:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,787,943
Активни 124
Страници 789
За един ден 1,302,066
Тенденции

Защо договорът за свободна търговия е най-строго пазената тайна на ЕС и САЩ?

Най-малкото е странно, че със споразумението, от което ще зависят доходите, прехраната, здравето и образованието на европейците, са запознати само големите концерни, но не и евродепутатите, еколозите, защитниците на потребителските права и широката общественост
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Представителят на ЕС в преговорите за трансатлантическото партньорство Игнасио Берсено (вляво) и американският представител Дан Мълани говорят на пресконференция след втория кръг преговори, състоял се миналия ноември в Брюксел. Но нищо конкретно не казват.
Експертката по въпросите на търговията Лори Уолък от организацията за защита правата на потребителите Public Citizen се отправя към трибуната в аудитория 405 на университета "Джордж Вашингтон", който се намира недалеч от Белия дом. Тя разполага само с 10 минути, както и всички останали докладчици. Публиката се състои от делегати, които участват в преговорите по изготвяне на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС. Тези хора часове наред слушат представители на всевъзможни лобистки групи, все пак запознаването с различните гледни точки е задължителна част от процедурата. Но когато Лори Уолък започва да говори, всички притихват. Дамата с харвардска диплома на юрист е една от ключовите фигури по въпросите на търговията. Името й кара да треперят всички икономически либерали, тъй като през 1999 г. именно тя съумя да провали преговорите на Световната търговска организация (СТО) в Сиатъл, давайки тласък на масовите протести. До ден днешен събитията в Сиатъл са смятани за първата искра на антиглобалисткото движение. Ето защо опонентите слушат Уолък още по-внимателно.

"Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании", казва Уолък.Тя оценява предлагания проект за споразумение като изключителна заплахаЕстествено, много от присъстващите гледат другояче на въпроса. Те участват в разработването на споразумението на века, чието официално име е "Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство" (ТТИП). Този документ предвижда не просто отмяна на митническите бариери, но и уеднаквяване на техническите регламенти, стандарта и реда за експлоатация (на активите). Движението на стоки и услуги в трансатлантическото пространство не трябва да бъде затруднявано от бюрократични и други бариери. Предметът на преговорите са напълно практични въпроси, като например унификация на зарядните устройства на електромобилите. Но има и други моменти: ще могат ли американците да продават генномодифицираната си царевица в ЕС без съответната маркировка? И няма ли да им се наложи да признаят френското сирене "Рокфор" като безопасно и да разрешат продажбата му в своите супермаркети? Партньорите в преговорите страстно разказват за перспективите за ръста на благосъстоянието в света след подписването на споразумението, коетоще засегне 800 млн. душии ще се отрази върху една трета от световната търговия. Американският президент Барак Обама говори за стотици хиляди работни места от двете страни на Атлантика. Икономиката на ЕС ще нарасне със 120 млрд. евро, изчисли Еврокомисията.

Но хорът на всеобщото ликуване се смесва с все повече критични гласове. Още отсега, след третия кръг преговори се формира учудващо широк съюз от противници на глобализацията, неправителствени организации, защитници на околната среда и правата на потребителите, правозащитници, представители на профсъюзите, които протестират срещу ТТИП. Критиците са смутени от много неща. Унификацията на стандартите може да обезсмисли постиженията в здравеопазването, продоволствената сигурност, защитата на околната среда и правата на наемните работници. Споразумението ще позволи на концерните да печелят по-лесно за сметка на мнозинството, предупреждават критиците. Това се отнася по-специално до водоснабдяването, здравеопазването и образованието. ТТИПще отстрани препятствията пред внедряването на спорни технологии,примерно фракинга, и ще позволи на американците да предлагат в Европа храни, които европейците не желаят да консумират - например месо, наблъскано с хормони на растежа. Разширяването на авторските права ще усложни достъпа до културата, образованието и науката. Към това трябва да се добави и перспективата за тотално следене, плашат противниците на споразумението. Според мнозина всичко това става, защото преговарящите са ориентирани изключително към желанията на бизнеса. "ТТИП цели да гарантира и разшири привилегиите на концерните и инвеститорите", възмущава се Уолък.

Може да изглежда, че подобни разговори са плод на теория на конспирацията, но опасенията не са лишени от основания. Това бе доказано от неправителствената организация Corporate Europe Observatory. Възползвайки се от Закона за свободен достъп до информация, тя поиска от Еврокомисията имената на хората, с които са провеждани консултации преди преговорите. Изясни се, че 93% от събеседниците са били представители на промишлеността. Пожеланията си за съдържанието на споразумението са могли да изкажат едва ли не всички - като се започне от Търговската камара на САЩ и се стигне до куриерските служби. Но на защитниците на околната среда и правата на потребителите не е била дадена думата.

Бизнесът е заинтересован от нови пазари и в това няма нищо чудно. Така например немските химически и фармацевтични предприятия разчитат, че споразумението ще опрости процедурите за налагането на продукцията им на американския пазар с неговите строги правила. Селското стопанство, субсидирано от държавата, ще може да пласира отвъд океана излишъците от млечна продукция и свинско месо. Затова доскоро германското правителство бе смятано за движещата сила на подготовката за ТТИП.

Но един немаловажен пункт в споразумението предизвиква сериозни упреци дори сред убедените привърженици на свободната търговия - това епроцедурата по уреждането на спороветемежду инвеститорите и държавите. Тук зад привидната безобидност се крие опасност: дадената процедура трябва да се прилага заедно с действащото корпоративно право. А това позволява да се заобикаля постоянно националното законодателство. Проектоспоразумението съдържа следното положение: ако някой от инвеститорите сметне, че е дискриминиран от страна на правителството, или се е сблъскал с непряка експроприация на активите, той може да се обърне към частен търговски трибунал, който се състои от трима съдии. Първият е назначен от самата държава, вторият - от компанията инвеститор, а третият е посочен съвместно от страните или пък е избран от списъка на допустимите кандидати. Този трибунал ще трябва да взема по-специално решения за огромни обезщетения, които инвеститорът може да поиска, ако сметне, че някакъв нов закон ще повлияе зле на печалбите му. За да се обърнеш към този съд, се изискват сериозни причини. Но решенията му няма да могат да се обжалват. А това означава, че националните съдебни системи ще се окажат безсилни.

Възможните последици може да се окажат катастрофални: страхът от големите обезщетения ще ограничи значително законотворческата свобода на правителствата. Аржентина се сблъска с този проблем още през 2003 г. - тогава валутната й реформа бе ощетила интересите на една американска компания. Възползвайки се от съществуването на двустранно споразумение за защита на инвестициите, компанията се обърна към частния търговски трибунал и Аржентина бе задължена да плати компенсация от $133 милиона. В подобна юридически практика няма нищо ново. Страните от ЕС включиха подобни положения за защита на инвестициите в общо 1400 междудържавни договора, част от които са подписани още в края на 80-те години. Германия например е страна по 136 подобни споразумения. Първоначално тези договори служиха като защита за инвестициите в държави, които нямат надеждни прави системи. Днес обаче сходни положения се промъкнаха в почти всички двустранни договори дори ако те са подписани от развити индустриални държави.

И това не остана без последици:нараства броят на делата между промишлени държавиКогато канадската провинция Квебек реши да забрани такъв спорен метод за добив на петрол като фракинга, американска компания поиска от канадското правителство $250 млн. обезщетение за направените инвестиции и пропуснати печалби. Тютюневият концерн "Филип Морис" се опитва да получи от Австралия компенсация от няколко милиарда заради решението на правителството цигарите да се продават в еднообразни кутии с плашещи картинки. При това корпоративните юристи се позовават не на договор между Австралия и САЩ, а на търговско споразумение с Хонконг, където се намира един от филиалите на "Филип Морис". Най-накрая на Германия бе предявен иск заради отказа й от ядрена енергетика: позовавайки се на енергийната харта със съдържащите се в нея положения за защита на инвестициите, концернът Vattenfall се надява да получи обезщетение от 3.7 млрд. евро.

Изглежда след този иск в Берлин започнаха да се отнасят сериозно към подобни договорености. Ако положението за защита на инвестициите бъде включено в документа в първоначалната му редакция, всички адвокатски кантори в САЩ ще трябва подробно да изучат всеки нов закон в ЕС. Официално Германия досега не се е възползвала от своето право на вето, за да блокира включените процедури за урегулиране на споровете между инвеститорите и държавите, тъй като това би поставило под заплаха започването на преговорите. Германските чиновници дори се въздържат от публични критики по дадения въпрос. Но в текста на протокола за мандата на преговорите писмено е фиксирана негативната позиция на Германия по въпроса за защита на инвестициите. Ето защо може да се очаква, че правителството в Берлин ще положи всички усилия, за да изключи дадения пункт от споразумението.Така критиците на договореността получиха неочакван и влиятелен съюзникСтремително увеличаващата се съпротива срещу този проект не остана незабелязана в Брюксел, което предизвика сериозно безпокойство сред върхушката на ЕС. До изборите за Европарламент остават няколко месеца и подобно недоволство може да даде многобройни допълнителни гласове за противниците на свободната търговия. За това колко бързо понякога се променят настроенията в обществото, свидетелства печалната съдба на търговско споразумение за борба с фалшифицирането ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). През лятото на 2012 г. беше публикуван работен документ на преговарящите, от който ставаше ясно, че интернет провайдърите ще могат да запазват и преглеждат всеки файл на потребителите, за да установят дали са нарушени дадени авторски права. Подобен начин на действие предизвика всеобщо възмущение и масови протести, след което огромна част от евродепутатите гласуваха против АСТА и го погребаха. Сега подобно въстание на гражданите може да се повтори. Само за няколко седмици над 316 000 души подписаха съответна петиция на германския "мобилизиращ" сайт Сampact.de. За сравнение два пъти по-малко хора се подписаха да се предостави убежище на Едуард Сноудън, разобличителя на американската Агенция за национална сигурност.

Този път Еврокомисията прави всичко, за да не излезе недоволството извън контрол. Отделът за работа с пресата на еврокомисаря по търговията Карел де Гухт отговаря оперативно на всяка публична критика, като постоянно се среща с представителите на неправителствени организации и медиите. Хората на Де Гухт повтарят като мантра думите, че трансатлантическото споразумение за свободна търговия няма да доведе до обезсмисляне на съществуващите европейски закони, независимо дали става дума за забраната на хормони в месото, на пилешкото с хлор и задължителните етикети при храните с ГМО. Само дето никой не им вярва. Първо, историята с АСТА показа, че Еврокомисията е готова да жертва интересите на гражданите в полза на индустрията. И второ, открит остава въпросът какво точно европейците ще предложат на американците, за да отстъпят те от своите доста по-строги финансови регулации?

Не съдейства за увеличение на доверието и начинът, по който върви преговорният процес, тъй като цялата информация по ТТИП се смята за държавна тайна (както беше и при АСТА). А все пак става дума за бъдещето и интересите на повече от половин милиард граждани на Евросъюза. Но страните - членки на ЕС, решиха, чена хората не трябва да им се обясняват подробностиВсички хартиени документи, електронната кореспонденция и протоколите са с гриф "Секретно". С тях могат да се запознаят само ръководителите на фракциите в комисията по търговията на Европарламента, на които обаче им е строго забранено да разгласяват получената информация. Обществеността дори не знае какъв е мандатът, който имат преговарящите. Освен това САЩ отказаха да предоставят документите с позициите на американската страна дори на членовете на Европейския съвет и Европарламента, макар че в самата Америка те бяха предоставени без колебание на шестима лобисти на промишлеността.

Именно за да парира упреците за недостатъчна прозрачност, Еврокомисията организира напоследък безпрецедентно количество брифинги и срещи с неправителствени организации, евродепутати и представители на страните членки. Беше създадена и консултативна група, в която влязоха по седем представители на неправителствени организации и на бизнеса. По време на преговорите съответните екипи провеждат срещи и изслушват кратки доклади на неправителствените организации и предприемачите. Евродепутатът от групата на "зелените" Мартин Хойслинг определи тези действия като "показен процес на консултации". Т.е. документите, които той получава в комисията на ЕС по аграрните въпроси, рядко излизат извън рамките на информационните сводки. "За какво всъщност става дума на тези преговори, остава неясно", убеден е Хойслинг. Той отхвърля довода, че съдържанието на преговорите трябва да се запазва в тайна по стратегически съображения. "Дори Световната търговска организация публикува документите по своите преговори", припомни той.

Всичко това обаче не е толкова просто. Всеки, който е участвал в подготовката на подобни "хитри" договори, разбира, че при тях са важни всяко изречение и всяка запетая. "Докато нямаме пред очите си точния текст, е невъзможно да съдим за какво всъщност става дума", убедена е Пия Еберхард от Corporate Europe Observatory. Това също е важно, за да се прецени дали са състоятелни гръмките обещания, като примерно за растежа на благосъстоянието на хората. Както показва съдбата на други търговски споразумения, те наистина помагат за растеж на икономиките, който обаче не засяга всички. Например последиците за гражданите от Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико, което беше подписано преди 20 години, се оказаха нееднозначни. В САЩ бяха съкратени милиони работни места в промишлеността, а хиляди мексикански производители на царевица останаха без средства, тъй като тяхната продукция не успя да се конкурира с експорта от САЩ, където държавата щедро субсидира аграрния сектор. Стокообменът се увеличи в пъти, но от това спечелиха предимно големите концерни.

Ето защо днес е трудно да се каже колко работни места ще се появят в резултат на подписването на ТТИП и колко хора ще останат без работа. За икономиката на Европа прогнозираните 120 млрд. евро съответстват на допълнителен растеж на "цял" половин процент - и то при най-оптимистичния сценарий. Еврокомисарят Де Гухт уверява, че споразумението за свободната търговия ще донесе на всяко семейство в страните от ЕС допълнително 545 евро годишно. Няма да е лесно да се внуши на европейските избиратели, че заради тях си струва да се откажат от правото да провеждат независима политика.

СНИМКА: www. scoop.co.nz
Когато юристката с харвардска диплома Лори Уолък застава пред трибуната, аудиторията я слуша с повишено внимание. Тя преценява проектоспоразумението за трансатлантическия бизнес като изключителна заплаха за гражданското общество.
Снимка: EPA/БГНЕС
Протестите срещу ACTA обхванаха страни по цял свят и принудиха политиците да променят намеренията си. Дали и сега ще стане така?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите открито недоволстват, че преговорите по споразумението за свободна търговия се водят тайно. И е възможно да се стигне до протест и от тяхна страна, както стана при АCTA.
54
11362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
54
 Видими 
16 Февруари 2014 19:54
Убави неща пише, но много дълго и замотано. Но, не видях ни една дума на тема цената на енергията. Както как ЕС фирмите ще конкурират УС фирмите, ако на онея цената на енергията им е наполовина? Та дори в ebay да погледне човек, разликата в цените ЕС-УС, направо се набива в очи. В момента това се нивелира от митническите сборове, а без тях дори с цената на транспорта, мен ми става изгодно да пазарувам много стоки направо от УС. Големите корпорации в ЕС, са собственост на акционери и холдинги, дето практически никой ги не знае кои са. Да не се окаже, че и от двете страни на преговорите са американците
16 Февруари 2014 19:55
най-строго пазена е тази тайна за да не научат за нея българските партии, които се канят да пращат нови депутати в новия състав на Европарламента! Щом разберат за проекта на въпросния нов договор между УСА и йЕСа цялата им кампания само за него ще говорят! За нищо друго!
16 Февруари 2014 19:59
Да не се окаже, че и от двете страни на преговорите са американците

Тц ! Семити
16 Февруари 2014 20:01
Между другото, мисля си че за бедна България, такова споразумение може да е изгодно. Ква е файдата обаче за индустрията на "големите" в ЕС, за мен е загадка.
16 Февруари 2014 20:41
Предлаганата от янките свободна търговия има за цел да стимулира интереса на други държави към развитие на двустранните си отношенията с тях в сферата на икономиката,финансите, търговията,културата и т.н. , което в крайна сметка води до пълната им зависимост и окончателно анексиране от Щатите.
Условията за постигане на крайната цел,е наличието на"умерена опозиция "в тези държави,която да бди за изпълнението на „стратегическите препоръки”на янките, като същевременно има за задача да успокоява обществеността и омаловажава последствията от този договор,избягвайки всички неудобни дебати свързани с този въпрос.
За да се постигне краен успех на споразумението за свободна търговия, преговорите се провеждани в пълна секретност, без да се дава възможност на обществото в целевата страна да осъзнае негативните последствия от това начинание. Наред с това, за да бъде гарантиран желания резултат, янките и техните секретни служби използват и рационални методи за убеждение: да корумпират парламентаристи, висши държавни служители и журналисти в съответните страни.
Изразходваните суми в тази насока са незначителни в сравнение с предимствата, които подстоящето споразумение ще предостави на американците- да наложат тяхното влияние и мощ,превръщайки Европа в зона за ”свободна” търговия, разсадник за ГМО или атракционен парк за американски туристи.
Това е положението народе!
16 Февруари 2014 21:12
Страхът от ККП е голям, ей...
16 Февруари 2014 21:15
Изразходваните суми в тази насока са незначителни в сравнение с предимствата, които подстоящето споразумение ще предостави на американците- да наложат тяхното влияние и мощ,превръщайки Европа в зона за ”свободна” търговия, разсадник за ГМО или атракционен парк за американски туристи.

Тя си отива в тая посока и без тоя договор, особено като се сетя, че 50 % от световните социални разходи се падат на Европа, която не може да докара и 1 % ръст.
16 Февруари 2014 21:58
Поредният провал за Европа. Поредната победа за корпорациите. Поредната, но гигантска крачка към робството.
16 Февруари 2014 22:00
Темата се следи (а и май я повдигнаха първи)от "монд дипломатик".От десетина години.Ако някой се интересува да разгледа изданието(ползвам това на български).Малко по-различна гледна точка и малко по-различно усещане що е левица и има ли такава у нас?
16 Февруари 2014 22:07
Еврокомисарят Де Гухт уверява, че споразумението за свободната търговия ще донесе на всяко семейство в страните от ЕС допълнително 545 евро годишно.

Мога съвсем (без)отговорно да заявя, че тези 545 евро на година са едно нищо, ако и да става дума за най-бедната държава в Европейския съюз.
16 Февруари 2014 22:25
http://bg.mondediplo.com/article1143.html
линк към една от статиите,може и да съм го давал
16 Февруари 2014 22:30
посочва се че един път вече е било отхвърлено от Европа.В други времена. А и ние нямахме думата...сега си правим "упражнения" Боце-Станишев -Първанов....а депутатите ,които избираме май месец би трябвало да имат отношение именно към тозипроблем.Но....ще се позабавляваме с Пеевски,Съселчо,Гоце и Боце На кой му пука ,нали всеки е важно да крачи срещу шебеците
16 Февруари 2014 22:46
Мъничък, много ти благодаря за линка!
Ужасяващ е. Има ли някъде линк към петиция срещу това?
16 Февруари 2014 23:02
Мен ми изглежда, че се търси активно де да се пласира новонапечатаната зелена шума, преди да е станала съвсем "токсична".
Щото в какво ще е споменатия стокообмен? Да не би в доларе?
16 Февруари 2014 23:19
Този документ предвижда не просто отмяна на митническите бариери, но и уеднаквяване на техническите регламенти, стандарта и реда за експлоатация (на активите). Движението на стоки и услуги в трансатлантическото пространство не трябва да бъде затруднявано от бюрократични и други бариери.


Империите през 19в са водили войни за да премахнат митническите бариери и туземна бюрокрация от пътя на техните търговци. През 21в няма нужда от войни - представителите на бившите империи заедно с настоящите туземци цивилизовано подписват споразумения за премахване на митническите бариери и туземна бюрокрация от пътя на търговията. Нещо като вълци и агнета да пируват на една трапеза.
16 Февруари 2014 23:24
Die Hexe
16 Февруари 2014 22:46
Мъничък, много ти благодаря за линка!
Ужасяващ е. Има ли някъде линк към петиция срещу това?

Кво пък толкоз ужасяващо има? Хората си искат парите. Няма грешка, техните пари, щото това което могат да изцедят от нас, потенциално е тяхно. Какво значение има за тбе Хекси, дали ще те ограби транснац компания или неграмотен циганин? По ше ти е гот да е циганин? Щото натам вървим, че след 10на години, когато няма кой да ги храни и огладнеят, ще ни изядат буквално. Корпорациите няма да търпят това, нямат сметка. Т.е. ще си имаме пак обикновен фашизъм, ама не онзи на зелката Желев, а истински, къвто е имало преди 70г практически в цяла Европа. Пак е по-добре от това дет е сега. Щото това дет е сега ще ни унищожи само след 10-20г. Така че за нас, споразумението е желателно. Да му мислят европейците, щото ше пообеднеят Макар че в далечна перспектива.... и за тях може да не е зле.
16 Февруари 2014 23:33
Румене, явно изобщо не си разбрал същността на споразумението.
Препоръчвам ти да не четеш статията, под която пишем, а линка на мъничкия.
16 Февруари 2014 23:39
Хм, аз разбирам че корпорациите искат власт. Която ще си трансформират в пари, които ние трябва да им изкараме. С парите ще направят още власт и така си затварят обратната връзка в процеса. Кво има в тази статия дето е ужасно и не съм го разбрал? Попрочетох я, диагонално малко, но тя е доста дълга и нудна.
ПП Това се отнася и за двете статии. И пак да питам. Кое е ужасното дето не съм го осъзнал?
ППП Или се боиш че ще те заставят да ядеш ГМО? Ами..... соца свърши, игричките на демокрация вече са излишни Радвай се, ако изобщо решат че ТИ засулжаваш да ядеш. Обикновен фашизъм, НО..... не е непременно най-лошото, особенно в нашето положение.
16 Февруари 2014 23:44
Има ли някъде линк към петиция срещу това?
всъщност ....имаше и вълна от протести из Европата....темата сме я споменавали във форума,но приказките на Шебекиада ни заема 99 % от времето.Докато се обясним Рекиджа или Митев са баш комунисти или се дърлим кой кучи син е по-готин може и да е "минало метър".
16 Февруари 2014 23:52
Ако попаднеш на петиция, ще съм ти благодарна да ми я пратиш (на пощата, че нямам възможност често да чета тук).

Румене, може би всъщност разбираш за какво става въпрос, просто за теб това не е страшно. За мен е.
16 Февруари 2014 23:56
виж"анонимните" и "окупирай Уолстрийт".....всъщност това беше една от темите......интересно,мислех че всички го знаят
17 Февруари 2014 00:28
Румен С, ти си бил голям оптимист за БГ, щом този Договор ти се вижда слаба опасност Като направят елементарните лекарства да струват повече от месечната заплата тук и ти ликвидират (ама съвсем) здравеопазването, друго ще говориш. Не бъркай националната форма на фашизъм с глобалния фашизъм. Последният ще ни помете за броени месеци, не години. Те толкова старателно се опитват да зачистят територията ни и без Договор....и успяват.
17 Февруари 2014 00:30
всъщност това беше една от темите......интересно


Беше, ама за договорите с Латинска А. и Канада.
17 Февруари 2014 00:41
ххххх
17 Февруари 2014 00:28
Да бъдем реалисти. В момента, при сегашният модел, ние изчезваме. Очевидно че ресурс за живот и просто възпроизводство, сегашната система дава. Т.е. лекарствата са ТВЪРДЕ даже достъпни. Резултата се вижда с просто око. Всички някак живеят, а даже се възпроизвеждат. Подробноста е че се възпроизвеждат предимно диваци, които диваци не стават ни за потребители ни за бачкатори. И това в момент, когато системата и така е претоварена и се бори с криза. Това не може да продължава, защото ФИЗИЧЕСКИ НЯМА начин да продължи още много. Е, убаво, нали са е най-важно сичко да е тихо и толерантно. Да, ама има едни хора с пари, и тези хора с пари не са навити всичко, което имат да се превърне в прах. И ще действат, защото ЗАСЕГА все още имат власт. Ако не действат сега, след 10-20г и тях ще ги помете хаоса. Очакват ни интересни времена си мисля.
ПП И, тук някои са наясно какво ще става. Е, Хърсев няколко пъти намеква вече за концлагери /засега деликатно им вика комуни де/
17 Февруари 2014 01:04
С една дума, изчезваме с или без Договора, викаш Все пак предпочитам да загиваме бавно, отколкото изведнъж, току-виж се появила някоя алтернатива на хоризонта (макар че засега няма такава). А иначе си прав - Договорът няма да спаси корпорациите и елита им, даже напротив - по-бързо ще се сгромолясат.
17 Февруари 2014 01:32
А иначе си прав - Договорът няма да спаси корпорациите и елита им, даже напротив - по-бързо ще се сгромолясат.

Нито така, нито иначе е прав – корпорациите затова го правят – за да не се сгромолясат !!!

17 Февруари 2014 02:49
Както виждате, в УСА ядат генномодифицирани храни и средната продължителност на живота им само нараства. С фракинга има толкова газ и толкова евтин, че се чудят на кого да я продават. В моя град в Мексико сега копат по улиците за да сложат една дебела, около 60см, тръба за газ , с която цената на газа за промишленността и даже за мен се намалява значително. Строят се технологични паркове в които ще се произвеждат неща полезни за всеки, и те ще се захранват с този газ. Още като стъпих тук преди 16 години, всички се заеха да ми обясняват колко тежка е кризата в Мексико. Според тях, тази криза става все по-тежка с всеки ден. За това време градът в който живея нарастна поне 5 пъти, а колите по улицата вече са поне 10-15 пъти повече. Преди виждах бедно облечени хора, сега не виждам. Преди пред супермаркетите имаше опашки за чакане на такси за да се прибереш в къщи. Сега има опашки от таксита, които чакат клиенти - всички имат собствени коли. Вече е нормално да обиколя 3-4 пъти паркинга за около 500 коли, за да си намеря място където да паркирам возилото.
Така че всички приказки за страшните работи, които има да се случват след подписването на TLCAN (между УСА, Канада и Мексико) си останаха само приказки. Така ще стане и с този договор. Левичарски методи за плашене на хората, бош лаф. А защо в България работите и с договор, и без договор не вървят - това си е ваш проблем.
17 Февруари 2014 04:39
В сряда лидерите на УСА, Мексико и Канада (двамата президенти и мин. председателя ма Канада) ще се съберат в Мексико, за да изработят единна позиция за преговорите с Европа за Трансатлантическия договор за свободна търговия. За времето на Североамериканския пакт (20 години) стокообменът между трите страни е нарастнал 350%. Сега се обсъжда олекотяването на правилата за движение на хора между страните.
Натисни тук
"Estados Unidos y México registraron en 1993, un año antes del acuerdo comercial, una balanza comercial de 81.4 mil millones de dólares, con un superávit favorable a la economía estadunidense por 1.6 mil millones de dólares.
Para el año 2013, luego de dos décadas del TLCAN y a pesar de algunos altibajos, los dos países alcanzaron una nueva marca histórica en su comercio de más de 506 mil millones de dólares, con un superávit por 54.3 millones de dólares a favor de México."
Превод: "САЩ и Мексико регистрираха през 1993 г., една година преди споразумението за търговия, търговско салдо 81,4 милиарда долара , с благоприятен излишък за икономиката на САЩ с 1.6 млрд. долара.
До 2013 г., след две десетилетия на NAFTA и въпреки някои възходи и падения, двете страни достигнаха нов рекорд в търговията над 506,000,000,000 долара , с излишък в размер на 54,3 милиона долара за Мексико"
17 Февруари 2014 05:28
Г-н Президентът Плевнелиев ще настоява ли за референдум по въпроса
17 Февруари 2014 05:33
А НПО-йците родни що тънат в мълчание?! Що се не хванат господата Близнашки и Янакиев под ручка и не се втурнат да правят подписка? Г-жа Цонева що не срита някоя корпоративна лимузина?! А студентиТЕ, борци за морал, свобода и човешки правдини, да не са потънали отново в дълбок летаргичен сън?! Или на водачите им не им е стигнало времето да попрочетат поне още една книжка в живота си?! А свободните, независими медии и джърналисти наши - Любиците там, Росен-Петровците и останалите?!
17 Февруари 2014 06:46
мъничък1, Благодаря за линка!!!
17 Февруари 2014 07:58
Още отсега, след третия кръг преговори се формира учудващо широк съюз от противници на глобализацията, неправителствени организации, защитници на околната среда и правата на потребителите, правозащитници, представители на профсъюзите, които протестират срещу ТТИП. Критиците са смутени от много неща.
А къде са нашите НПО-та (NGO-та) в този хор. Точната на обратната позиция, защото там са платени Шорошоиди. Те са за глобализацията за либерализацията и са одма готови га на Запад пр*нат и те да се на*рат.
17 Февруари 2014 08:13
Както виждате, в УСА ядат генномодифицирани храни и средната продължителност на живота им само нараства.
Лукчо, оти лукът е растение и не разбира от човешки работи, оно си требе да му се обяснява по-напоително. Аз лично не смятам, че ГМО вредят на здравето. Проблемът е друг и в статията въпросната дама го е казала. Още щом разрешат ГМО в България и тук ще довтасат Монсанто и др. такива корпорации. Ще се намерят наши продажници, които срещу пари ще засеят ГМО и веднага ще се заразят и съседните ниви. А Монсанто има патент върху ГМО-то, нещо тези ГМО са така полученби, че да използват хербициди и др. селскостопански продукти на Монсанто, те имат разузнавачи, които следят кой какви семна използва. Така ще започнат да искат пари от селскостопанските ни производители, докато ги фалират. Така, че този Договор не е в полза на населението, а в полза на мощните мерикански концерни. Ние можем да се развиваме само в защитена от тези концерни среда инак те ще налагат своите цени, правила и т.н., и нашата икономика още повече ще загива. Инак ти си стой у Мексико, нищо лошо, ама с нашите проблеми не се занимавай.
17 Февруари 2014 08:18
До 2013 г., след две десетилетия на NAFTA и въпреки някои възходи и падения, двете страни достигнаха нов рекорд в търговията над 506,000,000,000 долара , с излишък в размер на 54,3 милиона долара за Мексико"
Я кажи с колко се увеличиха бедните в мексико, благодарение на НАФТА и с колко забогатяха хамериканските концерни, а не ни будалкай с тази статистика за търговски стокообмен.
17 Февруари 2014 08:26
А в чии джобчета са потънали тез millones de dólares нек`ва статистика ще се даде ли. Щото наскоро даже тука се появи една статистика за едни 85 субектИ, дето притежавали богатство, колкото половин човечество, както и за това колко субектИ са се обогатили, откак е започнала третата, предизвикана от американските банкстери и прилежащите им световна криза, докато милиони остават на улицата без дом, работа и перспективи.
Любители на статистики, р`ийш ли.
17 Февруари 2014 08:37
Интересно ще е да се прочете (къде?) каква е позицията по ТТИП на ПЕС, на ЕНП, и на третото "политическо семейство" в ЕП (не му помня името).... Мъничкия, ти явно следиш темата - дай линк, ако можеш! Предварително благодаря!
17 Февруари 2014 09:02
каква е позицията по ТТИП на ПЕС
Доколкото следя левичарските издания и родните политици-само Калфин в блога си е отбелязвал темата.Всъщност договора е част от пакет договори ,както и ACTA и SOPA(много ме кефи абревиатурката ).Станишев,президента на ПЕС,човека имащ "международни връзки и контакти" се оказва изключително постен по темата-и у дома и в чужбина.Макар че не изключвам на някой коктейл да са го обсъждали,между хапките със сьомга и черния хайвер.Не ми се рови в блога на Калфин а и определено не си е направил труда потребителите да търсят лесно в архива му,но като евродепутат човека наистина зае позиция,макар и с няколко малки ,в сравнение с посветените на местните кални борби,статии.....а да....торентите и подписаното наскоро споразуменийце е пак по същата схема-да преглътнем на малки хапки веднъж изплютото-видяхте позицията на местната администрация"кво толкоз бе?шъ си теглите,нищо не е станало за сега....споко бре.." и все в тоя дух.Иначе освен линка в посоченото издание си има поне 15 статии по темата
17 Февруари 2014 09:15
Що се отнася до позицията на домораслите ни "националисти"-нямат такава.По-лесно е да говориш за "световния еврейски заговор" а след това да събереш няколко стотин щурмоваци и да потрошиш някое циганче.Всъщност пакета "договорки" окончателно гарантира заробването ни от "монополи"-ЕРП,вериги,банки....изключвайки всякаква ефективна държавна регулация или граждански контрол.Но....доколкото идеята за фашистка държава е първи етап-корпоративна,явно трошенето на прозорци на джамии и крякането по мегафон напълно задоволява "партийните войници" докато Сидеров де факто активно прокарва точно тези "договори".Всъщност контрола върху източниците на информация прави възможно приемането на търговските споразумения.У нас той вече ефективно е наложен.Няма да питам Кой
17 Февруари 2014 10:10
Това у нас не е фашизъм. Това е анархия, секи граби като за последно. И за монополите се отнася, в такъв смисъл по-добре е откровен фашизъм, защото тогава моноплите ще седнат ще се разберат кой колко му се полага. За да стане това, те ще трябва да въведат малко ред. Ред в смисъл, откровените паразити в лагери /щото не могат да се впишат в цикъла работа-консумация-работа/, останалите ще имат право да работят и да си траят. Разликата със сега, фактически няма да е голяма. Разликата със соца, ще е че соца все пак беше по-хуманен. Т.е. тогава имахме дръжава от солидарен тип, сега ще е корпоративна /т.е. излишните ще ги унищожават, както е било в Англия когато са наливали основите на капитализма и са првили империя/. Това което е СЕГА, и у нас и в Европа, не може да кара дълго, вижда се вече ясно накъде води. Даже има теории че всичко бе освинено умишлено, именно за да може хората да приемат острия завой без да протестират, а може би и с възторг.
Много ясно че интелигентите ще са против, но с тях в такива ситуации работата е ясна, методиките са отработени отдавна.
17 Февруари 2014 10:44
няма да споря до къде води размяната на свобода за хляб ,или трябва ли Ред.Явно е забравено или не искат някои да си спомнят.Само отбелязвам че отказвам да настъпвам отново мотика с нядежда че този път резултата ще е различен.Нали съм си селянче-не разбирам от метафизика.
17 Февруари 2014 12:04
Реакциите на някои колеги тук ми напомнят за една чудесна повест на Аркадий и Борис Стругацки.
17 Февруари 2014 12:14
И кой е Прогресор?
17 Февруари 2014 12:31
малка вметка: според мене вместо "статистика" трябва да позлваме думата "стъкмистика"...
П.П.
тоз камък у лукчовата градина...
17 Февруари 2014 13:09
[/code]
Много ясно че интелигентите ще са против, но с тях в такива ситуации работата е ясна, методиките са отработени отдавна.

Има една опасност,да си удариш палците.Внимавай!
17 Февруари 2014 15:15
Diver N
17 Февруари 2014 13:09
Това няма да промени нищо. Аз ти обяснявам какво има да става. Па дали ще ми повярваш..... може пък и да греша.
17 Февруари 2014 15:50
Mrx "Аз лично не смятам, че ГМО вредят на здравето."
Разберете се по този въпрос помежду си. Понеже много от лаладжиите именно това говорят "ГМО са опасни за здравето".
А другите ти приказки са изсмукани от пръсти.
Относно колко много мексиканците са обеднели от договора от преди 20 години: ами прочетете втората част на първото ми изказване. Аз никакво обедняване не виждам. Работите вървят нормално, а причината може би е, че никога в Мексико комунизмът не е бил на власт.
17 Февруари 2014 16:42
Когато правилата ги пишат вълците, от агнетата дерат по две кожи. Глобализацията е като ножа и огъня, може да си отрежеш хляб, а може и пръстите, може да се стоплиш, но и да ти се подпали чергата. Проблемът не е в свободното движение на стоки и капитали, а и на хора, а в правилата при които това става. Нямате нищо против магистралите и бързите коли, предполагам, но когато стане белята... Големите пари, корпоративният бизнес си извоюват през последните 50 години привилегия след привилегия, делегулация след дерегулация и дори в условията на кризата и високата безработица продължава да печели добре.В същото време неравенството в доходите и безработицата растат в развитите икономики поради износа на капитали и невъзможността на синдикатите да защитават ефективно доходите. Този дисбаланс води до дефлационен натиск защото заплатите когато изостават от производителността на труда и потреблението изостава , а това поражда и безработица, което затваря омагьосаният кръг. Предстои Глобална дересия подобна на тази в началото на миналия век. Ако тя още не се е разразила , това е поради печатането на пари и трупането на дългове, но това не може да продължава вечно.Догодина по това време вече ще сме в Депресията и от нея излизане няма да има поне 20-30 години. Свободната търговия е опит да се отложи катастрофата, но не е решение, ако не се договори и данъчното облагане, офшорните тарикатлъци, минималната заплата и защитата на труда. Трябва да се прекрати световното състезание по мизерия, а не виждам в това споразумение подобни намерения. И мизерията ще затисне и най-богатите страни. Милиони ще се окажат едва преживяващи, безработни и обезверени. А не е ли така вече?
17 Февруари 2014 17:10
има един папирус.....наречен "Лайпцигски ръкопис"....от Средното царство.Намерете си сами текста
17 Февруари 2014 18:48
Ако си представим световната икономика като финансова пирамида, споразумението е полезно в краткросрочен план.
Поне отлага рухването на пирамидата за извесно време.
17 Февруари 2014 19:12
За ГМО и шистовия газ: винаги когато се появи нещо ново, има хора които крякат до премаляване срещу него. Пример: старите селяни са били твърдо против изкуствените торове. Били са против локомотивите, колите с вътрешно горене, електрическата лампа и т.н. Но вие по-ми приличате на лудитите, които са чупели машините, понеже от тях са "идвали всичките злини". Слава Богу, че такива кресльовци не са определяли прогреса на обществото, иначе щяхме да сме още в каменната ера.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД