:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 60
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Технологии от Формула 1 застават на старт в Сочи

В бобслея всичко е познато - от дизайна до измервателната система
Въпреки че сезонът във Формула 1 все още не е започнал, два от най-силните тимове в автомобилната надпревара ще имат възможност да се изправят един срещу друг. При това съревнованието им ще е на съвсем неочаквано място - в ледения улей за бобслей по време на олимпийските игри в Сочи.

Когато бъде открита надпреварата в дисциплината идния понеделник, олимпийският тим на Великобритания ще застане на старт с болид, разработен от специалистите на "Макларън Аплайд Технолъджис", подразделение на производителя на спортни автомобили. Инженерите от Уокинг лично са проектирали аеродинамиката на британската шейна.

В същото време експерти на "Ферари" в сътрудничество с националния олимпийски комитет са разработили боба на италианските бобслеисти. Любопитното е, че конструкторите от Маранело са помагали още за създаване на по-ефективна екипировка на състезателите с шейни, на сноубордистите и на скиорите на Италия.

Освен "Макларън" и "Ферари" в Сочи ще участва и друг автомобилен гигант - БМВ. Американското подразделение на германската компания е помагало за създаването на бобслея на американския национален отбор.

Измервателната система в състезанията на най-бързите шейни също е заимствана от Формула 1. Официалният времеизмервател "Омега" ще използва за първи път на зимна олимпиада устройство, способно да предава едновременно данни за скорост, ускорение, гравитация и вертикално позициониране по време на спусканията.

"Започнахме да разработваме тази технология преди три години и едно от най-трудните предизвикателства бе да направим уреда компактен. Тествахме устройството хиляди пъти по време на най-различни състезания преди олимпиадата. Сега цялата система тежи едва 300 грама", похвали се Петер Хюрцелер, член на борда на директорите на швейцарската компания.

Високите технологии са неразделна част от олимпийските игри в Сочи практически във всеки аспект. В ски бягането например състезателите се следят от навигационна система, отчитащата точното им местоположение с GPS контрол. В кънки бягането постиженията се измерват до хилядна от секундата благодарение на множество инфрачервени лъчи в леда.

От "Омега" съобщиха, че до края на игрите ще засекат повече от 650 000 разстояния, времена и резултати, използвайки над 230 тона оборудване.
922
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД