през 2007 година (преди Кризата през 2008, когато всичко беше розово и светът тънеше в пари), се разказва за гражданската война в разделената на 4 части ... Украйна!
Някои от днешните събития в книгата са описани с поразителна точност. Авторът е воювал в Афганистан, бил е снайперист и или има способности на медиум, или в някои среди са знаели още тогава какво готвят западните борци за демокрация в Украйна.
28 Януари 2014 22:52
Абе, то и Талеб в книгата си "Черния лебед" още през 2001 г. предсказа финансовата криза, ама кой да чете, хеле пък и да мисли.
28 Януари 2014 23:06
Стара мечта за руско-украински рай сред съветския ад пък е фантастичният роман на някогашния кумир на Младите писатели и мечтатели - и в България - Василий Аксьонов от 1979 г. "Остров Крым" - розовеещо мечтание за нещо приблизително като Сингапур.

...Абе. Успяха, м********м! Не казвам кои, не казвам в какво и докога. На мен са ми ясни; само срокът не.

29 Януари 2014 03:51
Парите (20 милиона долара седмично) се отпускат от ... посолството на САЩ в Украйна, където се получават с дипломатическа поща.

Ба*ти и държавата която може да се дестабилизира с 20 милиона долара седмично. Трябва малко по-богато въображение .
29 Януари 2014 09:15
Никакъв проблем не е. За 200 долара дневно, не само в Украйна, хората са готови да убиват.
Вече утрепаха трима души. Целта е Янукович да обяви извънредно положение и да пусне войската на Майдана.
Оттам вече, нещата стават действително феерични...
29 Януари 2014 09:33
Имам впечатление че тази Татяна написа всичко направо на български и някъде тук, примерно в Банско в очакване на сняг
29 Януари 2014 16:29
„Оттук и безизходицата, в която се озова украинският президент.”

Миналата година се появи реклама на „Volvo” със знаменития шпагат на Жан-Клод Ван Дам.
Натисни тук
Ето и част от една от многото пародии – Янукович отдавна е разкрачен,а Ван Дам още по -
Натисни тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД